Bırakın Malang gezilecek yerler nereler daha Malang’ı bilmiyoruz ki gezelim diyebilirsiniz. Yıllar önce gitme şansımız olan ancak gezmekten vakit bulup da yazamadığımız yerlerden biridir Malang. Endonezya’nın henüz keşfedilmemiş yerlerinden biri. Yolu Jakarta, Yokyakarta veya Bali’ye düşen herkesin mutlaka bir kaç gününü ayırıp gezmesi gereken çok renkli bir şehir.
MALANG’DA GEZİLECEK YERLER
HAYATINIZA RENK KATIN
KAMPUNG TRIDI
Malang şehrinde Jodipan isimli yerel dilde Kampung Warna Warni olarak bilinen renkli teneke evlerin olduğu Kampung Tridi (Tridi Village) bölgesini gezmelisiniz. Yerel dilde warna-warni renkli demek. Evlerin tavan ve duvarları en az üç farklı renkle boyalı olduğundan gözünüzü gönlünüzü renklendirecek kadar şatavatlı bir bölge. Burası aslında bir gecekondu mahallesidir. Yıllar önce bakımsız ve kimsenin yüz çevirmediği bölgedeki yaklaşık 107 ev renklendirilerek ve yollar renkli şemsiyelerle süslenerek şimdilerde Malang’ın en çok turist çeken noktası haline gelmiş.
Renkli şehrin bu hale gelmesindeki hikaye en güzeli. Bu köy zamanında çok bakımsız ve kirli bir haldeymiş. Zaten Malang’a ayak basınca ne demek istediğimizi anlayacaksınız 🙂 Bölgeye yakın bir üniversitedeki 8 öğrencinin köyü ekonomiye kazandırmak ve sağlıklı bir topluluk oluşturmak adına bir boya firmasıyla sorumluluk projesi başlatıp 6000 kilodan fazla boya sayesinde gecekondu mahallesini ayağa kaldırma, turizme kazandırma örneğidir. Rio De Janerio’daki Santa Marta Favela’dan esinlenilerek baştan yaratılan mahalle gerçekten alkışlanası bir proje olmuş.
MAVİ MAHALLE KAMPUNG BIRU AREMA
Hindistan’daki Jodhpur ya da Fas’taki Şafşavan şehirlerini bilir misiniz? İşte aynı onun gibi bir mavilerle boyanmış bir yer de Malang’da var. Renkli mahalle Kampung Tridi’yle arasında sarı köprünün bağladığı iki renkli mahalleyi yürüyerek gezebilirsiniz.
Kampung Warna Warni Jodipan denilen bölge Kampung Tridi ve Kampung Biru mahallelerini kapsayan alana verilen genel isim. Mahallelere giderken Jodipan diye etrafınıza sormayın. Burası zaten bölgenin adı. Nokta atışı yapmak için Kampung Tridi ve Kampung Biru’yu sormanız gerekiyor.
Kampung Warna Warni Jodipan’a Nasıl Gidilir?
Malang şehrinin Jalan Temenggungan Ledok bölgesinde, Kota Malang tren istasyonunun 500 metre ilerisindedir.
Giriş Ücreti 3000 Rupiah
Tüyo : Her iki renkli mahallenin panoramik fotoğrafını çekmek isterseniz Jembatan Brantas köprüsüne çıkın. Kampung Tridi (renkli mahalle)’den 270 metre uzaklıktadır. Konum için tıklayınız.
ŞELALELER İLE SERİNLEYİN
AIR TERJUN TUMPAK SEWU
Endonezya’nın Niagara’sı olarak bilinen şelale sizi sizden almaya yetecek kadar güzeldir. Coban Sewu adıyla da bilinen şelale bin şelale anlamına gelip yıl boyu aynı depisiyle akmaktadır. Bölgede yüzden fazla şelale var. Eğer bir çoğunu gezmeye kalkarsanız sadece burası için en az bir hafta ayırmanızı tavsiye ederiz.
Bulunduğu Bölge : Sidomulyo / Sidorenggo
En yakındaki şehirler : Malang’a araçla 2 saat, Surbaya’ya ise 5 saat
Şelalenin yüksekliği : 120 metre
Giriş Ücreti : 10.00 Rupiah, park ücreti ise 5000 Rupiah
Ziyaret Saati : 07:00 – 16:00
Haftasonu yerine kalabalık olmasın isterseniz haftaiçi gelmenizi öneriyoruz. Giriş ücretini ödedikten sonra şelaleye ulaşmak için tahta merdivenlerden aşağı inmeniz gerekiyor. Şelale yolu çok zorlu değildir. Başlangıç noktasından şelaleye varış yaklaşık 30 dakika sürüyor. Bazı yerlerde suların içinden geçeceğiniz için ayağınızdaki ayakkabının kaygan olmamasına özellikle dikkat edin. Ve en önemlisi üzerinizde ya da yanınızda mutlaka yağmurluk bulundurun.
MADAKARIPURA ŞELALESİ
Malang’dan 120 km uzaklıktaki şelale Probolinngo bölgesinde yer alıyor. Tumpak Sewu şelalesinden sonra en favori şelalemiz burası. 80 metreden akan şelalenin genişliği 30 metre genişliğinde. Küçük bir alana akıyor. Ama şelalenin dibine kadar gittiğinizde çok farklı bir atmosferle karşılaşıyorsunuz.
Şelalenin park noktasına geldikten sonra asıl başlangıç noktası için önünüzde 4km daha var. Bu kısmı ister motosiklet taksiler ile ya da yürüyerek gidebilirsiniz. Biz yürümenizi tavsiye etmiyoruz. Çünkü bir de bunun dönüşü var. Park noktasında bekleyen taksicilerle yaklaşık 1 usd karşılığı transferinizi sağlayabilirsiniz. Başlangıç noktasına vardıktan sonra şelaleye varmak için 1.5 km yürümeniz gerekiyor. Yürümek yerine motosiklet taksi kiralayın dememiz bu yüzdendi. Yürüme niyetiniz varsa gidiş-dönüş toplam 11 km yol yapacağınızı bilin 😉
Giriş Ücreti : 20.000 Rupiah
Ziyaret Saati : 24 saat açık
COBAN RONDO ŞELALESİ
Malang şehir merkezinin 32 km batısında 84 metre yüksekten akan çok huzurlu bir yer. Deniz seviyesinden 1.135 metre yüksekte olduğu için şelalede o serinliği hissedeceksiniz.Yağışlı mevsimde saniyede yaklaşık 150 litre, kuru mevsimde ise saniyede 90 litre su dökülmektedir.
Malang bölgesi ve çevresindeki şelaleler Bali adasındaki gibi popüler olmadığı henüz sakinliğini koruyabilmiş. Gittiğiniz zaman belki sizin gibi bir kaç turist ve yerel halk dışında çok insan göremezsiniz. Bu da aslında daha keyifli vakit geçirmek için en önemli neden.
COBAN RONDO LABİRENTİ
Eğer bahsettiğimiz şelaleye gidecek olursanız şelaleye varmadan önce Coban Rondo isimli bir labirent park var. The Mazzer filmini izleyen filmdeki labirenti anımsarlar. Burası da onun minyatür hali. Şelale dönüşü yorgunluğu atmak için biçilmiş kaftan adeta. Yerellerin arasına katılıp eğlenebileceğiniz çok keyifli bir park.
Ziyaret Saatleri : 08:00 – 17:00
Giriş Ücreti : 36.000 Rupiah (IDR)
COBAN TALUN ŞELALESİ
Coban Rondo şelalesinden 19 km, Malang şehir merkezinden 30 km uzaklıktadır. Şelaleye giderken kapalı ve kaygan olmayan ayakkabı giyerseniz daha rahat yürürsünüz. Giriş noktasından şelaleye ulaşmak yaklaşık 20 dakika sürüyor.
COBAN PUTRI ŞELALESİ
Malang şehir merkezinden 18 km uzaklıktaki şelale tema park içinde yer alıyor. Giriş ücreti ödediktem sonra aracınızla park noktasına kadar devam edip buradan yürüyerek devam etmeniz gerekiyor. İsterseniz park içinde jeep safari yapabilir isterseniz fotoğraf noktalarında kısa molalar verebilirsiniz.
Giriş Ücreti : 10.000 Rupiah
ANGKUT MÜZESİ
Malang’ın 18 km batısındaki Kota Batu bölgesinde bulunan bir tema parkıdır. İçinde onlarca klasik araba, yerel ulaşım araçları hatta helikopter ve uçakların dahi olduğu devasa bir alan içine kurulmuş parktır. Giriş ücretleri alacağınız paketlere göre değişmektedir. Ama yanınızda kameranız da olacak bunun için de ayrıca ödeme yapmanız gerekiyor.
Park içindeki bölgeleri ve aktiviteleri gösteren harita üzerinden daha detaylı incelem yapabilirsiniz.
ÇAY TARLALARINI GEZİN
Hollandanın egemenliğinin olduğu zamanlar ülkenin kahve, çay, kauçuk ve tütün bölgenin kuru ve serin ikliminden dolayı burada yetiştirilirmiş. Bukit Kuneer çay tarlalarının en güzel örneğidir. Kuneer Hill yani Kuneer tepesi olarak da bilinen çay tarlası deniz seviyesinden yaklaşık 1132 metre yükseklikte ve Arjuno Dağı’nın doğusunda bulunan vadide yer almaktadır.
BROMO DAĞI’NA TIRMANIN
Yerel dilde yani Bahasa diline göre Gunung Bromo olarak bilinen Bromo Dağı dünyanın en değişik volkanlarından biridir. Kraterin içinde toplam beş tane volkan bulunuyor. Bunlar Bromo Dağı (2,329m), Batok Dağı (2,470 m), Kursi Dağı (2,581 m), Watangan Dağı (2,661 m) ve Widodaren Dağı (2,650 m). Klasik turlarda gideceğiniz nokta Penanjakan Dağı’ndaki (2774 mt) manzara noktasıdır. Buradan Bromo Dağı’nı izleyebilirsiniz. Hatta King Kong Hill olarak da bilinir.
Bromo Dağı, Cemoro Lawang isimli köyden 45 dakika yürüme mesafesindedir. Bromo’ya en yakın şehirler Probollingo ve Malaga’dır. Eğer Bromo’ya Probollingo şehrinden gelecekseniz başlangıç noktasına kadar araçla veya motosiletle 1,5 saat yol yapmanız gerekiyor. Bromo Dağı için tur satın almanız şart değil. Kendi başınıza Bromo’ya rahatlıkla çıkabilirsiniz. Toplam park ve giriş ücreti ortalama 20 usd civarında tutuyor. Park noktasından sonra tırmanış süresi 20-30 dakikadır.
Bromo milli park içinde yer alıyor. Ve yıl boyu ziyarete açık. Tavsiyemiz ülkenin kuru sezona girdiği Nisan-Ekim ayları arasında ziyaret etmeniz.
Ziyaret edilecek en iyi zaman gündoğumudur. Fakat deniz seviyesindne oldukça yükseğe çıkacağınızı sakın aklınızdan çıkarmayın. Hava 5 derece civarında. Sıkı giyinmeyi sakın unutmayın.
Giriş Ücreti : Haftaiçi 15, haftasonu 22 usd
SEMPU ADASINDA KAMP YAPIN
Sempu adası, Malang şehir merkezinden 73 km güneyde olmasına rağmen ulaşımı biraz meşakatli. Çünkü tek bir ulaşım aracıyla gitmek mümkün değil. Önce Kota Lama Malang tren istasyonundan AG veya AMG toplu taşıma ile Pasar Induk Gadang’a gitmeniz gerekiyor. Pasar Induk Gadang’dan tekrar otobüse binip Pasar Turen’de inecek. Ve indiğiniz yerden tekrar otobüse binerek Sendang Biru’ya varıyorsunuz. Buraya vardıktan sonra polis merkezinden hemen sola dönüp sahilden kayıklar eşliğinde 15 dakikada Sempu adasına varabilirsiniz. Adaya vardığınız anda masmavi bir deniz ve bembeyaz kumsal görmeyi hayal ediyorsanız. Bırakın bu hayallerinizde kalsın 🙂 Çünkü bu manzara için adaya ayak bastıktan sonra 2 saat trekking yapmanız gerekecek. Varmanız belki akşam saatini bulacak ama üzülmeyin. Kurun çadırınızı ve yatıp dinlenmenize bakın. Sabah gözünüzü muhteşem bir lagüne açacaksınız.
Sempu adasını trekking ve macera severler için tavsiye ediyoruz. Zaten klasik Endonezya turu yapanların göze alabileceği bir rota da değildir.
MALANG’A NE ZAMAN GİDİLİR
Endonezya tropik iklime sahip ülkedir. Yıl boyu sıcak olan ülkenin yağışlı ve kuru olma üzere iki farklı dönemi vardır. Endonezya’ya gitmeden önce dikkat etmeniz gereke işte bu dönemlerdir. Bu dönem Malang için de geçerlidir.
Yağışlı dönem Kasım’dan Mart ayına kadar geçen süreyi kapsar.
Kuru sezon ise Nisan’dan Ekim’e kadar olan süredir.
Yani Türkiye’de yaz dönemi olduğunda Endonezya’ya gitmek için en iyi dönemdir. Uzak Doğu ülkelerine bizde kış olduğu zaman gidilir bilgisini bir kenara bırakın. Bu her Uzak Doğu ülkesi için geçerli değildir.
MALANG GÜVENLİ BİR YER Mİ
Bilmediğimiz yerlere gittiğimizde hemen aklımıza güvenli mi sorusu gelir. Endonezya bize göre her yeriyle oldukça hatta fazlasıyla güvenli bir ülke. Yıl boyu süren güzel havası ve huzurlu atmosferi ile tanınan Malang da Endonezya’nın güvenli şehirlerinden bir tanesi. Ancak nereye gidersek gidelim her zaman temkinli olmakta fayda var. Pahalı takılar ve aksesuarlar, bolca nakit para taşınmasına karşıyız. Sonuçta dünyanın bin bir türlü hali var.