Erawan Şelalesi yıllardır adını duyup, fotoğraflarına bakıp bakıp doyamadığım yerlerden biriydi. Yılda en az bir kez bile olsa Tayland’a gidiyoruz. Ama nedense hiçbir seferinde rotamıza ekleme fırsatımız olmamıştı. Bangkok’a yakın olması aslında ulaşım anlamında çok büyük rahatlık olmasına rağmen nedense bir türlü gitmek nasip olmamıştı.
2019 Ocak ayında Vietnam ve Tayland gezimizde bu sefer Tayland’da hiç ayak basmadığımız yerlere gitmeye karar verince listeye hemen Erawan şelalesini de ekledik. Orkun, Uzak Doğu’ya gidince genel olarak adaları gezmekten keyif alıyor. Hele bir de Tayland öncesi Vietnam gibi tam kültür merkezine götürünce kendisini bana Erawan, Chiang Mai, Chiang Rai deme sakın dedi. En kötü sen git belirlediğimiz bir adada buluşuruz diye planlar yapmaya başladı. Ama onu bırakmaya niyetim yoktu. Çünkü Tayland’da nereye gidersek gidelim bizi memnun edeceğine emindim.
ERAWAN ŞELALESİ
Erawan şelalesi 1975 yılında kurulan Tayland’ın 12. milli parkı içinde yer alıyor. Şelaleye vardıktan sonra yemek yiyecek cafeler ve ihtiyaç giderebileceğiz banyo ve tuvaletler mevcuttur. Vardıktan sonra oldukça düzenli ve temiz bir yerle karşılaşıyorsunuz. Şelale toplam yedi kademeli. Girmeden önce her kademesini ve mesafaleri gösteren çok güzel bilgilendirici bir pano asmışlar. Mutlaka göz atmanızı öneririz.
Şelaleler sırasıyla :
1.Lai Kun Rang – varıştan itibaren 20 metre sonra
2.Whang Mat Cha – varıştan itibaren 170 metre sonra
3.Pha Nam Tok – varıştan itibaren 220 metre sonra
4.Oke Nang Phee Sue – varıştan itibaren 520 metre sonra
5.Buar Mai Long – varıştan itibaren 1.120 metre sonra
6.Dong Pruk Sa – varıştan itibaren 1.420 metre sonra
7.Phu Pha Erawan – varıştan itibaren 1.550 metre sonra
Bize göre en güzelleri ilk dört şelaleydi. Fakat şelalenin tek sıkıntısı balıkların insanlardan kaçmıyor oluşu. Koca koca balıklar gelip ayaklarınıza masaj yapıyor. Hal böyle olunca da yüzmek için rahat bırakmıyorlar insanı. Yüzülecek şelale olarak önerimiz 5’inci ve 7’nci şelalelerdir. Su derinliği de ideal olduğundan yüzmek için çok uygunlar. En büyük artısı ise yereller daha çok aşağıdaki şelalerde olduğudan bu iki şelale genelde boş ve sakin oluyor.
Erawan Şelalesinde Trekking
Erawan Şelalesinin ziyaretçilere sunduğu bir diğer artı özelliği de trekking rotalarının olması. Park içerisinde iki tane rota var.
İlki ve kolay olan rota parkın girişindeki tuvaletlerin oradan başlar ana yolun paralelinden bambu ormanının arasından gidilen ve toplamda 1 km uzunluğunda olan Erawan’daki ilk şelalede biten rotadır.
İkinci ve zorlu olan rota ise toplamda 5 km uzunluğundadır. Bu trekking yoluna Khao Hin Lan Pee deniliyor. Tüm yolu 2-3 saatte ancak bitirebilirsiniz. Ve bitiş noktası park içindeki 5’inci şelaledir. Trekking rotaları için daha fazla bilgi sahibi olmak isterseniz park girişindeki görevlilerden bilgi edinebilirsiniz.
ERAWAN ŞELALESİ NEREDE, NASIL GİDİLİR?
Erawan Şelalesi, Bangkok’tan 125 km uzaklıkta. Bangkok’tan kalkan minivanlar ile hızlı bir şekilde ulaşılabiliyor. Bangkok Thonburi tren istasyonundan Kanchanaburi’ye kalkan trenlere de binebilirsiniz. Thonburi tren istasyonu Khao San Rd’dan yalnızca 4.5 km uzaklıkta. Thonburi’den her gün 07:50 ve 13:55 olmak üzere her gün iki tren kalkıyor. Tren ücreti tek yön, kişi başı 100 THB. Tren yolculuğu yakşalık 3 saat sürüyor.
Eğer tren yerine otobüs ya da minivan’ı tercih edecekseniz Khao San Rd’daki acentalardan fiyat alabilirsiniz. Ama fiyatı aldıktan sonra lütfen başka yerlere de fiyat sormayı ihmal etmeyin. Biz Tayland’a ulaşımlarımızı genelde 12Go Asia’dan satın alıyoruz. Siz satın almasanız bile buradan fiyatları kontrol edebilirsiniz. Ama satın alma kısmında hiçbir güvenlik sıkıntısı olmadığının da altını çizeriz. Bangkok – Kanchanaburi otobüs biletleri için 12Go Asia sayfasına bakınız. Fiyatlar 5-10 usd arası firmasına ve otobüsün kalkacağı durağa göre değişkenlik göstermektedir.
Diğer bir alternatifiniz ise eğer Kanchanaburi’de kalmayıp günübirlik ziyaret etmekse Bangkok’taki tur acentaalrından Kwai Riwer ve Erawan Şelalesi turunu satın alabilirsiniz. Ama bu çok hızlandırılmış bir tur olacağından biz tavsiye etmiyoruz. Gidin en az bir gece kalın, motorunuzu kiralayın ve doya doya gezin.
Biz Kanchanaburi’ye Bangkok yerine Chiang Mai’den geldik. Çünkü Vietnam’dan direk Tayland’ın kuzeyindeki Chiang Mai şehrine uçmuştuk. Vietnam gezimizden sonra kültürel turumuza son vermeyip tam gaz gidiyorken Tayland’ın da kültürünü aradan çıkarıp güneye doğru inmeye karar verdik.
Chiang Mai ve Chiang Rai gezimizi tamamladıktan sonra Chiang Mai’den akşam bindiğimiz otobüs ile sabah Kanchanaburi’ye vardık. Otobüsler oldukça konforlu. Belirli noktalarda mola verdiklerinden siz de ihtiyacınızı gidebiliyorsunuz. Bilete zımbalanmış yemek fişi de veriliyor. Bu uzun mola verilecek yerdeki restaurantta ücretsiz yemek için kullanılıyor. Ama yemekler çok kötüydü. Biz bu sistemle Tayland’da başka bir otobüs yolculuğu yaptığımızda müthiş yemekler yemiştik. Herhalde otobüs firmasına göre kalite değişiyor. Çok da umursanacak bir durum değil aslında. Bahsetmemizdeki sebep olur da siz de bizim gibi Chiang Mai’den gelirseniz yanınıza mutlaka yemek için abur cubur alın diye 😉
ERAWAN ŞELALESİNE NASIL GİDİLİR?
Yukarıda detaylı bir şekilde anlattığımız gibi Erawan Şelalesine gitmek için önce Kanchanaburi şehrine varmanız şart. Kanchanaburi’ye vardıktan sonra otobüs terminalinden Erawan şelalesine kalkan minibüsler mevcut. Yine aynı şekilde Erawan şelalesinden geri dönüşü de var.
Kanchanaburi’den Erawan’a otobüs saatleri : 08:00, 08:50, 09:50, 10:45, 11:50, 13:00, 14:10, 15:25 , 16:30, 17:50
Erawan’dan Kanchanaburi’ye otobüs saatleri : 05:20, 06:10, 07:20, 08:30, 10:00, 12:00, 14:00, 16:00, 17:00
Sefer saatleri sürekli değiştiği için Kanchanaburi’ye vardıktan sonra otobüs terminalindeki tabeladan güncel saatleri öğrenmeniz de fayda var.
Erawan Şelalesi Giriş Ücreti : Yetişkin 300 THB, çocuk 150 THB, motosiklet 20 THB, araç 30 THB
Gelelim bizim Erawan Şelalesine nasıl gittiğimize. Her zaman olduğu gibi biz yine otele yerleşir yerleşmez motosikletimizi kiraladık. Otelimiz şehir merkezinde otobüs terminalinin hemen bir arka sokağında olduğu için merkeze göre hesap yaparsak otelimizden Erawan şelalesi tam 70 km. Gittin geldin 140 km. Eğer bizim gibi gözünüz alıyorsa kesinlikle motorla gidin.
ERAWAN ŞELALESİNE NE KADAR ZAMAN AYIRMALISINIZ
Erawan şelalesi toplam 7 kademeli bir şelale. Milli Park içinde bulunan şelaleye girdikten sonra en başından sonuna kadar her aşamasına gideceğim derseniz gidiş-dönüş mesafesi 4 km. 4 km her ne kadar kulağa az gelse de içeride toplam 7 tane şelale olduğu için ister istemez buraya kadar gelmişken her birini göreyim istiyor insan. Dolayısıyla saatlerin nasıl geçtiğini anlamıyorsunuz. Erawan şelalesi için toplam ayırmanız gereken süre bize göre en az 3-4 saat.
ERAWAN ŞELALESİ TAVSİYELERİMİZ
Havlu, mayo ve şortunuz yanınızda olsun
Su almayı unutmayın
Şelalede pet şişe kuralı var. Pet şişelere verilen numaralar sayesinde insanlar pet şişelerini etrafta bırakamıyor. Her ne olursa olsun zaten pet şişe kullanmayın artık! Hem sizin sağlınız hem de çevreyi korumak adına artık bu konuda daha bilinçli topluluk olmayı umuyoruz.
Kameranızı alın, dilerseniz gopro da tercih edebilirsiniz. Bazı yerlerde şelalenin altına girip fotoğraf ve video çekmek gerekebiliyor.
Terlikle gelmeyin. Spor ayakkabıyla 4’üncü kademeden sonra zorlaşan yolları daha rahat çıkabilirsiniz.
Bu gezi Turizm Tayland ve Singapore Air desteği ile gerçekleştirilmiştir.
Bunlar da İlginizi Çekebilir