Emeviler’in İspanya’yı fethinden sonra başkent yaptıkları şehir Cordoba ile Endülüs seyahatimize başlangıç yaptık. Cordoba gezilecek yerler listesi çıkararak sizlere bir dolu günde Cordoba şehri nasıl gezilir tüm detayları ve bütçeleri ayrıntısına kadar yazdık.
İspanya’nın Endülüs özerk topluluğu bölgesinde yer alan Cordoba şehri Emevi Devleti’nin baş şehri olmasıyla bilinir. Aynı zamanda Endülüs Emevi Devleti’nin hüküm sürdüğü süre boyunca Avrupa’nın en ileri gelen şehirlerinden biri olmuştur. Cordoba, önce Romalılar tarafından kurulmuş sonra Emeviler tarafından ele geçirilmiştir. Endülüs Emevi Devleti’nin egemenliği boyunca ilmin ve bilimin merkezi haline gelmiştir. Ta ki 1236 yılında katolik İspanya tarafından ele geçirilene kadar. Cordoba, diğer Endülüs şehirlerine nazaran tarihini en çok koruyan yer olmuştur.
Cordoba diğer adıyla Kurtuba, Emeviler tarafından 711 yılında ele geçirildikten hemen sonra dediğimiz gibi baş şehir yapılıyor. Ardından vakit kaybetmeden şehir surları genişletiliyor ve akabinde Cordoba Cami yani Kurtuba Cami’nin inşaasına başlanıyor. Bu dönem boyunca Cordoba farklı menşeeli insanlara ev sahipliği yapıyordu. Nüfusu Araplar, Franklar, Berberiler, Slavlar, İspanyollar, Romenler, Müstaribler (müslüman gibi yaşamanta olan gayrimüslimler), Müvelledler (müslüman baba ile gayrimüslim anneden dünyaya gelen nesile denir) gibi çeşitli ırkların bir arada olmasıyla çok çeşitliydi. Avrupa’da cadde aydınlatmasına sahip tek şehir olma özelliği vardı. Sadece bunlar değil aynı zamanda şehirde binlerce ev, yüzlerce cami ve medrese, hamamlar, hastaneler ve çeşitli imalat tesisleri vardı.
Bu altın çağın hepsi Abdurrahman zamanına denk geliyor. Onun zamanında Cordoba şehri ihtişamın zirvesine ulaşmayı başarmıştır. Ve bu sayede 5.yy’da ilim merkezi haline gelmesiyle Asya’dan, Avrupa’dan ve Kuzey Afrika’dan ilim insanlarını kendine çekmeyi başardı. 1013 yılında Endülüs Berberileri tarafından yağmalanan şehir gün geçtikçe zayıflamaya başlıyor. Ve 1236 yılına gelindiğinde Katolik Hükümdarlar tarafından yönetilen Reconquista döneminde Kastilya Kralı Ferdinand tarafından ele geçirildi. 1236 yılı, Cordoba’da Hıristiyanlık döneminin başlandığı dönemdir. İşgaller birlikte Müslümanlar şehirden çıkartılmıştır. Müslümanların Cordoba’dan gitmesiyle şehir kültürel ve ekonomik anlamda çöküş yaşamıştır. Bir daha da eski ihtişamına kavuşamamıştır.
Endülüs tarihi yazımızı okuyarak Endülüs hakkında daha derin bilgi sahibi olabilirsiniz.
Cordoba şehrinin kısa bir tarih açıklamasından sonra sizlere daha fazla sıkmadan gelelim Cordoba’da gezilecek yerleri listelemeye.
CORDOBA GEZİLECEK YERLER
Bu listede önce Cordoba’nın olmazsa olmaz gezilecek yerlerini listeledik. Listenin sonunda mutlaka gezmeniz gereken sokakları ve müzeleri de görebilirsiniz. Öncelikle şunu belirtmek isteriz ki Cordoba’ya maksimum 1 dolu gün ayırmanız. Eğer bir dolu gününüz yoksa da sakın üzülmeyin. Çünkü Cordoba bir dolu gün veya yarım günde rahatlıkla gezilebilecek kadar küçük bir şehirdir.
1.CORDOBA CAMİ – LA MEZQUITA
Batı İslam dünyanın en önemli anıtlarından biri olan Cordoba Cami, orijinalinde bir Roma tapınağıyken üzerine Hristiyanların mabedi olarak hizmet veren San Vicente isimli bir kilise kurulmuş. Devamında ise I.Abdurrahman, Hristiyanlara bir bedel ödeyerek burayı satın almıştır. 784 yılında yapımına başlanan eser 987 yılında tamamlanmıştır. Cami genel hatlarıyla Şam’daki Emevi Cami’ne çok benzemektedir. Cordoba Cami’nin yapımı için 80.000 dinar harcanmış olup, 24.300 metrekare alan üzerine inşa edilmiştir. Yapımında 856 adet sütun kullanılan yapı bugün bile hala tüm ihtişamıyla göz boyuyor.
Cordoba 1236 yılında III. Ferdinand (İspanyolcası Fernando) tarafından ele geçirildikten sonra Cordoba cami tekrar kilise olarak kullanılmaya başlandı. Yapıyı değiştirmeden içine katedral inşa edildi ve minaresi çan kulesine (Torre Campanario) çevrildi. Ama Mağribi mimari tüm ilave yapılara rağmen değişmeden duruyor. Günümüzde Katolik Reconquistasının simgesi bir müze olarak ziyarete açıktır. Ziyaretiniz boyunca mihrap kısmını da ziyaret etmeyi unutmayın!
Giriş Ücreti
Cami-Katedral için 10 Euro
Çan kulesi için 2 Euro
Biletler online satılmamaktadır. Cami’nin bahçesindeki gişeden ya da gişenin yanındaki bilet makinesinden çok hızlı bir şekilde biletinizi alıp Cordoba Cami’yi ziyaret edebilirsiniz.
Ziyaret Saatleri
Cami ve Katedral için 10:00 – 19:00 arası
Çan kulesi için 09:30 ila 18:30 arası her yarım saatte bir.
Ayırmanız Gereken Zaman
Cordoba Cami’yi gezmek için yaklaşık 1 saat ayırmanız yeterlidir. Cami’ye ilave edilen katedral bölümleri zaten çok dikkat çekici değil. Hatta Cami’nin mimarisine çok aykırı duruyor. Cami’nin kolonlu kısımları görülüp kısa sürede gezinizi tamamlayabilirsiniz.
Konum için tıklayınız.
2.KRALİYET SARAYI – Alcázar de los Reyes Cristianos
Kraliyet sarayı olarak bilinen Alcazar, 8. yüzyılda halifelik konutu olarak inşa edilmiş olup bina ve bahçeler kompleksinden ibarettir. Kral Ferdinand ve Kraliçe Isabel’in sekiz yıl ikamet ettiği Orta Çağ sarayıdır. Alcazar of Cordoba, Cordoba şehrinin kaybedilmesinden sonra Emevi kasrının bulunduğu kale içerisine Kral XI.Alfonso tarafından inşa edilmiş bir İspanyol kasrıdır. Krallar tarafından saray olarak kullanıldıktan sonra engisizyon mahkemesi ve hapishane olarak kullanılmıştır.
Giriş Ücreti
Yetişkin ücreti 4,5 Euro, 0-13 yaş ve 65 yaş üstü ücretsizdir.
Ziyaret Saatleri
16 Eylül-15 Haziran arası
Pazartesi günleri kapalı
Salı-Cuma 08:30-20:45
Cumartesi 08:30-16:30
Pazar 08:00-14:30
16 Haziran-15 Eylül arası
Pazartesi günleri kapalı
Salı-Cumartesi 08:30-15:00
Pazar 08:30-14:00
1 Ocak, 6 Ocak ve 25 Aralık günleri ziyarete kapalıdır.
Konum için tıklayınız.
3.ROMA KÖPRÜSÜ – PUENTE ROMANO
Köprü ilk olarak MS 1. yüzyılda inşa edildi, ancak o zamandan beri birçok kez yeniden inşa edildi ve bugünkü haliyle esas olarak Ortaçağ’dan kalma ve 1876’da yapılan son değişiklikler ile on altı kemer var. Cordoba camii’nden çıkıp Gualdalquivir nehrine doğru giderken San Rafael heykelinin önünden geçerek köprüye varabilirsiniz.
Ziyaretinizi akşam üzeri gün batımı saatlerine denk getirmeniz halinde batan güneş kızıllığının tarihi şehre yansıması ile Cordoba Cami manzarasına doyum olmaz!! Köprünün sonuna kadar yürüyüp köprünün bittiği yerden gün batımını izleyebilirsiniz 😉
Köprüye giriş ücretsizdir. Konum için tıklayınız.
4.ENDÜLÜS EVİ – LA CASA ANDULICIA
Endülüs Evi, Ortaçağ İslami mobilyaları ve dekorasyonuna sahip tipik bir 12. yüzyıl Endülüs evidir. Renkli çiçekler ve su akan çeşmesi olan bir avludan eve giriş yapıp avludan açılan diğer kapılardan evin farklı farklı bölümlerine geçebilirsiniz. Bu esnada akan suların ve arkadan ince ince çalan müziğin birleşimi ile kendinizi yüzyıllar öncesine gitmiş gibi hissedersiniz.
Endülüs Evi, Fransız yazar Roger Garaudy ve Filistinli eşi Salma Farouki tarafından müzeye dönüştürülmüştür. Hem Endülüs kültürünü hissetmek hem de Endülüs evlerinin nasıl olduğunu görmek adına buraya ziyaret etmenizi tavsiye ediyoruz.
Ziyaret Saatleri : 10:00-19:00
Eğer Endülüs Evi’ni ziyaret edecekseniz hazır buraya kadar gelmişken aynı mahallede ve yine Garaudy’e ait olan Salon De Te isimli çay salonuna da gitmenizi öneriyoruz. Eski bir Endülüs evi dekore edilerek çay evine dönüştürülmüş. Dekore edilmiş avlusunda oturup kendine bir kahve ısmarlayarak şımartabilirsiniz 😉 Konum için tıklayınız.
5.VIANA MÜZESİ – PALACIO DE VIANA
Hani insanın özellikle kadınların hayalini süslediği bahçe imajı vardır ya; bol bol saksı ve içinde renk renk çiçekler. İşte 12 avlusu ile meşhur Viana müzesi sizlere o hayalini kurduğunuz bahçenin çok daha ötesine götürüyor. Hayal dahi edilemeyecek güzellikte!!
Giriş Ücreti
Tüm kompleks ziyareti 8 Euro
Sadece avlu ziyareti 5 Euro Çarşamba günleri 14:00-17:00 arası giriş ücretsizdir. İç mekan ziyareti için sınırlı sayı kabul edilmektedir.
10 yaş altı çocuklara ücretsizdir.
Ziyaret Saatleri ve Günleri
Pazartesi günleri ziyarete kapalıdır.
Kış dönemi Salı-Cumartesi arası 10:00-19:00, Pazar günü 10:00-15:00
Yaz dönemi Pazartesi hariç her gün 09:00-15:00 arası
6.SİNAGOG
Yapımına 1315 yılında başlanan Sinagog’un mimarı Isaac Moheb’dir. Yahudi mahallesinin kalbinde yer alan sinagog müdejar mimarinin örneklerini bulabileceğiniz bir yapıdır. Müdejar Arapça müdeccen kelimesinden gelmektedir. Müdeccen hem Ortaçağ’da hem de saha sonraki dönemlerde İslam etkileri ile yapılan Hristiyan dönemine ait sanat eserlerine verilen isimdir. Sinagog, İspanya’nın en iyi korunmuş üç Ortaçağ sinagogundan biridir. Yahudiler İspanya’dan kovulana kadar kullanılıyordu. Yahudiler 1492’de kovulunca sinagog önce bina hastane olarak daha sonra da bir bebek okulu olarak kullanıldı. 19. yüzyılın sonunda Ulusal Anıt ilan edilmiştir.
Giriş Ücreti
0,30 Euro
Ziyaret Saatleri
Pazartesi günleri hariç diğer günler 09:00-15:30
1 Ocak, 6 Ocak ve 25 Aralık günleri ziyarete kapalıdır.
Konum için tıklayınız.
CORDOBA’NIN RENKLİ SOKAKLARINI GEZİN
Cordoba, Patios de Cordoba isimli rengarenk bir festivale ev sahipliği yapan şehirdir. Cordoba’daki evlerin verandalarının ve avlularının rengarenk çiçeklerle süslendiği festival görsel bir şölen sunuyor. Her yıl Mayıs ayının ilk iki haftası gerçekleşmektedir. Aslında hem festival hem de yarışmadır. En güzel süslemeyi kim yaptıysa yılın ödülünü o mekan kazanmış olur. Patios döneminde bu şehirde olmayacaksanız bile üzülmenize gerek yok. Çünkü şehrin hemen hemen her sokağı onlarca saksı içindeki renkli çiçeklerle süslüdür. Bu sokaklar içinde bizce en güzeli Cordoba cami’nin Torre Campanario isimli kulesinin gözüktüğü Calleja de la Flores’tir. Bir diğeri ise Calle D San Basilio’dur.
Sokak, meydan gezmeyi seviyorsanız aşağı listelediğimiz yerleri de görebilirsiniz;
Plaza de la Corredera : İlk ayak basılında Venedik’teki meydana benzer geniş bir meydan. 17 yy’a uzanan tarihi ile meydan arena alanına ve engizisyon dönemi yakma törenlerine sahne olmuştur.
Cuesta Del Bailio
Plaza de Capuchinos : Cordoba’nın en sembolik meydanlarından biri
Calleja del Salmorejo
Calle de Pedro Gimenez : Bembeyaz dar sokakları olan bir bölge
Plaza de Maimonides : Yahudi mahallesinin tam ortasında Yahudi düşünür Musa Bin Meymun’un heykelinin olduğu küçücük bir meydan
Plaza de Santa Marina : At heykeli olan meydandır. Heykel ünlü matador Manolete aittir. Gerçek adı Manuel Rodriguez Sanchez’dir.
CORDOBA OTELLERİ
Cordoba şehri tamamen yürünebilir olduğu için tarihi şehir merkezi içinde ya da Cordoba Camii’ne en fazla 20 dakika uzaklıkta bir otelde kalmanızı öneriyoruz. Bu sayede tarihi yapılara, restaurantlara ve ilgi çekici yerlere yakın olacaksınız. Eğer tarihi şehir içinde kalmak bütçenizi zorlayacaksa Gualdalquivir nehrinin hemen karşısında Roma köprüsüne yakın konumdaki otelleri de tercih edebilirsiniz.
Lüks Konaklama Seçenekleri $$$
– Balcon de Cordoba 250USD+
–Hospes Palacio del Bailio 200USD+
Orta Bütçeli Konaklama $$
–Suites La Posada De Pilar 100USD+
–Patios del Orfebre 98USD+
Düşük Bütçeli Konaklama $
–Hostal la Fuente 38USD+
–Hotel Mezquita 50USD+
–Pension Internacional 38USD+
CORDOBA’YA NE ZAMAN GİTMELİ
Endülüs, Avrupa’nın en sıcak bölgelerinden biridir. Akdeniz ikliminin hakim olduğu bölgede yaz ayları ciddi anlamda sıcak oluyor. Temmuz-Ağustos aylarındaki hava sıcaklığı 40 derece ve üzerine çıktığı için sakın ola bu aylar arasında Endülüs’e ziyaret edeyim demeyin.
Ekim’den Ocak ayına kadar yağışlı döneme girdiği için bu dönem aralığını da tavsiye etmiyoruz.
Nisan – Ekim arası ziyaret edilmesi gereken en güzel dönemlerdir. Sizlere önerimiz Mayıs, Haziran ya da Eylül ayıdır.
Biz Endülüs’ü Eylül sonu ziyaret ettik. Hava sıcaklığı ortalama 30 dereceydi. Nem olmadığı için hava sıcaklığından hiç rahatsız olmadık. Yazlık kıyafetlerinizi giyerek Endülüs’ü bahsettiğimiz aylarda rahatlıkla gezebilirsiniz.
CORDOBA’YA NASIL GİDİLİR
Cordoba – Granada arası 167 km, trenle 1,5 saat 31€+, otobüsle 2,5 saat 16€+
Cordoba – Sevilla arası 140 km, trenle 1 saat 20 dakika 14€+, otobüsle 2 saat 13€+
Cordoba – Malaga arası 160 km, trenle 1 saat 25€+, otobüsle 2,5 saat 13€+
Cordoba – Cadiz arası 260 km, trenle 3 saat 32€+
Dordoba otobüs durağı ve tren istasyonu aynı yerdedir. Biz otobüsten indikten sonra şehir merkezine yürüyerek gittik. Toplam mesafesi 1.3 km. Duraktan şehrin tam merkez noktasına örneğin Cordoba Camii’nin olduğu yere gidecekseniz mesafesi 1.9 km’dir.
Endülüs bölgesindeki başlıca şehirlerden Cordoba’ya bir kaç saatte ulaşabilirsiniz. Biz Endülüs bölgesindeki tüm şehirler arası ulaşımlarımızı otobüsle sağladık. Tren ya da otobüs biletlerini bizim gibi Omio isimli internet sitesinden güvenle satın alabilirsiniz.