Hong Kong gezi rehberi ile Hong Kong’un hem gezilecek yerlerini hem fotoğraf çekilecek noktalarını, Hong Kong ulaşımını, Hong Kong’da nerede kalınacağını, Hong Kong’da ücretsiz neler yapabileceğinizi ve daha fazlasını derleyip yazıp çizdik.
2012 yılından bu yana her yıl gittiğimiz ve son 6 yıldır ne yazık ki iki yılda bir ziyaret edebildiğimiz Hong’a en son 2019 Aralık ayında ziyaret etme şansımız oldu. Dolayısıyla Hong Kong’a o kadar hakimiz ki nereler görülmeli, hangi pazarlara gidilmeli, ne yenmeli vs hakkında geniş bilgiye sahibiz. Bundan dolayıdır ki siz de şu an en doğru Hong Kong yazısındasınız. Fazla uzatmadan ve Hong Kong gezilecek yerler listesine geçmeden önce biraz Hong Kong tarihi hakkında bilgi sahibi olalım.
HONG KONG TARİHİ
Hong Kong, İngilizlerin sömürgesiydi. Peki ne oldu da İngilizler, Hong Kong’u sömürgesi yaptı. Tabi ki para 🙂 Çin’in yetiştirdiği en önemli iki üründen biri ipek diğeri de çay. İngiltere, Çin pazarına girmek istiyor ama bir türlü giremiyor. Ve bunun huzursuzluğunu yaşıyor. İngiltere’nin pazara girebilmesi için ortaya bir ürün koyması gerekiyor. İngiltere düşünüyor, düşünüyor. Çok geçmeden hangi ürün ile pazara gireceğine karar veriyor. “Afyon”
Bu dönemde de afyon İngiltere’nin sömürgesi olan Hindistan’da yetiştiriliyor. Hindistan’dan gemiler aracılığıyla Çin’e gönderiliyor. Afyon’dan elde edilen kar İngiliz Kraliçesinin hissedarı olduğu İngiliz Doğu Hindistan şirketi oluyor. 19.yy’da afyon kullanımı o kadar artıyor ki Hong Kong’da her üç kişiden ikisi bu maddeyi kullanır olmuş. Hazır afyon ve ticaretinden bahsetmişken küçük bir bilgilendirme de yapmak isteriz. İngiltere ne güzel afyon satıyor, İngiliz Doğu Hindistan Şirketi de paraları kazanıyor. İngiltere’nin sömürge yaptığı tüm ülkelerde afyon kullanımı serbestken İngiltere’de afyon kullanımı yasak.
Tabi hal böyle olunca Çin hemen yaptırımlara başlıyor. 1729 yılına gelindiğinde afyon ithalatını yasaklıyor. İhtalatın yasaklanmasıyla afyondan elde edilen kar da ciddi oranda düşüyor. İki ülkenin gerginliğinin sonucunda beklenen an geliyor ve Afyon Savaşı (1839-1842) patlak veriyor. Afyon savaşının yenilen tarafı Çin oluyor.
1842 yılında yapılan Nanking Anlaşmasıyla Çin, Hong Kong adasını İngilizler’e devretmek zorunda kalıyor. Tabi İngiltere uslu durmuyor. Bu sefer afyon’u Macau üzerinden kaçak yolla Çin’e sokuyor. Bu kaçak afyon ticareti sonucu da II.Afyon Savaşı (1856-1860) patlak veriyor. İlkinde olduğu gibi II.Afyon Savaşı’nda da Çin yine yenilen taraf oluyor. Savaşın sonunda bu sefer Çin, yeni imzalanan anlaşma gereği Kowloon yarımadası İngilizler’e veriliyor. Ve İngilizler’e ait olan bu bölgelere New Territories adı veriliyor.
New Territories denilen Yeni Bölgeler yani Hong Kong Çin Devleti’ne geri verilmek suretiyle 1898 yılında 99 yıllığına İngilizler’e devrediliyor. İngilizler’in sömürgesi olan Hong Kong bundan sonra İngilizler’e göre dizayn ediliyor. Hong Kong’a gittiyseniz örneğin çift katlı otobüsleri, tersten işleyen trafiği görmüşsünüzdür.
İngilizler’in sömürgesinden önce küçücük bir balıkçı kasabası olan Hong Kong bugün Asya kıtasının en önemli ticaret merkezi haline gelmiş tam bir kozmopolit şehir olmuştur.
Hong Kong, 99 yılın sonunda 1997 yılında Çin’e geri devredildi. Fakat onlarca yıl İngiliz’lerin diyazn ettiği ve batı eğitimi almış bir nüfus söz konusuyken Hong Kong Çin sayılamayacak kadar Çin’den farklıdır. Yapılan anlaşma gereği Hong Kong Çin’e iade edildikten sonra kapitalizmin devam edeceği yönündeydi. En önemlisi ise İngiliz döneminde halka verilen özgürlüklerin Çin’in iadesinden sonra 50 yıl daha devam edeceği yönündeydi.
Çin Devleti’nin Hong Kong halkına verdiği en önemli söz fikir özgürlüğü ve kendi devlet başkanlarını seçme hakkıydı. 2012 yılına gelindiğinde Çin’in Hong Kong nüfusunun ulusal düşünceye sahip olmaması bahanesiyle ulusal eğitim planını açıkladı. Yeni müfredat ulusalcılığı teşvik eden yöndeydi. Ve ortalık bu eğitim planının açıklanmasıyla karıştı. Müfredatı duyan öğrencilerin protestoları başladı ve sayıları 120.000 kişiyi buldu. 2012 yılının Eylül ayında Devlet Başkanı’nın ulusal eğitimin zorunlu olmayacağını açıklaması ile öğrenciler bu savaşı kazanmış oldu.
Fakat şimdi Hong Kong’un başka bir derdi vardı. Dünyanın en güçlü liderlerinden olan Xi Jinping Çin Komunist Partisinin başkanı olur olmaz Hong Kong’u Çin kurallarına uygun hale getirmeyi hedefledi. Hong Kong’un tarihte yaşadığı en önemli olaylardan biri Şemsiye Devrimidir. Şemsiye devriminin patlak vermesinin asıl sebebi Çin’in Hong Kong vatandaşlarının oy hakkına müdahale etmesiydi. 2017 yılında yapılacak seçimlerde Hong Kong yöneticilerini Çin Devleti belirleyecek. Ve bu belirlediği isimler arasından Hong Kong birini seçecekti.
Çin’in aklındaki şuydu; Hong Kong liderini biz belirleriz, Hong Kong’lular da bizim belirlediğimiz isimler arasında seçim yapar. Yani öyle ya da böyle lideri Çin belirlemiş olacaktı 🙂 Yani Hong Kong’un herhangi bir kararı söz konusu değildi. Aslında Çin’in amacı Hong Kong’daki açık seçime karşı olmasıydı.
Bu karar üzerine Hong Kong’da başını Joshua isimli bir öğrencinin çektiği protestolar boy göstermeye başladı. Ve çok büyük bir toplumsal ayaklanma başlamış oldu. Tamamen barışçıl olsa da halk ve polisin birbirine girmesi kaçınılmaz oldu. Hong Kong’un hemen hemen her yerine yayına eylemde protesto yapanlar kendilerini polisin püskürttüğü gazlardan korumak için şemsiye kullanıyordu. Ve Hong Kong’luların yaptığı bu eylem tarihe Şemsiye Devrimi olarak geçti. Ve lideri Joshua Wong’du. Netflix’ten JOSHUA belgeselini izleyebilirsiniz. Sonuca gelecek olursak şu an Hong Kong Başbakanı Çin yanlısı Carrie Lam’dır.
HONG KONG HAKKINDA TÜM BİLGİLER
Hong Kong’un Çin’e geri iadesinden sonra sürekli protestolara sahne olan bir yer haline gelmiştir. Hong Kong’lular her seferinden eylemlere son verip evlerine dönseler de mutlaka yeniden buluşmak üzere sözleşiyorlar. 2014 yılında şemsiye devrimi, 2016 yılında balık köftesi devrimi ve şimdi de kask devrimi! Sürekli özgürlüğü için kendini protesto ve eylemler içinde bulan Hong Kong’lular umuyoruz istedikleri düzene ve özgürlüğe kavuşabilirler.
Hong Kong, Asya’nın önemli ticaret merkezi olduğu için parasal anlamda sıkıntısı yoktur. Ancak buna karşılık tek sıkıntısı arazi yetersizliğidir. Hong Kong’daki son yapılardan biri olan IFC ( Uluslararası Finans Merkezi) binası bunun en güzel örneğidir. Arazi yetersizliğinden dolayı bina hem denize açılmış hem de göğe yükselmiştir. Denizin doldurulması sonucu elde edilen alan 20 hektara ulaşmıştır. İnşaat esnasında kaya ve duvar örülme işleminden sonra toprağın denize yerleştirilmesiyle suyun yönü değiştirilerek bina inşa edilmiştir. Hong Kong’da çok katlı binaların olması da arazi sıkıntısından kaynaklıdır.
Hani İstanbul’a çok hızlı bir şehir deriz ya. Eğer böyle bir metropol’de yaşıyorsa insan hızlı olmalıdır. Hatta yeri geliyor bir çalışma günü bile yetmez oluyor. İşte Hong Kong’un bu tanımın çok daha ötesinde. Hong Kong’lular için nakit=para olduğundan pek çok restaurant veya yemek yenilen herhangi bir yerde hemen yemeğini yiyip, yer yemez hesabı ödeyip kalkan Hong Kong’lu görürseniz şaşırmayın.
Hong Kong’da düşük gelirli insanların nasıl evlerde yaşadıklarını hiç merak etmiş miydiniz. Aşağıdaki fotoğrafta kollarımı özellikle açtım ki insanların ne kadar dar alanlarda yaşadıklarını anlayın diye. Ayrıca evler o kadar küçük ki içinde mutfak dahi yoktur. Bu yüzdendir ki bu evlerde yaşayanlar dışarıda yemek yerler. Hong Kong’da sayısız restaurant gördüğünüzde şaşırmayın 😉
Dünyanın en ucuz Michelin yıldızlı restaurantları Hong Kong’dadır. Biz zaman sıkıntımız olduğu için bunlardan sadece 10 tanesini listemize alabildik.
Dünya’nın en pahalı evi Hong Kong’dadır. Yalnızca dört odası olan evin değeri 880 milyon dolarcıktır.
Hong Kong’da içme su kaynağı olmadığından, su Çin’den temin edilmektedir. Tuvalet suları denizden gelmektedir.
Hong Kong’da serçe tırnakları uzun olan insanlar göreceksiniz. Bunun anlamı sömürge döneminde sömürülmediklerini ispatlamak içinmiş.
Çin Mitolojisinde Ejder’in Önemi
Hong Kong’da yüksek binaların ortaları boşluktur. Boşluk yapılmasının en önemli sebebi Çin inancında ejder’in ve Feng Shui yaşam sanatının öneminden ötürüdür. İnanca göre bu boşlukların yapılma sebebi ejderlerin rahatça uçabilmeleri içindir. Çin inancına göre ejder en kutsal hayvan kabul edilir. Ve 12 burcun da en önemlisidir. Çin mitolojisine göre ejder bir çok hayvanın karışımı olarak tasvir ediliyor. Aşağıdaki fotoğrafa da dikkat edecek olursanız erkek geyiğin boynuzları, canavarın gözleri, yılanın boynu, ineğin kulakları, kartalın pençeleri, balığın pulları vardır. Kafasının üzerindeki parça uçmasını sağlar. Bazı ejderlerse ise bunun yerine kanat olduğunu görürsünüz. Ejder Yin Yang için de önemlidir. Ejder’in 117 pulunun 36 tanesi yin’i (kötülüğü) 81 tanesi ise yang’ı (iyiliği) sembolize eder.
Feng Shui’nin kökü Çin’e dayanır. Feng Shui uyuma önem verir. Bu da Hong Kong’lular için çok önemli olduğundan binaların çoğu Feng Shui’ye göre tasarlanır. Hong Kong’da bunun en güzel örneği Bank of China ve HSBC binasıdır. Eğer şehirde bina yapılacaksa genelde Hong Kong’lu müteahhitlerden Feng Shui için yardım alınır.
Hong Kong, dünyanın kalpazanlık merkezlerinden biridir. Buna karşı devlet önlemler alma gereği duymuş ve yeni teknolojiler devreye sokmuştur. Günümüzde dünyanın en iyi korunan banknotları Hong Kong’dadır. Paranın açısı değiştikçe mürekkep renginin değişmesi, basılan paranın içine konulmuş metal ip, hologrofik resimler, mor ötesi ışınla görülen barkod ve yine mor ötesi ışınla görülebilen banknot içindeki iplikler, parayı parlak ışığa tuttuğunuzda görebileceğiniz yanar döner resim… İşte bunların hepsi parayı taklit edilmez hale getiriyor. Hong Kong’da diğer ülkelerin aksine parayı devlet değil şehrin 3 büyük bankası basmaktadır.
HONG KONG’A KAÇ GÜN AYIRMALI?
Hong Kong’da kaç gün kalınacağı tamamen kişiseldir. Kimine 1 gün yeterli gelirken kimine 7 gün ancak yeter. Hong Kong’a zaman ayırmak için öncelikli olarak aşağıdaki soruları cevaplamanız gerekiyor;
Hong Kong’a ilk defa mı ziyaret ediyorsunuz?
Alışveriş sizin için önemli mi?
Kültür ve gezip görme odaklı mı yoksa bir ülke daha listenize ekleme gayesiyle mi ziyaret ediyorsunuz?
Tüm Hong Kong’a ilk defa gelecekseniz, hem kültürünü tanıyayım hem alışveriş yapayım hem de Hong Kong’a doyayım diyorsanız en az 4 gün ayırmanız gerektiğinin altını çizmek istiyoruz. Eğer başka bir ülkeyle Hong Kong seyahatinizi birleştirecek ve çok fazla zamanınız yoksa mutlaka buraya 2 dolu gün ayırmaya özen gösterin. Şimdi gelin size Hong Kong 2 günde, 3 günde, 4 günde nasıl gezilir en ince ayrıntısına kadar verelim.
HONG KONG’DA 2 GÜN NE YAPILIR
1.GÜN :
Tsim Sha Tsiu
Kowloon Sahili
Big Buddha (giriş ücretsiz, ziyaret saatleri 08:00-18:00)
Hong Kong Disneyland (standart giriş ücreti yetişkin 639 Hong Kong Doları, 3-11 yaş çocuk 475 HKD)
Avenue of Star Işık Gösterisi (gösteri ücretsizdir)
Knutsford Terrace
Güne Tsim Sha Tsiu caddesinden başlayabilirsiniz. Telaffuzunun nasıl olduğunu öğrenmek için buraya tıklayın 🙂 Tsim Sha Tsiu, Kowloon bölgesinde bulunan uzunca bir caddedir. Hem gece hayatı hem de alışveriş namına sizi oldukça memnun edecek bir yer olduğundan şüpheniz olmasın. Caddenin sonuna gelince feribot iskelesinin olduğu alana çıkacaksınız. Buradan Hong Kong adasındaki gökdelenleri izleyebilir. Hazır sahile gelmişken Hong Kong Kültür Merkezi, önündeki saat kulesini ve Hong Kong Uzak müzesini de görmeden olmaz. Dediğimiz yerleri gezdikten sonra feribotla Lantau adasına geçebilirsiniz.
Büyük Buda ve Disneyland bu ada içinde yer alıyor. Bu dediğimiz yerleri ziyaret etmeniz halinde günü tamamlamış oluyorsunuz zaten. Akşam mutlaka Avenue of Star Işık gösterisini izlemeyi ihmal etmeyin. Işık gösteri Kowloon sahilde her akşam 20:00’de başlıyor. Erken gidip önlerde ve tam orta kısımda yer bulursanız şovu daha rahat izlersiniz 😉 Ya da diğer bir alternatif Knutsford Terrace’de Hong Kong adası manzarası eşliğinde bir şeyler içebilirsiniz. Çok ucuz bir mekan olmadığı da baştan söyleyelim. Sonra size güvendik gittik olmasın 🙂
Bir günde gezilecek yerlerin listesini aşağıya google haritası olarak da ekledik. Üzerine tıklayarak bahsettiğimiz yerlerin hangi konumda olduğunu öğrenebilirsiniz.
2.GÜN
Mong Kok
Choi Hung Estate (giriş ücretsiz)
Central Mid-Levels Escalator (ücretsiz)
Lan Fong Yuen
Man Mo Tapınağı (giriş ücretsiz, ziyaret saatleri 08:00-18:00)
Victoria Peak (Yetişkin gidiş-dönüş 88 HK$ – tek yön 62 HK$, 3-11 yaş çocuk ve 65 yaş üstü gidiş-dönüş 44 HK$ – tek yön 31 HK$)
Alışveriş yapacaksanız güne Mong Kong bölgesindeki sokak pazarıyla başlayabilirsiniz. Bunlardan en keyiflisi Ladies Market. Hazır buraya kadar gelmişken metroya atlayıp Choi Hung istasyonunda inin ve Choi Hung Estate isimli renkli toplu konut sitesini ziyaret edin. Samsung’un reklam filminde yer alan o renkli binadır burası. Girişi ücretsiz ancak eğer geç saatlere kalırsanız yüzlerce insanın sizin gibi fotoğraf çekilmeye geldiğini göreceksiniz.
Vakit kaybetmeden artık Hong Kong adasına geçme zamanı. Dünyanın en uzun yürüyen merdivenlerinden biri olan Central Mid-Levels Escalator’a binin. Buraya 300 metre mesafede bulunan 1953 yılından beri aile işletmesi olan Lan Fong Yuen’de sütlü çay tadın. Biz çok beğendik. Sizin de beğeneceğinizden şüphemiz yok. Çay evinden yaklaşık 500 metre mesafede olan Man Mo Tapınağını ziyaret edin. Ve günü Victoria Peak yani Victoria zirvesi ile tamamlayabilirsiniz.
HONG KONG’DA 3 GÜN NE YAPILIR
Yukarıda yazdığımız yerleri aynı şekilde uygulayıp 3.gün tüm gününüzü Macau adasına ayırabilirsiniz. Hong Kong’dan Macau adasına gitmek için aşağıdaki iki feribot iskelesinden birini kullanmalısınız:
Hong Kong Macau Ferry Terminal – Hong Kong adasındaki Shueng Wan bölgesinde. Shueng Wan istasyonuna varıp Exit D’den çıkınca iskeleyi göreceksiniz. Her 15 dakikada bir TurboJet’in Macau adasına seferleri vardır.
China Ferry Terminal – Kowloon Tsim Sha Shui bölgesinde
Macau adasında görebileceğiniz yerler: Macau Kulesi, Senado Meydanı, St.Paul Kilisesi, Monte Kalesi, Macau Venetian Bölgesi, Golden Reel Eğlence Parkı
Macau adasında gezilecek yerlerin tümünü merak ediyorsanız Macau Adası Gezilecek Yerler yazımızı okumanızı öneririz.
HONG KONG’DA 4 GÜN NE YAPILIR
1.GÜN
Artık 3 günden fazla vakit olduğu için bize göre olan program akışını sizinle paylaşmak istiyoruz. Bu programlar tamamen bizim gezip gördüğümüz yerlerin önerileridir. Sizlerin de keyif alacağını düşündüğümüz için hepsini rota rota paylaşıyoruz. Eğer Hong Kong’a gidip bizim 4 günümüz olsaydı, biz ilk günü şu şekilde değerlendirirdik.
Ten Thousand Buddha (giriş ücretsiz)
Nan Lian Bahçesi (giriş ücretsiz)
Choi Hung Estate (giriş ücretsiz)
Mong Kong Ladies Market (giriş ücretsiz)
Temple Street Night Market (giriş ücretsiz)
2.GÜN
İkinci gün kendimizi çok yormadan otelimizden çıkıp Tsim Sha Shui bölgesini geze geze Kowloon bölgesine inerek ki bu sokağı öyle hemen inmek pek mümkün değildir. Çünkü illa ki dur o dükkana dur bu dükkana bakayım derken saatlerin nasıl geçtiğini anlamazsınız. Hele elektronik merakınız varsa mümkün mertebe mağazalardan uzak durun. Bunun için kendinize özellikle yarım gün ayırın 🙂 Nerede kalmıştık Tsim Sha Shui. Burayı gezerek sahile inerek Lantau adasına geçer ve tüm günü Lantau adasına ayırmaya özen gösterin.
Big Buddha (giriş ücretsiz)
Hong Kong Disneyland (standart giriş ücreti yetişkin 639 Hong Kong Doları, 3-11 yaş çocuk 475 HKD, 65 yaş üstü 100 HKD). Park ziyaret saatleri ve online bilet işlemleri için buraya tıklayınız.
Avenue of Star Işık Gösterisi (ücretsiz)
3.GÜN
Üçüncü gün yine üç günlük programda yazmış olduğumuz gibi tüm gün Macau adasını ziyaret edebilirsiniz.
4.GÜN
Jockey Club Innovation Tower (ücretsiz)
Central Mid-Levels Escalator (ücretsiz)
Lan Fong Yuen
Man Mo Tağınağı (giriş ücretsiz)
Victoria Peak (Yetişkin gidiş-dönüş 88 HK$ – tek yön 62 HK$, 3-11 yaş çocuk ve 65 yaş üstü gidiş-dönüş 44 HK$ – tek yön 31 HK$)
HONG KONG ULAŞIM SEÇENEKLERİ
Hong Kong her ne kadar karma karışık bir şehir olsa da emin Hong Kong içinde ulaşım da bir o kadar kolaydır. Önce Hong Kong havalimanından şehre nasıl ulaşılır ondan başlayalım sonra şehir içindeki ulaşıma geçelim.
Hong Kong Havalimanından Şehir Merkezine Ulaşım
Otobüs: A21 numaralı otobüs ile havalimanından şehir merkezine en ucuz yolla ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. 05:30 ile 00:00 saatleri arasında hizmet veren otobüs ücreti 33 HK$ (Hong Kong Doları) Şehir merkezinden havalimanına dönmek için yine aynı duraktan otobüse binebilirsiniz. Otobüs ücretini nakit ödeyebiliyorsunuz. Ancak bozuk paranız olduğundan emin olun. Çünkü para otobüse binince bir kutu içine atılıyor ve iadesi yapılmıyor.
Otobüs rotası şu şekildedir :Airport Passenger Terminal, HK-Zhuhai-Macao Bridge HK Port, Lantau Link Toll Plaza, Hoi Lai Estate / AquaMarine, Sham Shui Po (Nam Cheong / Fu Cheong), Tai Kok Tsui, Prince Edward, Mong Kok, Yau Ma Tei, Jordan, Tsim Sha Tsui / Hung Hom Station
Metro: Eğer Hong Kong Adasında konaklayacaksanız havalimanından airport express’e binerek son durakta (central durağı) inebilirsiniz. Kowloon bölgesinde kalacaksanız yine airport express’e binmeli ve Lai King isimli ikinci durakta inip kırmızı renkli Tsuen Wan Line hattına aktarma yapmalısınız. Hong Kong yönüne binerek oteliniz hangi metro durağına yakınsa o durakta inmelisiniz. Metro haritası güzergahlarını aşağıdaki fotoğraftan inceleyebilir ya da bu linkten erişebilirsiniz.
-Tsim Sha Shui için Airport Express tek yön ücret 70 HK$, MRT Standart Class 12,5 HK$
-Hong Kong adası Central durağı için tek yön 115 HK$
Ayrıca Hong Kong içinde metroyla seyahat edecekseniz, durak isimlerinizi bu linke yazarak ücretini öğrenebilirsiniz.
Taksi: Havalimanından taksiyle Kowloon bölgesi gideceğiniz semte göre 250 ile 320 HK$, Hong Kong adası 315 – 400 HK$ arasındadır.
HONG KONG OCTOPUS CARD
Hong Kong şehir içindeki tüm ulaşımı MTR ile sağlayabiliyorsunuz. O kadar geniş bir metro ağı var ki metro dışında başka bir ulaşım aracına binmenize gerek kalmıyor. Metro istasyonlarında eğer bilet alacaksanız bilet makinalarından gideceğiniz yeri işaretlemeniz gerekiyor. Makine ona göre fiyatı belirleyip size biletinizi ücret karşılığında veriyor. Ancak bizim size tavsiyemiz sürekli bilet almak yerine eğer gün içerisinde bir kaç kere metroya binecekseniz Octopus Card almanız yönünde.
3 çeşit Octopus Card var. Yetişkinler, çocuklar ve yaşlılar için.
Adult – Yetişkin Octopus Card: 200 HK$. Bu ücretin 50 HK$’ı depozito kalan 150 HK$’ı ise kullanım içindir.
Child – 3/11 Yaş Çocuk: 100 HK$. Bu ücretin 50 HK$’ı depozito kalan 50 HK$’ı ise kullanım içindir.
Elder – 65 Yaş Üstü: 100 HK$. Bu ücretin 50 HK$’ı depozito kalan 50 HK$’ı ise kullanım içindir.
Eğer 65 yaş üstü anne veya babanızla seyahat edecekseniz bu karttan mutlaka çıkarmalısınız. Annem ve babam bensiz Hong Kong’a gittiklerinde bu karttan çıkarmışlar. Yaşları 60’ı geçmemelerine rağmen nasıl çıkardıklarını aklım almasa da en son seyahatimizde annemle birlikte bu kart çok işimize yaradı 🙂
HONG KONG’A NE ZAMAN GİTMELİ
Yüksek Dönem: Ekim-Mayıs
Orta Dönem: Mayıs-Haziran
Düşük Dönem: Temmuz-Ağustos
Hong Kong’a ziyaret edilecek en iyi dönem orta dönemdir.
Tayfun Dönemi: Mayıs-Kasım
Hong Kong tayfunuyla ünlüdür. Mayıs başından Kasım sonuna kadar olan 6 aylık süre tayfun sezonudur. Bu süre zarfındaki en yüksek tayfun dönemi Temmuz ayından Eylül ayına kadardır. Hong Kong’da dört tayfun uyarısı vardır.
T1: Tayfun Hong Kong’un 800 km uzağındadır.
T2: Tayfun 100 km’den gelir.
T8: Çok ciddi uyarıdır. 180 km hızla geldiği düşünülen rüzgar yüzünden insanların evden çıkmaması önerilir. Hatta bu dönemde uçaklar dahi iptal edilir.
T10: En kötüsüdür. Hong Kong’da en son T10 tayfunu 2012 yılında ondan önce 1999 yılında gerçekleşmiştir.
Diğer Yazılarımızda İlginizi Çekebilir