Her ne kadar İzlanda’nın en güzel şelaleleri diye başlık atmış olsak da aslında İzlanda’nın her bir şelalesi birbirinden güzel ve bir o kadar değişiktir. Tabi şimdi burada İzlanda’da bulunan yaklaşık 10.000 adet şelaleyi listeleyecek değiliz. Ama aşık olduğumuz İzlanda’nın bizim için en güzel şelalelerini sizler için yazacağız.
İZLANDA’NIN EN GÜZEL ŞELALELERİ
İzlanda’da sonu fosa ile biten her yer şelale anlamına geliyor. Çünkü foss şelale demektir. Ayrıca ilk duyduğumuzda bizi şaşırtan bir bilgi sizlerle paylaşmak istiyoruz. İzlanda’da hiçbir şelale devlet’e ait değildir. Burada şelaleler şahısların özel mülküdür. Özel mülk olduğu için girişler ücretsiz ama park alanları ücretlidir.
Şelaleler buzullardan beslenen nehirlerden geliyor. Ve tüm şelaleler kademe kademe düşmektedir. Tamamen yatay tabakalı bünyeye sahiptirler.
GULLFOSS
Gull altın anlamına geliyor. Gulfoss’un anlamı ise Altın Şelale. Golden Circle rotasının ismi de zaten bu şelaleden gelmektedir. Hvítá Nehri’nin oluşturduğu bir şelaledir. Beyaz nehir üzerinde 2 basamaktan oluşuyor. Su 70 metre yüksekten akmaktadır. 2.basamaktan sonra suyun düştüğü yer gözükmüyor. İzlanda da 10.000 üzerinde şelale vardır. 2,5 km uzunluğa ulaşan şelale 33 metre derinlikteki kanyona düşüyor. İlk düşüşü 11 metre ve ikinci düşüşü ise 21 metreden yapıyor. Yaz dönemi ortalama akan su saniyede 140 m³ kış dönemi ise 109 m³. Şelalenin seyir noktasına çıkmanızı öneriyoruz. Skogafoss yarımadadan sonra İzlanda’da en fazla rüzgar yediğimiz bölgeydi. Kış dönemi burayı ziyaret edecekseniz çok sıkı giyinmeniz gerekiyor. Üst ve alt seyir teras noktaları bulunuyor. Bunların her ikisine de gitmenizi tavsiye ederiz.
Gullfoss Şelalesinin Hikayesi
Baştan şunu belirtmekte fayda var. İzlanda’da hiç bir şelale devletin değildir. Burası zamanında kişiye ait özel bir alanmış. Sahibinin kızı Sigríður Tómasdóttir buraya ziyaretler arttıkça insanları gezdirmeye başlamış. Ardından İngilizler buraya gelerek şelaleyi satın almak istemişler. Baba satmak istemiş ama kızı hiç istememiş. Kızın kızı Sigríður Tómasdóttir’in anneden kalma miras payı olduğundan ve babanın payı az olduğundan kız burayı sattırmıyor. Ve gösterdiği azim sonucu sayesinde bu güzelim şelaleye baraj yapılamıyor. İzlanda halkı da bu direnişi onure etmek için kızın anısına Sigríður Tómasdóttir’in heykelini 20.yüzyıl başında buraya elektrik santrali yapılmasını engelleyen bir kadının anıtı vardı. Şu an burası ekolojik dengenin korunması amacıyla devlet tarafından özel koruma altına alınmıştır.
Golden Circle rotasında yer alan şelale başkent Reykjavik’ten 1.5 saat uzaklıktadır.
SELJALANDFOSS
Eyjafjallajokull (eyyafiyadlajöküd olarak okunuyor) volkan buzulundan kaynağını alan Seljalands Nehrinin 60 metreden düşmesi ile oluşuyor. Şelalenin en can alıcı noktası şelalenin iç tarafına doğru yürüyüp gürül gürül akan suyun arkasına geçmektir. Ancak Seljalandfoss’un arka tarafına yürümeden önce yağmurluk giymeyi ihmal etmeyin. Yoksa sırılsıklam olursunuz.
GLJUFRABUI
Son yıllarda İzlanda daha fazla ziyaretçi ağırlamaya başladıkça artık gezginler yeni yeni yerler keşfetmeye başladılar. Malum ülkede 10.000 tane şelale olunca keşfet keşfet bitmez 🙂 İşte bu gizli şelalelerden biri de Gljufrabui’dir. Seljalandfoss’tan yürüme mesafesinde olan Gljufrabui şelalesine gitmek için mutlaka su geçirmez bot ve yağmurluk giyin.
SKOGAFOSS
Skógafoss Şelalesi 25 metre genişlikte ve 60 metreden düşen bir şelale. Skógá Nehri sularının düştüğü bir yer.
Efsaneye göre bu bölgeye ilk yerleşen Vikinglilerden biri şelalenin arkasındaki mağaraya bir hazine saklamış. Aradan geçen uzun sürenin sonunda saklanan hazine bulunmuş. Hazineyi almak isterken sandığın yanındaki kol ellerinde kalırken sandık birden yok oluvermiş. Şimdi sandığın halka kolu bir müzede sergilenmektedir.
Skogafoss’un yanında çim evler var. Müzenin bünyesinde.
OXARARFOSS
Thingvellir Ulusal Parkı içinde yer alan şelale Thingvellir yarığının sonunda sağ taraftadır. Yaklaşık 15 dakikalık kısa bir yürüyüşle rahatlıkla ulaşabilirsiniz. 13 metre yükseklikten akan şelale suyu şelalenin önündeki kayalık alana dökülmesiyle çok değişik bir manzara sunuyor. İzlanda’daki diğer şelalelerin aksine Oxararfoss doğal değil, insan yapımı bir şelaledir. 9.yy’da Althingi Parlamento üyelerine su sağlamak için nehrin yönünün değiştirilmesiyle yapılmıştır. Oxararfoss’a daha güzel fotoğraflar çekmek için mümkünse karlı havada ziyaret edin.
BRUARFOSS
İzlanda’nın en mavi şelalesi olarak bilinen Bruarfoss, diğerleri kadar büyük olmasa da gerçekten çok iyi manzara sunan şelaledir. Langjökull buzulundan beslenen Hvita nehrinden gelen sular sayesinde oluşan bir şelaledir. Golden Circle rotası üzerinde Geysir’e varmadan 15 km önce sol tarafta kalmaktadır.
DETTIFOSS
İzlanda’nın en güçlü en çarpıcı şelalesi 100 metre genişliğinde ve 40 metreden dökülmektedir. Vatnajokull buzulundan beslenen şelalenin debisi kışın saniyede 193 metreküp’tür.
KIRKJUFELLSFOSS
İzlanda’nın en çok fotoğraflanan şelalesidir. Snaelfesness yarımadasında Grundarfjörður isimli bir balıkçı kasabasındaki şelale Kirkjufell dağının nam-i diğer Harry Potter şapkalı dağın hemen yanı başında bulunuyor. Kirkja izlanda dilinde kilise demek o yüzden Church mountain olarak da bilinir. İsterseniz 463 metre yüksekliği olan Kirkjufell dağına da tırmanabilirsiniz. Ancak kayaların kaygan ve rüzgarlı hava olduğunu da unutmamakta fayda var.
DYNJANDI
Batı Fiyort bölgesindeki şelale’ye ulaşmak için sadece 15 dakika yürümek gerekiyor. İhtişamlı ve aynı zamanda gürül gürül bir şelale görmek istiyorsanız adresiniz Dynjandi şelalesi olmalı.
SVARTIFOSS
İzlanda’nın en ironik şelalesi Svartifoss, siyah bazalt kaya oluşumları arasından ince bir şekilde dökülmektedir. Vatnajokull Milli Parkı sınırları içinde bulunan şelaleye gitmek için bir kaç farklı yol mevcuttur. Ama bunların içinde en kısa olanı bile 45 dakika sürmektedir.
GODAFOSS
Tanrıların şelalesi olarak da bilinir. Şelalenin hikayesi binlerce yıl öncesine, Hristiyanlığın İzlanda’nın resmi dini haline gelmeye başladığı döneme uzanır. O zaman pagan rahibe pagan dininin devam edilmesi ya da hristiyanlığa geçilmesi arasında bir karar vermesi görevi verilir. Rakip Hristiyanlığa geçilmesine karar verir. Bunun üzerine kararlığını göstermek için Norse tanrılarının heykellerini bu şelaleye atar. İşte şelalenin tanrıların şelalesi ismini alması bu hikayeden geliyor.
HRAUNFOSSAR
İzlanda’da en beğendiğimiz şelalelerden biridir. Kartpostallar üzerinde şelale fotoğrafları görürsünüz ya işte aynı onlar gibi. Karşısında oturup bak bak doyamamıştık. Burası bir tane değil bir dizi şelaleden meydana geliyor. Langjökull buzulunun altındaki volkanın patlaması sonucu oluşan bir doğal oluşumdur.
KVERNUFOSS
Skogafoss’a çok yakın konumda olan şelale Skogar müzesinden yaklaşık 20 dakika yürüme mesafesindedir. Fakat bu şelale için dikkatli olmakta fayda var. Çünkü patika yolda bilgilendirici yeterli tabela yoktur.
Umarız İzlanda rotanıza bir nebze olsun faydamız olmuştur. Eğer yolunuz bu şelalelere yakın konumdan geçecekse direksiyonu kıvırıp mutlaka sıraladığımız şelalelere ziyaret edin. Önerdiğiniz başka güzel şelaleler varsa lütfen yorum olarak bırakın ki İzlanda’ya gidecek gezginlere yol göstermiş olun 😉
Tüm İzlanda yazılarımıza buradan ulaşabilirsiniz.