Long Neck Karen yani dünyanın en uzun boyunlu kadınları olarak bildiğimiz Padonglar’ın ironik fotoğraflarını hep görür dururduk. Ta ki Chiang Mai’ye gidene kadar. Padong’lar Karen kabilesinin bir alt kolu olduğu için isimleri daha çok Long Neck Karen olarak bilinir.
Long Neck Karen’lerin gerçek hayatını görmek istiyorsanız gitmeniz gereken tek adres Mae Hong Son’dur.
Bunun dışında ister Chiang Mai ister Chiang Rai olsun hepsi turistlerin ziyaret edebilmesi yapılmış birer köyden ibarettir.
LONG NECK KADINLARININ HİKAYESİ
Kayan (Kayanlar) kabilesinin Burma yani Myanmar’dan kaçarak Tayland’a gelmesi Karen ulusal kurtuluş ordusu ve hükümet arasında 1980’li yılların sonralarındaki siyasi kargaşadan dolayı orataya çıkan şiddetten kaynaklıdır. Tayland’a gelen kabile sığınma kamplarına yerleştirildi. Ve yasal statüleri olmadan burada mülteci olarak yaşamaya başladılar.
Myanmmar’dan gelip Tayland’da yaşayan mültecilerin sayısı yaklaşık 140.000’dir. Bir ara Tayland hükümeti mültecilerin geri gönderilmesini gündeme getirdi. Fakat mültecilerin dönmeleri güvenli hale gelene kadar bu düşünce gerçekleştirilmedi.
Long Neck Karen’lerin köküne baktığımız zaman Çin’in Yunnan bölgesinden geldiğini görürüz. MS.1000 yılında Myammar’daki Salween nehri havzasına göç etmişlerdir.
Karen kadınları akşam oymacılığı ve el işçiliği yaparken Karen erkekleri tarlada çiftçi olarak çalışırlar.
Uzun Boyun Halkaları
Karen halkında kız çocukları 5 yaşına geldikten sonra boyunlarına pirinçten yapılma halkalar takılıyor. Aslında bu ağır halkalar boynu uzatmaya yaramıyor. Tüm halkalar pirinçten yapıldığı için ağır olduğundan boyuna takılan halkalar göğüs kafesini sıkıştırır ve köprücük kemiğine yük bindirirerek aşağı doğru iter. İşte tüm bunlar kalıcı fiziksel hasarlara sebep olur.
Karen kadınlarının bu halkaları neden taktığına dair ortaya atılan teoriler şunlardır;
-Karen kadınlarını satın alacak köle tüccarlarına güzel görünmemek için,
-Diğer bir görüş ise bu halkaların zenginlik ve güzellik belirtisi olduğu yönündedir.
Kayan kabilesi yani Karen halkının kadınları Tayland’a geldikten sonra bu uzun boyunlukları sayesinde turist çeker hale gelmiştir.
Mülteci Kampını Ziyaret Edin
Eğer gerçek bir karen kadını görmek istiyorsanız Mae Hong Son’dan yaklaşık 45 dakika uzaklıkta Myanmar sınırına yalnızca 4 km mesafedeki Ban Mai Nai Soi mülteci kampını ziyaret edebilirsiniz. Karen kadınlarının bu kamp alanından dışarı çıkması yasak. Myanmar’dan Tayland’a geldikleri ilk günden beri bu kamp alanında hayatlarına devam ediyorlar. Baktığınızda tam bir esir hayatı yaşadıkları ve turizm için kullanıldıkları çok net.
Yazımızın en başında da söylediğimiz gibi Chiang Mai’de gideceğiniz kabile köyleri tamamen turist çekmek için sonradan kurulmuş göstermelik köylerdir. Karen kadınlarının ve çocuklarının gerçek yaşamlarını yakından görmek için mülteci kamplarına gitmenizi öneriyoruz. Gidin, sohbet edin, hayatlarına dokununun. Hatta ister Chiang Mai ister mülteci kampı olsun hiç fark etmez bütçeniz neye el veriyorsa el verdiği kadar destek olun.