Adatepe Köyü

Tarihi antik dönemlere kadar uzanan, mimari yapısının tamamen taşlardan oluşan, zeytin, servi, badem ve çam ağaları ile çevrili, 1989 yılında sit alanı ilan edilmesiyle bölgenin tek korunan köyü olma özelliğini taşıyan “Adatepe Köyü” Türkiye’nin bozulmayan ender yerlerinden biridir.

Zeus Altarı olarak bilinen Adatepe köyünün yanıbaşında yer alan kaya parçasını görmek için her yıl binlerce ziyaretçi gelirken gezi sonrası Adatepe köyünün meydanında ya çay içip yada üstün körü bir bakınıp yollarına devam ederler. Köy Kazdağı’nda (İda) 3 yamaç arasında bulunan bir tepe üzerine kurulmuştur. Köyde yeni ev yapılmasına izin verilmemekte mevcut evler eskiye uygun restore edilmekte yine yıkılmış olan evlerde köydeki mimariye uygun baştan yapılmaktadır. Köyün en eski yapısı 250 yıllıktır.

Adatepe Köyü

Köy’e Türklerin yerleşimi Selçuklular döneminde başlamıştır. Rumlar ve Türklerin beraber yaşadığı köyde mimari yapıların farklılıkları da gözle görülür. Kurtuluş Savaşı sonrası birlikte yaşamakta olan Rumlar mübadele ile Yunanistan’a gitmek zorunda kalmışlardır. Girit ve Midilli’de yaşan Türkler ise buraya getirilmiştir.

Ticaretin sahil kesimi üzerinden görülmesi ile köy halkı evlerini bırakıp para kazanma uğruna köylerini terk etmiştir. Uzun yıllar bakımsız kalan evler ise zamanla yıpranmaya hatta yıkılmaya bile başlamıştır. Günümüzde köyde yaşayan 40 hane bulunmaktadır.

Adatepe Köyü

Ege kıyısına 3.5 km uzaklıktaki tarihi köye girer girmez kır kahveleri karşılıyor bizi. Oturup bir şeyler içmeden önce köyün taşlı ve dar yollarından onlarca yıllık tarihi taş evlerin arasında dolaşıyoruz. Köyü gezdikten sonra tepede ki düzlükte Selçuklu yapımı Cami’nin arkasında yeşilliklere uzanıp Ege denizine karşı ister kitabınızı okuyun ister hiçbir şey düşünmeden kendinizi yalnız manzara ve doğaya bırakın. Sonra köyün terkedilmiş Taş Mektebine gidin. 1974-185 yılları arasında hizmet veren okul öğrenci sayısındaki yetersizlikten dolayı kapatılmıştır. 1997 yılında Çanakkale Valiliğinden kiralanan okul restore edilerek bugün bir çok sergi ve seminerlerin yapıldığı etkinlik alanına dönüştürülmüştür.

Adatepe Köyü

Ege’nin mavisi ve Kazdağının yeşilinin birbirine karıştığı Adatepe köyünde saatlerin nasıl geçtiğini anlamayacaksınız.

İstenmeyen ayrılık vakti geldiğinde köyün Çınarlı meydanındaki eski çınar ağacı altındaki kır kahvesinde ada çayımızı batmakta olan güneşin çınarın yaprakları arasından süzülerek yüzümüze vuran ışıltısı eşliğinde içiyoruz. Dilerseniz Dut dibi kahvesi de güzel bir seçenektir.

Adatepe Köyü

Yazımıza son vermeden köyün güzeli Refika’dan bahsetmeden olmaz

Köy’de yaşan rum güzeli Refika, Rumlar ve Türkler tarafından çok sevilen neşeli, cıvıl cıvıl, güzel mi güzel bir genç kızmış. Köyde ne zaman düğün olsa şarkı söyleyip, dans ederek köy halkını eğlendirmeyi çok severmiş. Köylüler Refika’yı o kadar severmiş ki tarlada, bağda, bahçede Refika’nın şarkıları dinlenir olmuş. 1. Dünya Savaşından sonra mübadele nedeniyle tüm Rumlar gibi Refika’da köyü terk edip, Yunanistan’ın yolunu tutmak zorunda kalmış. Refika’nın gitmesiyle Türkler ciddi üzüntü içine girmiş ve ardından Refika adına türküler yakılmaya başlanmış. Adatepe zeytinyağ müzesinin kurucuları bu efsaneyi duyduklarında çok etkilenmiş olsa gerek Yunanistan’ın Sakız adasına giden ve orada yapılan güzellik yarışması sonucu 1. olan Refika’yı aramışlar. Ancak hiçbir ize rastlayamamışlar. Yalnız antika dükkanındaki güzel bir kız resmi ilgilerini çekmiş ve bu resmi Adatepe köyüne getirip köyün yaşlılarına göstermişlerdir. Yaşlılar resimdeki kızın Refika olduğunu söylemeleri üzerinde Refika zeytinyağı şişelerinde ve bir çok ambalaj üzerinde yerini almış bu sayede ölümsüzleştirilmiştir.

Adatepe Köyü

Adatepe Köyü’nde Konaklama

Adatepe’de az sayıda bulunan otellerin hepsi köyün mimari yapısı dışına çıkmadan restore edilerek ziyaretçilere doğa içinde rahat bir ortam sunmayı amaçlamıştır. Kalacağınız otel hangisi olursa olsun fiyatlar 2 kişi 250 TL’dir.

Zeushan Otel, Hünnap Han Butik Otel, Adatepe Pansiyonları

Adatepe Köyü

Adatepe Köyü’ne Nasıl Gidilir

Arabayla : Tekirdağ üzerinden gelirken Gelibolu’dan Lapseki’ye yada Eceabat’tan Çanakkale’ye feribot ile geçip İzmir yolunu takip ettiğiniz takdirde Küçükkuyu’ya varacaksınız. Küçükkuyu merkezde bulunan ışıkları geçtikten yaklaşık 50 metre sonra solda Adatepe tabelasından girip 3.5 km devam ettiğinizde köyün meydanına varıyorsunuz. Toplam mesafe 450 km.

Arabalı Deniz Otobüsü (IDO) : Yenikapı’dan Bandırma’ya geçip yine İzmir yolu takip edildiğinde Küçükkuyu’ya varmak mümkündür. Küçükkuyu merkezde bulunan ışıkları geçtikten yaklaşık 50 metre sonra solda Adatepe tabelasından girip 3.5 km devam ettiğinizde köyün meydanına varıyorsunuz. Toplam mesafe 230 km.

Otobüs : Bir çok firmanın Küçükkuyu’ya seferleri bulunmaktadır.

More from the blog

Assos Konaklama Tavsiyesi

Assos için yollara düşmeye karar verdiniz ve Assos'ta nerede konaklanır, Assos otel tavsiyesi hakkında elle tutulur, en doğru, en içten ve en samimi tavsiyeyi arıyorsunuz. Öyle değil mi!...

Zeus Altarı

Hera dosdoğru yürüdü Gargaran doruğuna, İda'nın en yüksek tepesiydi bu. Bulutları devşiren Zeus onu gördü. Görür görmez aşk sardı düşünceli kafasını.... Homeros, İlyada Homeros, İlyada destanında böyle...

Küçükkuyu

Küçükkuyu ile tanışmam 1992 yılında başladı. O tarihten bu yana bilfiil her yaz mutlaka gelirim buraya. İlk geldiğimiz yıl deniz kenarında ufak bir pansiyonda kalmıştık....

Bozcaada

Bu seferki adresimiz küçük kaçamakların ya da haftasonlarının en popüler tatil beldesi Bozcaada oldu. 29 Ekim 2013 tatilinde lokasyonumuz Küçükkuyu idi. Bu yüzden Küçükkuyu'dan kolaylıkla Geyikli'ye varıp iskeleden her...