Dara Antik Kenti

Mardin’e gidip de çevre köyler ve Midyat gezilmeden olmaz. Bir günümüzü Dara Antik Kenti, Savur ilçesi, Kıllıt Köyü ve Midyat için planlayıp rehberimiz Yusuf’un bizi otelden almasıyla başlayan yorucu ve yeni yerler görmenin verdiği heyecan içinde kendimizi yollarda buluyoruz.

İlk durağımız Mardinin 30 km güneydoğusunda Mardin-Nusaybin karayolu üzerindeki Dara Antik Kenti oluyor. Gitmeden önce köydeki çocukları da düşünüp bir poşet dolusu çikolata, gofret gibi çocukları sevindirecek şeyler aldık. Kente vardığımızda yerel rehberlerle gezintiye çıkıp Yusuf’un papucunu dama attık

Zamanında ipek yolu üzerindeki yerleşim yeri olan Dara antik kenti Mezopotamyanın Efes’i olarak anılmaktadır. Bu önemli antik kentin kuruluşuna dair kesin bilgiler olmasa da Arkeolojik kaynaklara göre M.Ö 530-570 yıllarında Ahamaniş İmparatorluğu kralı Darxis tarafından kurulmuş olduğu söylenmektedir. Prof. Dr. Metin Ahunbay ise bu kentin kurucusunun Roma İmparatoru Anastasius olduğunu ileri sürmüş hatta “Mardin, Taşın Belleği” isimli kitabında da yayınlamıştır.

Şehir sırasıyla İranlılar, Romalılar, 7. yy da Araplar arasında el değiştirerek 15. ve 16. yy da Osmanlıların eline geçmiştir.

Antik kent şehri 4 km’lik sur ile çevrilidir. Kentte kiliseler, kaya mezarları, mağaralar, su sarnıçları ve yer altındaki zindan insanı adeta etkisi altın almaktadır. Kentte bulunan paralar bakılırsa kentin çok zengin olduğu anlaşılmaktadır.

Yapılan kazılarda, M.S 500’lü yıllara ait olduğu tahmin edilen Babil ve Pers krallığına ait toplu mezarlar ve 3 bin yıllık insanlara ait kemikler ortaya çıkmıştır. Yine M.S 6 y.y’a ait olduğu tahmin edilen şemsiye, çeşitli hayvan figürlü mozaiklerde kazılarda ortaya çıkarılanlar arasındadır.

Halk olarak zindan dedikleri su sarnıcı Bizans mimari yapısının tüm özelliklerini taşımaktadır. Sarnıcın üzerinde köylünün evinden girerek dar kapıdan sarnıca inmek mümkündür.

Biz antik kenti gezerken Yusuf ve Köyün yerlisi sağ olsunlar çay demlemişlerdi. Çaylarımızı yudumlayıp bir kaç sohbet de ikizlerin babasıyla yapıp vakit kaybetmeden köyden ayrılıp yeni yeni yerlere doğru ilerliyoruz.

More from the blog

Mezopotamyaya Hakim Şehir Mardin

İstanbul'da yaşanır da Mardin de yılbaşı kutlamaya gidilir mi? Bal gibi gidilir. İstanbul'daki yılbaşı kargaşası, trafiği ve pahalılığını malum herkes biliyor. Biz de hemen...

Mardin Gezilecek Yerler

Mardin Camileri 1- Ulu Cami (Cami Kebir) 2- Melik Mahmut Cami (Bab Es Sur) 3- Şehidiye Cami Reyhaniye Cami 4- Abdullatif (Latifiye) Cami 5- Necmettin (Maristan) Cami 6- Emineddin Cami 7- Mor...

Midyat

Dara Antik Kent gezimizi üzülerek de olsa sonlandırıp Midyat'a gittik. Yukarı Mezopotamya'da yer alan Midyat'a tarihte Sümeler, Asurlar, Urartular, Makedonlar, Persler ve Romalılar, Osmanlılar akabinde Emeviler ve Abbasiler...