Ne harika yer burası!
Nereden buldun bu Datça‘yı
“Elimle koymuş gibi buldum”
Can Yücel
Muğla ilinin Datça ilçesine bağlı br mahalle burası. Eski Datça‘da tüm evler tek yada iki katlı taştan yapılmış ve hepsi koruma altına alınmıştır. Arnavut kaldırımlı sokakların arasındaki evlerin bahçelerinde begonvillerin yollara düşen gölgesi eşliğinde gezimiz başlıyor.
Eski Datça’ya girdiğimiz dar sokakta sağlı sollu süs ve hediyelik eşyaların satıldığı tezgahlar, tezgahların önünde Datça’nın meşhur çimdik oyasını yapan kadınların arasında sanki bir masalın içindeymişiz hissine kapılıp daracık sokakların içlerine doğru yürüyoruz. Eski Datça’nın sokaklarındaki sanat galerileri, hediyelik eşya dükkanlarının şık ve sevimli dekorasyonları ile rengarenk sokaklarda çıt bile duyamayacağınız sessiz ortamda gezinebilirsiniz.
Datça’nın Datça olmasını sağlayan kişi aslında Can Yücel’dir. Bir çok ziyaretçi Can Yücel’in evini görmeye, Datça’nın yeşil ve mavi ile harmanlanmış doğası sayesinde ziyaretçilerine sunduğu tertemiz oksijeni için gelmektedirler.
Datça’da bulunan tüm işletmeler aile işletmesidir. Yorulup dinlenmek istediğinizde size şuraya yada buraya gidin diye tavsiyede bulunmamız mantıklı değil. Neresi hoşunuza gidiyorsa girin oturun. İnanın her yer birbirinden güzel ve farklı atmosfere sahip. Ama Can Baba’nın yarım kalan şarabının bulunduğu Karya Çay bahçesine gitmeyi ihmal etmeyin!
Datça’ya Nasıl Gidilir
İstanbul’dan 881 km, İzmir’den 333 km uzaklıktadır. Bodrum’dan gelecekler hem araçla hemde feribot ile rahatlıkla ulaşımlarını sağlayabilir. Bodrum’dan arabalı feribot ile 1 saatte Datça’ya ulaşılıyor. Datça merkez ile Eski Datça arası 2.8 km’dir.