Dik kayalarla çevrili Datça yarımadasında 78 tane birbirinden ayrı güzelliğe sahip bük vardır. Koyların hepsinde olmasa da bazıları çok güzel ve uzun kumsallara ev sahipliği yapmaktadır. Yarımadanın sahip olduğu birbirinden güzel koylar tekne ve yatçıların görmeden geçemeyecekleri kadar büyüleyicidir.
İster Datça’nın ıssız koylarında ister insan dolu plajlarında denize girin her ikisinde de denizin rengine, berraklığına, ısısına hayran olacaksınız. Datça’da nem oranı neredeyse sıfır olması ve Datça’nın meşhur rüzgarı kalp hastalıkları ve solunum yolu rahatsızlıkları için birebirdir.
Datça Yarımadası size koylarında ve denizinde güneşlenip yüzmenin dışında su altı fotoğrafçılığı, rüzgar sörfü, tüplü dalış yapma imkanlarını da sunmaktadır.
DATÇA’NIN KOYLAR
Datça’nın Akdeniz’e bakan tarafındanPalamut Bükü, Ova Bükü, Hayıt Bükü, Akvaryum, Kızıl Bük, Kara Bük, Kuruca Bükü, Domuz Bükü, Çiftlik, Karaincir, Kargı, Sarı Liman, Lindos ve Günlücek koyları bulunmaktadır. Yarımadanın ucunda (en batısında) bulunan Knidos Antik Kent’in önündeki Kap Krio Yarımadası da görülmesi gereken yerlerden biridir.Ege Denizi’ne bakan tarafında ise Murdala, Kızılağaç, Mersincik, Gökçeler Bükü, Alavara, Küçük Çatı, İskandil, Çatı, Damlacık ve Çatal.
DATÇA’NIN PLAJLARI
Kızlanaltı Plajı : Sörf severlerin yoğun ilgi gösterdiği kumsaldır. Her zaman sörf yapabilmek için uygun rüzgarı bu kumsalda bulabilirsiniz. Kumsal Gebe Kum ile Burgaz Uzun Azmak arasında bulunmaktadır.
Güllük Plajı : Karaincir koyundan bir önceki koydur. Plajı iri kumlara sahip çabuk derinleşen bir denizi vardır.
Hastanealtı Plajı : Datça merkeze çok yakın kumsal çakıl ve kum karışımıdır. Merkezde olması ve plajın çevresinde cafe-restaurantların da bulunması nedeniyle oldukça rağbet görmektedir.
Kumluk Plajı : Denizin ve plajın ince kuma sahip olması, denizin sığ olması ve plaj çevresinde restaurantlar-cafelerin olması ile ziyaret edilmesi gereken plajlardan biridir. Gündüz plajda vaktini geçirmek istemeyenler akşam gün batımında denize sıfır konumlandırılmış restaurant masalarına oturup keyifli bir akşam yemeği yiyebilirler.
Taşlık Plajı : Ilıca ile Datça limanı arasında yer almaktadır.
Azganlı Plajı : Taşlık plajının güneyine doğru 1 km gittikten sonra Kargı Koyu yoluna devam edilmeli yol üstünde Hava Radar Komutanlığını geçer geçmez sola döndüğünüzde kıyıyı göreceksiniz.
Hayıtbükü : Ufacık adeta yeşillikler içinde saklamış bir koydur. Dünyanın en fazla oksijen oranına sahip ikinci bölge olarak bilinmektedir.
Ovabükü: Hayıtbükü ve Palamutbükü arasında bulunan kumsalda bir kaç işletme dışında pek görülecek yer ve denize girme isteği uyandıran kumsala sahip olmaması nedeniyle çok tercih edilen bük değildir.
Palamutbükü : En çok ziyaret edilen ve konaklamanın yapıldığı yerdir. Sahil boyunca sıra sıra dizili restaurantlar ve hemen arkasında apart ve pansiyonlar ile cıvıl cıvıl bir yerleşim yeridir.