Filipinler’in Gizemli Adası
Filipinler gezilecek yerler listemize ara vermeden devam ediyoruz. Filipinler adaları saymakla, gezmekle bitmez diye defalarca vurgulamıştık. Şimdi tanıtacağımız bir başka Filipin adası “Siquijor Adası” olacak.
Visayas bölgesinin merkezinde bulunan Siquijor adası nüfusu ve yüzölçümü ile Filipinler’in üçüncü küçük yeri olup aynı zamanda Negros Oryantelindeki Camuguin ve Batanes’ten sonra üçüncü küçük adadır. Siquijor adası İspanyol kolonisi dönemi boyunca Island of Fire ya da Isla Del Fuego olarakta anılmıştır. Ateş adası olarak bilinmesinin sebebi her akşam ateş böceklerinin gerçekleştirdiği ışık gösterisinden kaynaklanmaktadır. Genellikle magrov ormanlarda daha iyi gözlemlenen bu gösteri Ocak sonunda en iyi görülecek dönemdir. Hazır İspanyol kolonisi demişken Siquijor adasının Paris anlaşmasından sonra sone eren İspanyol kolonisi ile Amerikan askerlerinin kamp alanı haline gelmiştir.
“Vudu büyüsü ve değişik ritülleri olan Ada”
Gizemli Siquijor adası büyücülük iksirleri, şamanları ve büyücüleriyle bilindiği için Filipin halkı tarafından gece dışarıda dolaşılması sakıncalı görülen bir yerdir. Kara büyü ve sihri nedeniyle bugün bile hala Filipin halkı tarafından ziyaret edilmekte çekinilen bir yerdir. Kara büyücülük ve şifa veren beyaz büyücülük olmak üzere ada da iki büyücülük türü vardır.
Her ne kadar büyüsü ve büyüleri kendinden söz ettiriyorsa da adada ne büyücü ne büyü vardır. Siquijor’da sadece büyüleyici beyaz kumsallar vardır.
Adanın ana yerleşim yeri Siquijor kasabasıdır. Limanın, ATM’lerin, turist bilgilendirme merkezinin ve hastanenin olduğu bölgedir. Turist bilgilendirme merkezi adaya limanından çıkar çıkmaz kapının sol tarafındadır. Merkez dediğimize bakmayın bir gölgelik, sandalyeden ve hiçbir şey bilmeyen bir memurdan ibaret
Ada 102 km beyaz kumsallardan oluşan sahil şeridiyle hem yerli hem de yabancı turistlere inanılmaz güzellikler sunmaktadır. Beyaz kumsallarda yüzmek haricinde adanın etrafını gezmek için günlük 350 Peso’ya motor kiralayabilirsiniz. Motor kiralamak masraflı olur derseniz Multi-Cab ve Jeepney’leri tercih edebilirsiniz.
Tavsiyemiz : Siquijor adasına ayak basar basmaz limandan motor kiralayın!
Siquijor adasının çevresini motorla gezecekseniz 1 depo benzin yeterli oluyor. Depo 100 peso’ya doluyor. Toplu ulaşım kullanacaksanız en yakın mesafe için 25 peso, uzak içinse 60 peso ödenmeli.
Jeepney ve tricycle için ücret tarifesi
Siquijor Gezilecek Yerler
Bu makalemizde sadece listelemek istedik. Gezilecek yerler hakkında daha detaylı bilgi almak için buraya tıklayınız.
Cantabon Mağarası
Guiwanon Kaplıcası
Sandugan Kumsalı
Salagdoong Kumsalı
Kagusuan Kumsalı
Capilay Kaplıcası
Lazi Manastırı
Lazi Kilisesi
Balete Ağacı
Cambugahay Şelalesi
Lugnason Şelalesi
Siquijor Adasında Dalış
Siquijor Adasında Yemek
Adada genel olarak çok iyi yemek yenecek yerler olduğunu söyleyemeyiz. Zaten merkezi yerlere gittiğinizde siz de göreceksiniz ne restaurant var ne de cafe. Tek gördüğümüz San Juan’ın merkezinde bir cafeydi. Turistlerin hemen hemen hepsi de buradaydı. Tercihiniz ya otelde yemek olacak ki turistler bu şekilde yapıyor. Ya da sokak satıcılarından yemek. Sokak satıcıları derken aslında şöyle cadde kenarına adeta açık hava restaurantı kurulu. Bir çok Filipinli kendi evinin yan tarafına kuruyor masalarını. İster mangal ister ev yemeği yiyebilirsiniz. Günlük çıkarılan yemekler tencerelerde sergileniyor. Dilediğinizi seçip hem çok uygun fiyatlara hem de ucuza yiyebilirsiniz.
Shakeler 50-150 peso arası
Kola 20 peso
Litrelik su 26 peso
Pilav 10 peso (sokak satıcılarında)
Etli yemek 45 peso (sokak satıcılarında)
Sebzeli yemek ve noodle 20-35 peso arası (sokak satıcılarında)
Mangalda balık ve et 60-120 peso arası (sokak satıcılarında)
Kahvaltı 40-155 peso arası (oteller ve guesthouse’larda)
Öğle yemeği 150-400 peso arası (oteller ve guesthouse’larda)
İçkiler 40-100 peso arası (oteller ve guesthouse’larda)
Siquijor Adasına Ulaşım
Cebu şehrindeki South Bus Terminal / Güney otobüs terminalinden Liloan’a giden otobüslere binilmelidir. Klimalı ve klimasız otobüs tercihleri olduğundan hangisini tercih edeceğiniz size kalmış. Yolculuk yaklaşık 3-4 saat sürüyor. Cebu’dan gelebileceğiniz gibi Oslob’dan otobüse binebilirsiniz (otobüs ücreti 50 peso). Liloan iskelesine geldikten sonra Dumaguete için feribot bileti alınmalı. Bilet ücreti 62 peso ve yolculuk yarım saat sürüyor. Dumaguete limanına ayak bastıktan sonra Filipin halkı tarafından acayip bir kumpas olduğunu söylemek isteriz. Dumaguete limandan Siquijor’a giden feribotların olduğu limana gitmemiz gerekiyor. Yerli halkın bindiği Jeepney’lere binmek isteyince bizi almak istemediler hatta bu jeepney oraya gitmiyor bahanesiyle almadılar. Yalnızca tricycle ile gidebileceğimizi söylediler. 4 kişi olduğumuz için 100 peso’ya limana gitmek için anlaştık. Fakat siz bu parayı vermek istemiyorsanız. Limandan çıkıp ana caddeye yürüyebilir ve caddenin sağ tarafındaki ağaç altında bekleyen halk ile bekleyip 20 peso’ya otobüse binebilirsiniz. Yolculuk 15 dakika sürüyor. Siquijor’a giden limandan toplam 115 peso’ya (100 bilet + 15 liman vergisi) biletlerimizi alıp 1 saat sonra Siquijor adasına vardık. Ada’ya vardıktan sonra yukarıda dediğimiz gibi ister motosiklet kiralayın ister jeepney ya da tricycle’lara binin.