Hindistan’ın Tarihi
M.Ö 2000 yıllarda Aryalılar Hindistan’a hakim iken daha sonra bu hakimiyet sırasıyla bir çok devletin, imparatorluğun eline geçmiştir. Aryalıların hakimiyeti asırlarca sürmüş olup ardından Maurya İmparatorluğunun hakimiyeti, İmparatorluğunun yıkılması ile Guptalılara geçmiştir. Hun İmparatorluğu Guptalıları devirerek hakimiyeti kendisine alır. Müslümanlar, Gazneliler, Memluklar, Halaciler, Tuğluklar ve Ludiler Hindistan’da hakimiyet kurmuşlardır.
Timur Han sayesinde Türk-Hint İmparatorluğu kurulmuştur. Ardından Babür Şah’ın fethi ile Babür İmparatorluğu kurulmuş. Sonrasında İngiliz işgali Hindistan sömürge altına girmiş oldu. İngilizlere karşı direnen Gandhi sayesinde ülke 18 Temmuz 1947 yılında bağımsızlığına kavuşarak 26 Ocak 1950 yılında Hindistan Birliğinden kurtulan ülke Hindistan Cumhuriyeti olmuştur.
Ülkenin başkenti Yeni Delhi’dir. 17.838,842 milyon nüfusu ile ülkenin en kalabalık ve 3. büyük şehridir. “Dakikada 51 çocuğun dünyaya geldiği ülkede bu kadar kalabalığa şaşmamak gerek”. Delhi 1947 yılından bu yana ülkeye başkentlik yapan şehir 8 kez kurulmuştur. Önceleri ülke genelinde Müslüman nüfus yoğunluktayken Pakistan ile bölünme yaşandıktan sonra Müslüman çoğunluğun yerini Sih ve Hindular almıştır.
Hinduizm Nedir?
Hinduizm M.Ö 1000 yılında başlayan çok tanrılı bir dindir. Hinduizm inancında insan ruhu ölümsüz olduğundan ölen kişi yakılır ve külleri nehire dökülür. Bu sayede beden değiştirerek tekrar dünyaya geldiğine inanılır. Hinduizm inanışında ruh ölümsüz olduğundan bedenden bedene geçiş olduğu kabul ediliyor. Tanrıların dahi beden değiştirdiğine inanmaktadırlar. Buna örnek Tanrı Krishnadır. Tanrı Krishna Shiva’nın reenkarnasyonudur.
Hinduizmde kutsal metinlerin bir arada olduğu kitaplara Kutsal Vedalar denilir. Sanskritçe yazılı vedalar 4 bölümden oluşmaktadır. En eski veda yazıları M.Ö 1500 yılına en yenisi M.Ö 500 yılına aittir.
Kutsal Vedalar
- Rigveda : Vedaların en eskisidir. İçinde 1028 tane ilahi yazılıdır.
- Atharvaveda : Büyü ve dua yazılıdır. Ayin yapılırken okunur.
- Samaveda : Melodi vedasıdır.
- Yajurveda : Kurban vedası. Kurban ayinlerinde din adamlarınca okunur.
Hinduizm’de Tanrılar
Hinduizm’in 3 büyük tanrısı vardır. Bu 3 büyük tanrıya Trimuti deniliyor.
Brahma : Yaratıcı olan, tüm evrenin yaratıcısı. 4 başı vardır.
Vishnu : Koruyucu olduğu kabul edilir. Bir çok reenkarnasyonu olup en önemlisi ve bilinenleri Tanrı Krishna ve Kral Rama’dır.
Shiva : Yok edip tekrar yaratan tanrı. Yaratıcı gücü “lingam” şekli ile temsil edilir. Tanrı Shiva’nın bir yaşamında erkek diğer yaşamında kadın olduğuna inanıldığı için sağ ve sol profilden bakıldığında 2 cinsiyete ait yüz ifadesi olduğu görülür. Heykellerinde ve resimlerinde genellikle bonunda yılan vardır.
3 Büyük Tanrıça
Saraswati : Sanat tanrıçası, yaratıcı Brahma’nın eşidir.
Lakshmi : Güzellik ve zenginlik tanrıçası. Tanrı Vishnu’nun eşidir.
Parvati : Evli kadınların kocalarının sağlığı ve uzun yaşaması için taptıkları güç tanrıçasıdır. Tanrı Shiva’nın karısıdır.
Tanrıların Çocukları
Ganesh : Tanrı Shiva’nın ve tanrıça Parvati’nin oğludur. İyiliği, doğruluğu ve temizliği temsil eden fil başlı olarak tavir edilen tanrı.
Krishna : Vasudeva’nın oğlu ve Balarama’nın erkek kardeşi, Tanrı Vishnu’nun 8. reenkarnasyonudur.
Hanuman : Tanrı Vayu’nun oğludur.
Hinduizm’de diğer bilinen tanrılar
Kali : Ölüm tanrıçası, Tanrı Shiva’nın başka görünümlü ve çok eli, ayağı olan tanrıdır.
Ganga : Ganj nehri tanrıçası
Brishma : Ganj tanrıçası Ganga ile Kral Shantanu’nun oğludur.
Hinduizm’de Cennet Kavramı
Hinduizm inanışı gereği ölen Hindular yakılarak öbür dünya yolculuğuna çıkarlar. Günahsız olanlar Brahma ve Nantana adındaki gökyüzü cennetine giderken, günahkarlar günahları oranında cehenneme gidip cezasını çeker bir nevi arınır sonra tekrar başka bedenle dünyaya gelirler. Brahma’ya gidenler burada sonsuza kadar kalırken Nantana cennetine gidenler gerçek dünyada yaptığı iyiliğe göre belirli süre burada kalıp tüm zevklerden faydalanmaktadır.