BÜYÜLÜ BİR AŞK HİKAYESİNİN ESERİ TAC MAHAL
Edward Lear insanları ne de güzel ayırmış; Tac Mahal’i görenler ve görmeyenler!
Biz de görenlerden olmak için sabah erkenden Tac Mahal’in kapısına dayandık Tac Mahal’in Darwaza-i Rauza ana kapısından geçer geçmez dünyanın 7 harikası listesine girmiş yapı tam karşınızda beliriyor. Eğer dergi, internet veya başka yerlerde görmüş olduğunuz meşhur fotoğrafın aynısını çekmek istiyorsanız sabah çok erken saatte komplekse girmenizi tavsiye ederiz. Kompleksin birden fazla giriş kapısı olmasına rağmen biletiniz yoksa yalnız ana kapıdan giriş yapmalısınız. Güvenlik aramasında puro, sigara, defter, kalem ve tripodumuz kabul edilmedi. Hepsini emanete bırakıp öyle giriş yapabildik.
Şaire, ressama, müzisyene, mimara ilham kaynağı olan Yamuna ırmağı kıyısında Hindistan’ın simgesi olan aşk için yapılan dünya mimari mirasının en güzel örneği olan “Tac Mahal“.
Babür İmapatorluğunun 6. Hükümdarı Şah Cihan Güney Hindistan’daki ayaklanmayı bastırmak için ordusu ve eşi Mümtaz Mahal ile yolda giderken eşi Mümtaz Mahal yolda 14. çocuğunu dünyaya getirirken 1631 yılında ölmüştür. Şah Cihan sevdiği eşinin ardından yas tuttuktan sonra anısına bir yapı yaptırmaya karar vermesiyle bu eşsiz türbe meydana gelmiştir.
Tac Mahal’in yapımı 1632 yılında başlanmış 1652 yılında bitirilmiştir. Yapımın mimarları Mimar Sinan’ın öğrencileri Mehmet İsmail Efendi ve Mehmet İsa Efendi’dir. Yapının mermerlerinde görülen kuran ayetlerini ise siyah mermer ile Hattat Serdar Efendi yazmıştır. Geniş avlu içinde bulunan Tac Mahal’in çevresinde 4 minare vardır. Her biri olası depremde yıkılma ihtimaline karşı dışa eğik olarak yakılmıştır. Amaç deprem olduğunda yıkılma olması ihtimalinde yapıya zarar vermemesi içindir. Yapının bir tarafında cami diğer tarafında konuk evi vardır.
Şah Cihan’ın sevgili eşi Mümtaz Mahal için yaptırdığı bu devasa yapıda tahmini 22.000 işçi çalışmış ve yaklaşık 20 yılda tamamlanmıştır. Yapıda Osmanlı, İran, Hint ve İslam mimarisinin izlerinin görüldüğü yapıda mermer duvarların içi oyularak akik, sedef, zümrüt ve firuze gibi 12 çeşit yarı değerli taşlar ile süslenmiştir. Mermerlerin bazı bölümlerindeki taşlar yerinde değildir. Bunlar 1857 Hint ayaklanmasında İngilizler tarafından sökülerek çalınmıştır. Tac Mahal 1983 yılında Unesco Dünya Miras listesine alınmıştır. Yapının içine girince kubbenin altında Şah Cihan ve Mümtaz Mahal’ın sandukaları yer alıyor. Asıl lahitleri ise yapının altındadır ve giriş izni yoktur. Kompleks içindeki havuzlara su Yamuna nehrinden gelmektedir. Havuzların, minarelerin tümü simetriğe özen gösterilerek inşa edilmiştir. Bugün hava kirliliğininden dolayı Tac mahal’in beyaz duvarları sarıya dönmeye başlamıştır.
Suya yansıyan Tac Mahal’in Güzelliği
Şah Cihan Tac Mahal ile yetinmemiş Yamuna ırmağının diğer kıyısına öldüğünde gömülmek üzere siyah olanını yaptırmak istemiş. Ancak Tac Mahal için o dönemde 32 milyon rupi harcandığından imparatorluk hazinesinin neredeyse tüm parasını tükettildiğinden oğlu Evrengzib tahta geçerek babası Şah Cihan’ı Agra kalesine hapsetmiştir. Bundan sonra Şah Cihan ömrünün sonuna kadar burada Tac Mahal’i izleyerek 8 yılını geçirmiştir. Öldükten sonra eşi Mümtaz Mahal’in yanına gömülmüştür.
Ama bu pozu vermeden olmaz
Tac Mahal Hakkında Bunları Biliyor Musunuz?
- Hindistan’ın en tanınmış ikonu haline gelmiş eseri Tac Mahal’dir. Narin minareleri, özenle yapılmış ince eğimli kemerleri ve görkemli kubbesi ile görenli kendine hayran bırakan bir yapıdır. Yapının mimari özelliklerinin dışında en önemli yanı da zengin tarihe sahip olmasıdır.
- Yapının inşasında tahmini olarak taşçı, işçi, nakış işçisi ve diğer çeşit işçiler olmak üzere 22.000 kişi çalışmıştır.
- Günün değişik saatlerinde Tac Mahal farklı farklı renklere bürünmektedir. Sabahları pembemsi renge, akşam süt beyazı renge ve gece ay ışığında altın rengine bürünerek her haliyle hayranlık uyandırmaktadır.
- Şah Cihanın 3. ve en sevdiği eşi olan Mümtaz Mahal için yaptırmış olduğu yapının tamamlanması 17 yıl sürmüştür.
- Tac Mahal’in en uç noktası 171 metre uzunluğundadır.
- Tac Mahal’in yapımında inşaat malzemelerinin taşınması için 1.000’den fazla fil bu taşıma işlemini görmüştür.
- 1857 yılında gerçekleşen Hint ayaklanmasında İngilizler tarafından Tac Mahal duvarlarındaki bazı motifler çalınmıştır.
- Yapı’da İran, Hindistan ve İslam mimarisi bir aradadır.
- Tac Mahal’in yapımında kullanılan mermerler Rajastan, Çin, Afganistan ve Tibet’ten getirilmiştir.
Ziyaret Saati ve Günleri : Her gün gün doğumundan gün batımına kadar gece ziyareti için 20:30 ila 00:30 arası.
Giriş Ücreti : Gündüz 750 rs, gece 750 rs. Ne yazık ki 1 bilet aynı gün bile olsa 2 kez kullanılmıyor.
Ziyaret Edilecek En İyi Dönem : Ekim – Kasım