Yogyakarta Gezilecek Yerler Endonezya

Yogyakarta, Endonezya’nın Orta Cava bölgesinde yer alan şehir ülkenin ikinci büyük ve aynı zamanda Bali adasından sonra ikinci turistik şehridir.

Telaffuzu Jogjakarta olan şehre kısaca Jog-Ja denilmektedir. Yogyakarta yüzyıllar içinde geleneksel bir çok krallık sistemine ev sahipliği yaptığı için tarih ve tapınaklar şehri olarak Endonezya’da oldukça önemli bir şehirdir.

Yogyakarta Özel Bölgesi Endonezya’nın 32 vilayetinden bir tanesi olup halen Sultanlık ile yönetilmektedir. Klasik Java sanatı ve kültürünün merkezi olarak bilinir.

1945-1965 yıllarında Endonezya Ulusal Devrimi boyunca Endonezya’nın başkentliğini yapmış şehir kültürü ve tapınaklarının yanı sıra aktif Merapi volkanının yamacında kurulu şehir volkan tımanışı yapabileceğiniz en ideal yerlerden biri olma özelliğine sahiptir.

Yaşayan ve canlı bir şehir olduğundan alışveriş severlerin bu düşkünlüğüne çok rahat karşılık veren şehir de dilediğiniz gibi alışveriş yapabilir hatta batik yapımı workshoplarına dahi katılıp kendi ellerinizde yerel ürünleri yapma deneyimi yaşayabilirsiniz.

Yogyakarta’ya Ne Zaman Gidilir

Endonezya’nın Java bölgesindeki turistik şehir Yogyakarta için iki mevsim dönemi olduğunu belirtmek isteriz. Tropik ülkelere gitmek demek her an tropik muson yağmurlarında ıslanmanız ansızın ıslanmanız anlamına geliyor. O yüzden tropik bir ülkeye gitmeden önce hangi mevsimlerin daha az yağış aldığı ziyaretçilerin en önem verdiği konu oluyor.

İki sezon demişken bu sezonlar kuru ve ıslak dönemler olduğu anlamına geliyor. Islak dönem dediğimiz bol yağışların görüldüğü Ekim-Mart ayları arasında gerçekleşmektedir. Yine bu dönem içerisinde Aralık-Şubat aylarının en fazla yağış aldığı dönem de akıllardan çıkmamalı. Siz siz olun Aralık-Şubat arası Yogyakarta’nın yakınından dahi geçmeyin ☺

Haziran-Ekim aylarında şehir az yağış aldığından ziyaret edilecek en güzel dönemdir.

Yogyakarta ekvatora çok yakın konumda olduğundan yıl boyunca sıcaklık derecesi ortalama 30 derecelerde seyir göstermektedir.

Yogyakarta’ya Nasıl Gidilir

Şehre uçakla gelmeyi tercih edecekseniz Adisucipto Uluslararası havalimanına ineceğinizi bilmelisiniz. Havalimanı şehrin 8 km doğusundadır. Bali, Jakarta, Sumatra,Kalimantan ve Sulawesi’den sıklıkla uçuş gerçekleşmektedir.

Uluslararası uçuş yapacaksanız Kuala Lumpur ve Singapur’dan (haftada 3 kere) uçuşlar bulunmaktadır.

Şehirlerarası ulaşım yolundan diğeri ve ucuz olanı otobüstür. Ana otobüs durağı Giwangan’dır. Terminal şehrin 4 km güneydoğusundadır. Akarta, Surabaya ve Badung’a rahatlıkla otobüs bulabilirsiniz.

Yogyakarta Şehir İçinde Ulaşım

yogyakarta16

Şehri gezmek için en ucuz yol muhakkak yürümekten geçiyor. Bunun yanı sıra diğer opsiyonlar ise sizin tercihinize kalıyor. Bizden yazması sizden uygulaması artık;

En ucuz yolun yürümek olduğunu söylemiştik. Bunun için tek gerekli olan şey İngilizce haritadır. Havalimanından, tren istasyonundan veya JI.Malioboro caddesinde Hotel Mutiara’nın hemen yanındaki tourist information’dan haritayı temin edebilirsiniz.

Gezmek için ikinci yol taksidir. Şehirde taksimetre ücreti 5.500 IDR’den, gece tarifesi ise 10.000 IDR’den başlıyor.

Üçüncü yol becak isimli bisiklet rikşovlar ve andong isimli at arabalarıdır.

yogyakarta1

Son seçenek olan motor ya da araç kiralamak ise şehri keşfetmenizi sağlayacak en güzel yoldur. Günlük ücrete biz 100.000 IDR ödedik. Şehir içinde kiralamadığımız için muhtemelen fazla ödedik ☹ Uzakdoğu için bu ücretin pahalı olduğunu biliyoruz ama başka seçeneğimiz yoktu.

Yogyakarta’da Gezilecek Yerler

Yıl içerisinde dünyanın dört bir yanından gelen milyonlarca ziyaretçiye ev sahipliği yapan şehirse tarihi tapınaklar, müzeler, marketler başlıca ziyaret edilmesi gereken yerlerin başında geliyor. İlk akla gelen yerler muhakkak Budist ve Hindu tapınakları Borubodur ve Parambanan’dır. Bu iki tapınak da Unesco Dünya Miras listesindedir. Aşağıdaki harita sayesinde numaralandırılmış yerlere tıklayarak gezilecek yerlerin konumuna ulaşabilirsiniz.

1Borubodur Tapınağı

2Kebun Teh Nglinggo

3Kedung Pedut Waterfall

4Wisata Kalibiru

5Menoreh View

6Grojogan Watu Purbo

7Merapi Yanardağı

8Yogyakarta Sarayı

9Taman Sari

10Jalan Malioboro

11Affandi Müzesi

12Prambanan Tapınağı

13Ratu Boko

14Luweng Sampang Şelalesi

15Sri Gethuk Şelalesi

16Jomblang Cave

Borobudur Budist Tapınağı

Dünyanın en büyük ve tek parça Budist tapınağıdır. Kamboçya’daki Angkor ile kıyaslamayın çünkü o tapınak değil komplekstir. Yogyakarta şehrinin 40 km kuzeybatısında yer alan tapınak 1991 yılında Unesco tarafından koruma altına alınmıştır.

Resmi kayıtlara göre Borobudur’un kim tarafından ve ne amaçla yapıldığı bilinmemektedir. Elde edilen bilgilere göre inşa yılının M.S 750 yılları olduğu söylenen yapının Sailendra hanedanlığı dönemine tekamül ettiği bilinmektedir. İnşaatın tahminen 75 yıl sürüp M.S 825 yılında Samaratungga’nın hüküm sürdüğü dönemde tamamlandığı söylenmektedir.

yogyakarta5

Halk tarafından terk edilen hatta unutulan yapı yüzyıllarca volkanik küllerin altında gizli kalmış ve 1814 yılında Sir Stamford Raffles tarafından tekrar keşfedilen yapıda ilk restore ilerini Hollandalılar başlatıp sonrasında Unesco’nun desteği (25 milyon dolar) ile 11 yıl devam etmiş ve insanlığa geri kazandırılmıştır. 1991 yılında Unesco Miras Listesine alınmıştır.

2 milyon blok (her bir blok 40 kilo) kayaya tek tek numaralar verilip restore süreci boyunca bunlar tek tek yerleştirilmiştir. Ve bu 2 milyon blok taş içerisinde 504 Buda heykeli, 2.760 rölyef ve ana kubbe etrafında 72 tane stupa bulunuyor. Yapıya kuş bakışı bakıldığı vakit mandala şekli çok net görülmektedir.

yogyakarta11

Not : Yapıya ziyaret etmeden önce dilediğiniz gibi giyinebilirsiniz. Şort ve askılı giydiniz diye üzerinize sarong verilmiyor.

Giriş Ücreti:

355K IDR giriş ücreti ödenemiz gerekiyor. Öğrenci ücreti 210K IDR’dir. Eğer öğrenci kartınız varsa mutlaka yanınıza alınız.

Bana 210K bile çok derseniz o zaman Orkun gibi çıkış bölümünden kaçak giriş yapabilirsiniz 🙂

Ziyaret Saatleri: 04:30 – 17:00 arasıdır.

Park hakkında giriş ücreti, kuralları ve diğer bilgilere Borobudur resmi sayfasından ulaşabilirsiniz.

Kalibiru Ulusal Parkı

Sosyal medyada son iki yıldır popüleritesi artan yerlerden biri olan Kalibiru doğanın içinde kaçış arayanlar için adeta bir cennet.

yogyakarta22

Öncesinde yangınların meydana gelmesi ve yasadışı konaklamaların gerçekleşmesi yüzünden kuru ve bakımsız bir araziyken Mandiri Farmer Group tarafından 5 yıl içerisinde ciddi bir bakım yapıldıktan sonra yeşile dönen, doğallığını kazanan bu koca arazinin yönetimi 35 yıllığına yerel halkın yönetimine bırakılmıştır.

Instagram’da git gide popülerliği artan Kalibiru Ulusal parkı yalnızca fotoğraf çekilmekten ibaret değil. Evet başlıca aktivite ve olmazsa olmazlar arasındadır. Hatta bunun için yeri geliyor saatlerce sıranızın gelmesini dahi bekliyorsunuz. Biz 1 saat beklemiştik.

yogyakarta23

Fotoğraf çekilebileceğiniz sayısız nokta bulunuyor. Gözünüze nereyi kestiriyorsanız orada fotoğrafınızı çektirdikten sonra çevreyi keşfetmeye başlayabilirsiniz.

Kedung Pedut Şelalesi

Kalibiru ulusal parkından yalnızca 15 km uzaklıkta adeta gizli kalmış bir nokta. Çoğu ziyaretçi sadece Kalibiru için geldiğinden şelalede tek başınıza ya da az sayıda insanlar dilediğiniz gibi keyifli, sessiz vakit geçirebilirsiniz.

Samigaluh Çay Tarlaları – Kebun The Nglinggo
yogyakarta36

Bir an sizlere Ubud’daki pirinç tarlalarını anımsatacak güzellikteki çay bahçelerini gezebilirsiniz. Kalibiru Ulusal parkından 37 km uzaklıkta.

Menoreh Tepesi

Kalibiru ulusal parkından 53 km kuzeydeki tepeye sabah çok erken saatlerde gidip unutulmaz bir gündoğumu deneyimi yaşayabilirsiniz.

Outdoor aktivitelere gelirsek doğal güzellikleri sunduğu kadar outdoor için de ziyaretçilerin keyifli vakit geçirmeleri düşünülmüş. Bunlardan adrenalin köprüsü, tırmanış ve zipline sadece bir kaç tanesi. Gündoğumu için tavsiye ettiğimiz ziyaret saatleri 06:00-10:00, günbatımı içinse 15:00-18:00 arası ziyaret edebilirsiniz.

Giriş Ücreti: 50K IDR

Ulaşım :

Yogyakarta şehrinin batısında Kulon Progo bölgesindeki Ulusal park şehirden 1.5 saat, Borobudur tapınağından 1 saat uzaklıktadır.

Ulusal parka vardıktan sonra park alanlarına motosikleti park edip. Kısa ama dik tırmanış sonrası bilet gişesine varılıyor.

Grojogan Watu Purbo

Son yılların en popüler şelalesi olan Grojogan Watu Puro 6 kademeli muazzam bir şelaledir. Yogyakarta’nın Niagara’sı olarak da biliniyor. Grojogan Watu Puro doğal bir şelale değildir. 1975 yılında Merapi Yanardağının patlaması neticesinde yapılmış bir barajdır. Şelale yüzmek için elverişli değildir. Buraya ziyaret etmenin en önemli sebebi şelale ile birlikte arkasındaki Merapi Dağı manzarasını izlemektir. Bunun için mutlaka gün batımını tercih etmelisiniz.

Toplu taşıma olmadığından bu şelaleye ulaşmanın tek yolu özel araçla gelmek ya da motosiklet kiralayarak gelmektir. Şelaleye giriş ücreti yoktur. Fakat otopark için cüzi bir ücret ödemeniz gerekmektedir.

Merapi Volkanı
yogyakarta15

Ateş dağı olarak bilinen Merapi 2.913 mt yüksekliği ile Endonezya Java bölgesindeki aktif yanardağdır. 1548 yılından bu yana düzenli olarak lav püskürten dağın dumanını yılın 300 günü görmek mümkündür.

yogyakarta24

Yogyakarta’da deneyimlenmesi gereken en önemli aktivitelerden biri Merapi dağına tırmanıp gün doğumunu izlemektir. Tırmanış gece 01:00’da başlıyor. Ve 5 saat sonra bulutların üzerinde muhteşem gün doğumu ile karşı karşıya geliyorsunuz.

Tura dahil olmanız gerekiyor ve bu aşamadan sonra izlemesi gereken rota : Sela – Selakopongiser – Selakopoduwur – Pasar Bubrah (2600 mt) – Puncak Merapi (2913 mt)

Yogyakarta Sarayı / Keraton

Kraton veya Karaton olarak okunan büyük kompleks Cava düzenini büyük bit titiz plan dahilinde yansıtmaktadır. Kompleks içerisinde göreceğiniz müthiş geleneksel Cava mimari örneklerinin eşi benzeri yoktur. Sarayın inşası 1790 yılında tamamlanmıştır.

yogyakarta35

Sarayın ön avlusu (kuzey meydanı) Alun Alun Utara olarak anılır, arka cephesi (güney meydanı) ise Alun Alun Selatan olarak.

Bugün Keraton Yogyakarta geleneğinin bir parçasıdır. Sultanların yaşam alanı olmasının haricinde günümüzde hala törenlerin, kültürel gösterilerin yapıldığı bir kompleks olmaya devam etmektedir.

Ziyaret Saatleri : Pazartesi günü hariç diğer tüm günler 08:00 – 14:00

Gösteri Saatleri

Pazartesi – Salı : Gamelan Müziği 10:00

Çarşamba : Golek Menak Puppet 10:00

Perşembe : Dans şovu 10:00

Cuma : Macapat 09:00

Cumartesi : Kukla gösterisi 09:30

Pazar : Kukla ve dans gösterisi 09:30

Giriş Ücreti: 15K IDR

Taman Sari / Water Castle

Şehrin eski bölümünde yer alıp, Keraton yani sarayın batısında yer alır. 18.yy’ın ortalarında inşa edilmiştir. Yogyakarta Saray kompleksinin bir parçası olan Taman Sari Unesco Miras Listesine girmeyi hak etmiş yerlerden biridir.

yogyakarta17

Mimarisi ve kabartmalara bakıldığında kompleksin Hindu, İslami, Budist, Çin ve Avrupa parçaları ile harmanlaştığı çok net anlaşılabiliyor. 10 hektarlık arazi üzerine kurulu olan Su Sarayı içinde havuzlar, asma köprüler, yapay göller ve yeraltı tünelleri ile çevrilidir. Kompleks içerisindeki 58 yapının bugün 22 tanesi halen fark edilebilir durumdadır.

Saray içerisinde 3 havuz bulunuyor. Bunlardan biri Sultanın kızları ve kız kardeşleri için, diğeri 35 tane cariyesi için ve sonuncusu yani özel olan kendisi ve eşi için olanıdır.

İçeri girdikten sonra rehberler yanınıza geliyor. Dilerseniz etrafı daha detaylı gezmek için anlaşabilirsiniz. Hem tarih hakkında hem de yapının incelikleri hakkında derin bilgi sahibi olabilirsiniz. Bana tarih çok gerekli değil şöyle etrafa bakıp birkaç kare fotoğraf çekerim diyorsanız rehbere gerek yok tabi. Ama bu şehre gelip Yogyakarta’nın kültürel ikonu haline gelmiş Su Sarayını görmeden sakın geri dönmeyin.

Giriş Ücreti: 15K IDR

Ziyaret Saatleri: 09:00 – 15:00

Yeraltı Cami

yogyakarta19

Başlıca gezilmesi gereken iki kompleks : Havuzların olduğu Umbul Binangun kompleksi ve yeraltı camiinin olduğu Pulo Kenongo kompleksi.

Malioboro Caddesi

Her şehrin olmazsa olmaz kalakabalık, turistik caddedi vardır ya. İşte Yogyakarta’nın en işlek caddesi de Malioboro. Guest house’ların, restaurantların, alışveriş dükkanlarının bir arada olduğu insan ve araç trafiğinin en yoğun olduğu yer burasıdır. Bizim buradan haz ettiğimiz söylenemez. O yüzden vaktimizi burada harcamak, boş dolaşmak yerine görülmesi gereken diğer yerlere öncelik verdik.

Affandi Müzesi

yogyakarta31

Endonezya’nın en bilinen artisti Affandi’nin 1990 yılında ölmeden önce yaşadığı ve sanatını icra ettiği evdir. Şehir merkezinin 6 km doğusunda yer alan müzede Affandi ve kızı Kartika’ya ait eserler sergilenmektedir. Affendi öldükten sonra yaşadığı bu evin arka bahçesine gömülmüştür.

Prambanan Tapınağı

Dünyanın en büyük Budist tapınağından sonra sıra geldi dünyanın en güzel, Endonezya’nın en büyük Hindu tapınağına. Burası Java bölgesinin en büyük tapınak kompleksidir. 3 ana tapınak olup bunların her biri Hindu tanrılar Shiva, Vishnu ve Brahma’ya adanmıştır. Hindu inanışına göre 3 ilah (Trimurti) sembolleri ile donatılmış tapınak kompleksidir.

yogyakarta21

Kompleks içerisinde 3 tane Trimurti tapınağı, 3 tane Vahana tapınağı (Nandi, Garuda, Hamsa), 2 tane Apit tapınağı, 4 tane Kelir tapınağı, 4 tane Patol tapınağı ve 224 tane Pervara tapınağı vardır. Ve tapınaklardaki rölyeflerde cabası.

yogyakarta20

Tarihi kayıtlara göre Sanjaya hanedanlığının Hindu prensi Rakai Pikatan tarafından M.S 9. Yy’da Borobudur’un yapımından 50 yıl sonra inşa edilmiştir. Tapınak kompleksi orjinalde 250’den fazla büyüklü, ufaklı tapınaklardan meydana gelmektedir. 10 yy’da tapınağın büyük kısmı Mataram Hanedanlığının Java’nın doğusuna taşınmasıyla terk edilmiştir. 16. Yy’da da deprem görmesi ardından yağmalanması ile kaderine terk edilmiştir. Harabe olan yapıda restorenin başlaması 1937 yılında gerçekleşmiştir. Tapınağı gezerken hala çevrede kaya yığınlarını ve bunların restore edilmediğini görebilirsiniz.

Giriş ücreti : 25 USD

Park hakkında giriş ücreti, kuralları ve diğer bilgilere Prambanan resmi sayfasından ulaşabilirsiniz.

Ratu Boko Tapınağı

Budist ve Hindu mimarisinin harmanlandığı tapınak Prambanan tapınağının 3 km doğusunda gün doğumu için vazgeçilmez noktalardan bir tanesidir. Yogyakarta’daki diğer tapınaklardan çok farklı olup egzotik bir atmosfer içinde olduğu tartışılmaz bir gerçektir. Tepe üzerinde inşa edildiği için bulunduğu yerden Prambanan tapınağını görmek de mümkündür.

yogyakarta33

16 hektar alan üzerine inşa edilen tapınak ilk olarak Mataram Hanedanlığı Boko Krallığının ikameti için kullanılan yermiş. Mantralar ve Bodhisattva heykeli M.S 792 yılında bulunmuştur. Yine Hindu kalıntıları arasında lingga ve Ganesha heykelleri de bu tapınak içerisinde bulunanlar arasındadır.

Eğer Prambanan ve Ratu Boko kombine biletini alırsanız kompleks içerisindeki shuttle’lar ile Ratu Boko’ya ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. Bilet gişesinden mutlaka bilgisini alınız.

Ulaşım : Yogyakarta şehrinin 19 km doğusunda Piyungan bölgesinde Dawung ve Sambirejo köyleri sınırları içerisindedir.

Park hakkında giriş ücreti, kuralları ve diğer bilgilere Ratu Boko resmi sayfasından ulaşabilirsiniz.

Luweng Sampang Şelalesi
yogyakarta32

Kanyonları olan muazzam bir şelaledir. Aynı Filipinler’deki Kawasan şelalesine benzer ama ondan çok daha ufaktır. Doğa severlere olduğu kadar fotoğrafçılar için de dikkat çekici bir yerdir.

Air Terjun Sri Gethuk

Bu şelaleye toplu ulaşım olmadığından en güzel çözüm motosiklet kiralayıp gitmektir. Map.Me ve Google haritası ile ulaşabilirsiniz. Şelaleyi bulamamanız halinde yerel halka şelalenin nerede olduğunu sorabilirsiniz. Şelaleye giriş ücreti 25K IDR’dir.

Goa Jomblang / Jomblang Mağarası

Devasa büyüklükte ve metrelerce yüksekliği olan mağara gözlerinize inanamayacağınız ışık oyunları sunmaktadır. Tepesindeki açık alandan içeri süzülen ışınların etkisi muhteşem atmosferin öncüsü. Burası için tam olarak mağara demek yanlış olur doğrusu mağara sisteminin bir parçası oluşudur.

Mağara yıllarca süren yağmur suları ve yeraltı nehirlerinin etkisiyle karst kayalarının aşınması sonucuyla meydana gelmiştir. Bir nevi Meksika’da ki Yucatan mağarası gibi diyebiliriz.

yogyakarta30

Üç bölümü olan mağarada ilk bölüm tepedeki deliği bulunan ilk yer, ikincisi ise uzun tüneli olan kısım ve sonuncusu asıl mağaranın olduğu alandır.

Sabah çok erken saatte burada bulunmanızı öneririz. Günde sadece 25 kişi kabul edildiğinden ve gün ışığının içeri direk girdiği saatler 10:00 – 12:00 arası olduğundan en geç sabah 10:00’da buraya varmış olun. Yogyakarta’dan araç ve motosikletle 1.5 saat sürmektedir.

Mağaraya varmadan önceki son 200 metre yol çok bozuk. Gerçi mağaraya gireceğiniz için ona uygun ayakkabılar vardır ayağınızda ☺ Mağara çıkışı ayakkabı ve çoraplarınızdaki çamurları temizlemek istemezseniz yanınızda mağara içinde giymeniz için terlik bulundurabilirsiniz. Giriş noktasına vardıktan sonra halatlara bağlanarak yaklaşık 50 metre aşağı süzülmek gerekiyor. Halat kısmını tamamladıktan sonra gerisi tabanlara kuvvet. Oldukça kolay ve keyifli bir girişi olduğundan yorulacak, zorluk çekecek hiçbir aşaması bulunmamaktadır.

Altınıza deniz şortu ve mayonuzu her ihtimale karşı giyin. Mağaranın içindeki nehirde belki yüzesiniz gelebilir 😉

Yanınızda Bulundurmanız Gerekenler

-Terlik

-Sualtı kamerası

-Yağmurluk

-Kask (inanın binlerce insanın taktığı kokulu kaskları takmak istemeyeceksiniz. Ya yanınızda motorunuzun kaskını bulundurun ya da kask içine giymek için bone tarzı bir şey alın.)

-Kafa Feneri

Yogyakarta’daki Diğer Şelaleler

Sri Gethuk Water Fall

Air Terjun Setawing

Air Terjun Grojogan Sewu

Air Terjun Grojogan Mudal

Air Terjun Kembang Soka

Air Terjun Kedung Pedut

Air Terjun Banyunibo, Patuk

Curug Indah Gedangsari

Curug Gede

Air Terjun Jurug Lengkongsari

Air Terjun Goa Selarong

Air Terjun Jurang Pulosari

Air Terjun Parangtritis

Air Terjun Pantai Jogan **** Jogan kumsalına dökülüyor bu şelale.

Diğer Endonezya yazılarımız

Prambanan Tapınağı

Borobudur Tapınağı

Bromo Yanardağı

More from the blog

KOMODO ADASI GEZİLECEK YERLER – KOMODO EJDERİ

Komodo Adası turu uzun zamandır gitmek istediğimiz yerlerden biriydi. Bali'ye çok yakın olması bir avantaj olmasına rağmen yolumuzu düşürüp bir türlü gitme fırsatımız olmamıştı....

Sasak Köyü Sasaklar Kimlerdir

Endonezya'nın Lombok adasına gidene kadar Sasaklar kimlerdir, Sasak köyü nerededir hiçbir bilgimiz yoktu. 2016 yılında uzun soluklu Endonezya rotamıza  Yogyakarta'dan başlayıp Bali, Nusa Adaları,...

Bali’nin En İyi Beach Clubları

Bali'nin en iyi beach clubları hangileri başlıklı yazımız ile bu sefer size Bali'de gezilecek yerlerin aksine Bali'deki hangi beach club'larda takılınız, hangisinin ortamı ve...

Nusa Lembongan’da Nerede Kalınır

Nusa Lembongan'da nerede kalınır, hangi oteller balayı çiftleri içindir gibi sorulara geçmeden önce Nusa adaları hakkında biraz bilgi vermek istiyoruz. Nusa Lembongan, Bali'ye ait...