Kastamonu Gezilecek Yerler

Kastamonu gezilecek yerler, Kastamonu’da ne yenir, Kastamonu doğa sporları nelerdir gibi aklımızda sayısız sorularla Kastamonu şehrini tanımak için yola koyulduk.

Kastamonu, Türkiye’nin Karadeniz bölgesinde yer alan tarihi ve doğal güzellikleri ile ünlü bir şehirdir. Bu muhteşem şehri keşfetmek için yola çıkmadan önce aklınızdaki birçok sorunun yanıtını bulmak için araştırma yapmıştık. Ancak gerçek Kastamonu’yu deneyimlemek, bize bu güzel şehir hakkında yeni bir bakış açısı kazandırdı.

Ermeni Mahallesi

Kastamonu’nun Tarihi Zenginlikleri

Şehre vardığımızda ilk dikkatimizi çeken şey, Safranbolu’nun ünlü konaklarına benzer geleneksel evler oldu. Kastamonu, tarihi dokusunu koruyan bu evleriyle büyüleyici bir atmosfer sunar. Aynı zamanda Kastamonu Kalesi, tarihi ve kültürel öneme sahip bir yapıdır ve şehrin simgelerinden biridir. Saat Kulesi ise 1885 yılında kesme taşlardan inşa edilmiş ve II. Abdülhamit tarafından İstanbul’dan Kastamonu’ya sürgün edilmiştir. Şehir merkezindeki Cumhuriyet Meydanı, çevresindeki tarihi yapılar olan Eski Lise ve Hükümet Konağı ile birlikte büyüleyici bir meydandır. Ayrıca, Nasrullah Meydanı ve Camii, Liva Paşa Konağı Etnoğrafya Müzesi ve Münire Medresesi El Sanatları Çarşısı gibi tarihi mekanlar da ziyaret edilmeye değerdir.

Kastamonu’nun Lezzetleri

Kastamonu mutfağı, pastırma, tiridi, banduma, eyşili pilav, Kastamonu simidi ve çekme helvası gibi yöresel lezzetlerle ünlüdür. Bu yerel tatları denemek için şehrin yerel restoranlarına uğramalısınız. Sarımsak Hoca’da Taşköprü sarımsağını deneyebilirsiniz.

Kastamonu Konakları

Kastamonu’nun Doğal Güzellikleri

Gelelim biraz da doğal güzelliklerine. Ilgaz Dağı ve Küre Dağları Milli Parkı içerisinde bulunan Loç vadisinde gördüğümüz sonbahar renkleri içinde doğanın gelinliğini giymiş tabiat ormanı gözlerimizi kamaştırdı. Biz bugüne kadar dünyanın en tropik adalarına, en ilginç kanyonlarına, göllerine, şelalelerine gittik ama böyle bir görüntüyle karşılaşmadık. Neredeyse fotoğraf çekmeye doyamadık. Her ağacın ayrı bir rengi vardı. Dünyanın neresinde olursa olsun bu manzara en ünlü dergilere kapak olurdu bizce. Bunu Kastamonu da hak ediyor. Tabi Gideros’a da ayrı bir parantez açalım. Açık denizden saklanmak için gelen korsanların koyu bizi çok etkiledi. Her şeyden önemlisi Kastamonu iki tane milli parka ev sahipliği yapıyor. Bu bile kendi başına büyük zenginlik. Sonuç olarak buradan gözümüz arkada kalarak ayrılıyoruz. Ama mutlaka bir daha geleceğiz hem bir bahanemiz de var. 

KASTAMONU’DA GEZİLECEK YERLER

ILGAZ DAĞLARI MİLLİ PARKI

Kastamonu Ilgaz ve Küre Milli Parklarına sahip olmasıyla konum olarak Türkiye’nin en güzel şehirlerinden bir tanesidir.

1976 yılında Milli Park statüsüne kavuşan Ilgaz’da kayak başta olmak üzere doğa yürüyüşünden bisiklet turlarına dağ tırmanışından foto safariye kadar pek çok aktivite gerçekleştirebilirsiniz. Yaz mevsiminde bisiklet turu, dağ tımanışı, doğa gezisi yapabileceğiniz gibi kışın kayak sonbahar da ise yaprakların binbir renge bürünüp renk şöleni sunmasına tanıklık edebilirsiniz.

KÜRE DAĞLARI MİLLİ PARKI

Mevsimlerden sonbahar olunca rotayı Küre Dağları Milli Parkına çevirmeden olmaz. Coğrafi ve jeolojik özelliği sayesinde birçok canlıya yaşam alanı sunan Küre Dağları doğa severlerin isteğine fazlasıyla cevap vermektedir.

KÜRE DAĞLARI MİLLİ PARKI SINIRLARI İÇİNDE GÖRÜLECEK YERLER

VALLA KANYONU

Devrekani ve Kanlıçay nehirlerinin birleşmesiyle oluşan kanyonun duvarları 800 ila 1300 metre yüksekliğinde olup Türkiye’nin en tehlikeli ve en büyük kanyonudur. Aşınmalardan dolayı zeminin yüzeye çıkmasıyla karstik bir vadi yapısına sahiptir. Seyir terasından bakıldığında akıllara ilk gelen yer Fransa’daki Gorges Du Verdon kanyonu olacak. 

12 km uzunluğu ve 1000-1200 metre derinliğine sahip kanyon için dünyanın en derin ikinci kanyonu denilse de buna sakın itibar edip yanlış bilgi sahibi olmayın. Sadece Türkiye’nin en büyük kanyonudur.

valla kanyonu

Valla Kanyonunu manzara noktasından izlemek sizlere yetmeyecekse o zaman mutlaka Kanyon geçişi yapmanızı öneririz. Fazla yüzmeli ve atlamalı bölümler olacağından neoplan dalış elbisesi giymeniz üşümeye karşı önlem olacaktır. Kanyon geçişine muhakkak alan rehberiyle katılmalısınız! 

Biz bu turun bire bir aynısı Filipinler Kawasan Şelalesinde yaptık. Orası Valla kanyonu kadar heybetli ve uzun olmasa da hala unutamadığımız bir turdur. Valla Kanyonuna kar yağışı yüzünden gidemedik. Ama 2017 yaz dönemi için yapılacak listemizin en başında yerini alıyor.

kastamonu gezi

Valla Kanyonunun Özellikleri

  • Kanyon Milli Park sınırları içerisindedir,
  • Kanyon haritalandırılmış olup turistlerin ziyaretine açıktır,
  • Kanyon içinde bir çok mağara bulunmakta ve bunlardan bazılarına giriş imkanı vardır,
  • Karstik oluşum çok net bir şekilde gözükmektedir,
  • Kanyon tehlikelidir. Eğer amatörseniz girmenizi tavsiye etmeyiz. Bir çok kişi Kanyon’da ciddi zarar görmüş ve bazı insanlar ölmüştür,
  • Su Devrekani akarsuyu sayesinde kanyona ulaşmaktadır,

Adres : Kanyon Pınarbaşı ilçesinin Muratbaşı köyünde bulunuyor. Araç ile kanyon’un girişine son 1.5 km kalaya kadar gidebilir buradan yürüyerek devam edebilirsiniz. Bunun haricinde başka ulaşım yolu yoktur.

HORMA KANYONU

Horma Kanyon gezisi boyunca 6 tane 20’şer metre yüksekliğe sahip ve 1 tane de 28 metreye sahip toplamda yedi şelale göreceksiniz.

horma kanyonu
Horma Kanyonu – Fotoğraf : amasra.com.tr

ILICA ŞELALESİ

Ilıca Şelalesi Kastamonu şehir merkezinin yaklaşık 15 kilometre güneydoğusunda, Pınarbaşı ilçesine bağlı Ilıca Köyü’nde yer almaktadır. Kastamonu Ilıca Şelalesi, Kızılırmak Nehri’nin kaynağından doğduğu bir noktada bulunur ve doğal bir güzellik sunar. Horma Kanyonu rotanıza başlamadan önce Kastamonu’nun doğa harikası Ilıca Şelalesini mutlaka ziyaret etmelisiniz. Dilerseniz burada kamp kurabilirsiniz. Daha konforlu konaklama tercih edenler Pınaroba Tesislerine ait bungalowlar’da kalabilirler.

LOÇ VADİSİ – GÖMEREN KANYONU

Loç Vadisini keşfederken kanyonlar, mağaralar, şelaleler ve göller karşılaşacağınız doğal güzelliklerden başlıcaları. Geçeceğiniz patika yollar, manzara noktaları, milli parkın sahip olduğu flora ve faunasının muhteşem görselliğini bahsetmeye lüzum dahi görmüyoruz.

Loç Vadisi Kastamonu Cide ilçesine bağlı dört köyün oluşturduğu alanı kapyasan yere verilen isimdir. Haritada Loç Vadisi diye arattığınız zaman burayı bulmanız imkansızdır. O yüzden bu dört köyden (Çamdibi,Hamitli,Karakadı ve Şenköy) birinin ismini yazarsanız bulabilirsiniz.

Etrafı Küre Dağları Milli Parkı ile çevrili Loç Vadisi Valla Kanyonunun bitiminde iki kanyon arasında kalmış 8 kilometrelik bir vadidir. Burada hem Karadeniz hem de Akdeniz iklimini görmeniz mümkündür. Ki bu da Loç Vadisinin ne kadar özellikli bir yer olduğunun kanıtıdır.

Loç Vadisi doğa turları için bölgeyi tüm ayrıntılarıyla bilen Cide Han Bahçe’nin sahibi Uğur Bey’den gerekli tüm bilgileri alabilirsiniz. Kendisine ulaşmak için Facebook sayfasına ziyaret etmenizi öneriyoruz.

Doğa Turu boyunca sigara içilmediğinin altını çizip nereler gezilecek onu listeleyelim istiyoruz 😉

Dağlı Kuylucu : Dünyanın en geniş ağızlı dikine mağarası

Sarıçam Evleri

Gömüören Kanyonu

Uzun Göl Şelalesi

Acuna Dönen Göl

Karacehennem Kanyonu

Efken Şelalesi

Ilgarini Mağarası

CİDE

Cide, doğduğum eşsiz, benzersiz memleket. Ne iyi etmiş de anam beni bu cana yakın memlekette doğurmuş!

“Rıfat Ilgaz”

Rıfat Ilgaz’ın şiir ve romanlarına konu olan sarı yazmanın memleketi Cide’ye uğramadan Kastamonu’dan dönmek olmaz! Küre Dağlarına sırtını vermiş Karadeniz’e kıyısı olan güzel bir sahil kasabasıdır. Cide’de kahvaltısı ve yemekleriyle doğal ürünlerden vazgeçmeyen yer Han Bahçe. Dar bir alandan içeri girerken burası da nasıl bir yer diye burun kıvıracaksınız ama içeri girince sanki doğaya adım atmış gibi olacaksınız. Oturduğunuz ellediğiniz her şey doğanın bir parçası hatta yemeğinizi yediğiniz çatal – bıçak dahi.

Hazır sahil kasabasındayken ve canınızda balık çektiyse limandaki teknenin içinde denizin üzerinde Cide manzarasına karşı tap taze balığınızı yemeden dönmeyin. 

Cide Hakkında Bilmedikleriniz;

  • Rıfat Ilgaz’ın doğum yeri,
  • Avrupa’nın önemini koruyan ağı Panparks içerisindedir, (Avrupa’ya özgü, bağımsız bir korunan alan sertifikalandırma sistemi. Amacı, sürdürülebilir turizmin geliştirilmesiyle doğanın daha iyi korunmasını sağlamak.)
  • İlçenin adı yazılı kaynaklara göre Homeros’un İlyada destanında geçmiştir,
  • Cide’nin 90 km denize kıyısı olmasıyla Türkiye’nin en uzun kıyısına sahiptir,
  • Şehir merkezinin kumsal uzunluğu 11 km’dir,
  • Denize girmeye uygun yerler Gideros, Aydos, Denizkonak, Uğurlu, Çayyaka, Akbayır ve İlyasbey’dir.

GİDEROS KOYU (CİDE)

Cide şehir merkezinden 11 km uzaklıkta adeta gizli kalmış bir cennet burası. Yol üzerinde görülmesi olanaksız olan koy yeşilin çevrelediği mavinin önünüzde uzandığı eşşiz manzarasıyla Karadenizin keşfedilmemiş incisidir.

Gideros koyunun suları o kadar dingindir ki bunun sebebi denize açılan ağzının çok dar olmasındandır. Koy çevresinde görecekleriniz bir kaç tane sayılı köy evi ve bir çay bahçesi/restauranttan ibarettir. Gideros hakkında daha fazla bilgi edinmek için Gideros Koyu makalemizi okuyabilirsiniz.

KASABA KÖYÜ

Kasaba Köyü Mahmut Bey camisiyle bilinir. 1366 yılında Candaroğlu Beylerinden Adil Bey’in oğlu Emir Mahmut Bey tarafından yaptırılmıştır. 2005 yılında Vakıfların mülkiyetine geçen cami dıştan sade bir görünüme sahip olmasına rağmen iç yapı süslemeleri ve tarzı nadir örnekler arasındadır.

Bindirme tekniği ile hiç çivi kullanılmadan yapılan Kastamonu’nun tek camisidir. Caminin giriş kapısı ahşap olup şu an yerine bir örneği konulmuştur. Zamanında çalınan kapı bulunmuş ve aslı Liva Paşa Konağı Etnografya müzesinde sergilenmektedir. Son onarımı 2007 yılında olmuştur.

Cami Unesco Geçici Miras listesinde yer almaktadır.

GİNOLU KOYU

Kastamonu’nun Çatalzeytin ilçesinde 250 metre uzunluğundaki Ginolu Koyu tam bir cennettir. Rotanızı bu yöne çevirecekseniz mutlaka sandalyelerinizi alıp kumsalda bir kaç saat oturup doğanın içinde kısa bir huzur kaçamağı yapmalısınız. Deniz kum ve çakıl karışımıdır. Denize girecek olanların mutlaka deniz ayakkabı getirmesini tavsiye ediyoruz. Ginolu Koyu’nu tepe noktadan görmek isterseniz kalenin olduğu yere çıkıp bu müthiş manzarayı izleyebilirsiniz.

MİLLİ PARKLAR HARİCİNDE KASTAMONU’DA GEZİLECEK YERLER

Kaya Mezarları

Mezarlar M.Ö. 7. yy. başlarında Frig kültür etkisi altında, bir kaya mezarından çok açık hava kutsal tapınım alanı olarak yapılmıştır. Evkaya mezarları olarak bilinin kaya mezarlarında toplam sekiz tane mezar bulunmaktadır. Şehir merkezinde olduğundan ziyaret edilmesi çok kolaydır.

Kastamonu Kalesi

Kale Kastamonu’nun simgesidir. M.S. 12. yy.da Komnenoslar tarafından yaptırılmıştır. Günümüze kadar ulaşabilen orjinal kısmı iç bölüm olup kalenin dış duvarları zamanla yok olmuştur. Şehir’den 120 metre yükseğe konumlandırılmış kaleye yürüyerek veya aracınızla rahatlıkla çıkabilirsiniz. Ama önerimiz mutlaka Ermeni mahallesi üzerinden kaleye çıkmanızdır.

Kastamonu Saat Kulesi

1885 yılında kesme taştan yapılan kulenin yüksekliği 12 metredir. Saat II. Abdülhamit tarafından İstanbul’dan buraya sürgün edilmiştir. Saatte sürgün edilir mi canıımmm demeyin. Hikayesi oldukça ilginç;  

İstanbul’da bir Paşa hanımı hamileymiş ve bu saatin sürekli zamansız çalmaları yüzünden kadının düşük yapmasına yol açmış. Paşa da bunu duyup öyle kızmış ki saatin sürgün edilmesine karar vermiş 🙂

Cumhuriyet Meydanı (çevresindeki yapılar Eski Lise ve Hükümet Konağı)

Türkiye’nin en güzel üç meydanından biri olarak bilinen meydan Kastamonu’nun en geniş ve en bilinen meydanıdır. Meydan çevresindeki tarihi yapılar ile bir bütün oluşturmuştur adeta.

Şehit Şerife Bacı Anıtı

Kurtuluş Savaşının kadın kahramanı Şerife Bacı, İnebolu’dan 80 kağnı cephane yüklenerek Kastamonu’ya doğru yola çıkacağı haberini almasıyla topları yüklendiği gibi kağnısıyla karlı ve soğuk bir günde Kastamonu yoluna düşer. Son ise oldukça hazinlidir.

Bu heykel şehir merkezindeki değil Ilgaz Dağında olanıdır!

Kent Tarihi Müzesi

Kastamonu Kent Tarihi Müzesi, Kastamonu ilinde bulunan önemli bir müzedir ve ziyaretçilere şehrin tarihini, kültürünü ve geçmişini daha yakından tanıma fırsatı sunar. Müze, Kastamonu şehir merkezinde yer alır ve kentin tarihi ve kültürel mirası hakkında değerli bilgiler sunar.

Kastamonu Kent Tarihi Müzesi’nde bir dizi sergi ve koleksiyon bulunur. Bu koleksiyonlar aracılığıyla ziyaretçilere Kastamonu’nun tarihi, arkeolojisi, etnografyası ve sanatı hakkında bilgi verilir. Müzede bulunan eserler arasında arkeolojik buluntular, etnografik objeler, tarihi belgeler, geleneksel el sanatları ürünleri, Osmanlı dönemine ait eserler ve daha fazlası yer alır.

Nasrullah Meydanı ve Camii 

Nasrullah Camii, Kastamonu şehrinde bulunan tarihi ve önemli bir camidir. Cami, şehir merkezinde Nasrullah Meydanı’nda yer almaktadır ve Kastamonu’nun önemli dini ve tarihi yapılarından biridir. Nasrullah Camii’nin tarihi oldukça eski olup Osmanlı dönemine dayanmaktadır.

Nasrullah Camii’nin 1506 yılında 2.Beyazid Döneminde Nasrullah Kadı tarafından yaptırılmıştır. Cami içindeki hat süslemeleri Kastamonu’nun ünlü hattatı Ahmet Şevket Efendi tarafından yapılmıştır.

Liva Paşa Konağı Etnoğrafya Müzesi

Vedat Tek Kültür Merkezi (Türkiye’nin ilk ve tek şapka müzesi, dantel ve bebek müzeleri)

Münire Medresesi El Sanatları Çarşısı

Yılanlı Darüşşifa

Hanlar : Kurşunlu Han /İsmail Bey Hanı, Deve Hanı, Urgan Hanı, Gökçeağaç Hanı, Penbe Hanı, Aşirefendi Hanı

KASTAMONU’DA NE YENİR

Doğası, tarihi, kültürü derken sıra gelsin Kastamonu yemeklerine….Pastırması, tiridi, banduması, eyşili pilavı, Kastamonu simidi, pastırmalı ekmeği, çekme helvası, Ecevit çorbası, dibek kahvesi ve sarımsağıyla daha nicesi. Aslında Kastamonu mutfağı daha çok hamur işine dayalı. Ama ayarınızı kaçırmadığınız sürece bir sakıncası yok, görünüz dönmesin yeter 🙂 Yoksa benim gibi mide fesadı geçirmemeniz kaçınılmaz olur.

Kastamonu mutfağı hakkında bilgimiz olmadığını itiraf etmeliyiz. Sarımsak hariç 🙂 Gerçi ben bunu da bilmiyorum ama Orkun sürekli çarşı-pazar gezdiği için haberdarmış 🙂

Sarımsak Hoca – Taşköprü

Kastamonu Pastırması

Pastırmanın ana vatanını Kayseri olarak bilirdik. Halbuki pastırmasının hası Kastamonudaymış. Biz pastırmayı Tabakoğlu’nda yedik. Pastırma gözümüzün önünde ince ince tam da zar gibi tabir vardır ya onun gibi kesildi. Biz hem yerinde yedik hem de paket yaptırdık. Yerinde deneme imkanınız yoksa bile mutlaka paket almalısınız.

Siyez Bulguru

Siyez buğdayı, binlerce yıl önce ilk çiftçilerin ektiği, ilk ekmeğin yapıldığı atalardan gelen en saf buğday türlerinden biridir. Siyez buğdayının özellikleri şunlardır:

  • Organik olarak yetiştirilir ve pestisit içermez.
  • Sindirimi kolaylaştırır ve gluten hassasiyetini tetikleyen gluten proteinlerinden yoksundur.
  • Yüksek protein içeriğine ve düşük karbonhidrat içeriğine sahiptir.
  • Karotenoidler, B vitaminleri ve mineraller açısından zengindir.
  • Folik asit bakımından zengindir ve hamilelik öncesinde ve sonrasında önerilir.
  • Sindirim sorunlarına olumlu etkileri vardır.
  • Sağlıklı bir hayvan yemi olarak kullanılır ve süt verimini artırır.

Siyez buğdayı, Anadolu topraklarında ortaya çıkmıştır ve binlerce yıl boyunca temel bir gıda kaynağı olarak kullanılmıştır. Ancak modern hibrit buğday türleriyle rekabet etmiş ve zamanla unutulmaya yüz tutmuştur. Ata tohumu olan Siyez’i güvenle satın alabileceğiniz tek adres Kaşka Tarım‘dır. Tesisi gezme şansınız olmazsa mutlaka online sipariş vermelisiniz.

KASTAMONU’DA NEREDE KALINIR

Kastamonu’ya gelip de konaklama yapılması gereken tek seçenek tarihi konaklar olmalıdır. Tarihi konaklar size lüks otel konforu ve lükslüğünü vermek yerine gıcırtı sesi verir, ahşap kokusu verir, yaşanmışlıkları hissettirir. İşte bu duyguları bize hissettiren Kastamonu Uğurlu Konakları oldu. Konağın bugünkü sahibi ve işletmecisi sevgili Gülsen Kırbaş. Uğurlu ailesi 90’lı yıllarda konağı terk ettikten sonra burayı almış ve 5 yıla yakın restorasyon sürecine sokmuş. Konağın pek çok yerine eli değmiş ve dekorasyonu kendisi yapmıştır.

Uğurlu Konaklarının bir diğer özelliği ise tam Kastamonu kalesine karşı oluşudur. O zaman hazır konaklama, Uğurlu Konakları demişken bir tüyo verelim; 6 numaralı oda 😉

KASTAMONU’YA NASIL GİDİLİR

Kastamonu İstanbul’dan 533 km uzaklıktadır. 2013 öncesine kadar yalnız otobüs ile ulaşım sağlanabilen şehre 2013 Temmuz itibariyle havalimanı açıldığı için ister İstanbul Yeni Havalimanından isterseniz Sabiha Gökçen’den uçabilirsiniz. 

İstanbul haricinde başka şehirlerden gelecekseniz eğer bulunduğunuz şehirde tren mevcutsa hızlı tren ile Ankara’ya geçip buradan 260 km uzaklığı olan Kastamonu’ya varmak için otobüs kullanabilirsiniz.

Uçakla

İstanbul – Kastamonu arası 1 saat 15 dakika sürmektedir. Havalimanı Kastamonu şehir merkezine sadece 13 km uzaklıktadır. Taksi veya servisleri kullanarak şehir merkezine kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Otobüsle

İstanbul – Kastamonu arası 9 saat arası, Ankara’dan ise 5 saat sürmektedir. Bir çok otobüs firmasının seferleri bulunuyor. İçlerinden dilediğinizle Kastamonu’ya yolculuk yapabilirsiniz.

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

☑️ Gideros Koyu

☑️ Kastamonu Tarihi 

More from the blog

OLİMPOS’TA GEZİLECEK YERLER

Suluada, Çıralı Yanartaş, kaya tırmanışı, Olimpos sahilinde kano deneyimi, Olimpos antik kenti olsun Olympos tatili yapacak olanları çok şeyin beklediğini en baştan söyleyelim. Olimpos gezi...

Küçük Kaputaş Plajı, Kaş

Bu sefer sizlere Kaputaş plajından değil Küçük Kaputaş Plajı'ndan bahsetmek istiyoruz. Kaputaş plajının güzelliğine diyecek lafımız yok. Ama gün geçtikçe artan popülaritesi yüzünden git...

Taş Kapı, Kaş

Bu sene ani bir karar üzerine Akdeniz rotası çıkararak, ilk rota olarak Antalya'nın en popüler tatil bölgesi Kaş ile başladık. Kaş'ta Gezilecek Yerler yazımızda...

İzmir Plajları – Denize Girilecek 50 Koy

İzmir'e tatile gitmek ve İzmir'de denize girmek isteyenleri bu yazımızda sizi mitolojinin doğduğu Ege kıyılarına götürüyoruz. 2800 km'lik sahil şeridi ile İzmir ve İzmir...