Marakeş Gezilecek Yerler

Marakeş’te gezilecek yerler nerelerdir? Marakeş’te nereler gezilir? 2017 yılına girmemizle yeni bir ülke keşfetme isteğimizi Fas ile giderdik. 2017 yılının Şubat ayında tam 10 gün süren mükemmel Fas gezimizde ilk durağımız ve 4 dolu gün geçirdiğimiz Marakeş bizleri çok etkiledi. Marakeş’te görülecek yerlerin hepsini gezmek 2 gününüzü almaktadır. Gezilmesi ve görülmesi gereken yerleri 2 günde tamamlayıp bir gün de şehrin havasını solumanızı da sayarsak Marakeş için 3 gün ayırmak en idealidir.

Marakeş, Fas İmparatorluğunun bir diğer resmi başkentidir. Tabi eskiden başkentti. Ama şu an bile şanı devam etmektedir. Tanrının ülkesi ve Fas’ın incisi Marakeş pembe renkli yapılarıyla, dar sokaklarıyla ve Jemaa meydanı ile turistlerin en ilgi duydukları şehirdir.

Marakeş’te gezilecek yerler için bir planlama yapmanız rahat ve sistemli gezmeniz için gereklidir. Görmek istediğiniz yerleri birbirine yakınlığıyla ikiye bölmenizi tavsiye ederiz. Şöyle ki;

İlk Gün

Jardin Majorelle (şehir merkezinden 2-2,5 km uzaklıktadır. Yürüyerek rahatlıkla gidebilirsiniz.)

⬇️ 2,5 km

Medersa Ben Youssef + Marakeş Müzesi (ikisi de birbirine bir kaç metre uzaklıkta)

⬇️ 700 metre

Marakeş Tabakhanesi

⬇️ 1,5 km

Jemaa El Fna

⬇️ 800 metre

Koutubia Cami

⬇️ 2,8 km

Menara Bahçesi

İkinci Gün

Bab Agnaou (Jemaa El Fna meydanından 1 km uzaklıkta)

⬇️ 220 metre

Saadian Tombs

⬇️ 550 metre

Palais el Badii

⬇️ 450 metre

Palais de la Bahia

Marakeş’te Gezilecek Yerler

Majorelle Bahçeleri

Marakeş’te gezilecek yerlerden en önemlisi Jardin Majorelle yani Majorelle Bahçeleridir.

Kızıl şehir lakaplı Marakeş’in tam kalbinde bin bir çeşit bitkiler arasında  gizli kalmış bir evden bahsediyoruz. Burası barındırdığı bitki çeşitliliğiyle, zamanında dünyaca ünlü insanlara ev sahipliği yapmasıyla oldukça ünlüdür.

Marakeş şehrinin tam merkezinde Fransız ressam Jacques Majorelle’nin sahip olduğu arazi 40 yıllık bir emek, sabır ve tutkuyla dünyanın dört bir yanından getirilen bitkilerle bambaşka bir dünya haline getirilmiş. Daha fazla detay için Majorelle Bahçeleri makalemizi okumanızı tavsiye ederiz.

Giriş Ücreti : Bahçe 70 Dh, Müze 30 Dh

Ziyaret Saatleri : 08:00 – 17:30 / Yaz dönemi saat 18:00’e kadar açıktır.

Medersa Ben Youssef / Bin Yusuf Medresesi

Burası Marakeş’teki İslami Üniversitedir.

Girişteki yazıtta Ali Ben Youssef’in sözü ; Her kim kapımdan içeri girerse, umutlarını aşabilir!

Medrese Merenid Sultanı Abou el Hassan tarafından 14.yy’da kurulmuştur. Bununla birlikte 1560’lı yıllarda Saadian’lar tarafından tekrardan inşa edilmiştir. Böylelikle medresenin mimarisinde kendi sanat ve mimari izlerini bırakmışlardır.

Marakeş’in sokaklarında gizli kalmış Medrese yüksek duvarlarla gizli kalmış bir yer adeta. Duvarına aldanıp altı üstü medrese işte deyip sakın girmemezlik etmeyin. Kuzey Afrika’nın en büyük İslami Üniversitesi olan Medersa Ben Youssef ustuka işiyle, tahta işçiliğiyle ve binlerce geometrik şekillerden oluşan binlerce mozaikleriyle göz kamaştırmaktadır.

Medresenin büyük bir avlusu ve bu avlunun tam ortasında abdest alınması için bir havuz vardır. Avlunun hemen arka kısmında oldukça büyük ibadet yeri vardır. İbadet yerindeki ince işçilikle yapılmış dekoru görmemezlik etmeyin. Avluya bakan odalar yeteri büyüklükte ve camları genişken arka kısımdaki öğrenci odaları  adeta zindan gibidir. Düşünsenize burada yıllar önce aynı anda 132 yatakhane içinde 900 öğrenci eğitim görüyormuş! Bugün 900 öğrenciyi bu medreseye sığdırmak imkansız gibi görünürken hepsi zamanında sığmış ve eğitimlerini almışlar.

Medrese içindeki bazı parçalar Grana’daki Alhambra sarayındakilerle aynıdır. Görülüyor ki Endülüslü sanatçılar İspanya’dan buraya getirilmiştir.

1960 yılına kadar eğitim vermeye devam eden medrese artık müze olarak ziyaretçilerini ağırlıyor.

Giriş Ücreti : 20 Dh

Ziyaret Saatleri : Nisan – Ekim arası 09:00 – 19:00, Ekim – Mart arası 09:00 – 18:00 arası

Marakeş Tabakhanesi

Marakeş’teki tabakhane 2 bölümden oluşuyor. Biri yani ilk göreceğiniz yer Berberilere ait bir sonraki ise Araplara ait. Eğer Fes şehrindeki meşhur tabahkaneye gitmeyecekseniz Marakeş’tekine gitmenizi öneriyoruz. Ancak tek dikkat etmeniz gereken tabahkaneye yanaşır yanaşmaz yanınıza gelip size kendi kendine rehberlik eden insanlar. Siz ne oldum demeye kalmadan onlar tabakhane hakkında gerekli bilgileri anlatmaya başlıyorlar. Tabakhane’den çıktıktan sonra da sizi deri satan dükkanlara götürüp göyya derilerin nasıl yapıldığını göstermek istiyorlar. Ve verdiğiniz rehberlik ücretini de nedense beğenmiyorlar. Daha en başından rehberlik ücreti konusunda pazarlık edin. Baktınız istediğiniz fiyatı kabul etmiyorlar ve sizin de rotanıza Fes varsa sakın girmeyin. Çünkü Fes’teki tabakhaneyle kıyaslayınca burası onunkinin yanında çok basit ve sönük kalıyor.

Jemaa El Fna Meydanı 

Unesco tarafında koruma altına alınan meydan yılan oynatıcıları, yemek ve içecek tezgahları, kınacıları ve farklı farklı gösterileriyle insanı farklı bir dünyadaymış hissi yaratan yerlerden biridir. Meydan gündüze oranla gece daha kalabalık hatta adım atılmaz hal alıyor. Marakeş’in souk denilen çarşılarında kaybolurken emin olun yolunuz bir şekilde buraya çıkacak. O yüzden sakın çarşı pazarlarda kaybolmaktan korkmayın.

Koutubia /Kutubiye Cami

Jemaa El Fna meydanının başında heybetiyle duran Marakeş’in en büyük camisi özellikle 70 metre uzunluğundaki görkemli minaresiyle meşhurdur. Muvahhidler döneminden kısa bir süre sonra Berberi Kral Yakup Mansur tarafından inşa edilen cami 1184-1199 yılları arasında tamamlanabilmiştir. Koutoub arapçada kitap demektir. O yıllarda buraya yakın kitap çarşısı olduğu için ismi buradan gelmektedir. Fas mimarisiyle inşa edilen minare sonradan yapılan Rabat’taki Hasan Kulesi ve Sevilya’daki La Giralda kadar güzeldir.

Fas’taki her cami gibi buraya da müslüman olmayanlar kabul edilmemektedir.

Menara Bahçesi

Atlas dağlarının önünde konumlandırılmış toprak renkli köşk Marakeş karpostallarının en meşhur motiflerinden bir tanesidir. 100 hektardan fazla alan üzerine kurulu bahçe sayısız zeytin ağaçlarının kıvrımlı yolları ile muazzam tasarlanmıştır.

Giriş : Ücretsiz

Ziyaret Saatleri : 07:00 – Günbatımına kadar

Bab Agnaou

Marakeş’in tarihi şehrine girişi sağlayan 19 adet giriş kapısından bir tanesi ve en ihtişamlısıdır. Kapı Almohad Hanedanlığı tarafından 12. yy’da inşa ettirilmiştir.

Saadian Tombs / Saadi Mezarları

İki anıt mezar yanında 66 mezar ve 100 mezarda dışardaki bahçede vardır. İlk türbe hemen içeri girer girmez sol taraftakidir. Fas sultanı Ahmet el Mansur’un türbesi buradadır. 18.yy’a kadar mezarlık olarak kullanılan alan Molla İsmail’in buraya toprak yığmasıyla kapatılmış ve yıllarca unutulup gün yüzüne çıkmamıştır. Ta ki 1917 yılında havadan fotoğraflanan karede buranın keşfedilmesine kadar.

Giriş Ücreti : 10 Dh

Ziyaret Saatleri : 09:00 – 16:45

Palais el Badii / Badi Sarayı

16.yy’da Saadi sultanı Ahmed el-Mansour’un isteği üzerine, kille yapılmış bir saraydır. Kompleks olarak Marakeş’in en büyük tarihi yeridir.İlk yapıldığı zaman saray içinde 360 oda olduğu tahmin ediliyormuş. Ancak orjinal yapı ciddi zarar gördüğü için şimdi bu oda sayılarının kesin sayısını vermek mümkün değil. Sarayın avlusundaki portakal bahçeleri ve havuz harap olmuş komplekse farklı bir atmosfer katıyor. Sarayın yapımında kullanılmak üzere İtalya’dan mermer, Sudan’dan altın ithal edilmiştir.

Sarayı sakın yalnızca bu avludan ibaret sanmayın, zamanında esirleri hapsetmek için kullanılan tüneline girip şimdiler fotoğraf galerisi olarak sergilenen bölümü ve mozaiklerle döşeli arka bölüme geçmeyi sakın ihmal etmeyin.

Giriş Ücreti : 10 Dh

Ziyaret Saatleri : 09:00 – 16:45

Palais de la Bahia / Bahia Sarayı

Bahia kelime anlamıyla ihtişamlı demek. Adının hakkını fazlasıyla veriyor doğrusu. Saray 19.yy’da vezir Ahmed İbn Moussa’nın isteği sonucu inşa edilmiştir. O zamanların en havalı sarayı olduğu iddia edilen yapı bugün dahi havasını ve ihtişamını koruyor. Sarayın avlusuna adım atar atmaz Fas ve İslam kültürü gözler önüne seriliyor. Kullanılan binlerce çini, tabanlardaki boyama sanatı kısaca ayağınızı bastığınız yerden göreceğiniz son noktaya kadar el işçiliği aklınıza kazınıyor.

Giriş Ücreti : 10 Dh

Ziyaret Saatleri : 09:00 -16:30

Youtube kanalımıza buradan abone olabilirsiniz!

More from the blog

MARAKEŞ GEZİ REHBERİ: TÜM BİLGİLER

Marakeş gezi rehberi ile Fas'ın en popüler şehirlerinden birini tüm detaylarıyla sizler için kaleme aldık. Şehir, tarihi Marakeş Medinası'nın karmaşası, yemyeşil bahçeleri, lüks sarayları...

FAS’TA GEZİLECEK ŞEHİRLER

Fas, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle ünlü olan büyüleyici bir ülkedir. Fas'ta gezilecek şehirler renkli pazarları, tarihi medinaları ve etkileyici mimarisiyle dikkat çekmektedir. Fas birçok...

FAS HAKKINDA GENEL KÜLTÜR

Fas gezisi yapacak için önceden Fas hakkında genel kültür mahiyetinde tüm akla takılan soruların cevabını vermek istiyoruz. Turla ya da münferit gidiyor olmanız fark...

Fas Güvenli Mi?

Fas seyahati sonrası en çok aldığımız soru da Fas güvenli mi oldu. Aslında ne yalan söyleyelim bizim de gitmeden önce tek aklımızı kurcalayan soru...