Uçakta çay kahve içilir mi diye bugüne kadar hiç sorgulamamıştık ta ki bir sunuma denk gelip bu konu hakkında bilgi almamıza kadar. Her uçuşta yemek sonrası çay-kahve ikramına karşı hayır demezdik. Fakat son zamanlarda çok tartışılan bir konu olması sebebiyle uçakta çay kahve içilir mi sorusunu enine boyuna sizlere anlatma gereği duyduk
Öncelikli soru uçakta su temiz midir?
İşte asıl tartışma konusu olan soru budur. Uçak içindeki su kargo bölümünde yer alan su tanklarında muhafaza edilmektedir. Ve basınçlama yönetimiyle su tankındaki su uçak içindeki tüm musluklara dağıtılmaktadır.
Uçak içindeki tanklara bu sular farklı farklı ülkelerden doldurulmaktadır. Bu ülke Afrika olabileceği gibi bir Avrupa ya da Asya ülkesi de olabilir.
Yapılan araştırmalar sonucu elde edilen bilgilere göre;
❗ Her 100 uçağın 15’inin su tankında koliform bakterisi bulunmuştur, Koliform bakterisi 48 saat içerisinde laktozdan asit ve gaz üretebilen bir bakteri türüdür. Bu bakteri hastalığa sebep olmaz fakat çok kolay kültür oluşturur.
❗ Koliform söz konusu olduğundan 2013 yılında yapılan değerlendirme sonucu yine her 8 uçağın 1’inin suyunda koliform tespit edilmiştir. Yani bu demek oluyor ki 8 uçaktan 1’i su güvenliği için standartları yerine getirmemektedir.
❗ Bir çoğumuz suyun ısıtılmasının hastalıkları ve bakterileri öldüreceğine inanmaktayız ama bu ne yazık ki doğru değildir, bakterinin bizlere bulaşmasını engellememektedir.
❗ Fakat tek göz önüne almamız gereken uçağın su tankları olmamalıdır. Su tankının temizliği ne kadar önemliyse bu su tanklarına su taşıyan hortumlarının da temiz olması oldukça önemlidir. Temiz olmayan hortumlar sayesinde zararlı bakteriler su tanklarına karışmaktadır.
Bir yolcu olarak uçağın su tankının ya da su taşıyan hortumlarının temiz olup olmadığını tespit etmek imkansızdır. Bunun için artık yeni düzenlemeler ve önlemler getirilmiştir.
Nedir bu önlemler?
Buzlar uçaklarda musluk sularında temin edilmemektedir.
Su tankları ve suyu taşıyan hortumların temizliği konusunda ciddi denetim ve önlemler söz konusudur.
Bizler neler yapmalıyız?
Çay ve kahvenin paketli şişe sulardan yapılıp yapılmadığını uçak görevlilerinden öğrenebilirsiniz,
Eğer güvenli ve temiz bir ülkeden (örneğin Afrika ülkeleri) uçağa bindiyseniz çay – kahve içmemeye özen gösterin, uçuş ekibi suyun ne zaman boşaltılıp ne zaman doldurulduğu konusunda tam bilgi sahibi olmayabilir,
İşte uçak içindeki su hakkında genel bilgileri artık öğrendiniz. Biz bu durumu öğrendiğimiz günden beri uçak yolculuklarımızda ne çay ne de kahve içiyoruz. Size illa için ya da içmeyin demiyoruz ama yukarıda yazdıklarımızı dikkate alarak çay – kahve tüketimini gerçekleştirebilirsiniz.