Üsküp Gezilecek Yerler

Bu seferki rotamız yanı başımızdaki balkan ülkelerinden bir tanesi. Makedonya’nın başkenti Üsküp için düştük yollara ve sizlere çok nefis Üsküp gezi rehberi hazırladık. Üsküp’te nereler gezilir, Üsküp’te ne yenir, Üsküp’e kaç gün ayrılır gibi aklınıza takılan ve cevabını bulamadığını tüm sorularınızın cevabını alabileceğiniz Üsküp gezilecek yerler makalemiz karşınızda.

Youtube kanalımıza buradan abone olabilirsiniz!

Türk kültürünün izlerini yakından görebileceğimiz bir ülkedir Makedonya. Osmanlı’nın 600 yıla yakın hakimiyet sürdüğü, 1991 yılında bağımsızlığına kavuşabilmiş yepyeni bir ülkedeyiz. Başkent Üsküp İstanbul’dan direk uçuşla ulaşabildiğimiz tek şehir. Üsküp şehri gecesi ve gündüzüyle ziyaretçilerine farklı yönden merhaba diye sesleniyor. Gündüzü heykel yığını olan şehrin gecesi ise bir o kadar şatavatlı ve cıvıl cıvıl. Üsküp’ün başına gelen iki talihsiz olay 1962 yılındaki sel felaketi ve ardından 1963 yılında yaşanan Üsküp depreminden sonra şehir ciddi anlamda zarar görmüştür. Bu talihsiz olayların yaşanmasının ardından yıllar geçmesiyle şehir modernleşme projeleri kapsamında heykeller ve binalarla donatılmaya başlanmış. Ancak biraz değil fazlasıyla abartıldığı çok aşikar. Kafamızı nereye çevirirsek oradan heykel çıkıyor. Zaten nüfus sayımını anlattıkları zaman %10’luk dilime heykelleri de katmışlar 🙂

Üsküp Nerede

Balkanlar ülkelerinden biri olan Makedonya’nın başkenti olup Vardar Nehri kıyısına kurulu oldukça modern bir şehirdir. Komşuları Selanik, Arnavutluk, Kosova, Sırbistan ve Bulgaristan’dır.

Yurtdışından Üsküp’e Araçla Mesafaler

  • İstanbul’dan 819 km
  • Arnavutluk Tiran’dan 292 km
  • Yunanistan Selanik’ten 240 km
  • Bulgaristan Sofya’dan 244 km
  • Kosova Priştine’den 94 km
  • Sırbistan Belgrad’tan 438 km

Üsküp’ün diğer Makedonya Şehirlerine Uzaklığı

  • Ohrid’e 178 km
  • Tetovo’ya 48 km
  • Manastır’a 170 km

Üsküp’e Nasıl Gidilir?

İstanbul’dan Üsküp’e direk uçak seferleri bulunmaktadır. İki ülke arası hizmet veren firmalar Türk Havayollarıdır. Sabiha Gökçen’den direk uçuşlar olduğu gibi Türk Havayollarınınki ise Atatürk Havalimanından gerçekleşmektedir. Yolculuk süresi 1 saat 30 dakikadır. THY ile İstanbul – Üsküp uçuşu için buraya tıklayabilirsiniz.

Üsküp Havalimanına vardıktan sonra pasaport kontrolünü geçip varış terminal binasında pek çok araç kiralama firması göreceksiniz. İster Üsküp’e varmadan önce internet üzerinden rezervasyon yaptırın isterseniz varınca terminal binasında kiralayın. Ama Makedonya seyahatiniz sadece Üsküp’ten ibaret olmayacaksa kesin araç kiralamanızı öneririz.

Üsküp havalimanından şehre ulaşmak ise hem çok kolay hem de daha bütçelidir. Bunun için Vardar Express’i kullanmanız gerekiyor. Günde 8 seferi bulunan Vardar Express Üsküp şehrinde 3 durakta durmaktadır. Bunlar ; Alışveriş Merkezi (Capitol Mall), Ülkeler Arası Otogar (International Bus Station), Holiday Inn Hotel (şehir merkezi)

Tahmini yolculuk süresi 35-40 dakikadır,

Tek yöne ücret 175 MKD – çift yöne 350 MKD.

Havalimanından şehre taksiyle gitmek isterseniz varış terminali kapısından çıkar çıkmaz hemen kapının önündeki listeden taksi ücretlerini kontrol edebilirsiniz. Şehir merkezine taksi ulaşım ücreti 20 euro’dur.

 

Üsküp’te Gezilecek Yerler

Üsküp’e gelmeden önce herkes buranın çok ufak ve yarım günde rahat rahat gezilebileceğinden bahsedip durmuştu. Koca bir şehir hele ki bir ülkenin başkenti nasıl olur da yarım günde gezerek bitirilir soruları kafamızda Makedonya’ya doğru yola çıktık. Vardıktan sonra bunu söyleyenlerin haklı olduğunu anladık. Üsküp önce Makedonya meydanından gezilmeye başlanmalı. Meydanın hemen karşısında Taş köprü var. Taş köprü haricinde bu köprünün sağında 2 tane daha görülmeye değer köprü bulunuyor. Taş köprüyü üzerinden şehri ikiye bölen Vardar nehri geçildikten sonra bu tarafta müze binaları bulunuyor. Düz devam edildiği takdirde çarşısına varılır. Çarşı, Osmanlı’dan kalma en belirgin yerdir. Zaten Üsküp’ü Üsküp yapan da çarşısı ve çarşı içindeki hanları ve hamamlarıdır. İşte arkadaşlar Üsküp bunlardan ibaret ufacık bir şehir. Ne yani 1 paragraflık mı demeyin diye size aşağıda Üsküp’te gezilecek yerleri bir güzel listeledik. Şehri yürüyerek gezmek en doğru tercih olduğundan konumları da iliştirdik ki mesafeleri rahat rahat anlayın.

Makedonya Meydanı / Konumu : ?

Vardar nehri kıyısında kentin orta kesimindeki büyük meydandır. Yılbaşı kutlamaları, festivaller, kültürel ve siyasi olayların yaşandığı ortak noktadır. Meydanın tam ortasında Büyük İskender heykeli ve çevresi ise tamamiyle yeni binalarla donatılmıştır. Ve inşaatı devam etmekte olan pek çok yapı daha halen inşa edilmektedir.

Üsküp Heykelleri 

Üsküp heykellerinin heykeltraşları hep dışarıdan getirilmiştir. Heykellerin tümü son 4 yılda yapılmıştır. Heykellerin tümünde barok, Rönesans mimarisini görebilirsiniz. Üsküp meydanı ve meydandaki İskender heykeli  için toplam harcanan bütçe 300 milyon euro’dur. Dikkatinizi çekeriz şehirdeki diğer heykeller ve binalar bu fiyatın içinde değil! 

Büyük İskender’in Babası II.Filip

İskender Heykeli : Makedonya Meydanı şehrin göbeğinde Vardar Nehrinin yanı başında hemen taş köprünün karşısına yapılmış kocaman ve tam ortasında atlı Büyük İskender heykeli olan meydandır. Dünya’da en çok yer fetheden komutan Büyük İskender’in heykeli o kadar büyüktür ki ihtişamıyla meydana ayrı hava katmaktadır.

Taş köprüden çarşıya geçtiğiniz zaman tam karşınızda göreceğiniz Büyük İskender’in annesinin hamilelik, doğum, emzirme ve beslendiği anı simgeleyen heykeller karşınıza çıkıyor.

Bu heykelin tam arkasındaysa Büyük İskender’in babası II.Filip’in büyük heykelini göreceksiniz.

Taş Köprü / Konumu : ?

Meydanın tam karşısında Vardar Nehri üzerine şehri doğu ile batıya bölen (Makedonya Meydanı ve Eski Çarşı arasında) Osmanlı döneminde Fatih Sultan Mehmet tarafından Mimar Sinan’a yaptırıldığı söylenen Taş Köprü var. 12 kemerden ve 6 metre genişlikten oluşan köprü şu an Üsküp meydanındaki en eski yapılardan biri olarak göze çarpmaktadır. Çünkü ülkenin Avrupai havasını arttırmak ve bu yönde ilerlemek adına o kadar çok heykel ve yapılar yapılmış ki kafanızı nereye çevirseniz yep yeni binalar görüyorsunuz.

Art Bridge / Konumu : ?

Üsküp Arkeoloji Müzesinin hemen karşısına yapılmış köprü 80 metre uzunluğunda olup köprünün sağında ve solunda ressam, sanatçılara ait 29 adet heykel bulunmaktadır.

Büyük İskender’in önemi dünyada en çok yer fetheden komutan olmasıdır. Genç yaşta Hindistan’a kadar gitmeyi başarmış ama fillerin karşısına çıkmasıyla beklenmediği sonla karşılaşmıştır. Büyük İskender’in babasının tarihteki önemi ise Makedon ordusunu kurmasıdır.

Üsküp Çarşısı / Konumu : ?

Arnavutların en yoğun yaşadığı Arnavut kaldırımlı sokakları olan Üsküp’ün tek çarşısıdır. Tarihi yapıların ve tarihi restaurantların bulunduğu çarşı Üsküp’te gezilecek en önemli noktadır. İstanbul dışında Balkanlar’daki en büyük Türk çarşısıdır.

Çarşı, 1555 ve 1963’te meydana gelen depremler ve Birinci ve İkinci Dünya Savaşı sırasında ortaya çıkan yıkımlarla büyük zarar gördü. Ardından, birkaç kez yeniden inşa edildi ve günümüzde Makedonya Cumhuriyeti’ndeki tek kalan kültür anıtını temsil ediyor.

Türk Barlar Sokağı : Üsküp Çarşısının bir sokağı tamamen Türkçe müzik çalan bar ve cafelerle çevrilidir. Daracık sokaktan geçerken 90’ların havasını soluyup kaldığınız yerden çarşıyı gezmeye devam edebilirsiniz. Makedonya genelinde çay bulamazsınız ama bu sokakta istediğiniz kadar çay içebilirsiniz.

Muratpaşa Camisi / Konumu :  ?

15 yy’da I.Murat döneminde yapılmış Üsküp’ün en eski camisidir. Balkanlar biliyorsunuz I.Murat döneminde fethedilmiştir. I.Murat I.Kosova Meydan Muhaberesinde savaşı kazandıktan sonra savaş alanını gezerken şehit edilmiştir.  Osmanlı Balkanlar için şöyle geçer “Bizim hem şanımızdır hem de göz yaşımızdır” Savaşta şehit edilen tek padişah için göz yaşı, Belgrad’ı alıp Tuna’ya dayanıp Tuna üzerinden Avusturya ve Maceristan’ı fethettiği için de şandır. Osmanlının 600 yıla yakın hakimiyeti söz konusu olup tam 1 hafta içinde tüm bu coğrafya elden kaybedilmiştir.

Çifte Hamam / Konumu : ?

16 yy Osmanlı eserlerinden biridir. Osmanlı buradan çekildikten sonra han ve hamamlar görevini yerine getirmemeye başlamıştır. Yaklaşık 8 yıl önce kaderine terk edilmiş han ve hamamlar Kültür Bakanlığı Restorasyon projesi kapsamında sanat galerisi olarak faaliyete geçirilmiştir.

İsminin çifte hamam olması tek girişindendir. Kadınlar ve erkekler aynı giriş kapısından girer ve hamam kapıdan sonra ikiye ayrılır.

Sulu Han /Suli an / Konumu : ?

Tipik Kozahan mimarisini bu han’da görmek mümkündür. Han’ın ortasında bulunan çeşmeden almıştır ismini. Kültür Bakanlığı tarafından restore edilen han Güzel Sanatlar Üniversitesine bağışlanmıştır. Ressam ve heykeltraşların pratik yaptıkları yer olarak kullanılıyor.

Milenyum Haçı / Konumu : ?

Avrupa’nın en büyük, dünyanın 2.büyük haçıdır. Hristiyanlığın 2000. yılının şerefine yapıldığı için milenyum ismini almıştır. Üsküp Vodno dağı tepesine (1.066 metre) yapılan Milenyum Haçı 66 metre yüksekliğe sahiptir. Aslında Amerika’nın finanse ettiği bir gövde gösterisinden başka bir şey değildir. Makedonya meydanına yaklaşık 1.5 km uzaklıktaki otagar’a gidip buradan Milenyum Haç’ına giden kırmızı otobüslere binip Vodno dağının tepesindeki haç’a ulaşabilirsiniz.

Rahibe Terasa Evi / Konumu : ?

1979 yılında Nobel Barış Ödülüne layık görülen Arnavut kökenli Rahibe Terasa’nın anısına yapılan ev 2009 yılında faaliyete geçirilmiş ve ziyaretçilerine kapısını aralamıştır. Evin altı müze üst katı ise kilise olarak hizmet vermektedir. Evin bulunduğu yerde daha önce Rahibe Teresa’nın vaftiz edildiği söylendiğinden büyük bir öneme sahiptir. 

Evin salonunda sergilenen fotoğraflarda Rahibe Terasa’nın çocukluğundan ölümüne kadar olan süreci ve yaşamında kullandığı eşyalar görülebilir.

Kapan Han / Konum : ?

Osmanlı döneminde yapılan hanlardan bir tanesidir. 1086 metrekare alan üzerine inşa edilen han 2 kattan ve 44 odadan oluşmaktadır. Günümüzde içerisinde Atatürkçü Düşünce Derneğinin de olduğu han içinde cafe ve restaurantlar hizmet vermektedir. Ve buradan elde edilen gelirler vakfa aktarılmaktadır. 

Makedonya Ulusal Müzesi / Konum : ?

Müze 1924 yılında Etnografya, Arkeoloji ve Tarih Müzelerinin birleştirilmesi sonucu kurulmuştur. Üsküp Türk Çarşısında konumlanan müze içinde toplam 66.000 eser bulunmaktadır. Makedonya halkının tarihi geçmişinden, arkeolojik kazılardan elde edilen eserlere, yöresel kıyafet ve kullandıkları eşyalara kadar Makedonya’nın geçmişten günümüze ait eserlerini bu müzede görme şansınız vardır.

Makedonya Arkeoloji Müzesi / Konum : ?

2014 yılında Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı / TİKA ve  Üsküp Büyükelçiliği’nin  katkıları sonucu hizmete açılan Arkeoloji Müzesi Üsküp’ün en gösterişli köprüsünün en başına konumlandırılmış olup Üsküp’te gezilecek yerler listesinde en başta yerini almaktadır. Müze 6000 metrekare alan üzerine kurulu olup 3 kattan ibarettir.

 

Üsküp’te Ne Yenir, Ne İçilir

Balkanlar coğrafyasında yaşayanlar et seven millettir. O yüzden bu coğrafyaya basacak olanlar şanslı. Burada aç kalmanız imkansız. Üsküp’te ne yenir diye araştırmadan önce çevremizden gideceğimizi duyanlar hemen nerede ne yenir, ne içilir diye tavsiyelerde bulunmaya başlamışlardı.

Kosmos Restaurant’ta Güveçte Kuru Fasulye 

Üsküp’ün en eski restaurantlarınan bir tanesidir. Çarşı içinde bulunan köfteci dükkanı yalnızca 3-5 masadan ibaret olup güveçte kuru fasulyesi (tavce gravce) , sucuğu ve parmak köftesiyle meşhur olmuştur. Yukarıda da dediğimiz gibi Balkanlarda et çok önemli bir yere sahip olduğundan kuru fasulye yanına et gelirse aman ha şaşırmayın.

Etlerinin özelliği baharatsız olması, genelde baharat kullanmadan yaparlar ki bu da etin tadını daha iyi almamızı sağlar aslında. Ama gel gelelim biz ne yazık ki Üsküp köftesini beğenmedik. Kuru fasulye için tavsiye ediyoruz fakat süper bir köfte yeme hayaliyle girmeyin dükkana L Yemeğin yanında getirilen mezeler arasında shopska balkan salatası (hıyar, peynir ve rendelenmiş peynirden yapılır)

Brenda Restaurant’ta Çöp Şiş 

Sizi Üsküp’teki favori mekanımızla tanıştıralım. Meydandan çarşıya girdikten sonra Üsküp’ün en eski pastanesi Rigara’yı geçer geçmez sağa sapın birkaç yüz metre ilerde sağınızda yeşil verandalı ve dışarıda masaları olan Brenda Restaurantı göreceksiniz.

Yiyebileceğiniz en güzel eti burada bulacağınızın garantisini veriyoruz. Etler abartmıyoruz Günaydın lezzetinde ve kişi başı içecek dahil ödeyeceğiniz ücret 3,5 Euro

Haşim Restaurant’ta Biftek 

Grupla gelen turistlerin genelde gitmeyi tercih ettiği restaurant Destan’ın hemen yanındaki sokakta Haşim Restaurant var. Bitfeği parmak yedirtecek cinsten olduğu için aman Destan falan yapmayın direk buraya girin deriz.

Rigara Tatlıcısında Lokum ve Acıbadem 

Üsküp’ün en eski tatlıcısı ve lokumcusu aynı zamanda. Cevizli ve fındıkları lokumları güzel değil efsane bizden demesi. Günde sadece birkaç tepsi çıkan lokumları pastanenin sahibi Mustafa Bey elleriyle yapıyor. Mustafa Bey 1955 yılında Manastır bölgesinden Üsküp’e gelmiş. Geldiği tarihten bu yana lokumlarını yapmaya devam ediyor. Lokumların yapımında kesinlikle katkı maddesi yok. Zaten yerken tadındaki farkı anlıyorsunuz. Tepsiden kesilen lokumlar pudra şekerine bandırılarak servis ediliyor.

Pastanenin bir diğer favori ürünüyse arası kaymaklı acıbadem kurabiyesi. Orkun tatlının her türlüsünü yer ama ben biraz bu konuda seçiciyimdir. Tatlıyla tanışmam evlenmemizden sonra olduğu için kendisiyle çok geç tanıştım. O yüzden bana her zaman çok ağır gelir. Hele acıbadem denen kurabiye 40 yıl düşünsem aklıma gelmez. Ama Rigara’dakini size anlatmam imkansız. Yumuşacık kurabiye arasında kaymağı öyle güzel yerleştirmişlerdi. Isırır ısırmaz kurabiyeyle karışan kaymağın tadı hala aklımda. Şu an bu satırları okuyan arkadaşlar size sesleniyorum. O kadar tavsiye verdik olurda giderseniz üj bej tane kapın bize de J Tanesi 40 Makedon Denarı, havale ederiz GİTMEDEN 😉

Strumka Armut Gazozu İçin

Armut gazozunu hayatında hiç deneyeniniz var mı? İçtikçe içiren bir içecek türü. Biz ilk olarak Gürcistan’da denemiştik. Üsküp’te de olduğunu görünce denemeden edemedik. İlk defa içmediğimiz bir şey olduğundan ister istemez kıyas yapıyoruz tabi. Gürcistan’da içtiğimiz armut gazozunun daha lezzetli olduğunu söylemek isteriz. Ama ilk defa içecekseniz buradakini de tavsiye ederiz. En azından tadıyla ilgili bir fikriniz olur.

Mekicite Od Strazha’da Pişi Yiyin Burası

Üsküp’ten Ohrid’e giden yol üzerinde bir tesistir. Eğer turla gidiyorsanız rehberiniz nereye götürürse oraya gitme zorunluluğunuz var ama rehberiniz burayı ayarladıysa çok şanslı olduğunuzu bilin. Turla değilde kendi aracınızla seyahat ediyorsanız Strazha şehrinden Ohrid’e doğru giderken yolun solunda göreceksiniz.

Pişi dedikleri aslında bizim bildiğimiz hamur kızartmamız. Burdakiler daha büyük ve önceden kızartılmış oluyor. Simit gibi bir kağıdın içine konularak servis edilen pişiyi peynir ve ayranla birlikte yemenizi tavsiye ederiz. Kişi başı ücreti 110 MKD.

Pleskavitsa Köftesini Tadın

Pleskavitsa aslında köftedir. Ama bildiğimiz köfteyle alakası olmayan şekle ve büyüklüğe sahiptir. Hamburger köftesinin neredeyse 4 katı büyüklüğünde olup ortalama 200 gramdır. Bir diğer özelliği ise içine peynir konularak pişilirmesidir. Aslında bir diğer adı da peynirli köfte olarak bilinir.

Rakija İçin

Makedonya’ya gelip de boğma rakısını içmeden dönmeyin aslan sütü severler!!! Kısa ve ince bardaklarda servis edilen rakının rengi sapsarı. Anason kokusunu hiç almıyorsunuz. Ama bizim rakı kadar da yumuşak içimli değil. Az yudumlarla içilebilecek ağır bir o kadar da kendini içirttirdikçe içirten bir içkidir.

 

ÜSKÜP’ÜN TARİHİ

Üsküp gezilecek yerleri anlatıp da Üsküp tarihinden bilgi vermeden olmaz. Ziyaret edeceğimiz ülke ya da şehrin kısa da olsa tarihini bilmek ayak bastığımız topraklar için bize ilham verdiği için sizlere de biraz olsun anlatmak isteriz.

Üsküp’ün tarihi geçmişi 4 yüzyıla kadar uzanır. Şehre hakim konumdaki Üsküp Kalesinde yapılan kazı çalışmaları sonucu bulunan kalıntılar Üsküp tarihini Neolotik ve Tunç dönemine kadar taşımaktadır. Bölgede sırasıyla yaşayan halklar ise Triballiler başta olmak üzere sırasıyla Paionianlar ve Dardaniler’dir. Eski adı Scupi olan Üsküp, Roma hakimiyetine Makedonya ve Roma arasında yaşanan savaş sonrası geçmiştir. Roma’nın hakimiyetinden sonra bölgeye ciddi anlamda göç gerçekleşmiş ve bunun sonucu nüfus artışı yaşanmıştır. Bölge Hristiyanlıkla 300’lü yıllarda tanışmış ve 313 yılında Hristiyanlık yasal hale getirilmiştir. Roma hakimiyetinin hemen akabinde bölgede Sırp hakimiyeti söz konusudur. Ancak bölge konum itibariyle stratejik değere sahip olduğu için yüzyıllar için başka imparatorluklar tarafından el değiştirmiştir.

1392 yılına gelindiğinde bölge Osmanlı İmparatorluğu (Sultan Yıldırım Beyazıt Dönemi) tarafından fethedilerek şehrin ismi Scupi’den Üsküp olarak değiştirilmiş olup o günden bu güne hala aynı isimle anılmaktadır. Osmanlı döneminin söz konusu olduğu süreçte Osmanlı – Avusturya savaşı sonucu Avusturya 1689 tarihinde Osmanlı’nın Balkanlardaki topraklarına girerek Üsküp’ü ele geçirmiştir. Üsküp’ün ele geçirildiği yıl Fire of Skopje isimli 1689 Hadisesi yaşanmış ve şehirdeki pek çok yapıya ciddi zararlar verilmiştir. Osmanlı’nın karşılık vermesiyle Avusturya geri çekilmiştir. Ve 1912 – 1913 Balkan Savaşlarına gelindiğinde Balkanlar’da 600 yıla yakın hakimiyet süren Osmanlı ordusu artık son bulmuştur.

Balkanlar’da yaşayan halk bunu şöyle dile getirir “Balkanlar coğrafyasındaki 600 yıllık Osmanlı hakimiyeti sadece 1 haftada içinde kaybedilmiştir” Yani Osmanlı onlar için hem  gözyaşı hem de şan’dır. Bu dönemde Türklere baskı ve saldırılar söz konusu olunca bu bölgeden Anadolu’ya ciddi anlamda göçler gerçekleşmiştir. 50’li yıllarda 200.000 Türk ailenin Makedonya’dan Türkiye’ye göçü söz konusudur. Osmanlı hakimiyetinden hemen sonra Sırp hakimiyetinin söz konusu olduğu ülke ardından I.Dünya Savaşının başlamasıyla Bulgar, Hırvat ve Sloven hakimiyetinden sonra nihayet 1944 yılında Yugoslovya Cumhuriyeti yönetimi altındaki Özerk Makedonya Cumhuriyeti’nin başkenti olmuştur. 1991 yılında bağımsızlığını ilan eden Makedonya, Makedonya Cumhuriyeti olarak halen ayakta kalmayı başardığı gibi Üsküp’te halen Makedonya Cumhuriyetinin başkentidir. 

.

Makedonya Para Birimi

Ülkenin yerel para birimi Makedon Denar’ıdır. Kısaltılmışı MKD’dır. Makedonya genelinde Euro kabul edildiğinden yanınızda 5, 10 gibi ufak değerli eurolar götürmeniz faydalı olur. Bir şey satın alıp euro ödeme yapabilirsiniz ancak para üstü denar olarak verilmektedir. Makedonya’da sadece başkent Üsküp’teki döviz bürolarında Türk parası bozdurma imkanınız vardır. Yani bu ülkeye gelirken yanınızda Euro bulundurmanız en doğru tercihtir.

Biz akşam geç saatte vardığımız ve ertesi güne erkenden Matka Kanyonuna gittiğimiz için para bozdurma fırsatı bulamamıştık. Ama yanımızda Euro bulunduğu için dövizci arama derdimiz kalmadığından rahat ettik. Dolar kesinlikle kabul etmediklerinden yanınızda boş yere dolar taşınmanız gerekmiyor.

Banka Saatleri

Hafta için 08:00 – 19:00 arası, hafta sonu ise 08:00 – 12:00 arası hizmet vermektedir.

Makedon denarı kağıt paraları 10, 50, 100, 200, 500, 1000, 2000 MKD ike bozuk paraları 1, 2, 5, 10, 50 MKD’dır.

Makedonya Vizesi

Makedonya biz Türkler’den vize istemeyen Balkan ülkelerinden bir tanesidir. 6 ay geçerliliği olan her Türk vatandaşı elini kolunu sallayarak Makedonya’ya ziyaret edebilir. Vize istememesi nasıl büyük bir avantajsa direk uçuşların bulunması da bu ülkeye ulaşımda bir o kadar avantajlı olup kısa süreli seyahatler için gitmenizi önerdiğimiz ülkelerden bir tanesidir.

Lokal Dilde Konuşun

Günaydın: Dobro utro

İyi Akşamlar: Dobra večer

Merhaba: Zdravo

Lütfen: Ve molime

Teşekkürler: Blagordaram

Rica Ederim: Molam, nema na što

Evet: Da

Hayır : Ne

Kaç para?: Kolku e ova?

1: Eden

2: Dve

3: Tri

4: Četiri

5: Pet

6: Šest

7: Sedum

8: Osum

9: Devet

10: Deset

Çay: Čaj

Kahve: Kafe

Şişe Su: Mineralna voda

İyi Günler!: Priyaten den! 

Yahya Kemal memleketi Üsküp’üyle makalemizi sonlandırıp size şimdiden güzel ve keyifli bir Makedonya seyahati dileriz;

Üsküp ki Yıldırım Beyazıd Han diyârıdır,

Evlad-ı Fatihân’a onun yâdigârıdır.

Firûze kubbelerle yalnız bizim şehrimizdi o;

Yalnız bizimdi, çehre ve rûhiyla biz’di o.

Üsküp ki Şar Dağ’ında devâmıydı Bursa’nın.

Bir lâle bahçesiydi dökülmüş temiz kanın.

Üç şanlı harbin arş’a asılmış silâhları

Parlardı yaşlı gözlere bayram sabahları.

Ben girmeden hayâtı şafaklandıran çağa,

Bir sonbaharda annemi gömdük o toprağa.

İs’a Bey’in fetihte açılmış mezarlığı

Hulyâma âhiret gibi nakşetti varlığı.

Vaktiyle öz vatanda bizimken, bugün niçin

Üsküp bizim değil? Bunu duydum, için için.

Kalbimde bir hayâli kalıp kaybolan şehir!

Ayrılmanın bıraktığı hicran derindedir!

Çok sürse ayrılık, aradan geçse çok sene,

Biz sende olmasak bile, sen bizdesin gene.

More from the blog

Makedonya Gezilecek Yerler

Makedonya Gezi Rehberi - Makedonya Turu planı olanlar Makedonya Gezilecek Yerler nereler diye merak edenler vizesiz balkanlar ülkelerinden Makedonya makalemiz hazır. Youtube kanalımıza buradan abone...

Ohrid’de Gezilecek Yerler – Ohri Gölü Makedonyanın İncisi

Makedonya turu rotamızın son durak noktası Ohrid şehrindeyiz. Ohrid'de gezilecek yerler her ne kadar fazla olmasa da Ohri gölü sayesinde Makedonya'nın en çok ziyaret...