Makedonya Gezilecek Yerler

Makedonya Gezi RehberiMakedonya Turu planı olanlar Makedonya Gezilecek Yerler nereler diye merak edenler vizesiz balkanlar ülkelerinden Makedonya makalemiz hazır.

Youtube kanalımıza buradan abone olabilirsiniz!

Vizesiz Balkanlar ülkeleri arasında bizim için ilk olan yer Makedonya oldu. Ne yalan söyleyelim bugüne kadar Balkan turu yapmak hiç aklımızdan geçmemişti. Gerçi geçirsek de gitmek için çok da vaktimiz olduğu söylenemez. İlk gidişimiz olduğundan ziyaret etmeyi istediğimiz yerlerin başında Makedonya’nın başkenti Üsküp ve Ohrid vardı. Balkanlar gezisi veya Makedonya turu yapacaksanız makalemizi sonuna kadar okumanızı tavsiye ediyoruz. Türkiye’den vizesiz gidilebilen bir ülke olduğu için bir hafta sonu tatili için güzel bir kaçış noktası olan Makedonya gezi rehberimizle başlayalım.

Makedonya Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Makedonya Resmi İsmi : Makedonya Cumhuriyeti

Makedonya Yönetim Biçimi : Parlamenter Demokrasi

Makedonya Başkenti : Üsküp (Skopje)

Makdonya Resmi Dili : Makedonca (Günlük Makedonca 4000 kelimeden konuşulmaktadır. Ve bunun 2000 tanesi Türkçe kelimelerden oluşmaktadır.) Ticarette kullanılan diğer diller ise Arnavutça, Ulahça, Türkçe ve Sırpça’dır. 

Minik Bilgi : Antik Makedonca Helen diline yakınken günümüzde kullanılan Makedonca Slav aile dili grubuna girer. Bu da Makedonya’nın Slavlarla akrabalık ilişkisini gösterir. 10 yıl önce Afrika’da Antik Makedonca konuşan  bir kabile bulundu. Hatta o dönem haberlerde baya konusu olmuştu. Ülke olarak kurtulabilenler sadece bu kabile olarak düşünüldü. Yani çıkan sonuca göre günümüz Makedonları ile Antik Makedonların birbirleriyle olan akrabalıkları ne derece yakındır bu hala bir soru işaret olarak kalmıştır.

Makedonya Nüfusu : 2002 sayımlarına göre toplam nüfusu 2 milyondur. Politik sebeplerden dolayı 2002’den bu yana sayım yapılmamaktadır.

Makedonya Dini : %65 Makedon (Ortodoks), %29 Müslüman, %4 Katolik ve diğer dinler

Makedonya’da Etnik Gruplar : % 65 Makedon, % 26 Arnavut, % 4 Türk ve diğer gruplar

Makedonya Komşu Ülkeleri : Yunanistan, Arnavutluk, Kosova, Sırbistan, Bulgaristan

Makedonya Önemli Şehirleri : Manastır, Kumanovo, Pirlepe, Kalkandelen, Gostivar, Ohrid, İştip

Makedonya Para Birimi : Para birimi Makedon Denar’ıdır. Kısa yazılışı MKD’dir. 1 Makedon denarı 0.07 TL’dir. Ülke’de euro da geçtiğinden euro kur bilgisini de vermek doğru olur. 1 Makedon denarı 0.02 euro’dur. Kur hesaplamaları Ekim 2017 tarihinde yapıldığından gitmeden önce bu linkten kur bilgisini tekrar kontrol etmenizi öneririz.

Makedonya Uçuş Süresi : İstanbul’dan 1 saat 30 dakika

Makedonya Saat Dilimi : Makedonya Türkiye’den 1 saat geridedir.

Makedonya Ülke Kodu : +389 / Eğer Makedonya’dan Türkiye’yi aramak isterseniz dünyanın her hangi bir ülkesindeki gibi +90 555…… ile arama yapabilirsiniz. 

Makedonya Resmi Tatil Günleri : 12 Ocak Yılbaşı, 7-8 Ocak Ortodoks Noel’i, 19 Nisan Ortodoks Paskalyası, 12 Mayıs İşçi Bayramı, 8 Eylül Bağımsızlık Günü

Makedonya Tarihi 

Yugoslovya Tito’dan önce ve sonra olarak ikiye ayrılabilir. Tito biliyorsunuz Yugoslovya’nın önderidir. Yugoslovya’yı kuran, o hayatta olana kadar Mustafa Kemal Atatürk Türkiye için ne ise Tito da Yugoslovya’ya bağlı tüm ülkeler için aynı anlama geliyordu. Tito için halen kötü söz söyleyen yoktur. O dönemde ana politika kardeşlik, birlik politikasıdır. Makedonya Yugoslovya’dan 1991 yılında ayrılmıştır. Ve Yugoslovya’dan ayrıldıktan sonra ne yazık ki git gide gerilemeye başlamıştır. Ayrılma sonunda devlet fabrikalarının bir anda özelleştirilmesi buna en iyi örnektir. Kapitalizme doğru gidilince fabrika sahipleri özel şahıslar olmaya başlayınca çıkarlar devreye girdi. 5000 kişilik çalışanı olan fabrikalar 1500 kişilere kadar düşürüldü.  Ve işsizlik bu dönemle beraber başlamış oldu. Günümüzde ülke genelinde işsizlik oranı %36’dır.

Makedonya ekonomi bazında 1992 yılının ekonomisini hedefleyen ender ülkelerdendir. Normalde ülkelerin hedefi ileri tarihler olurken Makedonya nedense geçmiş tarihleri hedeflemektedir. Çünkü Yugoslovya’dan ayrılan 2 milyon nüfuslu ülke zengin bir hayat sürmek isterken izlenen politikalar gereği hep fakirleşmiştir. Makedonya olarak nasıl ayakta kalındığına günümüz Makedonya politikacıları dahi inanmakta güçlük çekmektedirler.

Makedonya’ya Ulaşım

İstanbul’dan Üsküp’e direk uçak seferleri bulunmaktadır. İki ülke arası hizmet veren firmalardan bir tanesi Türk Havayollarıdır. Bazı havayollarının tüm uçuşları Sabiha Gökçen’den, Türk Havayolları’nınki ise Atatürk Havalimanından gerçekleşmektedir. Yolculuk süresi 1 saat 30 dakikadır. THY ile İstanbul – Üsküp uçuşu için buraya tıklayabilirsiniz.

Üsküp Havalimanına vardıktan sonra pasaport kontrolünü geçip varış terminal binasında pek çok araç kiralama firması göreceksiniz. İster Üsküp’e varmadan önce internet üzerinden rezervasyon yaptırın isterseniz varınca terminal binasında kiralayın. Ama Makedonya seyahatiniz sadece Üsküp’ten ibaret olmayacaksa kesin araç kiralamanızı öneririz.

Üsküp havalimanından şehre ulaşmak ise hem çok kolay hem de daha bütçelidir. Bunun için Vardar Express’i kullanmanız gerekiyor. Günde 8 seferi bulunan Vardar Express Üsküp şehrinde 3 durakta durmaktadır. Bunlar ; Alışveriş Merkezi (Capitol Mall), Ülkeler Arası Otogar (International Bus Station), Holiday Inn Hotel (şehir merkezi)

Tahmini yolculuk süresi 35-40 dakikadır,

Tek yöne ücret 175 MKD (3 Euro) – çift yöne 350 (6 Euro) MKD.

Havalimanından şehre taksiyle gitmek isterseniz varış terminali kapısından çıkar çıkmaz hemen kapının önündeki listeden taksi ücretlerini kontrol edebilirsiniz. Şehir merkezine taksi ulaşım ücreti 20 euro’dur.

Yurtdışından Üsküp’e Araçla Mesafaler

  • İstanbul’dan 819 km
  • Arnavutluk Tiran’dan 292 km
  • Yunanistan Selanik’ten 240 km
  • Bulgaristan Sofya’dan 244 km
  • Kosova Priştine’den 94 km
  • Sırbistan Belgrad’tan 438 km

Üsküp’ün diğer Makedonya Şehirlerine Uzaklığı

  • Ohrid’e 178 km
  • Tetovo’ya 48 km
  • Manastır’a 170 km

Üsküp’ten Diğer Şehirlere Otobüs Saatleri ve Ücretleri

  • Ohrid’e : Haftanın her günü 05:30 ila 19:30 arasında otobüs seferleri mevcuttur. Yolculuk 3 saat sürmektedir. Tek yön ücreti 450-520 MKD (7,5-8,5 Euro) arası, çift yön  630 – 750 MKD (11-12,5 Euro) arasında değişmektedir.
  • Mavrovo’ya : Günde 3 sefer bulunmaktadır. Yolculuk yaklaşık 1 saat 20 dakika sürmektedir. Tek yöne 300 MKD (5 Euro), çift yön 500 MKD (8 Euro)’dir.
  • Struga’ya : Haftanın her günü 05:30 ila 22:00 arasında otobüs seferleri mevcuttur. Yolculuk otobüs firmasına göre 2.5 ila 3 saat arası değişmektedir. Tek yön ücreti 430-530 MKD (7-9 Euro) arası, çift yön  630 – 750 MKD (11 – 12,5 Euro) arasında değişmektedir.
  • Bitola’ya / Manastır’a : Haftanın her günü 04:15 ila 21:00 arasında otobüs seferleri mevcuttur. Yolculuk otobüs firmasına göre 3 ila 4 saat arası değişmektedir. Tek yön ücreti 480 MKD (yaklaşık 8 Euro) , çift yön  630 – 700 MKD (10-12 Euro arası) arasında değişmektedir.
  • Tetovo’ya : Haftanın her günü 05:30 ila 21:30 arasında otobüs seferleri mevcuttur. Yolculuk 1 saat sürmektedir. Tek yön ücreti 110-130 MKD (yaklaşık 2 Euro) arasında değişmektedir.
  • Gostivar’a : Haftanın her günü 05:30 ila 22:10 arasında otobüs seferleri mevcuttur. Yolculuk 1 saat 30 dakika sürmektedir. Tek yön ücreti 200 -220 MKD (yaklaşık 3,5 Euro) , çift yön  300 – 330 MKD (yaklaşık 5 Euro) arasında değişmektedir.

Tüm kur bilgileri Ekim 2017 tarihine göre hesaplanmıştır!

Balkanlar içinde veyahut Balkanlardan başka ülkeye geçiş yapmak için otobüs kullanacaksanız otobüs biletleri saatleri ve ücretlendirmesi için bu linkten istediğiniz detaya ulaşabilirsiniz.

MAKEDONYA NEDEN AB ÜYESİ DEĞİL?

Avrupa Birliğine aday aday üyesi bir ülkedir. Makedon vatandaşlarının Avrupa’da serbest dolaşım hakları vardır. Zaten üye olmasa bile AB’den faydalanıyorlar bir şekilde.

Makedon vatandaşları 3 aylığına turist olarak Avrupa Birliği ülkelerinden dilediklerine gidebiliyorlar. Aslında Makedonya’yı ayakta tutan bir üst kuşaktır. Yani Makedonya’lıların amcaları, teyzeleri, halaları vs… Gençler 3 aylığına onların yanlarına gidip çalışıyorlar ve biriktirebilecekleri maksimum tutar 3000 euro civarındadır. Avrupa’da 3 çalışıp kazandıkları paralarla ülkelerine dönüp ailesinin geçimine yardımcı olurlar.

Makedonya nüfusu 2 milyon olmasına rağmen 1 milyon kişi çifte vatandaştır. Ve çifte vatandaş olunan ülke Bulgaristan’dır. Bulgaristan AB’den destek alabilmek için o dönem önüne gelene vatandaşlık dağıtmıştır. Hatta ülkede bu espiri konusu bile olmuştur. Ülke nüfusunun yarısı Bulgar vatandaşı olunca eğer Bulgaristan’nın askere çağırma durumu söz konusu olursa ülkede insan kalmayacağı konusunda.

AB’nin aslında Makedonya’yı içine katmamasının sebebi ülkenin altınının olmaması, denize çıkışının olmaması, madenlerinin olmaması vs

Bir de Makedonya’nın AB’ye girmemesinin bir başka sebebi Yunanistan’dır. Yunanistan hale Makedonya bağımsızlığını tanımıyor. Mesela Makedonya vatandaşları Yunanistan’a vizesiz girip çıkıyor ama Yunanistan Makedonya pasaportlarını halen kaşelememektedir. Çünkü onlar için Makedonya Selanik ve civarından oluşur. Zamanında Selanik Makedonya’nın başkentiydi. II.Dünya savaşından sonra topraklar ayrılırken Makedonya’ya bağlı Manastır Osmanlı’nın beylerbeyliği ve Rumeli’yi yönettiği yerdi. Selanik Manastır’a bağlı  bir sancak bölgesiydi. Yapılan anlaşmalardan Makedonya’nın en bereketli toprakları Bulgaristan ile Yunanistan arasında ayrılır. Ve bu anlaşmalar imzalanırken şöyle de bir madde olduğu söylenir; “Eğer bu anlaşmalardan 150 yıl sonra hala Makedonya Cumhuriyeti diye bir Cumhuriyet kalırsa koşulsuz şartsız aldıklarını iade edeceksiniz.” Ve Selanik’i verme söz konusudur.

Yunanistan’ın Makedonya’ya öne sürdüğü şudur; eğer sen ismini değiştirmediğin sürece Avrupa Birliğine giremezsin. İster Üsküp ister Üsküp Cumhuriyeti koy ama Makedonya Cumhuriyeti adını taşıdığın müddetçe AB’ye giremezsin diyor.

Vizesiz Balkan Ülkeleri Makedonya 


Makedonya biz Türkler’den vize istemeyen Balkan ülkelerinden bir tanesidir. 6 ay geçerliliği olan her Türk vatandaşı elini kolunu sallayarak Makedonya’ya ziyaret edebilir ve 90 güne kadar ülkede kalabilir. Vize istememesi nasıl büyük bir avantajsa direk uçuşların bulunması da bu ülkeye ulaşımda bir o kadar avantajlı olup kısa süreli seyahatler için gitmenizi önerdiğimiz ülkelerden bir tanesidir. Makedonya’ya giriş yaptıktan sonra Yunanistan’a vize alır mıyım derdi kalmadı. Yunanistan her ne kadar Makedonya’yı tanımamaya devam etse de bu ülkeye giriş yaptınız diye Yunanistan vize başvurularına olumsuz dönüş yapmamaktadır.

Makedonya’da Kaç Gün Kalınır

Balkanlar turu yapmayıp sadece Makedonya turu gerçekleştirecekseniz önce gezilmesi gereken yerler listemizin mesafelerine bakmalısınız.

Üsküp  – Matka Kanyonu 15 km

Matka Kanyonu – Tetovo : 40 km

Tetovo – Mavrova Milli Parkı : 58 km 

Mavrova Milli Parkı – Struga : 110 km

Struga – Ohrid : 16 km

Ohrid – Bitola / Manastır : 73 km

Manastır – Üsküp : 170 km

2 gece konaklamalı Makedonya Turu Rotası

Vakti kısıtlı olan arkadaşlarımıza Üsküp – Tetova – Matka Kanyonu ve Ohrid olacak şekilde bir hafta sonu tatili önerebiliriz. Eğer cuma akşamı gidecekseniz ilk gece Üsküp’te konaklayıp ertesi sabah erkenden Matka Kanyonu ve Tetovo’ya gidip akşam geç saatte Ohrid’e varıp burada konaklamalısınız. Yarım gün Ohrid’i gezip akşam üzeri Üsküp’e varıp uçuş saatine kadar bir kaç saatte Üsküp şehrini doyasıya gezebilirsiniz.

3 gece konaklamalı Makedonya Turu Rotası

Yukarıda 2 gecelik plana 1 gece daha Ohrid ekleyip 3. günün sabahı erkenden Manastır yani Bitola’ya gidip 2-3 saat bu şehri gezmeniz ve vakit kaybetmeden Üsküp’e geçip kendinize burada yine bir kaç saat ayırıp akşam uçağa binmeniz en doğru plan olur.

4 gece konaklamalı Makedonya Turu Rotası

İlk gün bir kaç saat Üsküp şehir gezisinden sonra Matka Kanyonu ve Tetova bölgesi gezilip konaklamayı Mavrova’da yapmanızı öneriyoruz. 2. gün Mavrova Milli Parkını gezip öğlene doğru Struga için yola çıkıp öğleden sonra bu bölgeyi gezip gece konaklamayı Ohrid’de yapmalısınız. 3. gün akşama kadar Ohrid bölgesini gezip geç saatte Bitola / Manastır’a ulaşıp burada konaklayıp 4. gün öğlene kadar Manastır’ı gezip öğleden sonra Üsküp için yola çıkabilirsiniz. Çok sıkıştırmak istemezseniz Üsküp’e 1 gece daha ekleyip Makedonya turunuzu 5 gece yapabilirsiniz. Nereleri gezmeniz ve kaç gün kalmanız gerektiğini anlattık anlatmasına da bu bahsettiğimiz yerler nasılmış, sizin hoşunuza gidecek mi asıl önemli olan konu bu. O zaman başlayalım Makedonya gezilecek yerleri listelemeye;

Makedonya Gezilecek Yerler

Üsküp Konum

Makedonya’nın başkenti Üsküp Makedon dilinde Skopje olarak bilinir. Makedonya denilince ülkenin ilk akla gelen şehri olan Üsküp Vardar nehri kıyısına kurulmuş, Osmanlı İmparatorluğu’nun 600 yıla yakın hüküm sürdüğü topraktır. Makedonya gezisine Üsküp’ten başlamak gerekiyor. Çünkü İstanbul’dan yapılacak tüm uçuşlar buraya gerçekleşiyor. Üsküp için tam 1 gün ya da yarım gün ayırmanız şehri gezmek için yeterli bir zaman dilimidir.  

Matka Kanyonu Konum

Üsküp şehir merkezine 16 km uzaklıkta (Üsküp’ün güneybatısında) bulunan Matka Kanyonu Treska ve Varnar nehrinin buluştuğu noktada doğal güzelliği ile görülmeyi hak eden ender yerler arasındadır. Matka gölü 5000 hektar alan üzerine yayılmış olup ülkenin yapay göl olma özelliğine sahiptir. Dağcılık Matka Kanyonunda en önemli aktivitelerden bir tanesidir. Bir değil bir kaç kişi burada hayatını kaybetmiştir. Hatta bu ölenler arasında birinin anıtı yapılmıştır. Dağcılık için güvenlik sistemi daha yeni yeni yapılmaya başlandı.

Göl’de bir diğer aktivite küçük motorlu kayıklar eşliğinde 1 saatlik Vrelo mağarasını da içine alan bir gezintidir. Kişi başı 400 MKD/6,5 Euro (ekim 2017 kuruna göre) ödeyerek bu turu satın alabilirsiniz. Marka kanyonunda toplam 10 tane mağara bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi Vrelo mağarasıdır.

Vrelo Mağarası

2007 yılında dalgıç Mark Vandermeulen tarafından keşfedilen mağara Balkanların en derin, Avrupa’nın ikinci, dünyanın ise 14. en derin su altı mağarası olarak kabul görmüş ve bunun üzerine dünyanın yedi harikası projesinde aday gösterilmeyi hak etmiştir. Resmi derinliği 212 metre olan gölde yapılan keşif dalışı sonucu derinliğin 230 metre olduğu ispatlanmıştır.

Matka Kanyonuna kadar gelip Vrelo mağarasını sakın eş geçmeyin. Mağaranın için büyük olduğundan basık havası yok. Mağaranın en sonunda su altı gölünün kaynağını göreceksiniz. Tabi bizler bu manzarayı sadece uzaktan izlemekle yetinmek zorundayız. Gönül ister ki bizler de burada dalıp unutulmaz anılar olarak Vrelo’yu hafızamıza kazalım ama gel gör ki imkansız!

Tetovo Konum

Tetova diğer bilinen adıyla Kalkandelen’dir. Üsküp şehir merkezinden yaklaşık 40 km uzaklıktaki şehir Arnavutların yaşadığı en yoğun bölge aynı zamanda ülkenin 3.büyük şehridir. Şar dağlarının eteğinde Pena nehrinin şehri ikiye böldüğü şirin bir yerdir. Şehrin gezilecek en önemli yeri Makedonca ismilyle Šarena Džamija ?(konum için ikona tıklayabilirsiniz) olan Alaca Cami’dir. Kalkandere’nin en tanınmış simgesi olan aynı zamanda Makedonya’nın en güzel binalarından biri olan Renkli Cami. Kalkandere’nin eski kısmında, Pena nehri kıyısında yer alır. 1438 yılında inşa edilen cami 1833 yılında Abdurrahman Paşa tarafından yenilenmiştir. Aslında bu caminin yapımını finanse eden iki kardeş vardır. Bunlar Mensure ve Hurşide kardeşlerdir. Camiyi boyarken boyanın içinde 30.000 ila 50.000 arasında yumurta sarısı konulduğu söylemler arasındadır. Ne kadar gerçek ne kadar yanlış bilgimiz yok.

Caminin hemen sol tarafındaki türk hamamı TİKA tarafından restore edilerek günümüzde sanat galerisi olarak hizmet vermektedir.

Mavrova Milli Parkı Konum

Mavrova Milli Parkı manzarası, göl ve ormanlarıyla Makedonya’nın en güzel yerlerinden biridir. Mavrova bölgesi 73,000 hektarla, ülkenin en büyük milli parkını oluşturuyor. Dağın en yüksek tepesi 2.163 metre yüksekliği ile Medenitsa dağıdır.

Struga Konum

Ohrid gölünün ana kaynak bölgesi aynı zamanda Drim ırmağının da  suya karıştığı, Ohrid gölünün ırmağa döküldüğü küçük bir sahil kasabasıdır Struga. Bir balıkçı kasabası olan Struga da halk balıkçılık ve hayvancılıkla geçimini sağlamaktadır. Ohrid’e uzaklığı 15 km olan bu ufak kasaba kısa mola vermek için çok uygundur.

Ohrid Konum

Makedonya ağırlıklı olarak Hristiyan Ortodoksların yaşadığı bir ülkedir. Özellikle Ohrid’in %80’i Hristiyandır. Ohrid çevresinde 365 tane kilise vardır. Göl ve şehir Unesco mirası listesindedir. Ohrid kaleiçi bölgesi, Aziz Naum Kilisesi ve Saint Panteleymon Kilisesini gezebilir, Ohrid kaynaklarında tekne turu yapabilir en önemlisi de Ohrid gölünde katamaran turu yapabilirsiniz.

Ohri Gölü : En derin noktası 313 metre ortalama derinliği 210 metre olan gölde gölün dibi 120 metre’den gözükebilmektedir. Makedonya ve Arnavutluk arasında sınır görevi gören Ohrid’in %70’i Makdeonya’ya aitken %30’u Arnavutluk’undur.

Manastır / Bitola Konum

Makedonya’nın ikinci büyük şehri Manastır Makedonca adıyla Bitola’dır. Manastırın bizim için çok önemli yeri çünkü Mustafa Kemal Atatürk askeri eğitimini burada (Manastır Askeri İdadisi) görmüştür.

Atatürk’ün okuduğu Askerî İdadi binası 1970 yılında yeniden açılmıştır. Restore edilen binada bugün müze olarak kullanılmakta olup müzenin ikinci katında Atatürk Anı Odası bulunmaktadır. Bitola aynı zamanda konsolukluk şehri olarak da bilinir. Pek çok Avrupa ülkesinin konsoloslukları burada olduğundan Osmanlı döneminden bu yana konsolosluk şehri olarak anılmaya devam etmiştir. Şehirde Manastır Askeri İdadisi dışında gezilecek diğer yerler Saat kulesi, tarihi postane, Manastır bedesteni, St Bogorodica ve Heraklea Kilseleri ile Yemi Cami ve İshakiye Cami’dir.

Hazır makalemizi Manastır ile bitirirken Atatürk’ün en sevdiği türkü ile sonlandıralım.

More from the blog

Üsküp Gezilecek Yerler

Bu seferki rotamız yanı başımızdaki balkan ülkelerinden bir tanesi. Makedonya'nın başkenti Üsküp için düştük yollara ve sizlere çok nefis Üsküp gezi rehberi hazırladık. Üsküp'te...

Ohrid’de Gezilecek Yerler – Ohri Gölü Makedonyanın İncisi

Makedonya turu rotamızın son durak noktası Ohrid şehrindeyiz. Ohrid'de gezilecek yerler her ne kadar fazla olmasa da Ohri gölü sayesinde Makedonya'nın en çok ziyaret...