Döviz almış başını gidiyorken dolar neredeyse 4 TL’e yaklaşmışken üzülmeyin hala bir kaç ülkeyi gezmek için şansımız var. Türkler için en ucuz ülke Lviv Ukrayna olduğunun altını çizelim. Tabi Lviv dışında da çok ülke var ama malum uçak fiyatları cep yaktığı için şimdilik en yakınımızda uçak biletine çok para vermeden gidebileceğimiz başlıca ülkelerden birisi Ukrayna oluyor. Lviv’e ilk seyahatimizi 4 kişi olarak 2015 yılının Ocak ayında yapmıştık.
Aradan geçen 2 yıl sonra bir kaç gün boşluk bulunca 2017 Kasım ayında tekrar gitme şansımız oldu. 2 yıl önceki ziyaretimizde gün gün ne kadar harcadığımızı kaleme almıştık. Dilerseniz Lviv Gezi Maliyeti makalemizden ne kadar harcama yaptığımıza bakabilirsiniz.
Bazen uçak firmaları öyle indirimler yapıyor ki Avrupa ülkelerine gerçekten çok uygun fiyatlara uçak biletleri alınabiliyor. Ama bunun karşılığında da devreye Schengen vizesi giriyor.Eğer schengen’iniz varsa düşünmeden kampanyalı bilet bulduğunuzda kredi kartınızı yapıştırabilirsiniz. Ama yoksa Schengen vizesi süresi ve ücretleri insanı baya hırpalıyor.
LVIV’E KİMLİKLE GİRİŞ
Lviv Türkler’den vize istemeyen ülkelerden bir tanesi. Böyle olunca da elimizi kolumuzu sallayıp gidebiliyoruz. Seyahat etmeninin en kolay yanlarından bir tanesi de gidilecek ülkenin vizesiz olması değil mi! Ama Lviv’in bir güzelliği daha var. Vizesiz olmasının yanı sıra pasaport sahibi olmayanlara da kucak açıyor. Pasaportunuz olmasa dahi Ukrayna’ya giriş yapabilirsiniz. Ukrayna’ya Kimlikle Seyahat makalemizden tüm detayları öğrenebilirsiniz.
LVIV’DE EV KİRALAMA
Seyahat etmenin uçak bileti haricinde bir diğer ana masrafı konaklamadır. Hadi Avrupa bir şekilde uçak biletini aldınız diyelim. Bu sefer konaklama ücreti devreye giriyor. Örnek vermek gerekirse bugün Paris’te bir yatakhanede gecelik konaklama 74 TL, Roma’da 42 TL, Amsterdam’da 40 TL, Berlin’de 42 TL’dir. Otel fiyatlarına baktığımız zaman ise çift kişi gecelik konaklama ücreti Paris’te 54 usd, Berlin’de 44 usd, Amsterdam’da 93 usd, Roma’da ise 55 usd’dir. Şimdi bunları Lviv ile kıyaslarsak bakalım aradaki maliet farkı ne kadar.
Yatakhaneli hostellerde bir kişi gecelik ücretler 11 TL’den başlıyor.
Lviv’de bir otelde kalmanın bedeli gecelik iki kişi 13 usd, merkeze bir kaç yüz metre uzaklıkta olmasını isterseniz 21 usd’den başlıyor.
Gördüğünüz gibi kıyas yapmaya kalkınca aradaki fark çok bariz ortada. İki seferdir Lviv’de ev kiralıyoruz. Size de tavsiyemiz otelin bir odasına sıkışmak yerine ev kiralayıp seyahat ederken kendinizi evinizdeki gibi hissetmeniz. Bu yüzden iki seçeneğiniz var. Birincidi booking üzerinden diğer Dobovo sitesi üzerinden ev kiralamanız. Biz her ikisini de incelediğimiz de Dobovo sitesinde beğendiğimiz evlerle aynı sınıftaki evleri booking’de daha uyguna bulduğumuz için booking’den kiraladık. 3 geceliğine toplam 113 usd ücret ödedik. Ev 1+1 olmasına rağmen yatak odasındaki çift kişilik yatağı ve salonda açılır koltuğu ile çok rahat 4 kişinin kalabileceği standartta bir evdi. Peki evi kiraladık kiralamasına da anahtarı nasıl teslim alacağız sorusunu aklınızı sakın ola bulandırmasın. Evi kiraladığınız site üzerinden check-in saatinizi belirleyip ev sahibiyle iletişime geç ya da talepte bulun bölümünden şu saatte adresin önünde olacağım demeniz yeterli. Saatinde adresin önünde ev sahibiyle buluşup anahtarı teslim alabilirsiniz.
LVIV’E UÇAK BİLETİ
Lviv’e İstanbul’dan direk (aktarmasız) uçuşlar bulunmaktadır. İster Atatürk havalimanından isterseniz Sabiha Gökçen’den gitme imkanınız var. Uçuş süresi tam 2 saattir. Uçak biletini almak için en uygun siteler uçak arama motorlarının olduğu sitelerdir. Biz 2017 Kasım ayı seyahatimiz için tek kişi gidiş dönüş uçak biletimizi arama motorunda 336 TL’e bulduk. Bulduğumuz ücreti kontrol etmek için asıl uçak firmasının sitesine girdiğimizde fiyatın çok daha pahalı olduğunu görünce tek çare bileti uçak arama motoru sayfasından almakta bulduk. Yani tek kişi gidiş dönüş İstanbul Atatürk Havalimanından 336 TL’e biletimizi aldık. O yüzden bilet almadan önce siz de hem arama motorlarından hem de uçak firmalarının kendi sitelerinden fiyatları kontrol edip en düşük fiyat hangisindeyse biletinizi oradan alabilirsiniz.
Lviv Havalimanından Şehir Merkezine Ulaşım
Lviv havalimanından şehir merkezi toplam 6.1 km uzaklıkta. Araçla 15 dakika sürüş mesafesindedir. Havalimanı kapısından çıkar çıkmaz karşıdaki kaldırıma geçin. Burada otobüs işareti olan tabelayı göreceksiniz. Tam bu noktadan 9 numaralı troleybüs geçiyor. Önceden bilet almanıza gerek yok. Otobüse bindikten sonra şöföre 3 uah ödeme yaparak havalimanından Ivan Franko Üniversitesinin olduğu yere kadar gidebilirsiniz. Buradan da 1 numaralı tramvay ile Rynok meydanına yine 3 uah karşılığında çok rahat gidebilirsiniz. Easyway sitesinden hem tramvay hem troleybüs rotalarına, mesafelerine detaylı bakabilirsiniz.
Gelelim taksiyle şehir merkezine ulaşıma. Havalimanına inip valizleri alıp dışarı adım atmadan taksiciler kapının önünde müşteri kapma derdinde. Allahtan ısrarcı değiller. Ücreti soruyorsunuz eğer işinize gelmeyen bir rakam teklif ediyorlarsa basıp yürüyorsunuz ne arkanızdan seslenen ne de gelen oluyor. 2 yıl önce ne güzel pazarlık etmeden taksiciler makul fiyat veriyordu. Şimdi kafayı yemişçesine fiyatları şişirmişler. 6 km için 250 grivna yani 36 TL istiyorlar. Ucuz ülke diye okuyup gittiğiniz yerde daha en başında bu fiyatları duyunca yahu nasıl ucuz ülke demeyin. Sonuçta onlar da kime ne tutturursa. O yüzden bırakın taksiyi ülkeye adım atar atmaz yerel takılın. Ama yok ben daha başından halka karışmam derseniz yardımınıza Uber yetişiyor. 250 Grivna yerine 70 Grivna ödeyerek Uber sayesinde mis gibi şehre ulaşabilirsiniz.
Lviv Toplu Taşıma Biletleri
Lviv’de hangi toplu taşıma aracına binmiş olursanız olun söförün bulunduğu noktadaki bölmeden paranızı verip biletinizi alabiliyorsunuz. Öncesinde büfe gibi bilet alacak yer aramanıza gerek kalmıyor böylelikle. Verilen biletler dikdörtgen şeklinde. Bunu aldıktan sonra biz parayı verip bileti aldık nede olsa deyip cebimize attık. Sonradan yani bir kaç binişten sonra fark ettik ki bileti altıktan sonra bileti asılı olan metal delgeç gibi bölmeye sokup delmek gerekiyormuş. Sonuçta delik olmayan her biletler ne olur? Her defasında toplu taşımaya bilinir 😉 Ama yapmadık tabi böyle bir şey sonuçta her bilet 44 kuruşa denk geliyor. Avrupa’da olsa affetmeyebilirdik de 😉
Lviv’i Yürüyerek Gezin
Lviv yürüyerek gezilecek en güzel şehirlerden bir tanesi. Hem büyük olmadığından bir yerden başka bir yere ulaşım için toplu taşımaya binme ihtiyacı hissetmiyorsunuz. Böylelikle yürüyerek gezerken şehrin ara sokaklarına da girip farklı noktalarını da görme şansınız oluyor. Şehirde görülmeye değer en uzak noktalardan biri 1.9 km ile Lychakiv mezarlığı ve 1.6 km ile High Castle’dır.
Ukrayna Yeme İçme Maliyeti
Ukrayna’da ulaşım, konaklamada olduğu gibi yeme-içme de sandığınızdan daha ucuz. Restaurant’ların şık olması buraya girmenize engel olmasın. Lviv’de gözünüze neresi çarpıyorsa gönül rahatlığıyla girebilirsiniz. Zaten pahalı yemeği bizim Türkiye’de yediğimiz bir öğün kadar tutuyor. Aşağıda listelemiş olduğumuz restaurantlar tavsiye ettiklerimiz. Çok daha fazla sayıda restaurant var ama listeye eklemeye kalkarsak ciddi anlamda uzar diye biz en iyilerini ekledik. Ve her bir restaurantın ortalama yemek ücretlerini de yanına yazdık ki en az ve en çok ne kadar ödeyebileceğinizi bilin sürpriz olmasın.
Amadeus (250 -550 UAH arası)
Valentino Restaurant (150 – 355 UAH arası)
Terrazza (100 – 355 UAH arası)
Garmata Citadel Inn Restaurant
Leopolis (75 – 255 UAH arası)
Panorama (150-420 UAH arası)
Baczewski Restaurant (açık büfe kahvaltı 120 UAH)
First Grill Restaurant (70 – 440 UAH arası)
Atlas Restaurant (115 – 450 UAH arası)
Kumpel Restaurant (70 – 540 UAH arası)
Vapiano Restaurant (69 – 190 UAH arası)
Trout, Bread And Wine (100 – 230 UAH arası)
Mon Chef Restaurant (135 – 400 UAH arası)
Mons Pius Restaurant (90 – 240 UAH arası)
Arsenal Ribs And Spirits (52 – 144 UAH arası)
The Most Expensive Galician Restaurant (75 – 400 UAH arası)
Champagneria X&X (-)
At the Golden Rose (Manüsünde fiyatlar yazmıyor. Size iki tercihte bulunuyorlar. Ya faturayı kabul etmek ya da yemek sonunda pazarlık yapmak. Biz pazarlığı seçtik ve 2 köfte, 1 humus, 2 içeçek için 410 grivna 59 TL ücret ödedik. Lviv’e göre pahalı bir restaurant. Bu ücretlere yemek yenecek çok daha güzel yerler var. Tavsiye etmiyoruz!)
Brudershaft (-)