Bambaşka Bali Adası

Endonezya’da gezilecek yerler arasında en popüler olan Bali adası gezi rehberi sayesinde sizlere Bali adasına ne zaman gidilmeli, Bali adası gezilecek yerler, Bali adasındaki kumsallar, Bali adasındaki tapınaklar ve doğal güzellikler neler, nerelere gidilir, nereler görülür ve daha pek çok şey hakkında detaylı bir Bali gezi rehberi hazırladık. 

Java ve Lombok arasında konumlanmış Bali adası “Binler Tapınağı Adası” ve “Tanrıların Adası” olarak anılmaktadır. Çevresinde yer alan bir kaç adası ile (Nusa Penida, Nusa Lembongan, Nusa Ceningan, Serengan ve Menjangan) ziyaretçilerine görülecek çok yer sunmaktadır. Java’nın doğusunda, ekvatorun 8° güneyince yer alan Bali adası doğudan batıya 153 km, güneyden kuzeye 112 km olup toplam yüzölçümü 5.632 km²’dir. Adanın merkezi olan Denpasar ise güney bölümde yer almaktadır.

Bali adasında ilk yerleşim M.Ö 2000 yıllarında Taiwan’dan göç etmiş Avustralyalılar tarafından olmuştur. Kültürel ve dilsel olarak Bali halkı Malezya, Filipinler ve Okyanusya ile ilişkilidir. Antik Bali zamanında 9 hindu mezhebinin varlığı söz konusudur. Bunlar Pasupata, Siwa Shindanta, Sora, Bhaiwara, Ganapatya, Bodha, Resi ve Brahma’dır. Her bir mezhebin saygı değer insanı görünümlü Tanrı başları mevcuttur. Bali’li halk M.S 1 yy’da Hintliler, Çinliler ve hindu kültüründen fazlasıyla ve çok güçlü şekilde etkilenmiştir. Bali Dwipa yani Bali adasının ismi çeşitli yazıtlardan keşfedilmiştir. Bali, Sanur bölgesinin güneyinde Kral Sri Kesari Warmadewa tarafından M.S 914’de yazılan kitabesinde “Walidwipa”yı zikretmiştir.

Hindu Majapahit İmparatorluğu M.S 1343 yılında Java’da Bali’li kolonisini kurmuştur. İmparatorluğun çöküş dönemine girmesiyle 15. yy’da entellektüeller, artistler, rahipler, müzisyenler topluca Java’dan Bali’ye göç etmişlerdir.

Adanın en yüksek dağı 3.142 mt yüksekliği ile aktif Agung dağıdır. En uzun nehri ise 75 km uzunluğuyla Ayung nehridir. 

BALİ’YE NE ZAMAN GİDİLİR?

Bali adasında yağışlı ve kuru olmak üzere iki dönem yaşanır. Kuru sezon Nisan ile Eylül arası olup adayı ziyaret etmek için en uygun dönemdir. Yağışlı sezon ise Ekim ve Mart ayları arasıdır.

Ada tropik iklime sahip olduğu için kuru sezonda kesinlikle yağmur görmeyeceğiniz anlamına gelmez. Yeri gelir kuru sezonda saatler süren yağışlarla karşılaşabilirsiniz.

Adanın en yoğun olduğu dönemler ise Avustralya okul tatil dönemi Aralık, Ocak ayları ve kuzey yarım kürede okulların tatil dönemi olan Temmuz, Ağustos aylarıdır. 

BALİ ADASINDA GEZİLECEK YERLER

UBUD BÖLGESİ-GÜNEY

Ubud Monkey Forest: Ubud merkezden motorla bir kaç dakika uzaklıktadır. Orman, maymunlara ev sahipliği yaptığından buraya bu isim verilmiştir. Maymun görmekten ziyade orman içinde gezmek için bir kaç saatinizi ayırabilirsiniz. 2023 yılı güncel giriş ücreti 80.000 IDR. Ubud Monkey Forest resmi sitesinden ziyaret saatleri ve ücretlerini kontrol edebilirsiniz.

Ubud Palace: Ubud’un en öne çıkan yerlerinden biri olan Ubud Palace 1800’lü yıllarda Bali mimarisi ile inşa edilmiştir. Ubud Kralının ikametgahı olarak kullanılmıştır.

Pura Taman Saraswati : Ubud Palace’dan 200  metre uzaklıkta

Goa Gajah / Elephant Cave : Bedulu, Blahbatuh, Gianyar bölgesinde bulunuyor. Tapınağı gezdikten sonra yine içerde bulunan şelaleyi muhakkak görmelisiniz. 2016 park ücreti 2.000, giriş ücreti ise 15.000 IDR.

Tegenungan Şelalesi : Ubud merkezinden 10 km güneyde, Tegenunyan köyünün içindedir. 2016 giriş ücreti 10.000 IDR

Tirta Gangga Water Palace

UBUD BÖLGESİ – KUZEY

Trunyan Köyü: Bali adasının en eski köylerinden biridir. Batur gölünün (Bali adasının en büyük gölü) batı yakasındaki köy ölüleri gömmesiyle meşhurdur. Tüm kemikler ve kafatasları yerlerdedir. Köyden kayıkla 20 dakikada ulaşın mezarlık içindeki büyük ağaca Taru Menyan deniliyor. Taru ağaç Menyan ise güzel kokulu demektir. Halka göre bu ağaç ceset kokusunun yayılmasını önlüyormuş. Gittik, gördük gerçekten doğruymuş.

Tegallalang Pirinç Tarlaları: Pirinç tarlaları doğanın en güzel manzarasını sunan alanlardan bir tanesidir. Bu doğal manzara terasları insanı alıp başka bir dünyaya taşır. Tegallang da onlardan bir tanesidir. Ubud’un en değerli ve en bilinir yerlerinden biri. Sabah gün doğumu ve akşam gün batımı saatleri hem ışınların tarlalara yansıması hem de bu atmosfer içinde fotoğraf çekmek için en uygun saatlerdir.

Tirta Empul Tapınağı: Su tapınağı olan Tirta Empul Bali’li Hinduların kutsal su kaplıcalarıdır. Burası Endonezya’nın en büyük ve en kalabalık su tapınağı Hindu Tanrı Vishnu adına adanmıştır. Tapınak içindeki su kaynağı M.S 962 yılında keşfedilmiştir. Kaynağı ise Pakerisan nehrinden gelmektedir. Tapınak arka, ön ve merkez olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır. Merkez konumunda toplam iki havuz ve 30 tane su akan musluk mevcuttur. Hindu insanlar buraya gelerek kutsal suyun altına girip seromoniler gerçekleştirmektedir. Tabi bu illa Hindular girecek anlamına gelmiyor. Turist olarak siz de girmek isterseniz kimse engel değil ? Bali halkı 1000 yılı aşkın süredir buraya gelip kutsal su altında arınmaktadır.

Pura Gunung Kawi

Besakih Tapınağı: Bali adasının en büyük ve en kutsal tapınağıdır. Tirta Empul’un 30 km doğusundadır.

Ulan Danu Beratan: Ulan Danu bir su tapınağı olup Pura Ulan Danu Beratan olarakta bilinir. Bratan Bedugul gölünün uç noktasındadır. Ulan Danu Bali adasının en meşhur Hindu Tapınağıdır. Su tapınağı olarak da tabir edilen tapınak adeta gölün üzerinde yüzer gibidir.

Git Git Şelalesi: Ulan Danu’dan 17 km kuzeyde, 40 metre yükseklikten tüm endamıyla akan heybetli ve etkileyici Bali şelalelerinden en güzelidir şelaleye varabilirsiniz. Giriş yaptıktan sonra patika yol üzerinden 15 dakika yürüyerek ulaşabilirsiniz. Girişte eğer kameranız yanınızdaysa çantanızdan çıkarmayın yoksa bunun içinde ayrıca ücret talepleri oluyor.

Sekumpul Şelalesi

Aling Aling Şelalesi

Ubud bölgesi için fazla detaya girmiyoruz. Bununla ilgili yazılmış detaylı makalemiz olduğundan Ubud Gezilecek Yerler makalemize girip istediğiniz tüm bilgiyi oradan temin edebilirsiniz. Ubud dışında Bali adasında gezilecek diğer yerleri listelemeye başlayalım…

CANGGU BÖLGESİ

Canggu bölgesi Bali adasının diğer turistik bölgelerine göre daha bakir kalmış daha az kalabalık olan yeri diyebiliriz. Bir turistten çok gezginseniz Canggu tam size uygun bir bölge.  Batu Balong, Echo ve Mengening kumsalları sörf severler için en ideal yerler. Yoga düşkünüyseniz ve bu amaçla Bali’ye geldiyseniz Canggu’da açılan yoga merkezleri ile bu isteğinizi rahatlıkla gerçekleştirebilirsiniz. Bir Ubud bölgesi gibi fazla çeşitlilik sunmasa da yoga anlamında sizi tatmin edeceğini garanti edebiliriz.

Daha çok kumsalda takılmak, beach bar’lara gitmek isterseniz de Canggu bunun için iyi tercihlerden bir tanesidir. Batu Balong kumsalında Old Man’s, Echo kumsalında Sand Bar, Le Pirate Canggu Beach Bar, 707 Beachbern bölgedeki en iyi yerlerden bir kaçıdır.

Tanah Lot Tapınağı: Bali adasının simgesi haline gelmiş ve en meşhur tapınaklarından olan Pura Tanah Lot Canggu kumsalından 12 km kuzeydedir. “Tanah” dünya “Lot” ise su demektir. Dünyanın ve suyun tapınağı Tanah Lot denizin ortasında bir kaya üzerinde şaşkınlık verecek kadar farklı bir yapıdır. 

Ziyaret saatleri 07:00  ila 19:00 arası olan tapınağa ulaşmak için Pan Pasific Nirvana Bali Resort’ü geçip yolun sonuna kadar devam etmeniz gerekiyor.

SEMINYAK BÖLGESİ

Bali adasının batı kıyısında Kuta ve Legian kumsallarının kuzeyinde adanın en popüler kumsallarından bir tanesidir. Local cafelerin, modern restaurantların, şık butiklerin ve lüks otellerin olduğu oldukça kalabalık bir bölgedir. Bundan dolayıdır ki canınızın sıkılmasına vakit bile yoktur. Sahil boyunca gündüz vakit geçirip akşam üzeri Bali adasının meşhur günbatımının tadını çıkarmak için Potato Head, Ku De Ta, La Plancha ve Moonlite Kitchen – Bar’da hoşça vakit geçirebilirsiniz. Bölge bunun haricinde görülecek ilginç yapıya sahip değildir….

LEGIAN BÖLGESİ

Seminyak ve Kuta kumsalları arasında kalan bölgedir. Diğer bölgeler ile kıyaslayınca çok kalabalık ve canlı olduğu söylenemez. Ama her iki kumsal arasında olduğundan ikisine de ulaşımı kolaydır.

KUTA BÖLGESİ

Bali adası denilince hala akıllara gelen ilk yer olmaktadır. Ancak adı kadar popülerliği kalmış mıdır? Bize sorarsanız hayır! Bali adasında nereye gidilmez sorusunun cevabı bizim için Kuta bölgesi. Adanın otel yerleşimi bakımından öncülük yapan yerdir. Fakat kalabalık, gürültü ve karmaşadan başka bir şey bulamazsınız burada. Muhakkak hala gidenler var ama lütfen Bali adasına gidiyorum Kuta’da konaklamazsam olmaz diye düşünmeyin. Kiraladığınız motorla yol üstü kumsaldan geçin kafi!

Burada ne ada kültüründen bir şeyler alırsınız, ne denize girebilirsiniz ne de huzur bulabilirsiniz. Bizden söylemesi artık karar sizin.

JIMBARAN BÖLGESİ

Jimbaran Akşam Yemeği: Jimbaran kumsal boyunca onlarca deniz restaurantının olduğu ve akşam yemekleri ile meşhur bir bölgedir. Kimisine göre Jimbaran’da yapılan akşam yemekleri çok turistik olabilir ama siz ilk defa Bali adasına gidiyorsanız ve gerçek anlamda gezgin değilseniz gidin bu deneyimi yaşayın. Acaba hangi gezgin buraya gidip akşam yemeği için para vermiş de ona çok turistik geliyor anlamış değiliz. Dışarıdan bakıp, yorum yapmakla olmuyor bu iş. Düşünsenize kumsal üzerinde masanıza kurulmuşsunuz önünüze gün batımını almışsınız ve şarap eşliğinde içki içmeyen meşrubatıyla tropik ziyafet çekiyor. Bunun her yeri turistik olsa ne olur. Paranız varsa gidin, görün, yiyin, için!!!! 

Uluwatu Tapınağı: Jimbaran’ı diğer özel kılan yanı ise Uluwatu Tapınağına ev sahipliği yapmasıdır. Resif üzerinde 11. yy’a ait bir Hindu tapınağıdır. Tapınağa giderken maymunlar eşlik ediyor. Ve yol boyunca resif kenarından yürüyerek muhteşem gün batımına tanıklık ediyorsunuz. Garuda Wisnu Kencana Kültürel Park amfitiyatro içinde gün batımında Kecak dansını izlemeyi sakın kaçırmayın! Etkinlik saatlerini buradan öğrenebilirsiniz.

Uluwatu’ya kadar gelmişseniz madem Single Fin’de otorup bir şeyler içmenizi ya da akşam yemeği yemenizi şiddetle tavsiye ederiz. Gitmeden önce mutlaka rezervasyon yaptırmalısınız. Bilginize!

Ayana Rock Bar: Bali adasına gidipte yapamadığımız tek şey. Rock Bar Ayana Resort içinde bir bölümdür. Tesise varmadan önce özel peyzajı olan bir yoldan geçiliyor ve sonra karşınıza güvenlik çıkıyor. Ya altı üstü bar’a gideceğim fikri birden yerine başka şeye dönüşüyor. Güvenlik aramasını geçtikten sonra tesisin girişine varılıyor. Burada da yine güvenlik elinizde çanta, torba ne varsa alıp size bir numara veriyor ve içeri ondan sonra girebiliyorsunuz. Devasa genişlikte bir alan burası. Özel tasarlanmış restaurantlar, havuzlar, dinlenme alanları ve daha fazlası bir arada. Denizin üzerine kurulmuş olan Rock Bar’ın girişine vardığımızda burada güvenlik ve özel yetkililer karşılıyor bizleri. Bayan görevliler rezervasyonumuz olup olmadığını soruyor. Tabi biz boştur diye rezervasyon yaptırmamıştık 🙁 Kapı da bildiğiniz kuyruk var. Gelen herkes süslenip püslenmiş kuyrukta içeri girmeyi bekliyor. Madem giremedik dur şuradan bir iki fotoğraf çekeyim olayı da yok. Adamlar mekanı öyle bir yapmış ki dışarıdan gözükmesine imkan yok. Artık bir daha ki Bali seyahatimize kaldı….. 

Kedonganan Balık Pazarı: Burası Bali adasının en büyük balıkçı kasabasıdır. Günlük taze balıkların denizden yakalanıp, tezgahlarda yerini aldığı, birbirinden farklı balıkları satın alıp pazar alanında pişirtip, yiyebileceğiniz bir yer. Yolunuz Jimbaran’a düşecekse bu balık pazarını sakın es geçmeyin.

Ungasan Resifleri: Adanın en güneyinde Jimbaran kumsalının ise 10 km güneyindedir. Geniş ve ihtişamlı resif üzerinden manzara bambaşka gözüküyor. Manzarayı izleyebileceğiniz gibi deniz kenarına inip burada da keyfinize devam edebilirsiniz. Resiflerden aşağı araç yolu olduğu gibi, yeşillikler içinde trekking de yapabilir ya da Karma Kandara otelinin teleferiğini kullanabilirsiniz. Karma Kandara’da konaklama yapmanıza gerek yok ancak kumsala ulaşım için günlük kart almanız gerekiyor. Bunun da ücreti 250.000 IDR’dir.

Bali adasına ayak bastıktan sonra ilk göreceğiniz hatta konaklamak için öncelik vereceğiniz yerlerin Kuta, Seminyak, Nusa Dua ve Canggu olacağından şüphemiz yok. Ancak bu bölgelerin kumsalları sizi yanıltmasın. Öyle hayal ettiğiniz gibi berrak sular, turkuaz mavisi deniz karşılamayacak sizleri. O yüzden gitmeden önce olur da makalemize denk gelir okuma fırsatı bulursanız Bali adasında nerelerde denize girilir hepsini öğrenmiş olacaksınız.

Denize girilebilecek yerler adanın güneyi ve güneybatısındaki kumsallar olmalı. Kiralayacağınız motorla buralara çok rahat gidebilirsiniz. Tabi Bali adasının trafiğini sakın göz ardı etmeyin 🙂 Ama korkulacak bir şey yok. Ben kadın başıma hepsinin üstesinden geldiğime göre sizlerde gelebilirsiniz. Gelelim Bali adasında en güzel kumsallara……

Aşağıda listelediğimiz tüm kumsallar Jimbaran bölgesinin çevresinde ve hatta güneyine doğrudur. Mesafeleri de yazarsak daha iyi akılda kalacak;

Jimbara Kumsalı – Rock Bar : 6.7 km

Rock Bar – Balangan Kumsalı : 6.9 km

Balangan Kumsalı – Dreamland Kumsalı : 3.5 km

Dreamland – Bingin Kumsalı : 5.1 km

Bingin – Padang Padang Kumsalı : 2.3 km

Padang Padang  – Single Fin : 2.3 km

Single Fin – Uluwatu Tapınağı : 11.3 km , yürüyerek 2.5 km

Uluwatu Tapınağı – Ungsan Resifi : 10.3 km

Motorla çıkacağınız Bali turunda günlük rotanızı bu yol güzargahına göre rahatlıkla yapabilirsiniz.

NUSA DUA BÖLGESİ

Nusa Dua sadece lüks otellerin konumladığı oteller bölgesidir. Çevresinde görülecek bir şey olmadığı için sadece resort tatili yapabileceğiniz bir yerdir. 

Endonezya’da Genel Olarak Yapılacak ve Yapılmayacaklar

  • İnsanların evlerine girerken ayakkabılarınızı çıkarın,
  • Kimsenin kafasına dokunmayın özellikle sizden yaşça büyük olanlara
  • Eğer birine fazla saygı duyduysanız ve bunu göstermek istiyorsanız elini sıkarken diğer elinizle de tutun. Dostane bir selamlaşmada ise bir elinizle tutuşurken diğerini göğsünüze götürebilirsiniz. Sakın el sıkışırken sol elinizi kullanmayın. Sol elin temiz olduğuna inanmadıkları için bu onları incitir.
  • Bir yeri, noktayı gösterirken işaret parmağınızla göstermeyin. Onlara göre nezaket dışı bir davranıştır.
  • Canang Sari’lere basmayın.

Tapınaklarda Yapılacak ve Yapılmayacaklar

  • Tapınaklara girerken örtünün. Etek gibi giyilen kıyafete sarong denilir lokal dilde ise kamen’dir.
  • Açık yaranız mevcutsa ve kadınlar adet dönemindeyse tapınaklara girmemeli.
  • Tapınaklara girmeden önce mutlaka ayakkabılarınızı çıkarın.
  • Tapınak ziyaretlerinizde sakın ola ayaklarınız sizi nereye götürüyorsa gitmeyin. Bazı bölümler kutsal olduğundan ziyarete izin verilmiyor.
  • Ziyaret edeceğiniz tapınak içinde eğer maymunlar varsa sallanan küpe ve gözlük takmayın. Sırt çantanız dışında ise elinizde bir şey bulundurmayın.

Bali Vizesi Nasıl Alınır

Bali Türk vatandaşlarından vize istemektedir. Online ve varışta vize alabilirsiniz. Bali vizesi nasıl alınır yazımızı okuyarak kolaylıkla vizenizi alabilirsiniz.

More from the blog

KOMODO ADASI GEZİLECEK YERLER – KOMODO EJDERİ

Komodo Adası turu uzun zamandır gitmek istediğimiz yerlerden biriydi. Bali'ye çok yakın olması bir avantaj olmasına rağmen yolumuzu düşürüp bir türlü gitme fırsatımız olmamıştı....

Sasak Köyü Sasaklar Kimlerdir

Endonezya'nın Lombok adasına gidene kadar Sasaklar kimlerdir, Sasak köyü nerededir hiçbir bilgimiz yoktu. 2016 yılında uzun soluklu Endonezya rotamıza  Yogyakarta'dan başlayıp Bali, Nusa Adaları,...

Bali’nin En İyi Beach Clubları

Bali'nin en iyi beach clubları hangileri başlıklı yazımız ile bu sefer size Bali'de gezilecek yerlerin aksine Bali'deki hangi beach club'larda takılınız, hangisinin ortamı ve...

Nusa Lembongan’da Nerede Kalınır

Nusa Lembongan'da nerede kalınır, hangi oteller balayı çiftleri içindir gibi sorulara geçmeden önce Nusa adaları hakkında biraz bilgi vermek istiyoruz. Nusa Lembongan, Bali'ye ait...