Bu seferki adresimiz küçük kaçamakların ya da haftasonlarının en popüler tatil beldesi Bozcaada oldu. 29 Ekim 2013 tatilinde lokasyonumuz Küçükkuyu idi. Bu yüzden Küçükkuyu’dan kolaylıkla Geyikli’ye varıp iskeleden her iki saatte bir kalkan arabalı vapura bindik. Geyikli’den Bozcaada’ya ulaşım süresi için bir çok kaynakta 50 dakika olarak bilgi verilmiş olmasına rağmen tam 30 dakikalık yolculuk ile adaya varılıyor.
Vapur iskeleye yaklaştıkça yeşilden nasibini almamış kuru bir ada üzerine kurulu Bozcaada Kalesi heybetiyle sanki gelen ziyaretçilere hoşgeldin der gibidir.
Vapurdan aracımızla çıkıp kalenin arkasındaki ücretsiz otoparka park edip adayı yürüyerek keşfe çıktık. Adanın 11 koyu, 11 burnu ve çevresinde 13 ufak adası vardır. Bozcaada’nın tamamı doğal ve tarihi sit alanı olduğundan ada da Anıtlar Kurulu izni olmadan hiçbir şey yapılamamaktadır.
Ada Tarihi Hakkında Kısa Bilgi :
Bozcaada, Yunan tarihçi Heredot’a göre Tenedos olan ada eski tarihlerde Persler ve sonrasında Romalıların egemenliğinde iken Roma İmparatorluğunun yıkılması ile Bizans İmparatorluğunun egemenliği altına girmiştir. Ticari faaliyetlerine yararlı olacağı için Ceneviz ve Venedikliler adayı ele geçirebilmek adına birbirleriyle rekabet içine girmişlerdir. Osmanlı egemenliği altına giren ada I. Dünya Savaşı ile yine başka devletlerin himayesine girmiş olmasına rağmen 24 Temmuz 1923 yılında imzalanan Lozan Antlaşması ile Türkiye Cumhuriyeti’nin olmuştur.
Bozcaada Türkiye’nin 3. büyük adasıdır. Ancak büyük diye aklınızdan bir günde nasıl gezerim diye kaygınız olmasın. Denize girmeyecekseniz ada 1 tam günde rahatlıkla gezilebilir.
Adanın sağ tarafı Rum sol tarafı Türk mahallesidir. Türk mahallesinin olduğu bölgede daha çok pansiyon ve oteller bulunurken Rum mahallesinde cafeler, restaurantlar (balıkçı-meyhane) bulunuyor. Rum mahallesinde bugün topu topu 10 hane Rum yaşamaktadır.
Kahvaltı için Eski Kahve’ye gidip serpme kahvaltımızı yaptık. Çay eşliğinde gazetemizi okuyup gezmeye hazır hale geldik. (Adres: Ziraat Bankasının karşı sokağından girince sağ köşede. Ücret : 2 kişi 30 TL) Eski Kahve Türk bölgesi tarafında olduğundan ilk bu bölgeyi gezmekle başladık. Bozcaada kitapçısı, çeşmesi, pansiyon ve otelleri, balıkçı kahveleri derken kendimizi Ada Cafe’nin ününü duyunca kahve keyfimizi bu mekana sakladık.
Kakuleli, damlasakızlı ve mercanköşklü türk kahvesi çeşitlerinden biz damla sakızlıyı tercih ettik. Yanında ikram edilen gelincik lokumu ile ağzımızı tatlandırdıktan sonra sıra geldi Ada Cafe’nin Bozcaada’ya hediye ettiği ünlü gelincik şerbetine. Büyük bir kadeh içinde, kırık buzlar eşliğinde servis edilen bu şerbet inanın denemeye değer. Denemezseniz pişman olursunuz! (Adres: Ziraat Bankasını solunuza alıp ilerleyince vardığınız meydanın solunda. Ücret: 2 damla sakızlı türk kahvesi, 2 gelincik şerbeti 20 TL, bir paket gelincik lokumu 7,5 TL)
Kahvaltı, kahve, şerbet sonrası keyif kotamızı doldurup Rum mahallesinde ki ara sokaklara daldık. Bu bölgede de pansiyon bulmak mümkündür. Adanın sağ tarafı daha sevimli, daha renkli ve daha dekoratif. Pastel renkli kapılar-pencereler, onların önünde bekleyen sevimli kediler, saksıları süsleyen rengarenk çiçekler, sokakları gölgeleyen ağaçlar ve adanın bu bölgesine can veren Rum meyhaneleri ile vaktinizin büyük kısmını harcamak için yeterli bir çok sebep bulabileceğiniz bir bölgedir burası. Rum mahallesinin sokaklarında objektifimize takılan güzel kareleri fotoğraflayarak arabamızın bulunduğu otoparka vardık.
Yürüyüş rotamızı sonlandırıp adayı arabayla turlayıp plajlarını görmek için yavaş yavaş bağların arasından ilerliyoruz. Önümüze çıkan Ataol plajına girip bungalowlar hakkında ücret bilgisi alıp sahilini gezdik. Biz gittiğimizde sezonu dolayısıyla oteli kapattıklarını söyleyen görevliye bungalow fiyatını da sorduk. Bungalow olarak 350 TL ister 1 kişi ister 4 kişi kalın fiyatlar bungalow için veriliyor.
Taşlık plajı ve denizi olan sahili var. Ataol’dan Ayazma’ya giderken Mermerburnu Mevkii’ndeki Akvaryum koyu adından da anlaşılacağı gibi ismini denizinin akvaryum gibi olmasından almıştır.
Buradan adanın en bilinen plajı Ayazma’ya gittik. Tüm gün plajda vakit geçireceklerin yemek tercihleri için bir çok restaurant cadde üzerinde yer alır. Bunlar Vahit’in Yeri, Koreli’nin Yeri, Thenos Restaurant ve Bozuran Restaurant’tır. Habbeler koyundaki Mitos plajından sonra adanın meşhur Çiçek Pastanesine gittik.
Çay eşliğinde kavala ve badem ezmeli kurabiyesini tattık. Pastanenin tüm ürünleri taze ve lezzetliydi fakat Kavala kurabiyesi yerine badem ezmeli kurabiyesini tavsiye ediyoruz. Edirne’de Kavala kurabiyesinin en hakikisini yemek varken burada değişik tatlar denemenin faydası olur diye düşünüyoruz. Badem ezmeli kurabiyeyi o kadar beğendik ki akşam çayın yanına bile paket yaptırmayı ihmal etmedik
Akşam 18:00 feribotu ile geri döneceğimiz Küçükkuyu’ya 63 km daha yolumuz olduğu için hem yolda acıkmamak hem de Bozcaada mezelerini tatmak adına Rum mahallesindeki Sandal Restaurant’a gittik. Ege meze, elmalı semizotu, kabak çiçeği dolması, deniz börülcesi ve kalamar dolması’nın (kalamar içinde erimiş peynir ile) yanında rakı ve Talay şarabı ile lezzetin doruklarına ulaştık adeta. Yemeğin üzerinde Bozcaada’ya gelinip yenilmesi gereken bir diğer tat olan Sakızlı Muhallebimizi de yedikten sonra Adanın merkesindeki Polente’de adaya veda etmeden önce son içkimizi içelim diye düşünürken aklımıza günbatımı geliyor. Alelacele rüzgar güllerinin bulunduğu adanın batı ucuna yaklaşık 7 dakika da varıyoruz. Ama biz varmadan gün çoktan battığından yüzümüz düşük iskeleye doğru yönelip dönüş için feribot sıramıza girdik.
Günübirlik Bozcaada Harcamalarımız:
Kahvaltı : 30 TL
Ada Cafe : 27,5 TL
Çiçek Pastanesi : 9,5 TL
Sandal Restaurant : 95 TL
Feribot (Gidiş-Dönüş) : 58 TL
İç & Ye & Gör
Damlasakızlı Türk kahvesi iç
Gelincik şerbeti iç
Badem ezmeli kurabiye ye
Ege meze ye
Corvus/Talay şarabı iç
Günbatımını izlemek için polente fenerine git
Polente cafe de içkini yudumla
Bozcaada kitapçısını gör
Restaurantlar
Kapı 14
Limonsteak House
Lodos Restaurant
Martı Restaurant
Mor Meyhane
Salkım Restaurant
Sandal Restaurant
Simyon Meyhane
Tenedos Balık Evi
Dionysos Meyhane
Cafeler
Polente Cafe
Fuska Bar
İskele Sancak Cafe
Adalı Gurme
Oda Cafe
Çınaraltı
Ada Cafe
Çiçek Pastanesi