Dumanı Sönmeyen Bromo Yanardağı

Bromo Dağı, Endonezya’daki aktif yanardağlardan en bilineni ve en turistik olanıdır. Böyle olunca Bromo Dağı’na günlük turlar oldukça revaçta olan bir etkinliktir. Binlerce insanın geceden yola koyulup, hayatlarında belki de izleyip şahit olacakları en güzel gündoğumlarından birini Bromo Dağı’na karşı izlemektedirler.

Java adasının güneyinde aktif bir yanardağ olan Bromo, 413,374 hektarlık Bromo Tengger Semeru Ulusal Parkının sınırları içerisinde 2,329 metre yüksektedir.

BROMO YANARDAĞI

Bromo’ya çıkmak için başlangıç noktanız ya Malang ya da Probolinggo şehirleri olmalıdır. Bir çok gezgin Probolinggo şehrinden geliyor. Diğer bir alternatif de Bromo köyündeki asıl adıyla Cemoro Lawang köyündeki homestay’lerden birinde kalarak daha rahat ulaşmaktır. 

Probolinggo’den Bromo Yanardağına çıkacaksanız sabah en geç 03:00’te otelinizden ayrılmanız gerekiyor. Probolinggo’dan Bromo turları satan acentalardan ya da otelinizden satın alabilirsiniz. Jeep’lerle başlayacağınız yolculuk sonrası Bromo’ya giriş yapıyorsunuz. Turların ilk uğradığı nokta gündoğumu manzarasını izleyebileceğiniz 2774 metre yükseklikteki Penanjakan Dağı’dır. Hatta King Kong Hill olarak da bilinir.

Bu noktadan Bromo’ya baktığınız zaman arkasında yüksek bir dağ göreceksiniz. Park içindeki en yüksek dağ Semeru Dağı hatta Mahameru olarak da bilinir. Toplam yüksekliği 3.676 metre olup gündoğumunda sadece Bromo’ya güzellik katmaz aynı zamanda Bromo haricinde trekking severlerin tırmandığı bir dağdır. Eğer trekking meraklısıysanız Semeru Dağı’na da çıkmanızı tavsiye ediyoruz.

Gündoğumunu izledikten sonra jeepler sizi aşağı lav küllerinin oluşturduğu kum çölüne yani Bromo’nın eteğine indiriyor. Buraya vardıktan sonra Bromo basamaklarına kadar yaklaşık 1 km yürümeniz gerekiyor. Eğer yürümek istemezseniz kiralanan atlar sayesinde Bromo’ya çıkan merdivenlere kadar sizi götürebilirler. 

Merdivenlere vardıktan sonra 240 basamak tırmanarak Bromo’nun en tepe noktasına varabilirsiniz. Volkanın ağzında bir metrelik bir alanda yürüyerek içini de görebilirsiniz. Hatta burada yürürken volkandan gelen sese şahit olacaksınız. Yerin altından gelen ses insanın tüylerini ürpertiyor. Zaman zaman volkanın çıkardığı sesin artışından yan yana olan insanlar birbirlerinin konuştuklarını dahi duyamazlar.

Biz yine dönelim Bromo Dağı’na. 1800 yıllarından bu yana hala tütmeye devam eden Bromo’nun sayısız patlaması mevcuttur. En son 2010 yılındaki patlamasıyla dumanlar 700 metre yükselmiştir. Ziyaretiniz sırasında patlayıp patlamama garantisi yok 🙂 Bromo, doğanın ne derece güçlü olduğunu anlayacağınız bir noktadır.

BROMO DAĞI’NA KAÇ GÜN AYIRMALISINIZ

Photo Credit : Iwan Widhiatmoko/Flickr

Eğer Endonezya’da gezilecek yerler listeniz kabarıksa ve çok vaktiniz yoksa buraya varıştan ayrılışınıza kadar 1,5-2 gün ayırmalısınız. Probolinggo şehrinden otobüsle Bromo köyüne çıkıp buradan jeeplerle Bromo’ya gelmek en kolay yoldur. Hızlı olmak isteyenler için tavsiye ederiz. Eğer Bromo köyünden trekking yaparak gelmeye kalkarsanız 3 saat yol sürüyor. Bilginiz olsun.

Ama trekking uğruna buraya geldiyseniz en az 4 gün ayırmakta fayda var. Çünkü Bromo Tengger Semeru Ulusal Parkının içinde trekking yapılacak çok fazla nokta var.

BROMO’YA ÇIKARKEN YANINIZA ALMANIZ GEREKENLER

Bromo yüksekte olduğu için hava sabaha karşı soğuk olabiliyor. Yanınızda muhakkak kaz tüyü mont, atkı olsun. Uzun pantalon giymeyi de ihmal etmeyin. Gündoğumundan sonra hava ısındığı için içinizde ince şeyler olması da önemli. Terlediğiniz zaman montunuzu çıkarabilirsiniz. Ve mutlaka spor ayakkabı giyin.

Tripod ve fotoğraf makinanınızı sakın ola unutmayın. Hatta drone’u olan varsa mutlaka Bromo’nun tepesinde çekim yapsın.

Bromo’ya çıkınca sülfürü çok net hissedeceksiniz. Kimini hiç etkilemezken bazı insanları çok etkiliyor. O yüzden maske takmanızı öneriyoruz. Mesele Orkun İjen Kraterinde bu yüzden bilincini yitirmişti. Ijen Krateri yazımızı okuyabilirsiniz. Maske takmanın en önemli olduğu yer de kum çölünde olduğunuz anlar. Eğer rüzgar da varsa kumlar her yerde uçuşuyor. Yüzünüzü ve ağzınızı korumak için ya maske ya da şal benzeri bir şey bulundurmayı unutmayın.

Son olarak su ve atıştırmalıklarınızı çantanıza atmayı unutmayın.

BROMO NEREDEDİR, NASIL GİDİLİR

Bromo gelmek için ya Malang ya da Surabaya’ya uçmanız gerekiyor. Bu iki şehirden birine geldikten sonra ister tren isterseniz otobüsle Probolinggo’ya gidebilirsiniz.

Surabaya’dan Probolinggo’ya trenle ulaşım yaklaşık 2 saat sürüyor. Trende en düşük sınıf 27K IDR, yüksek sınıf 200K IDR civarındadır. Eğer tren saatleri size uymuyorsa otobüsle de gidebilirsiniz.

Malang’dan Probolinggo’ya trenle gelecekseniz yolculuk 3 saat sürüyor ve ücreti yaklaşık 58K IDR’dir.

Yogyakarta’dan Probolinggo’ya trenle gelecekseniz yolculuk 9 saat sürüyor. Tren ücreti 5-21 usd arasıdır. Tren biletlerinin ücretlerini ve sefer saatlerini Ticket sayfasından kontrol edebilir. Veya biletlerinizi buradan satın alabilirsiniz.

Probolinggo’ya vardıktan sonra Bromo’ya en yakın köy olan Cemorolawang’a ulaşmak 50 km’dir. Probolinggo’da kalmayacaksanız Cemorolawang’da kalmanızı öneriyoruz. Hem bu sayede Bromo için tur satın almanıza da gerek kalmaz. Cemorolawang köyünde yaşayanlar geçimini turizmden kazandığı için her evin önünde jeep var. Bu köyden bir jeep ayarlayarak Bromo’ya gidebilirsiniz.

BROMO YANARDAĞI GİRİŞ ÜCRETİ

Bromo Yanardağı milli park sınırları içerisinde bulunduğundan giriş ücreti ödenmesi gerekiyor. Hafta içi 240K IDR, haftasonları ve resmi tatillerde bu rakam 340K IDR’dir.

BROMO YANARDAĞ’INA NE ZAMAN GİDİLİR

Bromo Yanardağ’ını ziyaret etmek için en iyi zaman Endonezya’nın kurak olduğu dönemdir. Bu dönem de Nisan ile Ekim arasındaki yağışsız dönemdir. Ülke yağış almadığı için hava açık ve bulutsuzdur. Havanın böyle olması Bromo Yanardağ’ında müthiş bir gündoğumu izleme imkanı verir. Yine de ziyaret etmeden önce mutlaka öncesinde hava durumu kontrol edip ona göre planlama yapmanızda fayda var. Çünkü bazı günler hava sisli olabiliyor. Bu da Bromo’daki gün doğumunu izlemeye engel teşkil etmektedir.

Ayrıca bir diğer önemli hatırlatmamız şudur; Bromo Yanardağ’ı oldukça popüler bir ziyaret noktası olduğu için fazlasıyla ziyaretçi çekmektedir. Özellikle haftasonları çok kalabalıktır. Eğer programız da uygunsa ziyaretinizi hafta içine denk getirmek en akıllıca bir tercih olacaktır.

More from the blog

KOMODO ADASI GEZİLECEK YERLER – KOMODO EJDERİ

Komodo Adası turu uzun zamandır gitmek istediğimiz yerlerden biriydi. Bali'ye çok yakın olması bir avantaj olmasına rağmen yolumuzu düşürüp bir türlü gitme fırsatımız olmamıştı....

Sasak Köyü Sasaklar Kimlerdir

Endonezya'nın Lombok adasına gidene kadar Sasaklar kimlerdir, Sasak köyü nerededir hiçbir bilgimiz yoktu. 2016 yılında uzun soluklu Endonezya rotamıza  Yogyakarta'dan başlayıp Bali, Nusa Adaları,...

Bali’nin En İyi Beach Clubları

Bali'nin en iyi beach clubları hangileri başlıklı yazımız ile bu sefer size Bali'de gezilecek yerlerin aksine Bali'deki hangi beach club'larda takılınız, hangisinin ortamı ve...

Nusa Lembongan’da Nerede Kalınır

Nusa Lembongan'da nerede kalınır, hangi oteller balayı çiftleri içindir gibi sorulara geçmeden önce Nusa adaları hakkında biraz bilgi vermek istiyoruz. Nusa Lembongan, Bali'ye ait...