Filipinler’de Cebu bölgesinde bir diğer keşfimiz de Camotes adası oldu. Muhtemelen adını ilk kez duyuyorsunuz. Biz bile seyahatimizi planlarken böyle bir adanın varlığından haberimiz yoktu. Filipinler’in bilinmeyen adaları keşfetmek için çıktığımız yolculukta tamamen tesadüf eseri bulduğumuz bir adadır.
Öncelikle şunu belirtmek isteriz ki Camotes adasında toplu taşıma ciddi anlamda sorun olduğundan ilk işiniz adada motosiklet kiralamak olmalı. Böylelikle kafanıza estiği gibi adayı gezip, keşfedebilirsiniz. Hele ki tek başınıza değilseniz sizler için en karlısı bu şekilde olacaktır. Fakat baştan söyleyelim Camotes adasının haritası çok yetersiz ve yerliler soru (adres) sorduğunuzda sürekli yanlış yerleri tarif ettiği için gideceğiniz yeri bulma da sıkıntı çekeceğinizi unutmayın. Ve gezilecek yerler çok aralarda kaldığından tabelaları kaçırmamaya özen gösterin!
Hikayaye göre tatlı patates anlamına gelen Camotes ada grupları ismini İspanyolların adaya ayak bastıktan sonra buranın adını sormaları ve yerlilerin de yetiştirdikleri ürünü söylemisinden almıştır. Camotes adası aslında tek ada değildir, Pacjian (San Francisco Kasabası), Ponson (Pilar Kasabası), Poro (Poro ve Tudela kasabaları) ve Tulang (Pacijan’ın kuzeyindeki küçük ada) olmak üzere üç ana ada ve bir adacıktan oluşan ada topluluklarıdır ve genel olarak bu takım adalara Camotes denilmektedir.
CAMOTES ADASI GEZİLECEK YERLER
Adanın her yerini karış karış gezdiğimiz için Camotes Adası’nda gezebileceğiniz yerlerin en güzellerini sizin için listeledik. Sadece yazacağımız yerleri tavsiye ediyoruz. Kendinizi çok zorlayıp aman şurayı da burayı da göreyim diye harap etmeyin kendinizi. Gezilecek en iyi yerleri zaten yazdık. Bunun haricindekiler vakit kaybından başka bir şey olmaz.
Santiago Beach
Camotes adasının açık ara en güzel kumsalıdır. Biz konaklama olarak da bu bölgeyi tercih ettik. Kumsalın sağında, yamaçtaki Santiago Bay Garden & Resort’te kalmıştık. Zaten bu bölgede kaldığımız otelden daha iyisi yoktu. Adanın en iyi değil elbet. Ama bu kumsalın en iyisiydi.
Yüzlerce metre uzunluğa sahip koyda günün belirli saatlerinde deniz suyu çekilmektedir. Hem de öyle böyle değil. Deniz suyu çekildiği zaman yerlilerin yanlarına gidip kumdan çıkardığı değişik sualtı canlılarını görebilirsiniz.
Kumsal boyunca 3-5 tane baraka görünümlü restaurant mevcuttu. Biz konaklamamız boyunca yemeklerimizi burada yedik. Ve çok lezzetliydi.
Bahkaw Plajı
Daha sessiz ve sizden başka kimsenin olmadığı, el değmemiş bir plaj arayışı içindeyseniz motosikletinize atlayıp Bakhaw Plajına gidebilirsiniz. Yanınıza yiyecek ve içeceklerinizi almayı ihmal etmeyin. Çünkü plaj boyunca tek bir tane bile işletme yoktur.
Lake Danao Park
Danao gölü 148 hectar alanı kaplamasıyla Visayas bölgesinin en büyük gölü olma özelliğine sahiptir. Orjinal ismi Imelda olan göl 1972 yılında ulusal park statüsüne kavuştuktan sonra 1998 yılında isim değişikliğine gidilerek Lake Dano Ulusal Göl olmuştur.
Pacijan adasının kuzeyinde bulunan göl Camotes adası ziyaretçilerinin vazgeçilmez ziyaret noktalarından bir tanesidir. Göl ve çevresi zengin flora ve faunasıyla aynı zamanda doğal güzelliği ile sağlıklı bir ortam sunduğu gibi aynı zamanda bu ortamda dilerseniz tekneler ile gölde gezintiye çıkabilir ya da kano kiralayıp kendi kendinize gölü ve çevresini keşfedebilirsiniz.
Sakanaw: Büyük teknelere verdikleri isimdir. 10 kişi için ücreti 700 peso’dur. Siz herhangi bir gruba dahil olmasanız dahi sonradan buna katılabilirsiniz. Bunun ücreti ise 50 peso’dur.
Speedboat: 15 kişi için ücreti 500 peso’dur. Siz herhangi bir gruba dahil olmasanız dahi sonradan buna katıbilirsiniz. Bunun ücreti ise 50 peso’dur.
Kano: Yarım saati 50 peso
Ata binmek: Göl çevresini atla gezmek isterseniz tur ücreti kişi başı 50 peso’dur.
Giriş ücreti : 15 PHP
Timubo Cave
Sonog kasabasında derinliği 70 metreyi bulan mağaradır. Yerin altında doğru bir oyuktan geçiş yaptıktan sonra merdivenleri inerek rahatlıkla ulaşılabiliniyor. Işıklandırma yeterli olduğu için sıkıntı olmuyor. Mağara diye illa trekking ayakkabası giymenize gerek yok. İçerisi oldukça düzenli ve temiz olduğu için parmak arası terlik fazlasıyla işinizi görecektir.
Merdivenleri indikçe mağara içindeki nem kendini gittikçe kendini hissettiyor. Adeta nefes alınamayack bir hale getiriyor insanı. Merdivenlerin bittiği noktada terliklerini/ayakkabılarınızı çıkarıp hemen ferahlama ihtiyacı hissediyorsunuz. Suyun sıcaklığı çok ideal bir seviyede olduğundan üşütmüyor. Toplam 3 tane havuzu var.
Aslında bizim keşfettiğimiz 3 tane. İlerisi karanlık olduğundan fazla ilerlemeyi göze alamadık. İçerideki suyun berraklığı bizleri oldukça şaşırttı. Masmavi, suyun dibindeki en ufak şeyi net bir şekilde görebilecek temizlikte. Yine su içinde herhangi bir canlının olmayışı ve mağara içinde de böcek olmayışı (biz görmedik en azından) bu yönde korkusu olanlar için avantaj.
Giriş Ücreti : 75 PHP
Bukilat Cave
Camotes adasının 8 doğal mağarasından bir tanesi olan Bukilat mağarası Poro adasındadır. Doğrusunu söylemek gerekirse Timubo mağarasına göre daha gösterişli daha heybetlidir. Ancak şanssız olduğumuz için mağaraya ziyaret ettiğimiz gün içerideki su azalmıştı. Su kaynağının nereden geldiği halen bilinmiyor ama tahminlere göre yeraltında bir kaynaktan geldiğini ileri sürüyorlar. Mağara içindeki kaya oluşumları, geniş oluklarda biriken suların yansıyan ışıltıları ve mağaranın üzerindeki oval boşuklardan içeri süzülen güneş ışınları buranın atmosferini oldukça ilgi çekici bir hale getiriyor.
Giriş Ücreti : 50 PHP
Holy Crystal Cave
Diğer mağaraların aksine buraya rehbersiz girilemiyor. Fener eşliğinde mağarayı gezmeye başladığınızda adının neden kutsal olduğunu anlıyorsunuz. Hiçbir mağarada görmediğiniz parıltıları göreceksiniz. Her kaya oluşumunun üzerine sanki simler serpiştirilmiş her biri pırıl pırıl parlıyor. Dikkat çekici olan yalnızca bu değil yine kaya oluşumlarını dikkatle incelediğiniz melek figürlerini görmeniz de mümkündür. Konumu Mangodlong Rock Resort’e varmadan öncedir.
Güncelleme: Mağaraya girişlere artık izin verilmemektedir.
Paraiso Cave
Timubo mağarasına nazaran biraz daha büyük olduğunu söyleyebiliriz. Ama kapasite bakımından aynı derecede ufaktır. Yani maksimum 10 kişinin girebileceği kadar bir mağaradır. Fazlası söz konusu olduğundan içerisi oldukça bunaltıcı olabiliyor. O yüzden sabah erken saatlerde gelirseniz muhtemelen tek ziyaretçi siz olursunuz. Havuz derinliği bir insan boyunu geçmeyecek kadar olup mağaranın derinliği ise 8 metredir. Mağara Borremeo kumsalına varmadan öncedir.
Giriş Ücreti : 100 php
Buho Rock
Poro adasındaki Buho kayasının tek esprisi aslında kaya üzerinde yapılmış platformlardan yüksek atlama aktivitesidir. Siquijor adasında da böyle bir deneyimimiz oldu fakat orada su çok berrak ve durgun olduğu için atlamada sıkıntı yaşamamıştık.
Burası açık deniz olduğundan su oldukça dalgalı olunca korkutucu bir hal alıyor. Ama bir sefer atladıktan sonra sürekli de atlayası geliyor insanın. Ben atlayamam, bu işler bana göre derseniz kayanın hemen arka tarafından doğal oluşumla meydana gelmiş kanyon gibi bir yer var. Dilerseniz burada denize girebilirsiniz. Ya da Buho Rock üzerinde boş bulduğunuz bir yere havlunuzu serip sere serpe güneşin de tadını çıkarabilirsiniz. Ne de olsa giriş parasını vermişsiniz tepe tepe kullanın işte 🙂
Giriş Ücreti : 20 php
Mangodlong Rock
İki kumsalı birbirinden ayıran kaya parçası Mangodlong Rock Beach Resort sınırları içinde yer alıyor. Biz bu otelin diğerinde yani Santiago Bay Resort’te kaldığımız için ücret vermeden içeri rahatlıkla girdik. Otel müşterisi olmayanlar için giriş ücreti 15 pesodur.
Panganuron Falls
Panganuron şelalasi de Poro adasında bulunuyor. Çok heybetli olmasa da bir şelaleden bekleneni karşılamaktadır. Camotes adasındaki Busay şelalesinden sonraki ikinci şelaledir. Küçük bir çağlayan demek daha doğru olur aslında. Özellikle kuru sezonda gidecekseniz suyun çok az olduğunu hatırlatmak isteriz.
Busay Falls
Panganuron şelalesinden daha da ufaktır. Aslında su yatağı olarak değerlendirirsek çok uzun ancak ana şelale çok ufak. Ocak ayında ziyaret ettiğimizde su yatağı tamamen kurumuş ve şelale suyu akıyor akmıyor arasında kararsızdı Belki de yağmurlu sezon olmadığı için kuruma söz konusu olmuştur.
Giriş ücreti : 10 php + 5 php otopark
Tulang Diot Island
Timubo mağarasından yaklaşık 7-8 km kuzeyde bulunan Fiot kasabasından tekneler ile 15 dakika yolculukla adaya varabilirsiniz. Camotes ada grubunun en ufak olanıdır. Tek yön bot ücreti 15 php’dir.
Ada’da yapılacak tek şey yüzmek ya da snorkel yapmak. Bunun haricinde yapılacak hiçbir şey olmadığından bir kaç saat vakit ayırmanız yeterlidir. Aynı zamanda adada market, restaurant ve benzeri yerler olmadığı için yanınızda suyunuzu ve atıştırmalıklarınızı götürebilirsiniz.
San Francisco Kasabası
Pacijan adası ile Poro adasının birleşimindeki kasabadır. Agora isimli açık pazardan alışveriş yapabilir, Baywalk boyunca deniz kenarında yürüyüş yapabilir, ev yemekleri satan satıcılardan ya da ızgara yapılan tezgahlarda diğer turistik Filipinler destinasyonlarına göre 1/4 fiyatına yemek ihtiyacınızı giderebilirsiniz.
Camotes Adasına Nasıl Gidilir?
Camotes adasına ulaşım sanıldığından çok kolaydır. Filipinler’in her neresinde olursanız olun öncelikle Cebu şehrine gelmelisiniz. Buradan Cebu South Bus Terminale gidip Danao kasabasına giden Ceres Line (sarı renkli) otobüslerine binip yaklaşık 2 saat sonra Danao feribot iskelesinin tam önünde otobüsten inmeli ve limandan Consuela’ya giden feribota binmelisiniz.
Cebu – Danao arası otobüs : 40 Php
Danao – Consuela (Camotes Adası) feribot : 162,5 Php + 5 php liman vergisi
Camotes limandan Santiago Bay arası toplu taşıma 50 php
Toplam ulaşım masrafı : 257,5 php
Cebu şehrinden gelmek yerine alternatif olarak Leyte bölgesinden de gelme imkanı bulunmaktadır. Leyte bölgesinin Ormoc kasabasına gitmeli buradaki limandan feribot ile yaklaşık 3 saatte Camotes’e varabilirsiniz.
Camotes adasında rehber ihtiyacınız olursa Ching isimli rehber sizlere bu konuda yardımcı olacaktır. Gitmeden önce kendisi ile irtibata geçmeniz yeterlidir. [email protected]