Dalyan, İztuzu, Çamur banyosu, Kaunos Antik Kenti, Kral Mezarları, carettalar, mavi yengeç; Bunları bilmeyen yoktur sanıyoruz. İlk evlendiğimiz yıllar Türkiye’yi karış karış gezerken yolumuz Dalyan’a düşmüştü. Önce Köyceğiz’de yüzme molası verdik. Sonra güzel bir tekne turu ve ardından Kaunos Antik Kenti’ni gezmiştik. Aradan yıllar geçti ve bir bayram öncesi bayramı evde geçirmeye hazırlanırken arkadaşımızın daveti üzerine kendimizi Dalyan’da bulduk. Pandemi sürecinde kendimize ve çevremize dikkat ettiğimiz dönemde çok kalabalık içine girmek istemiyorduk. Haliyle 2020 yaz seyahatimizin ilkini Kaş’ta villa kiralayarak oldukça izole bir şekilde geçirmiş ve fazlasıyla keyif almıştık.
KAŞ’TA VİLLA KİRALAMA yazımızı buradan okuyabilirsiniz.
Kurban bayramından hemen sonra Karadeniz programımız olduğu için bayramda evde oturmayı planlamıştık. Dediğimiz gibi ani bir davet alınca ve yapılmış program da izole olunca arkadaşlarımıza katılmaya karar verdik.
DALYAN’DA GEZİLECEK YERLER
Dünya’nın neresine gidersek gidelim mutlaka kıyas yaparız. Bazı yerler var o kadar popüler ki, insan akınına uğruyor. Sonra iş dönüp dolaşıp güzelim ülkemize geliyor. Niye dünya çapında hakkını alan bir durumda değil diye. Dalyan’da o değeri en çok hak eden yerlerden biri olmalı kesinlikle. Belki günübirlik giden yerli turistler bile Dalyan’ın güzelliğini anlamaz. Ancak bizim gibi bir kaç gün geçirip, bizim yaptıklarımızı, gezdiğimiz yerleri gezerseniz ne demek istediğimizi anlayabilirsiniz.
Biyolojik çeşitliliği oldukça fazla olan Dalyan’da Köyeceğiz Gölü’ndeki tatlı su ve denizdeki tuzlu suyun birbirine karışması sayesinde çeşitli deniz canlılarına, sazlıklar sayesinde kuşlara ev sahipliği yapmaktadır. Hatta bu özelliği sayesinde Türkiye’nin en önemli kuş gözlem yerlerinden biri olarak bilinir.
1.KAUNOS ANTİK KENTİ
Kaunos Antik Kenti’nde arkeolojik araştırmalar 1966 yılında başlamıştır. 1842 yılında ise Kaunos’un yeri İngiliz arkeolog Hoskyn tarafından bulunmuştur.
Kaunos yerli Anadolu insanları tarafından kurulmuş sonra Helenler tarafından kolonize edilerek ismi Kbid iken Kaunos olarak değiştirilmiştir.
2014 yılında da UNESCO Dünya Miras Geçici Listesine girmeye hak kazanmıştır. Yapılan kazı çalışmaları neticesinde Kaunos’un tarihi M.Ö 10.yy’a uzanır. Ve yine çalışmalardan çıkan sonuca göre güçlü bir devlet olduğu ve kendine para bastığına inanılıyor. Hatta Likya-Karya döneminde tuz üretimi ve bunun ticaretinin yapıldığı liman kenti olmuştur. Anadolu Uygarlığı’nın en önemli kalıntılarından biri olan Kaunos Antik Kenti roma hamamı, çeşmeler, dükkanlar, liman ve 5000 kişi kapasiteli tiyatroya sahiptir.
Byblis’in Gözyaşları
Kaunos’un nasıl kurulduğuna dair efsaneyi biraz anlatmak gerekirse aslında kuruluşun temelinde ikiz kardeşlerden birinin aşkından doğduğu söylenir. Apollo’un oğlu Karya Kralı Miletos’un bir kız ve bir erkek ikiz çocukları dünyaya geliyor. Kızın adı Bbylis, erkeğin ismi ise Kaunos’tur. Bu ikiz kardeşlerden kız olan Byblis erkek kardeşi Kaunos’a aşık olur. Babası durumu öğrenir öğrenmez oğlu Kaunos’u ülkesinden kovuyor. Kaunos’ta babasının ülkesini terk ederek Lidya sınırında bulunan Dalyan’a kendi şehrini kuruyor. Bu hüzünlü ayrılışın ve aşk acısının üzerine kız kardeş Byblis kardeşi Kaunos’un ardından o kadar gözyaşı döker ki sonunda dayanamayıp kayadan atlayarak intihar eder. Efsaneye göre de Dalyan deltası Byblis’in gözyaşlarının sonucu meydana gelmiştir.
Diğer bir efsaneye göre ise erkek kardeş Kaunos’un kız kardeşinin kendine olan aşkını öğrenmesinden sonra burayı terk ederek Dalyan’a gelip kendi kentini kurduğu yönündedir. Ve hikaye yine aynı şekilde devam eder. Byblis’in gözyaşları sular seller olur sonunda kayadan atlayıp intihar eder. Byblis’in gözyaşları sayesinde pınar oluşur.
2.KRAL MEZARLARI – KAYA MEZARLARI
Türkiye’nin en önemli tarihi yerlerinden biri olan Kral Mezarları dünyada eşi benzeri olmayan bir yapıda ve güzelliktedir. Eski inanca göre mezarlar ne kadar yüksekte olursa tanrıya da o kadar yakın olunacağına inanılırmış. İşte bu yüzden önemli insanların mezarları yukarılara, kayalara kazılırmış. Kaunos’taki bu anıt mezarlar şehir surlarının dış tarafına kazılmıştır. Bugün bile hala hangi teknik kullanılarak inşa edildikleri muammadır.
Önceleri giriş izni varken günümüzde artık girişi yasak olan kaya mezarlarına karşıdan bakılabiliyor. Dalyan merkezden rahatlıkla Kral Mezarları görülebiliyor. Daha yakından bakmak için tekne ile karşıya geçip yakından görebilirsiniz. Özellikle gece ışıklandırıldığı zaman da çok güzel güzel göründüğünü belirtmek istiyoruz.
3.İZTUZU PLAJI VE CARETTA CARETTALAR
Caretta Caretta’ların (deniz kaplumbağası) yumurtlama alanı olan İztuzu plajı yaklaşık 4.5 km’dir. Sit alanı içerisinde olması sayesinde yapılaşmamış ve bakirliğini korumayı başarmıştır. Kumsala aracınızla gelecekseniz plajın sağ tarafından giriş yapmalısınız. Araç için park yeri mevcut. Kumsal’da da belediyenin işlettiği bölümlerde şezlong ve şemsiye kiralanabiliyor. Denizi sığ ve dalgalı olduğu için denizde vakit geçirmesi, dalgalarla boğuşması çok eğlenceli. Özellikle çocuklu aileler için tavsiye ederiz.
Caretta caretta’ların yumurtlama alanlarına şeritler çekili. Buraya giriş yasaktır. Lütfen kumsalda gezerken bahsettiğimiz alana dikkat edin. Çünkü Dalyan’da insanların bu yasak alan içinde yürüdüklerine şahit olduk.
Dünyada nesli tükenmekte olan Caretta’lar İztuzu plajına geliyor ve buraya yumurtalarını bırakıyorlar. Caretta’ların en önemli özelliği sadece doğdukları kumsala yumurtalarını bırakması. Yumurtlama dönemi Mayıs ayında başlar Temmuz sonuna kadar devam eder. Yaklaşık 60 gün süren kuluçka süresinden sonra yavrular yumurtaları kırar ve 26 saat hareketsiz bir şekilde kumda kaldıktan sonra gece ay ışı sayesinde denize doğru giderler. Işık yavruların yönünü bulması açısından çok önemli olduğundan akşam 20:00’de sonra kumsala girmek, ışık-ateş yakmak kesinlikle yasaktır. Aksi halde yavrular başka ışıkları takip yanlış yöne giderek ölebilir.
Besin kaynağı ise Mavi Yengeç’tir süphesiz. İztuzu plajında 2009 yılında kurulan Türkiye’nin ilk ve tek Deniz Kaplumbağaları Araştırma ve Rehabilitasyon Merkezi var. Eğer İztuzu Plajı’na yolunuz düşecekse buraya ziyaret edip rehabilite edilen ve tedavi göre caretta caretta’ları yakından görebilir ve bilgi sahibi olabilirsiniz.
İztuzu Plajında otel olmadığı için konaklama yapılmıyor. Akşam belli bir saatten sonra kumsala giriş yasaktır. Dalyan kanalından ise saat 21:00’den sonra İztuzu’na açılan kapı kapandığı için buradan da geçiş yasaktır. İztuzu plajına ziyaret saatleri 08:00 – 20:00 arasıdır. Plajdaki işletmelerin bünyesinde tuvalet, duş, soyunma kabini hizmeti bulunuyor.
Aracınız yoksa Dalyan merkezden kalkan dolmuşlar ile İztuzu plajına, gölden kalkan dolmuş tekneler ile Dalyanağzı plajına ulaşabilirsiniz.
4.ATV SAFARİ TURU
Gelelim Dalyan’ın en güzel aktivitesine. Bir gün öncesinden saat kaçta çıkmamız gerektiğine bir türlü hem fikir olamıyorduk. Çünkü hava çok sıcak olduğu için ATV tepesinde o sıcağın altında gezmenin keyif vermeyeceği çok açıktı. Kimi sabah 7’de çıkalım diyor kimi akşam üzeri derken saat 16:00’da çıkmaya karar verdik. ATV’lerimize binip Dalyan merkez tarafından arabalı vapura binerek Kral Mezarlarının, Kaunos Antik Kenti’nin olduğu tarafa geçtik. Yolculuk yaklaşık 10-15 dakika sürüyor. Feribottan indikten sonra yola devam edince ileride bir yol ayırımı var. Tam yol ayrımının olduğu yerdeki tezgahtan mutlaka nar suyu içip yola öyle devam edin. Biz önce Dalyan deltasını tepeden görmek için manzara noktasına çıktık. İnanılmaz güzel bir manzarayla karşı karşıya kaldık. Ağaç altına çok rahat oturma grupları koymuşlar, hatta manzara karşı yatmak için hamak bile koymuşlar. Ayrılmakta biraz zorlansak da denize girmek için yola devam ettik. Plaja inmek için iki farklı yol var. Birine ulaşım daha rahatken diğeri tam ATV’lik bir yoldu. Hatta dönüşte bir kaçımız çukurlu yolları geçmekte oldukça zorlanmıştı 🙂
Rotamıza önce manzara noktası sonra plaj olarak devam etmekle en doğru kararı vermişiz. Çünkü gün içinde günlük tekne turları bu plajda yüzme molası verdiği için çok kalabalık oluyor. Biz plaja vardığımız tüm tekneler gitmiş olduğu için bizim haricimizde kumsalda topu topu 10 kişi vardı. O zorlu yollar ve toz duman yüzünden her yerimiz çamur olduğu için günün sonunda hem ferahlamak hem de temizlenmek için sıcacık suya koşarak girmek günün bombasıydı.
Bu arada şunu da ilave edelim. Eğer kamp yapmak isterseniz bu plajda çadırınızı kurup konaklayabilirsiniz. İşletme olmadığı için ücretsiz konaklayabilirsiniz.
Diğer bir tavsiyemiz ise kumsala inen basit yolun sonunda bir çok araç park ediliydi. Hem manzara hem de plaja giden yollar çok bozuk. İnsanlar araçlarını nasıl sokmuş bu yollara hayret ettik. Bize soracak olursanız buraya sakın aracınızla gelmeyin.
Feribot 2020 Ağustos ayı güncel fiyatları:
Bisiklet-ATV : 10 TL
Araba : 20 TL
Dalyan Manzara Noktasına Nasıl Gidilir?
Önce biz kesinlikle aracınızla gitmemeniz gerektiğini söylüyoruz. Yani aracınıza biraz olsun değer veriyorsaınz amaann. Ama malınıza değer vermeyenlerdenseniz basın gaza gidin. Bundan sonrası sizin tercihiniz. Araç, bisiklet ya da ATV ile gidecekseniz Dalyan’dan Kaunos tarafına arabalı feribot ile geçtikten sonra feribottan indiğiniz gibi sağdan devam edin. İleride bir yol ayrımı gelecek. Buradan sola sapacaksınız. Ve bundan sonra sürekli PLAJ yazan tabelaları takip etmelisiniz. En son plaj tabelasını gördüğünüz yerde yol ağaçlıklı değil. Buradan sağa dönerseniz plaja gider. Düz devam ederseniz manzara noktasına ulaşırsınız. Manzara noktasına gelmeden önce “Özel Mülktür Girilmez” tabelasını göreceksiniz. Çok takılmadan yola devam edin.
5.TEKNE TURU
Dalyan’ı Dalyan kesinlikle tekne turu. Dalyan’dan katılabileceğiniz günlük tekne turları Günlük Dalyan Turu ve Ekincik Turu.
Günlük Dalyan tekne turuna katılırsanız ziyaret edilecek yerler; Çamur banyosu, Köyceğiz göl ağzında yüzme molası, İztuzu Plajında yüzme molası ve Kaunos Antik Kentini görebilirsiniz.
Ekincik turuna katılırsanız ziyaret edilecek yerler; Ekincik Koyu, mağaralar, snorkel molası ve İztuzu Plajı. Ekincik için tekne turuna katılmak istemezseniz Dalyan’dan arabalı feribot ile karşı tarafa geçip buradan 30 km uzaklıktaki Ekincik Koyuna aracınızla da gitme seçeneğiniz mevcut.
Bizim Dalyan tekne turuyla ilgili size tavsiye edeceklerimiz aslında yukarıdaki her iki turun aksine bambaşka bir tekne turu. Dalyan’a üç çift gittik. Bizim haricimizdekiler önceden Dalyan’a sürekli gittiği için organizasyonu zaten çok önceden yapmışlardır. Bu organizasyonlardan en güzeli de özel tekne turumuzdu. Teknemizin kaptanı Kaan arkadaşımız. Kendisi Dalyan’ın yerlisi. Yıllardır turizmin içinde. Dalyan gezimiz boyunca iki gün Kaan ile tekne turuna çıktık. Denize girmeyi tercih ettiğimiz yer Delikli Ada oldu. Ada çevresindeki su tertemiz ve derin. Yüzmesi oldukça keyifliydi. İztuzu’nda da fazla içli dışlı olmayalım diye insan olmayan yerlerde denize girdik.
Eğer Dalyan’da tekne turu yapacaksanız başka insanların da katıldığı tekne turlarını satın almak yerine maddi imkanınız el veriyorsa kendinize özel tekne kiralamanızdır. Kaptan Kaan sayesinde Köyceğiz Gölü’nü, Dalyan Deltasını, işletme eli değmemiş doğal kaynak havuzlarını, çevre koyları gezeceğiniz gibi Kaan’ın elleriyle yaptığı aşırı leziz mavi yengeç, balık ve mezelerini de tatma şansınız olacak.
Dalyan Tekne Turu, ATV turu, özel organizasyon (dolunayda evlilik teklifi, teknede partylemek ve benzeri…) için KAAN İLE İLETİŞİME GEÇEBİLİRSİNİZ.
İletişim : 0543 361 39 52
6.ÇAMUR BANYOSU
Dalyan kanalı’nın Köyceğiz Gölü ile birleştiği noktada çamur banyosu yapabileceğiniz işletmeler vardır. Özellikle Dalyan’a gelen yerli-yabancı turistlerin en rağbet gösterdiği aktivitelerden biri. Kükürtlü çamurun cilde iyi gelmesi ile popüler olmuş ve sonrasında Dalyan’ın en çok ziyaret edilen yeri haline gelmiştir. Biz kaptanımızın bize özel yaptığı günlük turda işletme eli değmemiş özel ve kimsenin bilmediği doğal havuza gittik. Tabi işletme eli değmediği için havuzun içinden çamuru çıkarması biraz zor olsa da doğanın kalbinde ağaçların etrafımızı çevrelemesini ve sadece kuş seslerinin bize eşlik etmesini düşünürsek çamur banyosu çok da zaruri olmuyor 🙂
7.MAVİ YENGEÇ
Mavi Yengeci (Callinectes sapidus) dünyada en çok üreten ülkeler Vietnam, Çin ve ABD’dir. Dünya’nın %50’den fazla yengeç ihracatını ise Japonya sağlıyor. Biz de ihracat yapılıyor mu yapılmıyor mu onu çok bilmiyoruz ama bildiğimiz bir şey var ki yaz dönemine girilmesiyle Dalyan’da yengecin popüler yiyecek haline gelmesi. Dalyan seyahatimiz boyunca gün gün tüm paylaşımları instagram hesabımızdan paylaştık. Tabi iş mavi yengece gelinde hemen bir tepki…. Neymiş efendim nesli tükeniyormuş da, yemişiz de rahatlamış mıyız da.. gibi gereksiz yorumlar, mesajlar. Arkadaşlar Dalyan’da Dalko isimli bir kooperatif var. Dalko “Dalyan Su Ürünleri Kooperatifi”dir. Buradan mavi yengeç satın almak mümkün. Hee bir itirazınız varsa lütfen bize değil Dalko’ya başvurun. Kardeşim bunların nesli tükeniyor sen nasıl satarsın diye sorabilirsiniz 🙂
Biz yengeçlerimizi Dalko’dan satın aldık. Önceden tanesi 20 TL iken 2020 Ağustos ayındaki fiyatı 10 TL’di. Yapım kısmını her ne kadar öğrenmek istesek de kaptanımız Kaan ser verip sır vermedi 🙂 Belli ki kendine has bir tarifi var. Bir ara parmaklarımızı yiyeceğiz sandık. Lezzeti anlatmakla tarif edilmez. Dişiler erkeklere göre çok daha lezzetli. Dişi mi erkek mi olduğu yengecin altındaki gövde şeklinden belli oluyor. Gövdesindeki şekil sivriyse erkek, ovalse bilin ki dişidir.
8.RAFTİNG TURU
Rafting’i Dalyan seyahatimizin son gününe yani dönüş günümüze bıraktık. Programı dediğimiz gibi Dalyan’a sürekli giden ve bölgeyi bilen arkadaşlarımız organize ettiği için Rafting’i de önceden ayarlamışlardı. Rafting’i İndos Rafting isimli firma ile yaptık. Bunun için önceden tur satın almanıza gerek yok. Aracınızla Köyceğiz’e Akköprü Köyü’ndeki İndos Rafting’in olduğu yere gidip buradan rafting turuna katılabilirsiniz. Yollar bozuk değil ama virajlı. Rafting’i bu işin uzmanı olan İmdat Bey ile yaptık. Kendisi gerçekten bu işi biliyor. Ve çok eğlendiriyor. Biz rafting’i yaptığımızda yaklaşık 7 bot vardı. Hepsinin takibini ve yönlendirmesini bizzat İmdat yapıyor. Yanımıza su geçirmez kameramızı almayı unutmuştuk. Ama işin güzel tarafı firmanın fotoğraf ve video hizmeti olduğu için bu açığı bir güzel kapatmış olduk. Kesinlikle dört dörtlük hizmet veren bir firma. KONUM için tıklayınız.
Rafting iki parkurdan oluşuyor. ilk parkurda Dalaman Çayı’ndaki su debisi yüksk olduğu için oldukça eğlenceli ve adrenalinli geçiyor. İkinci parkur ise barajdan sonraki bölüm. Burası ilk bölüm gibi yorucu değil. Daha çok belgeselin içindeymişsiniz hissi veren manzaralara sahip bir bölüm. Rafting başından sonuna yaklaşık 5 saat sürüyor.
DALYAN’DA KONAKLAMA
Dalyan’da dediğimiz gibi daha çok konaklamamış, günübirlik uğrayıp yolumuza devam etmiştik. Sosyal mesafenin çok önemli olduğu bu zamanda ev kiralamak tabi ki yine en doğru karar oldu. Biz Dalyan merkezde, özel havuzlu, 3 odası, geniş bahçesi ve Kral Mezarları manzaralı bir evde konakladık. Gecelik ücreti 2020 Ağustos için 1800 TL’di. Eğer villa konaklaması yapacaksınız siz de bizim gibi villa kiralayabilirsiniz. Otel seçeneği olarak merkezde çok şık ve butik oteller mevcut. Otel’de kalmadığımızdan bu konuda tavsiye veremeyeceğimiz için üzgünüz.
DALYAN NEREDE, NASIL GİDİLİR
Muğla ili Ortaca ilçesinde bulunan Dalyan’a özel aracınızla, otobüsle, uçakla hatta tekneyle bile gidebilirsiniz. Komşu ilçeler Marmaris, Dalaman ve Ortaca’dır.
Dalyan – Dalaman : 24 km
Dalyan – Fethiye : 60 km
Dalyan – Marmaris : 85 km
Dalyan – Muğla : 90 km
Dalyan – İzmir : 292 km
Dalyan – Antalya : 251 km
Dalyan – İstanbul : 760 km
Biz öncesinde İzmir’de olduğumuz için Dalyan’a aracımızla İzmir’den geçtik. Eğer araçsız gelecekseniz Dalyan’a en yakın havalimanı Dalaman olduğu için Dalaman’a uçup buradan Dalyan’a transfer hizmeti veren firmalardan ulaşımınızı sağlayabilirsiniz.
Bir diğer ulaşım şekli günübirlik tekne turlarıdır. Fethiye veya Marmaris’ten kalkan tekne turları ile Dalyan’a gelebilirsiniz.