Katolik mezhebinin ruhani merkezi olan 5 km² yüz ölçümü ile dünyanın en küçük ülkesi Vatikan’ı ziyaret ettik. Bu ülke içinde çalıştığın sürece vatandaşlık hak kazandırırken ayrıldığın anda vatandaşlığı düşürdüğü ilginç bir özelliğe sahiptir.
Vatikan Müzesi içerisinde bulunan mozaikler, tablolar, resimler, heykeller, halılar görülmeye değer eserlerdir. İçeride yer alan bölümler ise :
- Antik Sanat Bölümü : Mısır koleksiyonlarının, mumyaların olduğu alan.
- Raphael Odaları : Papa Julius II bu odanın yapımı için Raphael’i görevlendirmiştir.
- Sistina Şapel : Adını Papa Sixtus IV’den almıştır.
Metrodan San Pietro çıkışından çıkarak Müze tabelalarını takip ederek uzunca bir yürüyüş sonucu müze girişine vardık. Giriş kuyruğu metreler uzunluğunda biz biletlerimizi internetten aldığımız için (kişi başı 19 euro) online reservation kısmındaki görevli biletlerimizin üzerindeki barkodu elindeki cihaz ile okuyup kuyruğa takılmadan saniyesinde müzeye gidiyoruz. İçeride bilet gişelerinden elimizdeki çıktıyı biletlere çevirtip son kontrolden sonra artık müzeye nihayet girebildik. Müze de toplam 1400 oda var. Müzenin en dikkat çekici odalarından biri Raphael’in duvarlara işlediği resimlerin bulunduğu Raphael Odaları diğeri adını Papa Sixtus IV’den alan Sistina Chapel’dir. Bu odaya girdikten sonra solumuzda Hz. İsanın çarmıha gerilmiş heykeli tam arkasındaki duvarda ise Michelangelo’nun Kıyamet Gününü tasvir ettiği Last Judgment – Ahiret Günü tablosu bulunuyor.
Sistina Chapel – Last Judgement
Ünlü ressam Michelangelo 520 metrekarelik alana 4 yıllık çalışması sonucunda bu eseri meydana getirebilmiştir. Müzenin çıkışı da müzedeki eserler kadar etkileyici Giuseppe Momo’nun yapmış olduğu spiral merdiveni ile ziyaretçileri uğurlamakta.
Sanırım 3 saate yakın müzede vakit geçirdik. San Pietro Meydanına gittiğimizde bahçe ana baba günü gibiydi. Hem kilise girişinde hemde Posta önünde ciddi kuyruklar vardı. Vatikan Cumhuriyetinden birkaç arkadaşıma posta yollamayı çok istemiştim ama ne yazık ki o kuyruğa girmeyi pek gözüm yemedi. San Pietro Kilisesinin de önünde aynı yoğunlukta sıra vardı. Kilise kubbesiyle meşhurdur. 6.asırda Ayasofyadan sonra 1000 yıla yakın zaman geçtikten sonra bu yapı geçilmiştir. Kubbenin en zarif örneklerini Rönesans boyunca İtalya’daki mimarlardan çok Mimar Sinan yapmıştır. Bu kilisenin yapımı 16.yy ın sonununda bitmiştir. Vatikan İsviçreli muhafızlar tarafından korunmakta. Bütün dünyadaki hristiyanlar belli günlerde bu meydanda toplanıyor.
Piazza San Pietro
Bazilikanın içinde hemen sağ tarafta Michelangelo’nun La Pieta’sı muhakkak görülmeli. La Pieta Hz. İsanın çarmıha gerildikten sonra cansız bedeni ile Hz. Meryem’in kollarında tasvir edilen heykeldir.
Vatikan tarihi hakkında kısa bilgi
Garibaldi birlikleri Romayı işgal edene kadar papalık İtalya’nın ortasında Venedik sınırlarına ve güneyde de Napoli krallığına kadar İtalya’nın ortasına hakimdi. Buna papalık devleti deniyordu. İtalyan birliğini isteyen milliyetçilerin başlıca hedefi papalıktır. Nitekim Roma işgal edildikten sonra yeni kurulan krallığın merkezi de Torino’dan buraya taşındı. Ve bunun üzerine Papa bu gidişata çok kızarak dünyevi hakimiyetini kaybettiği için Vatikan’ı terk ederek şehrin içindeki San Pietro Laterona Kilisesine çekildi. Ve Papalık artık dünyaya buradan hükmetmeye başladı. Taki 1924-1926 yılları arasında Mussolini kendi Katolik olmamasına hatta ateist olmasına rağmen İtalyan halkının sesine kulak verdi ve Laterona’dan yapılan anlaşma ile Papalığa bugünkü statüsünü verdi. Vatikan dünyanın en küçük devletidir. Vatikan Sant Angelo Kalesi ve yanındaki yeşil bölge ayrıca romanın içindeki Laterona Kilisesi ve birkaç tane kilise daha etrafı sarı çizgi ile çizilmiş alanı kapsar. Vatikanın nüfusu 1.500- 2.000 kadar Papa, kardinallar, rahipler, rahibelerden oluşur. Avrupa’nın hatta dünyanın en mükemmel, en zengin, en iyi yönetilen müzesi burasıdır. Vatikan sınırsız sanat zenginliklerini koruyan bir devlet olduğu için bu yüzden bu devletin yaşanması istenir. Başka hiçbir devlet bu kadar kültür ve sanat zenginliğini bu kadar iyi koruyup idare edemez.
Gezi Tarihi : Ekim 2012