Dünyanın en tehlikeli yolu olarak seçilen Bayburt Of yolu Soğanlı Dağ’ında Derebaşı virajları olarak bilinen D-915 karayolu sınırları içinde bulunan 29 keskin virajdan oluşan bir ölüm yoludur. Son çıktığımız Karadeniz turumuzda bir çılgınlık yapıp “Dünyanın En Tehlikeli Yolu” olarak bilinen Derebaşı Virajlarında sürüş deneyimini yaşayıp, buranın gerçekten bir ölüm yolu olup olmadığını görelim istedik.
Dangerous Road sitesi Türkiye sınırları içerisinde bulunan bu yolu 2015 yılında Dünyanın En Tehlikeli yolu listesine eklemiş. Bahsetmiş olduğumuz yol Bayburt ile Of arasında konumlanıyor.
Yol, 1916 yılında Rus askerlerinin Türk işçileri çalıştırılması sayesinde yapılmıştır. Amaçlanan şey ise mühimmatın kısa yoldan sevk edilmesini sağlamakmış. Bu yüzden Trabzon ile Baybur arasındaki yol mesafesini kısaltmak amacıyla bu yol inşa edilmiş. Bunun üzerine Bolşevik İhtilalinin çıkmasıyla Rusya savaştan çekiliyor. Ve Derebaşı Virajları yani D-915 karayolu kendi kaderine terk ediliyor. Yöre halkı bu yolun tamamlanmasından sonra kısa olduğu için bu yolu kullanmaya başlıyor. Sadece araçlar değil yolcu otobüsleri ve yük kamyonlarına kadar pek çok araç bu yolu tercih ediyor. Hatta söylenenlere göre büyük araçlar bu yolda giderken yol boyunca dar kesimlerde 3 teker üzerinde gidildiği yönündedir.
Şimdi size Dünyanın En Tehlikeli Yolu hakkındaki gerçeklerden bahsedelim.
Yolda girilmez tabelası var deniyor. Varsa bile sanıyoruz çok ufaktı ki biz bunu göremedik 🙂
Girilmez olduğu için insanlar yeni yola yönlendirme yapıyor deniliyor. Kimse kimseyi yönlendirmiyor arkadaşlar. Biz bu yolu yaparken bizim haricimizde toplam 4 araçla karşılaştık. Zaten eğer navigasyonla buraya gelirseniz kimseye de yol sormanıza gerek kalmayacaktır. Biz nasıl ki elimizde koymuşuz gibi bulduysak sizler de hayli hayli bulabilirsiniz.
Tehlikeli yol olarak 29 keskin virajdan bahsediliyor. Yolun asıl tehlikeli yolu virajlardan öte Bayburt tarafından gelecekseniz virajlara kadar olan uçurum kenarı daracık yoldur. Virajları almak bizim için en kolayıydı. Eğer Trabzon-Çaykara tarafından gelecekseniz virajlara kadar olan yol Bayburt yönünden geldiğiniz yola göre daha kolaydır.
Bayburt Of Yoluna Nereden Başlamalıyım
Derebaşı virajları olarak anılan yol toplamda 29 virajı kapsıyor. İşin içine viraj girince mantıklı olan her zaman viraja tırmanmak yerine viraj inmektir. Çünkü gitmeden önce aldığımız bilgiye göre bu tamamen topraktan oluşuyor. Bir de üstüne virajlar tek seferde alınamıyor diye bilgi edinince, biz en iyisi virajlara yukarıdan başlayalım dedik. Bu yüzden size tavsiyemiz eğer Trabzon üzerinden Bayburt yönüne gitmenizdir.
Trabzon Havalimanından 26 km gidip Araklı’yı geçer geçmez ışıklardan, köprünün oradan sağa sapın,
Sağa saptıktan sonra yolu 85 km dümdüz takip ederek Çatıksu Köyüne varacaksınız, Çatıksu Köyünden 18 km dümdüz devam ederek Akbulut’a varacaksınız. Akbulut’a varmanızla D-915 karayoluna giriyorsunuz. Karayola girmenizle sola dönmelisiniz. Hemen 20 km sonra solunuzda Soğanlı Geçidi tabelası önünde poz vermeyi ihmal etmeyin 🙂
Buradan sonra sürekli yolun sağ tarafını takip ederek 7 km daha ilerlemelisiniz, yol ayrımından sağ döneceksiniz,
Yaklaşık 1,5 km sonra Derebajı virajlarının başına varmış olacaksınız.
Biz size bu bahsettiğimiz rotanın sadece Çatıksu kısmını yapmadık. Onun yerine Çatıksu’ya varmadan önce Suludere’den saptık. Ama buranın yolu çok bozuk olduğu için sizlere tavsiye etmiyoruz.
Derebaşı Virajları Zorluk Derecesi
Zorluk kişiden kişiye fazlasıyla değişen bir olgudur aslında. Lüneparktaki o dandirik aletlere dahi binmekten korkan bana göre Derebaşı Virajları tırı vırı geldi. Ama yine yeniliyorum. Gondol’a binemezken bu yol basit geldi diyorum. Aslında nedeni basit. Çocukluğumdan beri yaylara gidip geldiğimden dolayı sanırım bu tarz hatta daha korkutucu yollara alışkınım. O yüzden zorluk derecesini anlatırken kendimden pay vermek çok doğru olmayacak. Dışarıdan bir gözle bakmaya çalışıp bir değerlendirme yapmam gerekirse burası gerçekten adrenalin ve macera tutkunları için biçilmiş bir kaftan. Araç giderken kafanızı camdan dışarı çıkarıp acaba lastik yolun dışına taşıyor mu diye bakmamak için kendini tutmayacak ve dışarı bakacaksınız. Kimi yerde araçtan inip kendinizi güvene almak isteyeceksiniz 🙂
Bir de sık sorulan bir soru var. Eğer karşıdan araç gelirse kim kime yol veriyor ve nasıl veriyor şeklinde. Yolun tamamı daracık değil. Bazı bölgelerde geniş alanlar mevcut. Biz karşıdan gelen bir jeeple burun buruna kaldık. Şansımıza yol biraz geniş olduğu için yan yana geçebildik. Virajların olduğu bölgede hiçbir sıkıntı yok en kötü müsait olan biri geri geri gider. Ama Bayburt yolundan geliyorsanız virajlara varmadan önceki o 1-2 km’lik yolda oldu da karşıdan bir araç gelirse işte o zaman durum farklı oluyor. Burada da usta şöföre iş düşüyor 🙂 Kendinize güvenmediğiniz yerde sakın zorlamayın.
Bayburt Of Yolu Öncesi Hazırlık
- Bizim en önemli hazırlığımızdan biri 4×4 araç kiralamak oldu. Ama yolda Toros’un jet hızıyla gittiğini görünce acaba gereksiz yere mi kiraladık ki dedik bir an. Bu işin şakası tabi 🙂
4×4 bir rahatlık, hem yol tutuşuyla hem de aracın yüksek olmasıyla altını vurma riskiniz en aza iniyor. Biz yol boyunca aracın altını bir kere olsun vurmadık ama görünen o ki bir yerlerde başka yanlışlar yapmış ve farkına varmamışız 🙂 Virajları indikten sonra biraz yol gidince araçtan gelen sesi daha net alır olduk. Öncesinde de bir şeyler sezmiştik ama birimiz şöför tarafından diğerimizse arka taraftan aracın altını kontrol ettik. Nedense aklımıza sağ tarafa bakmak gelmedi. Yolda ses git gide artınca yahu bu nedir demekten alamıyoruz kendimizi. O sırada yolun sol tarafındaki güvenlik hizmeti sağlayan çocuklar “Abi bu lastikle nereye” diye seslenince, hop hemen durduk. Biz hiç anlatmayalım devamını, görüntü fazlasıyla durumu izah ediyor zaten.
- Diğer bir hazırlığınız navigasyon olmalı. İnternet zaman zaman kesilebildiği için offline map edinmelisiniz. Bizim tercihimiz Maps.Me’den yana. Gideceğimiz yeri önceden pinleyerek, ulaşım konusunda çok rahatlık sağlıyoruz.
- Atıştırmalık ıvır zıvır alın yanınıza. Yol boyu ne restaurant ne de adam akıllı market göremedik. Başından böyle olacağını tahmin ettiğimiz için aracı meyve, çerez ve suyla doldurmuştur. Çok yeme fırsatımız olmasa da onların araçta olduğunu bilmek yetti 🙂
- Hava durumunu kontrol edin. Olur olmaz zamanda Bayburt-Of yolunu yapmaya kalkışmayın. 2000 metrenin üzerinde olduğu için kış ayından çıksa bile karların kalkması uzun süre biliyor. Tam yaz ortasında veya yaz sonunu geçirmeden gelmek en doğru tercih olacaktır.
Konum için buraya tıklayıp tarif alabilirsiniz.