Edirne köprülerinin mimari yapıları ve tarihteki önemi bilinmektedir. Önce Tunca, Meriç ve Arda akarsularının üzerilerine yapılmış olan köprülerin isim listesini verip birkaç kısa cümle ile açıklayıp yazımızın sonunda ziyaret ettiğimiz Tunca ve Meriç köprülerinden daha detaylı bahsedeceğiz.
Gazi Mihal Köprüsü : Köprülerin en eskisi Bizans İmparatoru Micheal Palailogos (1261-1282) dönemindedir.
Saraçhane Köprüsü – Şahabettin Paşa/Sultan Mustafa: 10 kemeri olan köprüyü Sultan II. Murat döneminde devlat adamı olan Şahabettin Paşa 1451 yılında yaptırmıştır.
Fatih Köprüsü : Fatih Sultan Mehmet devrinde yapılmış bir taş köprüdür.
Yıldırım Köprüsü : 1987-1989 yılları arasında Karayollaro tarafından onarılmış ve bugünkü halini almıştır.
Yalnız Göz Köprüsü : Tek kemeri ve tek gözü olan köprünün mimarı Mimar Sinan’dır.
Beyazıt Köprüsü : Yakında yaşayan insanların camiye ulaşımını kolaylaştırmak için H.983/M.1488 yılında Sultan II. Beyazid tarafından Mimar Hayrettin’e yaptırılan köprüdür.
Kanuni/Saray Köprüsü : Sarayiçi muhitini Edirne’ye bağlayan 60 metre uzunluğuna sahip köprü Kanuni Sultan Süleyman döneminde 1533-1554 yılları arasında yapılmıştır.
Ergene Köprüsü : Edirne’nin Uzunköprü ilçesinde Ergene nehri üzerine 172 kemer ile kurulu taş köprü II. Murat tarafından 1427 yılında Mimar Muslihiddin’e yaptırılmıştır. Köprü kanatlarının park çeşmesine kadar uzanan 150 metrelik kısmı saymazsak köprüdeki ilk gözün başladığı yerden son gözün bittiği noktaya kadar 1238 metre uzunluğundadır. (Kemer sayısı sonradan 174’e çıkarılmış ve köprünün uzunluğuda 1392 mt’e ulaşmıştır.)
Edirne şehrini gezdikten sonra Karaağaç’a giderken ilk Tunca daha sonra ardından gelen Meriç köprüsünden geçiyoruz.
Tunca nehri üzerinde yer alan Tunca köprüsünden bahsetmeden önce Tunca Nehri hakkında bilgi vermek daha doğru olur;
Tunca Nehri 16. Yy’a kadar kentin içme suyu ihtiyacını karşılayan nehir 330 km uzunluğa sahip bunun yalnız 31 kilometresi Türkiye sınırları içerisindeyken geri kalanı Bulgaristan’dadır. Tunca Nehri Tunca köprüsünün 1 km aşağısında Meriç Nehri ile birbirine karışır.
Tunca Köprüsü
Tunca Nehri üzerinde yer alan köprü ismini nehirden almıştır. Edirne’nin en güzel köprülerinden biri olma özelliğine sahip köprünün yapımı 1608 ila 1613 yılları arasında gerçekleşmiştir. Mimarı Sultan Ahmet Cami’ni inşa eden Mehmet Ağa’dır. Köprü üzerindeki parke granit taşlar orjinaldir. Köprünün asıl adı Defterdar Ekmekçizade Ahmet Paşa’dır. Ancak Halk arasında Tunca denilmektedir. Hatta tabelaları bile Tunca olarak yazılıdır.
Çok uzun olmayan köprüden aracımızla geçip sırada muhteşem eser çıkıyor karşımıza.
Meriç Köprüsü
Bulgaristan’da doğan nehir Türkiye Edirne üzerinden Ege denizine dökülmektedir. 490 km uzunluğa sahip Meriç nehri üzerinde eşsiz güzellikte bir köprüdür Meriç köprüsü. 1842 – 1847 yılları arasında (Aldülmecit dönemi) yapılan köprü 263 metre uzunluğuna, 7 metre genişliğine sahip olup 13 ayak üzerinde 12 kemerlidir. Osmanlı döneminin en son yapısıdır.
Nehir kenarına kurulu çay bahçelerinden birinde oturup günün yorgunluğunu kahvenizi içerek, yeşillikler arasında Meriç Nehri üzerinde Meriç köprüsü karşısında çıkarabilirsiniz.
Köprü bitiminin sağı ve solunda ki çay bahçeleri çok yoğun ve kalabalık olduğundan biz Lalezar’a gittik. Hem daha rahat hemde daha sakin. 2 çay ve 2 türk kahvesi için 16 TL ödedik.