Seyahat planlanlamanızı mükemmel bir şekilde tamamladınız fakat en iyi seyahat uygulamaları hakkında net bir fikir sahibi değilseniz kendi kullandığımız en iyi 10 seyahat uygulamaları ve ne işe yaradığı hakkında bir yazı yazarak sizi bu dertten kurtarmak istiyoruz. Eğer aşağıda yazacağımız listedeki uygulamaları sırasıyla indirmeniz ve size verdiğimiz talimatlara uymanız halinde müthiş bir gezi gerçekleştireceğinizi garanti ediyoruz.
İngilizce Konuşamıyorsanız : GOOGLE TRANSLATE
Öyle ülkelere gidiyoruz ki yeri geliyor İngilizce bilmemize rağmen işe yaramıyor 🙂 Sakın ola Ingilizce bilmiyorum diye bunu kendinize dert etmeyin. Özgüveniniz olması yetiyor. Gittiğimiz ülkelerde dip bucak gezdiğimiz için taşra diyebileceğimiz yerlerde hatta yeri geliyor şehirde bile Ingilizce konuşamayan yerlilerler muhattap olmak zorunda kalıyoruz. Bu işin üstünden gelmenin en kolay yolu google translate sayesinde çözülüyor. Kendi dilinizde ne demek istediğinizi yazıp hangi dile çevrilmesini istiyorsanız Google Translate o dile çeviriyor. Karşınızdaki insana telefonunuzu çevirip ekranı göstermeniz yeterli. O da size aynı şekilde söylemek istediğini yazıyor. Ve bu sayede anlaşmış oluyorsunuz.
Yönünüzü Şaşırmayın : MAPS.ME
Maps.Me bizim yıllardır vazgeçemedimiz offline harita uygulaması. Seyahat edeceğiniz ülkeye gitmeden önce gideceğiniz ülkeye zoom yaparsanız aplikasyonda indir seçeceğini çıkıyor karşınıza. İndir tuşuna basmanızla haritanız artık uygulamanın içine inmiş oluyor. Haritayı indirdikten sonra bizim ilk yaptığımız şey önce kalacağımız oteli pinlemek. Sonra sırasıyla gezilecek yerleri tek tek pinlemek. Bu sayede gün gün nereleri gezeceğimizi, gezilecek yerler arasındaki mesafeyi öncesinde bilmiş oluyor ve programı ona göre yapıyoruz.
Otel için : BOOKING
Eğer seyahat edeceğiniz ülkeye programsız gidiyorsanız. Ve nerede kalacağınıza ülkeye vardıktan sonra karar verecekseniz Booking uygulaması tam sizlik. Booking dışında önerilen diğer siteleri tavsiye etmiyoruz. Güvenlik ve müşteri desteği anlamında en profesyonel hizmeti veren Booking’dir. Hele Agoda sitesi. Bundan uzak durabildiğiniz kadar durun. Bu saçma site yüzünden 2018 yılında 6000 Usd zarara girdiğimiz için bir daha agoda’nın sayfasını dahi açmaz olduk.
Booking’e alternatif olarak Hotels. com sayfasını öneriyoruz. Bunu kullandık ve hiçbir zararını görmedik. Ayrıca anında müşteri desteği de alabildiğimiz için tavsiye ederiz.
Ev Kiralamak İsteyenler : AIRBNB
Bazen otel yerine ev ya da villa kiralamak daha avantajlı olabiliyor. Hele iki kişiden fazla seyahat ediyorsanız kesinlikle otel yerine ev kiralamak en tasarruflu yöntem olacaktır. Mesela Bali adasına gidecekseniz ve özel havuzlu villa kirayacaksanız kesinlikle Airbnb’den bakın evlere. Ve mümkünse kiralamayı bu site üzerinden yapın.
Uçak Bileti : SKYSCANNER
Uçak bileti için bizim ilk baktığımız sitelerden bir tanesi Skyscanner sayfasıdır. Öncelikle bunu telefonunuza bir indirin. Fakat bileti ucuz görüp sakın almayın. Size listelenen hangi havayolları veriliyorsa. O havayolu sayfalarına tek tek girip bir de buradaki fiyatlara bakın. Ve sonrasında ana havayolu firmasının sayfasındakiyle Skyscanner’daki fiyatları karşılaştırın.
Bu arada skyscanner’da uçuş arattıktan sonra mutlaka uçak bileti alır gibi son aşamaya yani size vergiler dahil fiyat verilinceye kadar devam edin. Bu sayede son fiyatı da görmüş olur. Ona göre daha sağlıklı kıyas yapabilirsiniz.
Araç Kirası : RENTALCARS
Nereye giderseniz gidin en uyguna araç kiralayabileceğiniz sitenin rentalcars olduğunu unutmayın. Hertz, Budget, Avis, Europcar gibi uluslararası firmaların da araçlarının kiralandığı sitede güvenli bir şekilde araç kiralama işlemi yapabilirsiniz. Biz son seyahatimiz Meksika için önce Avis ve Budget’ın kendi sayfasına girdik. Sonrasında Rentalcars’a girip fiyat karşılaştırması yaptığımızda arada dağlar kadar fiyat farkı olduğunu görünce kiralama işlemini haliyle Rentalcars’dan yaptık.
Rotanızı Bilin : ROMEO2RIO
Bu uygulama sayesinden bir yerden başka bir yere giderken toplu taşıma, uçak, taksi ücretlerinden rotalara ve mesafelere kadar tüm detayları veren çok güzel ve işinizi kolaylaştıracak bir uygulama.
Taksiye Alternatif : UBER & GRAB
Yeri geliyor öyle ülkelere ziyaret ediyoruz ki taksiciler taksimetre açmaya yanaşmıyor. Bazı yerlerde ise mesela buna en güzel örnek geçen yıl gittiğimiz Filipinler seyahatimizdir. Manila’da 5 yıldızlı bir otelde konaklama yaptığımız süre boyunca otel çalışanlardan taksi çağırmalarını istediğimde telefonunuzda Uber yüklüyse Uber çağırın demişlerdi. Hatta Manila havalimanında özel Uber durağı olduğunu da görünce Filipinler’de Uber’in ne kadar önemli olduğunu anladık.
Grab için vereceğim örnek ise en son seyahat ettiğimiz Bali’den. Bali’de taksilere bindiğinizde şunu bilin hiçbiri taksimetre açmıyor. Kafasına göre fiyat veriyorlar. 3-5 km için 200K IDR taksi ücreti yerine Grab sayesinde aynı yolu 37K IDR’e gittiğimizi de belirtmek isteriz.
Her iki uygulamayı da yaşadıklarımızdan örnekler verecek anlattık. Artık bu uygulamaları indirip indirmemek size kalmış 🙂
Şehiriçi Ulaşım İçin : CITY MAPPER
Şehiriçi ulaşıma çözüm getiren bir uygulamadır. Gittiğiniz şehirdeki toplu ulaşım araçlarının duraklarının nerede olduğunu, hangi saatlerde otobüs, vapur, metro ve benzeri ulaşım araçlarına ait seferler olduğunu ve ücretlerine kadar sizlere tüm detayları sunan bir uygulamadır.
Fotoğraflarınızı Renklendirin : LIGHTROOM
Fotoğrafçı olalım ya da olmayalım hemen hemen herkesin kullandığı bir uygulama da Lightroom’dur. Fotoğrafçı olmadığımız ve gittiğimiz ülkede haftalarca kalmadığımız için sınırlı zamanımızda elimizden geldiğince çok yer gezmeye çalışır. Ve bu esnada da ışık durumuna çok takılmadan fotoğraf çekeriz. Özellikle pek çoğumuz ters ışık nedir bilmediği için ters ışığa rağmen beğendiği yerin önünde fotoğraf çekilir. İşte karanlık ve renksiz çıkan fotoğrafları daha renkli ve daha ışıklı hale getirmek için çözümü Lightroom sunuyor.
İndirmenizi Önermediğimiz Uygulamalar
Döviz Çevirici : Mesela gideceğiniz ülkenin kuru için size kalkıpta döviz çevirici indirin demiyoruz. Eğer bunu indirme ihtiyacı duyuyorsanız zaten vay halinize 🙂 Hiç yurtdışına çıkmayın daha iyi. Ülkeye adım atar atmaz her turist gibi sizde döviz bürosundan en azından 100 Usd bozduracaksınız. Bozdurduktan sonra elinizdeki yerel paradan 1 usd’nin ya da 100 usd’nin ne kadara denk geldiğini görecekseniz. Bu kadar kolay bir yol varken telefonunuzda boşuna yer kaplayan uygulama indirmeye gerek yok diye düşüyoruz. İlla indireceğim derseniz XE Currency’i tavsiye ederiz.
Yukarıda listelemiş olduğumuz tüm uygulamaları bizzat kullanıyoruz. Ve sizlere sadece memnun kaldıklarımızı anlattık. Bunlar haricinde ana gereksinim duyacağınız başka uygulama bulunmamaktadır. Ancak fotoğraf editleme konusunda Lightroom haricinde bir çok uygulama olduğunu söyleyebiliriz. Umarız seyahatiniz öncesi yazdığımız uygulamalar işinizi görür.