Fas Güvenli Mi?

Fas seyahati sonrası en çok aldığımız soru da Fas güvenli mi oldu. Aslında ne yalan söyleyelim bizim de gitmeden önce tek aklımızı kurcalayan soru bu Fas’ın güvenli olup olmadığıydı. Sonuç itibariyle Afrika kıtasına ayak basacağız. Afrika deyince herkesin güvenlikle ilgili tedirginliği oluyor.

Ama Fas’ın güzeller güzeli şehirleri Marakeş, Fes ve Şafşavan da bir yandan güvenlik tedirginliğine karşı gidip görmek, gezmek için bize o kadar cazip geliyordu ki. Biz de sizler gibi başladık Fas güvenli mi, yapacağımız yerel ulaşım araçları ne derece güvenli, akşam sokaklarda rahatlıkla yürüyebilecek miyiz? Fes ve Marakeş’in ara sokaklarının en derinliklerine mi girsek yoksa şöyle ucundan bakıp da çıksak mı gibi onlarca soru vardı aklımızda. 

Fas’ın güvensiz olabileceği fikri bir bakıma müslüman bir ülke olması ve Afrika kıtasında yer almasıyla Suriye, Irak ve Libya’daki uluslarası terörist gruplarla ilişki içinde olabileceği düşüncesinden ileri geliyor.

İspanya’dan yalnızca bir kaç kilometre uzaklıkta bulunan ülkede Endülüs etkisini görmek mümkündür. Bu sayede Avrupa ile arasında kültürel bağlar halen devam etmektedir. Hatta Fas’ın kuzeyinde İspanyolca’nın konuşulduğu da dikkatlerden kaçmıyor.

Fas’ta yaşanmış terör saldırıları;

2003 yılında Kazablanka’da bombalı saldırı sonucu 33 kişi ölmüştür,

2011 yılında Marakeş’teki Argana Cafe’ye yapılan saldırı sonucu 17 kişi ölmüştür,

Tüm bunlar Fas’ın güvensiz bir ülke olduğunu anlamına gelmez. Bir genelleme yaptığımız zaman bu tür saldırıların artık Avrupa ülkelerinde dahi yaşandığını görüyor, duyuyoruz. Kaldı ki kendi yaşadığımız ülkeyle kıyasladığımız zaman çok daha güvenli olduğu tartışmasızdır.

Avrupa’nın pek çok ülkesinden turist ağırlayan ülke Tripadvisor 2017 Traveler’ Choice’a göre 2017 yılının en çok tercih edilen ülkelerinden biri seçilmiştir.

Fas gezisi için hazırlıklara başlarken harıl harıl güvenlik araştırması yapıyoruz. İstediğimiz bilgilere ulaşamayınca çevremizde giden kim varsa onlardan bilgi alıyoruz. Ama sonuç hep aynı.. Aman çok dikkatli olun! uyarısını alıyor her defasında. Neymiş efendim ara sokaklara çok girmemek lazımmış, telefonla selfie çekerken telefonu kaparlarmış, hava kararınca yollarda çok yürürmemek gerekiyormuş, Fas erkekleri çok rahatsız edici bakışlar hatta laf atıyorlarmış gibi gibi gibi………

Bunca uyarıyı duyduktan sonra gel de korkma. Yemin ediyorum telefonu yolda gezerken öyle bir tutuşum var ki sanki gelip elimden zorla alacaklar eheuheh. Çantayı zaten ilk bir kaç gün sürekli önümde taşıdım 🙂

Sonuca yani bizim gördüklerimize gelelim isterseniz;

Ben Fas’a annemle gittim. Yani iki kadın düştük yollara. Zaten ben nereye desem annem güvenli mi değil mi diye sorgulamaz, takılır peşime gelir. Ama bu seferki öyle olmadı. Baktım güvenliği benden çok araştırıyor. İlk bir kaç gün kadına telefonu elinde tutturmadım. Neymiş çalınırmış diye. O da ne yapsın alışkanlık işte. Fotoğraf çekilicem diye eline alıyor öylece unutuyor.

Fas’ta Otobüse Binilir Mi?

Kazablanka havalimanına indikten sonra havalimanının içinden kalkan trenle şehre gittik. Burdan hemen oyalanmadan Marakeş tren biletimizi aldık. Marakeş’e varışımız akşamı bulmuştu. Trenden en son biz indik. Baktım iki avrupalı çift bankta oturuyor. Yanlarına gidip merkeze otobüs mü yoksa taksiyle mi gitmemizi önerirsiniz diye sordum. Otobüsün oldukça güvenli olduğunu ama sürekli dur kalk olduğundan taksiye binmemizi önerdiler. Taksi ücretinin ortalama fiyatını da sordum tabi. Ama orada yaşayıp taksi fiyatını bilememesi hanesine eksi puanı işledi 🙂 Kızın dediği paranın 1/3 fiyatına merkeze gittik. Bu arada otobüslerin de güvenli olduğunu öğrenmiş olduk. “Yani neymiş Fas’ta otobüse binilebilirmiş”

Marakeş Sokaklarında Gece Yürünür Mü?

Takside yolculuk yaparken haliyle taksici hangi otele gideceğimizi soruyor. Medina bölgesine araç girmediği için otele yakın bir kapıda indiriyor bizi. Tabi çakal otelimizin adını öğrendi ya hemen etraftakilere kendi dilinden nereye gideceğimizi söylüyor. Amaç bize rehberlik edip otele götürmeleri.

Böylelikle bahşişi kapacaklar. Yedik mi? Tabi ki hayır. Açtık navigasyonu sessiz sokaklarda yürümeye başladık. Ama biliyorum yolu demenize rağmen sizin yürüdüğünüz yolun yanlış olduğuna ısrar ediyorlar. Sakın kanmayın bu yalanlara 😉 “Yani neymiş Marakeş’in labirent sokaklarında kadın başına yürünebiliyormuş”

İnsanlarla Kaynaşın

Fas halkı görüp görebileceğiniz en konuşkan, en samimi toplumdur. Hele biz Türklere bayılıyorlar. Zaten adamların hayatı Türk dizileriyle geçiyor. Yolda yürürken konuşmanızı duymadan tipinizden Türk olduğunuzu anlıyorlar.

Deri Tabakhanelerine Çok Dikkat

Fas gezimize Marakeş’ten başladığımız için Marakeş’te gezilecek yerler listesini tamamlamak adına listeye Marakeş’teki deri tabakhanesini de eklemiştik. Tabakhane şehrin biraz dışında kalıyor. Şehrin dışına çıktıkça da sokaklardaki profil ve dükkan kaliteleri epey düşüyor. Tabakhanenin önüne vardığımızda hemen bir adam yanımıza gelip elimize nane iliştirdi. Ardından başladı tabakhaneyi anlatmaya. Bu arada öyle hızlı ve seri anlatıyor ki ne fotoğraf ne video çekilmemize fırsat veriyor. Burada yan yana iki tabakhane var. Biri berberilere diğeri Araplara ait. Dışarı çıktıktan sonra tutturuyor illa dükkana götürüp buradaki deriler yapıldıktan sonra nasıl ürünler ortaya çıkmış onu gösterecekmiş. Yok biz merkeze gidiyoruz deyince. Tamam zaten bu yolda oraya çıkıyor diyor. Peki bunu yedik mi tabi ki yemedik 🙂 Yemeyince beyfendi sinirleniyor bu sefer para istiyor. Bizi gezdirdi diye hak etmişmiş. Eline bozuk para tutuşturduk ama beğenmedi verdiğimizi. Başladı bir laf dalaşı. İlla fazla para vermemizi istiyor. Bu esnada da benim elimde telefon boynum fotoğraf makinası. Koysam koyamıyorum çantaya. Ulan acaba gasp yapar mı diyorum. Demeye kalmadan bir adam daha geldi. Laf dalaşı artık ittirmelere kadar ilerledi. Ama inat ettim bir kere bu adama 5 kuruş vermicem! Şansa önümüzde 5 tane turist gördük. Yanlarına ilişip öyle yürümeye başladık. Adam bağıra çağıra arkamızdan bir süre geldikten sonra pes etti. “Yani neymiş Marakeş’te tabakhaneye gidilmezmiş”

Bunun yerine eğer rotanızda Fes varsa lütfen Marakeş yerine bu hakkınızı Fes şehrine saklayın. Hem Fes’teki çok daha büyük hem de daha güvenli. Bunun için de yapmanız gereken şey Fes’teki otel resepsiyonundan size rehber temin etmelerini rica etmeniz gerekiyor. Çok komik bir rakama rehber sizi Fes Chouara Tabakhanesine götürüyor. Tabakhane girişinde ayrıca para ödemiyorsunuz, fotoğraf çekerken kimse sizi rahatsız etmiyor. Dükkanın içinden girip yukarı çıktığınız terasta dilediğiniz kadar vakit geçirebilirsiniz.

Akşam lokal bir restaurant’ta yemek yiyecek kadar güvenli

Fas’ın En Güvenli Şehri Şafşavan

Kazabanla, Fes ve Marakeş’e kıyasla kendimizi en güvenli ve rahat hissettiğimiz şehir Şafşavan olmuştu. Zaten ufacık bir şehir, her şey iç içe. Kimse sizi bir yere götüreyim, bir şey satayım diye ısrarcı değil. Oldu da yolunuzu kaybettiniz halka rahatlıkla yön sorabilirsiniz. Arkanıza takılmadan size yolu tarif edeceklerdir.

Makalemizin sonunda size kısaca söyleceklerimiz Fas’ın güvenli olduğudur. Hırsızlık, gasp, taciz gibi olaylar ülkemizde alıp başını gitmiş durumdayken yabancı ülkede emin olun kendi ülkenizden daha güvende olacaksınız. Tabi güvenli dedik diye aman tedbiri elden bırakmayın. Ne olur ne olmaz diyerek her zaman bir ihtimal diyerek sürekli dikkatli olmanızda fayda var. Her zaman bir tehlike gelebilir fikri aklınızdan çıkmamalı. Bu sadece Fas değil dünyanın neresine giderseniz gidin geçerlidir.

Mesela Fas için güvenli dedik diye otostop çekmeyin, biri evine davet ettiğinde gitmeyin, erkeklerle çok samimi olmayın. Yine aşağıda yazmış olduğumuz minik önlemleri de göz ardı etmezseniz seviniriz. Şimdiden Fas’a gidecek arkadaşların hepsine iyi ve güvenli yolculuklar dileriz.

MİNİK ÖNEMLER

  • Havalimanından ücretsiz sim-card alın. Şehirde internet paketi alabilirsiniz. Arkadaşınız veya eşinizle gittiyseniz telefonlarınızı kaydedin. Olası kaybolma ihtimaline karşı iletişim halinde olmanıza yarar.
  • Müslüman bir ülkede gezdiğinizi unutmayın ve çok açık kıyafetler giymekten kaçının.
  • Marakeş sokakların ergen erkeklere yol sormayın. Bayanlara sormak her zaman daha iyidir. Erkeklere sormanızın da bir kötü yanı yoktur. Ama durduk yere peşinize takılıp sorduğunuz adrese kadar sizi götürüp karşılığında bahşiş isterler. Genelde otellerin tavsiyesi de bu yöndedir.

 

ÖNEMLİ TELEFONLAR

Polis 19 – 112

Kazablanka Fahri Türk Konsolosluğu

Lokal: (052) 266.0515
Uluslararası: +212.52.266.0515

Fes Fahri Türk Konsolosluğu 

(+212) (535) 600 659

Marakeş Fahri Türk Konsolosluğu 

(+212) 661 43 78 06

Diğer tüm Fas yazılarımıza buradan ulaşıp okuyabilirsiniz.

More from the blog

MARAKEŞ GEZİ REHBERİ: TÜM BİLGİLER

Marakeş gezi rehberi ile Fas'ın en popüler şehirlerinden birini tüm detaylarıyla sizler için kaleme aldık. Şehir, tarihi Marakeş Medinası'nın karmaşası, yemyeşil bahçeleri, lüks sarayları...

FAS’TA GEZİLECEK ŞEHİRLER

Fas, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle ünlü olan büyüleyici bir ülkedir. Fas'ta gezilecek şehirler renkli pazarları, tarihi medinaları ve etkileyici mimarisiyle dikkat çekmektedir. Fas birçok...

FAS HAKKINDA GENEL KÜLTÜR

Fas gezisi yapacak için önceden Fas hakkında genel kültür mahiyetinde tüm akla takılan soruların cevabını vermek istiyoruz. Turla ya da münferit gidiyor olmanız fark...

Fas’ın En Huzurlu Şehri Şafşavan

Chefchaouen yani bizim bildiğimiz Fas'ın mavi şehri Şafşavan.... Fas gezilecek yerler rotamıza eklediğimiz, gitmek için can attığımız, maviye doymak istediğimiz, huzur bulmak istediğimiz şehir.  Şafşavan...