Sheldrick Fil Yetimhanesi Nairobi’nin görülmesi gereken başlıca yerlerinden bir tanesi. Gitmeden önce lütfen park olarak algılamayın burayı. Neden mi? Gelin birlikte okuyalım…..
1977 yılında Tsavo Milli Parkının müdür olan David Sheldrick’in anısına eşi Daphne Sheldrick tarafından kurulan sheldrickwildlifetrust yetimhanenin amacı kaçak avcılık sonucu yetim kalan fillerin burada yetiştirilmesini amaçlayan rehabilitasyon merkezi olmasıdır.
DAVİD SHELDRİCK KİMDİR?
David Sheldrick, Kenya National Park’ında çalışmaya başladığı 1948’de ve sonra devam eden 20 yılda, neredeyse haritada bile olmayan ve kuş uçmaz kervan geçmez Tsavo bölgesini, Kenya’nın en büyük ve en ünlü Ulusal Parkı haline getirdi. Kendisi, kariyerine Nairobi’de devam etmek üzere Kenya’nın Vahşi Yaşam Birimlerinin 1976’da başına geldi ve 6 ay sonra öldü.
Her gün 11:00 – 12:00 arası bir saat ziyaretçilerini kabul eden yetimhanede filleri besleyebilir, çamur banyolarını izleyebilir ve onlarla vakit geçirebilirsiniz. Hatta bununla da kalmayıp senelik sadece 50 usd vererek bir filin sahibi olabilirsiniz. Sahip oldunuz diye alın eve götürün demiyorlar elbet. Verdiğiniz 50 usd sayesinde bu miniğin yıllık bakım masrafları karşılanmış oluyor. Sahiplenmek için bu linkten detaylara göz atabilirsiniz.
Filler Niye Çamur Banyosu Yapar
Fillerin derisinde yaşamakta olan küçük parazitler vardır. Filler de bu parazitlerden kurtulmak ve aynı zamanda yaralarının kapanmasına yardımcı olması için çamur banyosu yaparlar. Çamur banyosu yapmak için uzun hortumlarından yardım alarak bu işlemi yaparlar.
Giriş Ücreti : 7 USD / 500 KES (Fiyat 2016 yılı için geçerlidir. Gitmeden önce güncel fiyatı kontrol etmeniz tavsiye edilir)
Madem fil yetimhanesinden, doğaya kazandırılan filler hakkında bilgi verdik biraz da bu güzel hayvanlar nasıl beslenir ondan bahsedelim.
12 Ağustos Dünya Fil Günü
Fillerin özellikleri
Fillerin kalbi yaklaşık 20 kg’a kadar çıkmaktadır. En küçüklerindeki bu ağırlık 12 kg’dır.
Beyinleri ortalama 4-6 kg arasındadır.
Hortumları ile tek seferde 6 lt su tutabilirler. Günde ortalama 200 lt su içerler. O yüzden sulak yerde yaşamayı tercih ederler.
Günde ortalama 200 kg besin tüketirler.
Toplam 24 dişi vardır. Ağzının kenarındakine her ne kadar fildişi desek de aslında bunlar diş değil boynuzdur.
Ortalama yaşam süresi 70 yıldır.
Anaerkil yapıları vardır. Bu yüzden lider hep dişi fildedir. Sosyal hayvanlar olduğundan hep sürü halinde hareket ederler.
Hamilelik dönemi 22 aydır. Yavrular ortalama 120 kg ağırlığında doğar.3 yaşına kadar süt emerler.
Filler kaçak avcılık tehdidi altında olduklarından buna dikkat çekmek amacıyla her yıl 12 Ağustos Dünya Fil Günü olarak kutlanmaktadır.
Filler Afrika ve Asya filleri olarak ikiye ayrılır. Afrika fillerinin kulakları daha geniş ve büyük, kafası daha yuvarlakken Asya fillerinin kafasında deve gibi 2 çöküntü vardır ve kulakları daha şekilsiz ve küçüktür.
Marula Ağacı
Marula, dünyada sadece Afrika’da, Sahra Çölü’nün altında kalan ülkelerde, yılda birkaç hafta meyve veren çok değerli bir ağaçtır. Afrikalılar tarafından “kutsal ağaç” kabul edilir. Sık sık filler tarafından ziyaret edildiğinden, elephant tree (fil ağacı) olarak da bilinir. Meyvesi inanılmaz lezzetlidir. Aynı zamanda potasyum, kalsiyum, magnezyum, protein ve C vitamini açısından zengindir. 18 metre uzunluğa kadar ulaşabilen marula ağaçları yılda ortalama 500 kg meyve verir. Hayvanlar bu meyvelerle beslenir. Anı zamanda bu meyvelerden çok güzel kokteyller üretilir. Amarula markası bunlardan biridir. Bir gün yolunuz Afrika’ya düşerse Amarula’yı denemeden dönmeyin derim. Bu arada marula ağaçlarının meyvelerini yiyen fillerin sarhoş oldukları rivayet edilir ? Ancak bu sadece bir Afrika efsanesidir!