Gandhi olarak bildiğimiz ünlü şahsiyet kim onu tanıyalım. Asıl adı Mohandas Karamchand Gandhi olan Hint asıllı olup İngilizlere karşı direnen Hindistan bağımsızlık hareketinin siyasi lideridir. Zengin bir ailenin çocuğu olan M. Gandhi 1888 yılında Hukuk eğitimi için ailesi tarafından Londra’ya gönderilmiştir.
Daha sonra çalışmak için Güney Afriya’ya giden ve bu süreç boyunca burada kalan Gandhi ülkenin kültürel, etnik ve diğer tüm hususları hakkında bilgi sahibi olmuş aynı zamanda burada ki ırk ayrımcılığını da gözlemlemesiyle onu en etkileyen de bu ırk ayrımcılığı olmuştur. Bunun üzerine 1915 yılında ülkesine geri dönüp Hindistan’da birliği sağlamak amacıyla İngilizlere karşı bağımsızlık mücadelesi için var gücüyle çalışmıştır.
Gandhi’nin önderliğinde gerçekleşen direnişte İngilizler 25 milyon üzerinde Türk ve Hint vatandaşlarını katletmiştir. Dolayısıyla bu direniş dünyadaki en büyük sivil direniş ve soykırım olarak tarihte yerini almıştır. Direnişi kazanan Gandhi 1947 yılında Yeni Delhi’de bulunan Red Fort’ta bağımsızlığını ilan ederek İngilizlerin ülkeden çekilmesini sağlamıştır.
Bağımsızlık ilanından 1 yıl sonra 30. Ocak. 1948 yılında Birla Bhavan bahçesinde Hintliler tarafından yapılan suikast sonucu öldürülen Gandhi’nin öldükten sonra yakıldığı yere siyah mozole konulmuştur. Öldüğü gün cuma gününe denk geldiği için her cuma günü anıtın olduğu yerde tören gerçekleştirilmektedir. Rajghat adı verilen yerde Gandhi’nin mozole ve yanan ateşten başka bir şey yoktur. Siyah mermer mozolenin üzerinde Gandhi’nin son sözü “He Ram” “Ey Tanrım” yazılıdır.
Gandhi’nin mozolesinin olduğu yere ayakkabı ile girilmesi yasak. Girişte görevlilere bahşiş karşılığı ayakkabılar teslim edilip içeri öyle giriliyor. Dediğimiz gibi mozole ve yanan ateş haricinde hiçbir şey olmadığından kısa süre ziyaret edip buradan ayrıldık.