Hindistanda Irk Ayrımcılığı

M.Ö 1500-2500 yıllarından Hindistan’da egemen olan Aryalılar halkı sınıflara ayırarak kast sistemini meydana getirdi. Ülkede adaletsizliğe sebep olan kast sistemi 1975 yılında çıkarılan kanun ile kaldırılmış olmasına rağmen bugün hala şehir dışındaki köylerde, kırsal kesimde geçerliliğini sürdürmekte, halk arasında uygulaması devam etmektedir. Ayrı kast sistemindeki insanlar aynı sofrada yemek yiyemez, evlenemez, aynı okullarda okuyamaz…..

S T O P   R A C I S M

Kast Sistemine Bağlı Sınıflar

Brahmanlar : Din Adamları

Ksatriyalar : Asker ve devlet adamları

Vaikyalar : Tüccarlar

Sudralar : Köylüler

Paryanlar : Yukarıda yazılı tüm kast sisteminin dışındakiler

Dokunulmazlar – Dalitler : Paryanlardan da aşağı olan, insan yerine konulmayan bir tabakadır. Gandhi bunlara tanrının çocukları anlamına gelen Harijan sözcüğünü önermiştir.

Hinduların dokunulmazlara olan bu tavırları Manu adındaki eski yazıtlardan kaynaklanmaktadır. Dalitler toprak sahibi olamaz onlar sadece pis ve en kötü işlerde çalıştırılır. Ölü yakma işlerini de yine dalitler yapar ve bu iş babadan oğula geçer. Ölü yakmak, insan dışkısı temizlemek, para için çocuklarını satmak zorunda kalmaları yetmiyormuş gibi bunların tapınaklara girip ibadet etmesine dahi izin verilmemektedir.

hindistanda ırk ayrımcılığı

Üst kasta mensup olanlar alt kasttan olanların yaşama zorlandırıldığı hayatı hiç garipsenmemekte bunu kişinin önceki hayatında yaptığı kötülükten kaynaklandığını bir nevi ceza çektiğini düşünürler.

Ayrı kast sistemine mensup çocuklar aynı sınıfta okutulmamaktaydı. Ama bu uygulama günümüzde kalkmış durumdadır.

Kast sistemi yüzünden günümüzde şiddet olayları hala etkisini sürdürmektedir. Birlikte aynı topraklarda yaşayan üst kast sınıfına mensup insanlar ile bir tarafta açlıktan ölmek üzere olan insanlar ve bu tezat yaşam tarzın yanında Hindistan’ın barış, sevgi ve mutluluktan yana tavır sergilemesinden bahsetmek çok da doğru olmaz.

Kast sistemine Budacılık da karşı çıkmıştır. Yalnız Budacılık değil İngiltere de karşı çıkmıştır. İngiltere, Hindistan üzerinde egemenlik sağladığı dönemde dahi kast sistemini yok etmeyi başaramamıştır. Kast sisteminin ve bundan dolayı yaşanan zulümler BBC News “Buddism’s Appeal For Low-Cate Hindus” , Kanadalı gazeteci Eric Margolis’in “India’s Hidden Apartheid” başlıklı The Toronto Sun gazetesindeki köşe yazısı ile insanlık dışı sistem bir çok defa kaleme alınmış, acı gerçek insanlara duyurulmaya çalışılmıştır.

 

More from the blog

Hindistan Gezilecek Yerler

Hindistan son yılların popüler gezilecek ülkesi haline geldi. Başkent Yeni Delhi ile başlayan Hindistan turları insanı gerçek dünyadan koparıp farklı bir alemin içine sokuyor...

Varanasi Gezi Rehberi

Hindistan deyince akla ilk ne gelir? Tabi ki ölü yakılışı ve Varanasi şehrindeki Ganj Nehri. İsmini Assi ve Varuna nehirlerinden alan şehir Himalayalarda doğup 2.525 km uzayarak Hindistan'daki Ganj'a kadar...

Khajuraho Gezi Rehberi

Agra seyahatimizin de sonuna geldik. Gece trenine binerek sabah Khajuraho'ya vardık. Khajuraho çok ufak bir köy olduğu için konaklamayıp tüm gün köydeki tapınakları gezip aynı gün...

Tac Mahal Gezi Rehberi

BÜYÜLÜ BİR AŞK HİKAYESİNİN ESERİ TAC MAHAL Edward Lear insanları ne de güzel ayırmış; Tac Mahal'i görenler ve görmeyenler! Biz de görenlerden olmak için sabah erkenden Tac Mahal'in kapısına...