Antik Mısır’ın en ünlü firavunlarından biri olan Horus yani şahin gökyüzünün efendisi, güneşin tanrısı, kutsal krallığın sembolü ve krallık yönetiminin koruyucusu olarak bilinir.
….HORUS….
Hanedanlık öncesi tapılan ve şahin olarak şekillenmesiyle bilinen Isis ve Osiris’in oğludur. Horus’un bir gözü güneşi diğer gözü ise ay’ı sembolize etmektedir. Kuş tüyündeki noktaları yıldızları, kanatları ise gökyüzünü temsil ettiği etmektedir.
Asıl adı Hor olan Horus’un kelimesi şu şekilde türemiştir. Hor antik mısır dilinde yüksek veya geniş ölçüde, kapsamlı demektir.Horus’un babası Osiris’i eşi İsis’in kardeşi Firavun Set çevresindekiler ile işbirliği yaparak bir sandığın içine koyup sandığı da çivideledikten sonra Nil Nehri’ne atmıştır. Ancak bir süre sonra bu sandık bulunmuştur. Bunu duyan Firavun Set bu sefer Osiris’in bedenini parçalara ayırarak Mısır’ın değişik yerlerine dağıtmıştır. Osiris’in eşi İsis de oğlu Horus’a hamile olduğu esnada eşi Osiris’in bedenlerinin hepsini bulup toplamıştır. Bunun üzerine kardeşi Set’in eşini öldürdüğünü anlayıp papirüs ormanları içine doğru bataklık delta’da koşmaya başlamıştır. Oğlu Horus da işte bu bataklıkta doğmuştur. O nedenledir ki İsis oğluna “Papirüs Ormanlarındaki İlahi Çocuk” Horus adını verir.
Horus aynı zamanda Mısır Kraliyet tahtının efsanevi mirasçısı olmuş ve bu taht için yıllarca savaşmıştır. Firavunlar bunu değerlendirdikten sonra Horus’un takipçileri olup, şu an Müze de sergilenen Hanedanlık öncesine ait olmak üzere Horus adına isim paleti yapılmasına karar vermişlerdir.
Horus güneş tanrısı gibi 3 değişik şekilde örneklendirilmiştir. Bunlar “Harakhty”, “Horus the Behedet” ve “Harmachis”dir.
Mısır ile ilgili makalelerimizi, gezi yazılarımızı yazarken Horus aklımıza takılmıştı. Sizlerin de Horus Efsanesini öğrenmenizi düşündük ve bunun için kısa bir yazı yazdık.