İzlanda hakkında bilmeniz gereken her şeyi derledik topladık ve İzlanda seyahatiniz öncesi size rehber olmayı hedefledik.
İzlanda insanın hayatında bir kere gideceği ülkelerin başında gelir. İzlanda turu planlaması nasıl yapılır, İzlanda rotası nasıl çıkarılır, İzlanda’ya hangi mevsim gidilir, İzlanda’da gezilecek yerler, kuzey ışıkları dönemi ne zaman, balina görebilecek miyim sorularının hatta daha fazlasının cevabını en derin ayrıntılarına kadar bulabileceğiniz sizlere rehber olacak mükemmel bir İzlanda makalesi yayına alıyoruz. Dünyanın en pahalı, hayat standartının yüksek, suç oranının en düşük, doğasının büyüleyici ve çevreyi korumakta kendini adamış bir ülkeden bahsediyoruz. Yani bugüne kadar gittiğiniz diğer ülkelere benzemez İzlanda!
İzlanda Nerededir?
İzlanda Kuzey Atlantik, Arktik Okyanusu ve Orta Atlantik sırtının birleştiği noktada Kuzey Amerika ve Avrupa kıtasının ortasında stratejik bir konuma sahip ada ülkesi olup jeolojik kesişme noktasındadır. Dünyanın en haraketli bölgelerinden bir tanesi olan İzlanda Atlantik fayında dev bir tektonik tabakanın ikiye ayırdığı yerdedir.
Ülkenin 840 km batısında Birleşik Krallık, 460 km güneydoğusunda Grönland bulunmaktadır.
103.000 km2 alana sahip ülkenin Küba adasından küçük, Macaristan ve Portekiz’den büyüktür. Toplam nüfusu 337.610 kişi olduğundan Avrupa’nın en az nüfusuna sahip ülkelerinden biridir. Dünyanın en az nüfusa sahip 7. Ülkesidir.
İzlanda Vizesi Nasıl Alınır?
İzlanda’ya gitmek isteyenlerin Schengen vizesi alması gerektiğini bilmesi gerekiyor. İzlanda’ya direk gidecek olanların başvuru yapması gereken yer Danimarka Konsolosluğu’dur.
Eğer İzlanda aktarmanız Almanya ya da Norveç üzerinden olacaksa bu ülkelerden birinden de vize alabilirsiniz.
Aramızdan bir arkadaşımız Almanya aktarmalı İzlanda’ya seyahati için Danimarka’dan vize çıkardı. Buna rağmen Almanya’ya girerken sorun yaşamadığının da altını çizelim.
Schengen vizesi nasıl alınır diye şuradaki makalemize bir göz atabilirsiniz.
İzlanda’ya Nasıl Gidilir?
Türkiye’den İzlanda’ya ne yazık ki direk uçuş bulunmamaktadır. Londra, Kopenhag,Oslo, Stokholm ve Frankfurt aktarmalı olarak uçuş gerçekleştirebilirsiniz.
İzlanda Nasıl Bir Ülkedir?
Vikingler bundan tam 1000 yıl önce İzlanda kıyılarına ayak basmıştır. Ancak buraya gelmeleriyle düşük kaliteye sahip toprağı ve uzun süren karanlık kış mevsiminde dolayı hemen adapte olmakta zorluk çektiler. Bu yüzden güvenebilecekleri ve geçimlerini sağlayacakları tek şeyin balık olduğuna karar verdiler.
İzlanda’nın çevresini saran Kuzey Atlantik suları tarihten bu yana bu ülkede yaşayanlara balıkla geçinme imkanı sunmasıyla bilinir. İzlanda’ya gittiğinizde göreceksiniz tüm kıyı kesimlerinde mutlaka kiliseler vardır. Bunlar balıkçıların balığa çıkmadan önce işlerinin rast gitmesi için dua ettikleri son yerdir.
Ülke topraklarının %10’u buzullarla kaplıdır. Ve ülkenin tamamında toplam 130 tane volkan bulunmaktadır. Volkanlarla kaplı ada dünyanın diğer ülkelerinden daha fazla jeotermal hareketliliğe sahiptir. Bundan dolayı da dünyanın en büyük volkan adası olarak bilinir. 1100 yıldır yaşam olan adada bu volkanlardan 18 tanesi patlamıştır.
300 binin üzerinde nüfusa sahip olan ülkede bu nüfusun %60’ı başkent Reykavik’te yaşamaktadır. Yani burada km2 başına 3 insan düşmektedir. Ülkenin ikinci büyük şehri ise 15.000 kişilik nüfusu ile Akureyri’dir.
Günümüzde ada topraklarının sadece % 1’i ekilebilir olduğundan ada halkı bin yıldır gelen balıkçılık geleneğini uygulamaktadır. Adanın geçim kaynaklarından en önemlisi ve ülke ekonomisinin ayakta kalmasını sağlayan şeylerden biri balıkçılıktır.
İzlanda Dili
İzlanda’nın resmi dili Cermen dillerinden biri olan İzlandaca’dır. İzlandaca Avrupa’da konuşulmakta olan en eski dinlerden bir tanesidir. İzlandaca Fince’den sonra dünyada öğrenilmesi en zor ikinci dildir. Buraya yerleşen bir yabancı İzlandaca’yı ancak 4 yıl gibi uzun bir sürede öğrenebilmektedir.
Okullarda Danca ve İngilizce eğitim verilmektedir. Bundan dolayı ülkede yaşayan halkın hemen hemen çoğu İngilizceyi çok iyi şekilde konuşabilmektedir.
İzlanda 1944 yılına kadar Danimarka’nın egemenliğinde kalmış bir ülkeydi.
İzlanda Para Birimi
İzlanda Krona’sıdır. Kısaca ISK olarak yazılır.
1 Euro = 122.159 ISK Güncel kur bilgisini bu linkten kontrol edebilirsiniz.
Kredi kartları ülkenin hemen hemen her yerinde kabul edilmekle birlikte ATM ihtiyacınız olduğunda da bulmanız çok kolaydır.
Vikingler Kimlerdir?
Normanlar olarak da bilinen Vikingler İskandinavyalı korsan insanlarıdır. Savaşçı olan bu kavim yılın büyük bir kısmını denizde geçirirlermiş. Hakimiyetinin en iyi hissedildiği dönem 8. Ve 11. Yy arasında olup bu dönemde Kuzeybatı Avrupa’nın pek çok yerini ele geçirerek İzlanda, Grönland ve Britanya’da sömürgeler kurmuşlardır. Hatta Karadeniz ve Hazar denizi kıyılarına kadar uzanan hakimiyetleri dahi söz konusudur.
Anavatanları Danimarka ve Norveç olan Vikingler (Normanlar-Kuzey Adamları) İzlanda’yı ele geçirerek sömürgeleştirmişlerdir. Bugün baktığımızda İzlanda halkının kökeninin Vikingler olduğu tartışmasız bir gerçektir.
Viking kelimesinin anlamına bakarsak Vik eski norsça dilinde dere sözcüğünden veya eski İngilizcede kamp lamına gelen wic kelimesinden türetilmiştir.
İzlanda Hakkında Genel Bilgiler
Nüfusu : 337.610 (Kasım 2016 verilerine göre)
Din : %86 Lüteriyen / Lüteryanlık
Yüzölçünü : 103.000 km2
Başkenti : Reykjavik
Başkan : Mr. Gudni Th. Johannesson (1 Ağustos 2016 itibariyle)
Yönetim Şekli : Cumhuriyet (17 Haziran 1944)
Bağımsızlık Günü : 1 Aralık 1918
Buzul Alanı : İzlanda topraklarının 7.250 km2’si buzullarla kaplıdır.
En Yüksek Noktası : 2110 metre ile Hvannadalshnjukur’dur.
En Derin Gölü : 284 metre ile Jokulsarlon buzul gölüdür.
Ortalama Yaşam Ömrü : Kadınlarda 83, erkeklerde 80’dir.
İzlanda Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Dünyanın ilk kadın devlet başkanı 1980 yılında İzlanda’da seçilmiştir. Ve 4 dönem arka arkaya devlet başkanlığı yapmıştır.
İzlanda ekonomisini belirleyen şeyler; balık, turizm ve alüminyumdur. 2003 yılında ülkede alüminyum fabrikası kurulmuştur. Bu fabrika günde 940 ton alüminyum üretmektedir.
Ülkedeki asıl güç buzul nehirlerindedir. Buzulların gittikçe erimesiyle suyun hızlı ve şiddetli akmasından dolayı hidroelektrik üretme potansiyelleri çok yüksektir. Buzulların erimesiyle hidroelektrik üretimi daha da artacak fakat uzamanlar bu artışın 50 yıl kadar süreceğini düşünüyor.
En el değmemiş ülkedir. Adanın bazı bölgeleri o kadar tenha ki isim bile verilmemiş.
Çeşmelerden akan bütün sular jeotermal su. O yüzden hepsi sülfat kokuyor.
İzlanda’da neredeyse tüm evler jeotermal enerjiyle ısıtılıyor.
Toplam 130 tane volkanı vardır.
15 aktif yanardağ vardır. Hekla bunlardan en önemlisidir.
İzlanda’da soyadı kanunu olmadığı için İzlandalı’ların hepsi anne ve abasının ismini alıyor. Hani köylerimizde kimlerdensin sorusu vardır ya işte İzlanda’da bu iş resmi olarak görülebilir. Örneklemek gerekirse Ayşe’nin kızı, Mehmet’in oğlu gibi…..
Tektonik oluşumların çarpıştığı nokta olan Thingvellir Milli Parkında bir taraf Avrupa iken diğer taraf Kuzey Amerika kıtasıdır. Yani birkaç adım atarak Kuzey Amerika’dan Avrupa’ya geçmenin mümkün ve en kolay olduğu yerdir.
Dünyanın ilk parlamentosu (Vikinglere ait olan parlamento) da Thingvellir Milli Parkı’nın içinde bulunuyor.
Bağımsızlık anlaşması İzlanda’nın ilk başbakanı tarafından Thingvellir Milli Parkında imzalanmıştır.
İzlanda ordusu olmayan bir ülkedir.
Amerika ve Kanada’ya en yakın Avrupa ülkesidir.
Ülkenin en yakın komşusu 300 km uzaklıktaki Grönland’dır. Norveç ise 1000 km uzaklıktadır.
Halkın %85’i Elf’lere inanıyor.
Ülkedeki toprak yapısının elverişsiz olması yüzünden orman yoktur.
Ülkedeki milli park girişlerinin hepsi ücretsizdir.
Ada’daki Doğal Yaşam ve Canlılar
10 milyon civarı Puffin, yaklaşık 800.000 koyun ve 80.000 izlanda atı yaşamını İzlanda’da sürdürmektedir.
İzlanda atları 150 cm boylarındadır. Dünyadaki atların 2-3 yürüyüş şekli varken İzlanda atlarının 5 yürüyüş şekli vardır. Onları en özel kılan özelliklerinden biri de budur. Viking atları 9. yy’da Vikingler tarafından İzlanda’ya getirilmiştir. Bu atların İzlanda’nın dışına çıkarılması yasaktır.
Puffin’ler dünyanın en nadir görülen kuş türlerindendir. İzlanda bu kuşların yuvasıdır adeta. Nisan ila Mayıs aylarında ülkeye gelirler ve Ağustos ayına kadar buradan ayrılmazlar. Bu süre zarfında ülkenin hemen hemen her yerinde Puffin’leri görebilirsiniz.
İzlanda’nın güneyindeki Westmann adalasının çevresinde, kuzeyde Hüsavik şehrinin karşısındaki Grimsey adasında ve doğu fiyortlarda bu hayvanları toplu halde görmek mümkündür.
Kutup Ayısı : İzlanda’da kutup ayısı en son 2015 yılının Temmuz ayında görülmüştür
Kutup Tilkisi : Kutup tilkileri İzlanda’ya buzul çağının sonunda donmuş deniz üzerinden yürüyerek gelmişlerdir.
İzlanda Mevsimleri
İlkbahar : hava sıcaklığı 3 ila 9 derece arasındadır.
Yaz : hava sıcaklığı 8 ila 15 derece arasındadır.
Sonbahar : hava sıcaklığı 0 ila 10 derece arasındadır.
Kış : hava sıcaklığı 0 ila 2 derece arasındadır.
İzlanda’ya Gitmek İçin 4 Sebep
İzlanda’ya gitmek için 4 tane ana sebep vardır. Eğer bunlardan herhangi bir tanesi ilginizi çekmiyorsa bilin ki İzlanda size uygun bir ülke değil.
Kuzey Işıkları
Balina Gözlemi
Buz Mağaraları
Puffin
Kuzey Işıkları İçin En İyi Dönem
Aurora borealis isimli kuzey ışıkları İzlanda’nın olmazsa olması hatta yapılması gereken ilk aktivitesidir. Göremeyenlerin içinde kalan, seyahati boyunca kuzey ışığı görme hayaliyle yanıp tutuşanların ülkesidir İzlanda. Ama öyle kolay değil görmesi.
Kuzey ışıklarının en iyi dönemi Eylül ayında başlar Mart ayının bitimiyle sona erer. Ama bakın yine söylüyoruz. Döneminde dahi gitseniz %100 görürüm diye bir şey yok. Bu tamamen solar aktivite ve havanın bulutlu olup olmamasına bağlıdır.
Garanti olmamakla birlikte kuzey ışıklarını çok yüksek ihtimal görebileceğiniz dönem Eylül ila Mart ayları arasıdır. Eğer solar aktivite hareketliyse İzlanda’nın her yerinden kuzey ışıkları gözükmektedir.
Daha detaylı bilgi, kuzey ışıkları haritası ve gün doğumu gün batımı saatleri hakkında fazlasını öğrenmek için sizi İzlanda’ya Ne Zaman Gidilir makalemize davet ediyoruz.