Küba tatilinde rom ve puro ile haşır neşir olduğumuz doğrudur. Gitmeden önce puro hakkında fazla bilgimiz yoktu. Ama dönüşte puro gerçeklerini ve tüm detaylarını öğrenerek döndük.
Küba, sahip olduğu toprağı ve iklimi sebebiyle dünyanın en özel tütünlerinin yetiştiği coğrafyadır. Küba purolarının ünü dünya çapındadır. Küba’ya gidildiğinde bu purolardan bir iki tane denenmesi gerekir. Ancak dikkat edilmesi gereken konular var:
Küba’da sokakta sürekli yanınıza puro satmak için yanaşacaklardır. Sorduğunuzda fabrikada çalışan bir tanıdıkları olduğu, onun bu puroları çaldığı ya da ikramiye olarak aldığını söyleyecektir. Bunların hepsi yalan. Ne kadar inandırıcı konuşursa konuşsun Küba gibi merkezi otoritenin çok güçlü olduğu ve fabrikaların polis tarafından denetlendiği bir ülkede bu imkânsıza yakın bir olasılık. Çok ısrarcı olabileceklerinden böyle kişiler yanaştığında sigara/puro içmediğinizi söylemek en akıllıcası.
Küba’da puroyu almak için en doğru adres “la casa del habanos” denilen devlet mağazalarıdır. Varadero gibi çok turistik yerler dışında fiyatlar sabittir.
Alacağımız yeri bulduk, peki hangisini alacağız bu kadar çeşidin arasından derseniz:
Cohiba ülkenin en ünlü markasıdır. Fidel’in kullandığı marka olması ve yüksek kalitesinden dolayı fiyatları baya yüksektir. Siglo II yeni başlayanlar için ideal bir seçimdir, orta sertlikte aromatik bir içimi vardır. Adet fiyatı Mayıs 17 itibariyle 9,75 CUC’tur.
Montecristo bir diğer ünlü puro markasıdır. Montecristo No #2 ucu sivri şekliyle markanın en ünlü purosudur. Orta-Yoğun sertlikte, son derece aromatiktir. Fiyatı 9,65 CUC’tur. Ancak uyarmakta fayda var, bu puro çok ünlü olduğu için Varadero gibi fazla turistik yerlerde 15 CUC’a kadar çıkabilir.
Upmann ve Partagas da meşhur markalardır ancak puro deneyimi çok olmayanlar için biraz ağır olabilir.
Hoyo de Monterrey markası yumuşak içimli purolarıyla tanınır. En ünlüsü epicure no 2 dir. Adet fiyatı 7 CUC’tur.
Romeo y Julieta bir diğer dünya çapında ünlü markadır. En ünlüsü 3,90 CUC’luk fiyatıyla Romeo no 2 dir. Yukarıda bahsettiğim purolara kıyasla daha ince olduğu için içimi daha kısa sürer.
Şahsi favorim Ramon Allones markasıdır. Biraz zor bulunmasına karşılık fiyat kalite konusunda en iyi Küba markası denebilir. Uzun içim sevenler için “Specially Selected (6.05 CUC)” daha kısa içim arayanlar için “Smal Club Coronas( 3.65 CUC)” tavsiye edilir. İçimi rahat, aromaları zengindir.
Tek uzak durulması gereken marka en ucuzu olan Guantanamera’dır. O kadar yoldan sonra Küba’ya gitmişken daha iyisini hak ediyorsunuz. Ayrıca hediye olarak götürmeniz durumunda sevdikleriniz hayal kırıklığına uğrayabilir.
Unutmadan puro işiyle ilgili olarak bir iki uyarımı daha dile getirmekte fayda var.
Puro makasınızı yanınızda götürün, orta kalite makaslar Türkiye’de 60-70 TL’e bulunuyor.
Puroyu asla sigarayı yaktığınız çakmakla ya da zippoyla yakmayın, aroması bozulur, sadece benzin tadı gelir.
Puronun külünü sigara gibi biriktikçe hemen dökmeyin, biraz vakit geçince nazikçe dökün, aksi takdirde yapısı bozulur.
Bu yazıyı okuduktan sonra bu kadar çok şey nasıl aklımızda kalacak, bu biraz abartı diye düşünebilirsiniz ancak Küba her zaman gidilen bir yer değil, gitmişken keyfini tam çıkarmak lazım. Puro da bunun önemli bir parçası. Ayrıca döndüğünüzde puro bilginizle hava atabilirsiniz.
Küba’da yapacağınız puro alışverişinizde fazla paralar harcamayın diye güncel puro fiyat listesini pdf olarak aşağıdaki linkten indirebilirsiniz edinebilirsiniz.
Küba turumuzda misafirlerimiz arasında olup bizi Puro konusunda aydınlatan, tüm detaylarını tek tek anlatan ve bu makaleyi yazan sevgili Suay Meriç arkadaşımıza çok teşekkür ederiz.