Luksor Karnak Tapınakları

“Arkeolog Champollion’un söylediği gibi “Gizemin tek bir adı vardır o da Mısır’dır”.

Ülkenin panaromasını oluşturan Antik Mısır’ın anıtlarının bir kısmını görebilmek için Luksor şehri Karnak Tapınakları ve Krallar Vadisi gidilmesi gereken yerlerin başında geliyor.

El Uksur (eski adıyla Waset) 12. Hanedanlık döneminde Güney Mısır’da El Uksur valiliğinin başkenti olmuş, Nil Nehrinin doğu kıyısına (east bank) Thebes harabelerinin üzerine kurulmuş antik bir şehirdir. Şehri Eski Yunanlılar tarafından Teb olarak bilinmektedir.

Mısır’ın en zarif tarihi eserlerine ev sahipliği yapan Luksor, Mısır’da Abidos’tan sonra 2. en eski şehirdir. Luksor ve Karnak kasabalarından oluşan dünyanın en büyük açık hava müzesine sahip şehir her yıl binlerce turist ağırlamakta, mistik dokusu ile adeta insanın başını döndürmektedir. Bugün Giza Piramitlerinden sonra Mısır’ın en çok turist çeken şehirlerinden biridir.

Luksor Karnak Tapınakları

Karnak Tapınakları M.Ö 1391-1351 tarihleri arasında III.Amenhotep’un saltanat sürdüğü, egemenlik kurduğu dönemde şehrin tam ortasına 18. Hanedanlık döneminde Firavun III.Tutmosis tarafından inşa edilmeye başlanmıştır. Ardından Tutankhmanon ve Horemheb tapınağa eklemeler yaparak tapınağı tamamlayan II.Ramses olmuştur. Her gelen firavun (yaklaşık 30 firavun) ondan öncekinin daha iyisini yapmak, kendinden izler bırakmak için tapınağa bir şeyler eklemiştir. Dolayısıyla tapınak gezisi boyunca bir çok firavunun izine rastlamak mümkündür. Her firavun döneminde tapınakta farklı farklı işçiler, zanaatkarlar, taş ustaları olmak üzere toplam 80.000 kişi çalışmıştır. Bunların da alın teri es geçilmemelidir. Adeta açık hava müzesi aynı zamanda dünyadaki en büyük antik dini yapı olan Karnak Tapınaklarının yapımı 2000 yıldan fazla sürmüştür.

Tapınak aslında birden fazla tanrı’ya atfedilmiş olsa da asıl Tanrı Amon için yapılmış Tanrı Amon, eşi Mut ve oğlu Khonsu’nun meskeni olarak kullanılmış. Antik Mısır döneminde Firavunlar ve eşleri Opet festivali için Karnak Tapınaklarında süslenir buradan Luxor Tapınağına giderlermiş.

Mısır’daki antik tapınaklar 4 bölümden oluşmaktadır. Karnak Tapınakları da 4 bölümden meydana gelmiştir.

Tapınağın girişindeki dikilitaşı gerimizde bırakıp koç başlı sfenksli yoldan geçerek bir yandan karşımızda duran 113 metre genişliği ile dünyanın en büyük pilonuna dikkatimizi veriyoruz. Piramitlerin inşa mantığı ile yapılan üzerinde hiçbir hiyeroglif olmayan pilon tamamlanamamış. Pilonun üst kısmında gördüğümüz ufak cam bölmelerden Antik Mısır döneminde bayraklar sallandırılırmış. Bu arada sfenksli yoldaki taş bloklar bir zamanlar buranın bir liman olduğunun göstergesidir.

Pilon’u geçer geçmez büyük bir avluya varılıyor. Bu avlunun tarihi 1800 yıllık.

Luksor Karnak Tapınakları

Avlunun solunda II.Seti tapınağı, sağ tarafında ise III.Ramses tapınağı ile arkasında Opet ve Khonsu tapınakları yer alır. Sağ tarafta II.Ramses’in ayakta duran 2 heykeli yer alıyor. Heykellerden sol ayağı önde olanlar yaşamı tam karşılarındaki elleri bağlı Ramses II heykeli ise ölümü temsil etmektedir.

Luksor Karnak Tapınakları

1. avluya Habeş Avlusu deniyor. Sıra sıra dizili Kriosfenkslerin (koş başlı sfenskler) depolandığı bölümdür. 1. avluda yer alan insan başlı sfenks (Anrosphinx). Bu sfenksi I. Nectanebo M.Ö 380-362 yılları arasında yaptırmıştır.

Luksor Karnak Tapınakları

Avludan sonra II.Ramses ve ayaklarının ucunda kızı Kraliçe Bintanat heykelinin arkasında bulunduğu 2. pilonu geçer geçmez varılan yer hipostil salondur.

5.000 mt2 alana yayılmış Hipostil Salon’da 134 sütun vardır. Salonun merkezindeki papirüs şeklindeki 12 kolon 21 metre yüksekliğe sahip iken 122 tanesi 15 metre yüksekliktedir. Bu salonun yapımına III.Amenhotep zamanında başlanmış, salonun kuzey duvarındaki kabartma rölyefler I.Seti döneminde, güneyindeki sütunlar ve yarım duvar ise I.Seti’nin oğlu II.Ramses tarafından yapılmıştır (M.Ö 1290-1213).

Great Hypostyle Hall
Luksor Karnak Tapınakları

Kolonlardan birinde yer alan kartuş. Her firavun için 2 tane kartuş vardır. Kartuşların içinde firavunların doğum adı ve kral olduktan sonraki isimleri yazılıdır.

Luksor Karnak Tapınakları

Great Hypostyle Hall’den hemen sonra I.Tuthmosis ve arkasında Hapshetsut obeliskleri vardır. Hapshepsut obeliski M.Ö 1473-1458 yıllarında yapılmış 320 ton ağırlığa 30 metre yüksekliğe sahiptir. Hemen yanıbaşındaki (M.Ö 1504-1492) ondan daha kısa olan I. Tuthmosis’e ait olan obelisk ise 22 metre yüksekliğe 160 ton ağırlığa sahip. Mısır’daki obeliskler genelde Aswan şehrinden temin edilen tek parça granit taşlardan yapılmasıyla bilinmektedir. Mısır’da sahip olduğu yüzlerce obelikslerden yalnızca 9 tanesi ayakta kalabilmiştir. Geri kalan ise yıkılmış, tahrip edilmiş ve bazıları da İstanbul( Suntanahmet), Roma, Paris (Concorde Meydanı) ve New York şehirlerine götürülmüştür.

Luksor Karnak Tapınakları

Great Hypostyle Hall’den sonra III. Tuthmosis’in yaptırmış olduğu 14 sütunlu küçük hipostil’de büyük hipostil kadar görülmeye değerdir. Karnak Tapınağı bir zamanlar Hristiyanlar için gizlenmye yeri olarak kullanılmış. Hristiyanlar tapınakta gizlendikleri süre boyunca yaşamlarına burada devam etmişler. Ancak gereken önemi vermedikleri için yaktıkları ateş tapınağın tavanlarına ciddi zararlar vermiş durumdadır. Tapınak tavanlarına zarar vermekle de kalmamış duvarlardaki rölyefleri de kazımışlar.

Luksor Karnak Tapınakları

Kolu ve bacağı olmayan, büyük penise sahip hiyeroglif ve önünde viagralar var. Hikayesi şöyle : Savaş öncesi bütün erkekleri öldüren Tanrı Ra (Amon Ra) kadınlara sahip çıkması yalnızca bir erkeği öldürmez. Döndükten sonra tüm kadınları hamile bulan Tanrı Ra öldürmediği, kadınlara sahip çıkması için bıraktığı adam’ın bir kolunu ve bacağını kestirir ki vücut dengesi bozulsun bir daha kadınlarla ilişkiye giremesin diye.

Sandallar ile Firavunu taşıyanların hiyeroglifleri
Luksor Karnak Tapınakları
 
 
Sütunlardaki taş üstüne oyma sanatını hissedin!
Luksor Karnak Tapınakları
 
 
Kutsal Göl
Luksor Karnak Tapınakları

Tapınağın sonunda karşımıza 130×77 mt genişliğinde bir göl çıktı. Antik Mısır’da Nil suyu ile dolu olan bu gölde rahipler ayinlerden önce yıkanır, törenler burada yapılırmış.

 
 
Skarabe (Bok) Böceği
Luksor Karnak Tapınakları

Gölün hemen karşısında kırmızı granit mermerden yapılan heykel Tanrıça Khepri’yi ve antik mısır’da güneşin oğlu ile yeniden doğuşu, ölümü, erkeklik gücünü temsil etmektedir. Mısır tradisyonlarında sıklıkla rastlanan bir semboldür. Mısır halkı böceğin etrafında saat yönünün tersine 3 kez dönerek dilekler dilerlermiş. Şimdiyse turistler için şenlikten başka bir şey değil

 
 
Antik Mısır’da Sayılar
Luksor Karnak Tapınakları

FTS Seyahat Acentası ve tarih meraklısı rehberimiz Muhammed ile Antik Mısır Tarihine kısa bir yolculuk gerçekleştirme şansına eriştik. Rehberimizin Mısır Tarihi hakkında tüm detayları sıkılmadan bizlere anlatması, hoş sohbeti ile unutulmaz bir gün geçirdik.

Dünyanın en büyük dini yapısı aynı zamanda açık hava müzesi olan Karnak Tapınaklarını ziyaret etmek için FTS Seyahat Acentası ile bu deneyimi yaşayabilirsiniz.

Hurghada’dan 289 km uzaklıktaki Luksor şehrine özel araç ile yaklaşık 4.5 saat’te ulaştık. Önce Karnak Tapınakları ardından Papirüs’ün nasıl yapıldığını öğrenip, aç karınlarımızı da doyurduktan sonra Krallar Vadisine doğru yola koyulduk. Krallar Vadisi yolu üzerinde yolun sağ tarafındaki Dev Memnon Heykellerini ziyaret edip ardından Medinet Habu Tapınağı ve Krallar Vadisinde yer alan mezarları ziyaret ettik.

More from the blog

Hurghada Çöl Safarisi

Afrika'nın çöllerinde safari yapmak hep hayallerimiz arasındaydı. Ama bir türlü fırsatını bulamamıştık. Mısır Hurghada gezimizin son gününde bu hayalimizi gerçekleştirme fırsatı bulduk. Allahtan bu sefer sabahın köründe...

Hurghada Giftun Adası

Mısır’ın en turistik şehri Hurghada olunca yapılacak aktivitelerin başında şehrin bilinen adası Giftun Adası geliyor.Giftun Adası Hurghada’ya gelen her turistin mutlaka katıldığı ve hafızalarda güzel anılar bırakan koruma...

Hurghada Kızıldeniz Dalışı

Hurghada seyahatimizde beklentilerimiz her geçen gün artıyor ve sıra geliyor dünyaca ünlü Asya ile Afrika kıtalarının aralarından geçen 2.253 km uzunluğunda Hint Okyanusuna dökülen eşsiz...

Dev Memnon Heykelleri

DEV MEMNON HEYKELLERİ - COLOSSI OF MEMNON Luxor tapınağından Krallar Vadisine giderken gördüğümüz İ.Ö 1350 yılında inşa edilmiş olan, kuvarsit kum taşından yapılmış 18 mt...