İtalya Gezi Notları : Rotamız İtalya‘nın görülmeye değer yerlerinden olan Pisa şehri. Roma’dan Pisa’ya nasıl gidilir, Pisa gezilecek yerler hakkında detaylı bilgilere Pisa gezi notlarımız sayesinde ulaşabilirsiniz.
Roma havalimanına varıp valizlerimizi aldığımız gibi pasaport kontrolüne doğru ilerledik. Ama böylesi pasaport kontrolüne de hiç görmemiştik. Polis bir arkadaşıyla muhabbette bir yandan da uzattığımız pasaportları eline aldığı gibi giriş damgasını vuruyor.
Elimizi kolumuzu sallayarak Roma’ya girmiş olduk. Terminalden çıkar çıkmaz sola dönüp 2 dakika yürüyerek şehre giden otobüslerin bulunduğu durağa vardık. Orkunun susayıp da içeriden su alması yaklaşık 10 dakika sürünce ilk otobüsü kaçırdık. 20 dakika sonra ikinci otobüse binebildik. Otobüse valizleri herkes kendi koyuyor inerken de yine aynı şekilde kendi alıyor. Kişi başı 5 euro ödeyerek yaklaşık 1 saatte Roma Termini istasyonuna varıyoruz. Otelimize yerleşip derin bu uyku çektikten sonra sabah Floransa’ya gidiyoruz. Floransa tren istasyonunun sol çıkış kapısından (eczanenin yanındaki kapı) çıkıp sağ’a dönüp ilerleyince ileride köşedeki mc donalds’ın yanındaki sokaktan girince ileride bulunan ikinci sol sokakta bulunuyormuş otelimiz tarif aynen böyleydi. Kimseye adres sorma ihtiyacı duymadan elimizle koymuş gibi bulduk oteli. Tarif mükemmeldi. Odaları oldukça geniş, bahçeli, güzel bir manzara’ya sahip butik bir otelde kaldık. Hiç vakit kaybetmeden valizleri bıraktığımız gibi istasyona geri giderek Pisa’ya kişi başı 7.10 euro ödeyerek makinalardan biletimizi alarak trene bindik. Ama bilet almak yeterli değilmiş aldığımız biletleri peronun girişindeki makinaya sokup okutmamız gerekiyormuş. 1 saat sonra Pisa Central’e vardık.
İstasyondan çıktıktan sonra Pisa’nın kocaman haritası var ama anla anlayabilirsen. İstasyondan çıkıp dümdüz yürüyelim illa buluruz dedik. Önce postane binasının ve Vittorio Emanuele II. heykelinin bulunduğu kocaman bir meydana vardık.
Buradan yine düz devam edince trafiğe kapalı mağazaların bulunduğu bir sokağa girdik. Ardından şehri ikiye ayıran Arno Nehrinin üzerindeki Ponte Di Mezzo köprüsünden geçtikten sonra Garibaldi Meydanına Garibaldi Heykeli karşıladı bizi.
Ponte Di Mezzo köprüsü üzerinden Arno Nehri manzarası
Garibaldi Heykeli
Pisa’ya vardığımızdan beri dümdüz yürüyoruz : ) İşte karşımızda Pisa kulesi burayı bulmak hiç de zor değilmiş.
1987 yılında UNESCO dünya miras listesine alınan Piazza Dei Miracoli Meydanındayız. İlk ziyaret noktamız 56 metre yüksekliğinde, 6 sütün üst üste oturtularak meydana gelen Pisa kulesi oluyor. Kulenin yapımında sadece mermer kullanılmış. 8. Katında çan bulunuyor. 294 basamağı çıkarak kulenin en üstüne çıkılabilir. Fakat öyle hemen kuleye çıkarım diye düşünmeyin. 30 kişiden fazla kişinin girmesine izin verilmiyor. Her seferinde 30 kişiye kadar kişinin girmesine izin veriliyor. Kuleye çıkmanın bedeli ise 15 euro’cuk.
Kulenin 3. tatı yapılırken güneye doğru eğilmeye başlıyor. Ve bu eğim yıllar geçtikte artıyor. Her 100 yılda bir eğilme 7 cm’i buluyormuş. Kulenin eğiminin tek sebebi temeldeki çürük zeminden kaynaklanıyormuş. 1174 yılında yapımı başlanan kule 1399 yılında tamamlanabilmiştir. 1990 yılında başlayıp 10 yıl süren restorasyonun sonunda kule 1838 yılındaki konumuna getirilebilmiştir. Piazza Dei Miracoli meydanında yalnızca kule değil ayrıca Duomo di Pisa – Pisa Katedrali, yuvarlak kubbesi ve bunun üzerinde vaftizci Yahya’nın heykeli bulunan Battistero Pisa – Vaftizhane, Campo Santo Monumentale – Mezarlık da yer alıyor. Bunların her birine giriş ücreti 5 euro.
Vaftizhanenin yapımının 12. y.y da başladığı ve yaklaşık 200 yılda ancak tamamlanabildiği ayrıca italyanın en büyük vaftizhanesi olduğu söyleniyor. Belirli saatlerde görevli katedralin içinde akustik ses gösteri yapıyor bence bunu sakın kaçırmayın.
Campo Santo Monumentale U şeklindeki anıt mezarın yapımına 1278 de başlanıp 1464 yılında tamamlanmış.Piazza Dei Miracoli meydanın diğer bir adı mucizeler meydanıdır. İsmini İtalyan yazar Gabriele d’Annunzio’nun 1910 yılında yazmış olduğu şiirinden almış.
Yine bu yapıtlar kadar olmasa da meydandaki melek heykelli çeşmede meydana ayrı bir güzellik katmış durumda.
Pisa kulesinin önüne kadar gelmişken şu meşhur pozları da vermeden dönülmez haliyle. Poz vermesi ayrı bir dert bir de Orkun’a o halde makinanın enstantane, diyafram, açı ayarını anlatması apayrı bir dert yine de başarılı bir poz çıkardı bence. Benimde çektiğim o eziyete değdi. Ne gerek var ki bu kadar eziyete diyorsunuz kesin.. Şöyle zaten herkes bizim gibi resim çekilme telaşında her yer insan kaynıyor, çimen alana girmeyi de yasaklamışlar. Kadraj’a kimseyi dahil etmemek için taşların üzerinde zar zor dengede durarak ha düştüm ha düşücem diye poz vermeye çalışıyorum. Yani şu gördüğünüz resim hem çeken hem de çekilen için hiç de kolay değildi yani
Meydanda sıra sıra dizilmiş hediyelik eşya satan dükkanlar var tabi başta Pisa kulesi olmak üzere çok çeşitte hediyelik eşya almanız için seçenekler var. Buraları gezdikten sonra Pisa kulesinin tam karşısında bir cafe’de oturup 3.5 euro kahve ve 5 euro’ya portakal suyumuzu içip Piazza Dei Cavalieri meydanına gidiyoruz.
Pisa, ünlü bilim adamı Galileo Galilei’nin bu şehirde yaşamış olması, Pisa kulesinin burada olması ve piazza dei miracoli meydanı olsun kesinlikle görülmesi gereken ender yerlerden biridir.
Piazza Dei Miracoli meydanından sonra Pisa’nın ikinci büyük meydanı Piazza Dei Cavalieri (Şovalye Meydanı) ‘dir. Meydanda bulunan en önemli ortaçağ mirası olan bina mimar Giorgio Vasari’nin inşa ettiği Palazzo Della Carovana (Carovana Sarayı)’dır. 1810 yılından beri Pisa Üniversitesi Merkez Binası olarak kullanılıyor. Binanın tam önünde bulunan Pietro Francavilla’nın imzasını taşıyan Cosimo heykeli bulunuyor. Bizim ziyaret ettiğimiz dönem de tadilat olduğu için demirlerin arasından ancak bu kadar çekebildim resmini.
Palazzo Della Carovana
Meydanın köşesinde bulunan diğer önemli bina ise Palazza Dell Orologio’dur. Ortaçağ zamanında hapishane olarak kullanılan bina günümüzde kütüphane olarak kullanılmaktaymış. Hapishane olduğu dönemde 1288 yılında belediye başkalığı yapan Kont Ugolino Della Gherardesca, çocukları ve torunları da dahil hepsi bu hapishanede öldürülmüştür.
Yine meydanda bulunan Santo Stefano Kilisesi de görülmeye değer bir yer ancak kapalı olduğu için içine giremedik.
Ünlü İtalyan matematikçi, Betti’nin öğrencisi Ulisse Dini’nin heykeli
İtalyanın en önemli simgesi haline gelmiş yerlerden biri olan Pisa kulesi ziyaretimizi de gerçekleştirip geldiğimiz gibi Floransa’ ya geri dönüyoruz.
Önerilemiz :
Pisa kulesi ve civarını gezip görmeniz için yarım gün yeterli oluyor. Yani Pisa’ya ayrıca 2 gün ayırmanıza gerek yok.
Pisa tren istasyonundan çıktıktan sonra kalabalığın peşine takılırsanız elinizde harita olmasına gerek kalmadan kulenin bulunduğu meydana varabilirsiniz.
Gezi Tarihi : Ekim 2012