Naivasha Gölü Hipopotamlarla safari yapmak isteyenlerin en uğrak ve keyif aldığı noktadır. Dikkatinizi çekeriz noktalardan biridir demiyoruz direk noktadır diyoruz. Çünkü Kenya’da hipopotamları hem bu kadar fazla sayıda hem de bu kadar yakın mesafeden görebileceğiniz tek yer Naivasha Gölüdür.
Naivasha Gölü Afrika Büyük Rift Vadisinde Kenya sınırları içerisindeki 145 km2 yüz ölçümüne sahip tatlı su gölüdür. Deniz seviyesinden 1.890 metre yüksekliği ile Kenya vadisindeki en yüksek noktadır. Hipopotamlara yaşam alanı sunan göl bununla birlikte karabatak, balık kartalı, pelikanlar ve diğer balıkçıl türleri olmak üzere 450’den fazla kuş türüne de doğal bir alan sunmaktadır. Nakuru gölünün aksine buradaki safari minik tekneler sayesinde gerçekleştiriliyor. Botlarla safari yaptığınız sırada buranın gerçek anlamda bir kuş cenneti olduğunu göreceksiniz.
Gölün içinde görülen ağaçlar normalde toprakken fazla yağışlara maruz kalan gölün suyunun artmasıyla bu şekilde sular içinde kalmış. Gölün büyüleyici güzelliğinin yanı sıra çevresindeki verimli topraklarını da es geçmek olmaz. Burası Kenya’nın en önemli tarım merkezlerinden bir tanesi. Pek çok yabancı firma bu verimli topraklar üzerinde çiçek yetiştiriciliği yapmaktadır. Naivasha Gölü kıyılarında 6500 dönümlük inanılmaz tarım arazisi bulunmaktadır.
450’den fazla kuş türünün bulunduğu Naivasha Gölü, kuş gözlemcileri için Kenya’da birinci sınıf bir destinasyondur. Yerleşik türler yıl boyu görülebiliyorken, göç eden türler Ekim ile Mart ayları arasında görülebilir. Sürekli görülen türler karabatak, pelikan ve balık kartallarıdır.
Naivasha’da Su Aygırları
Su aygırlarının bakmayın böyle sevimli olduklarına, ağırlıkları 1800-3600 kg’ı bulan hipopotamlar tehlikeli hayvanlardan bir tanesidir. Tehlikeli olmasının tek amacı bölgesini korumak içindir. Yaşamak için hem suya hem karaya ihtiyaç duydukları için onların en iyi habitatı nehir kenarları oluyor. Vücutları su kaybına uğramasın diye günün 16 saatini suda geçirirler. Su aygırının yarım metrelik bir ağız genişliği vardır. Gece otlanmaya çıkarlar ve tek seferde 40 kilo yiyebilirler.
En yakın akrabaları da balinalardır. Nasıl mı?
Yaklaşık 55 milyon yıl önce su aygırları ve balinalar suyu seven aynı kara memelesi atalarından ikiye ayrılıyor. Biri okyanusları seçerek balina olarak evrimleşirken diğeri suyun üzerinde kalarak amfibian oldu. Yani bildiğimiz su aygırları. Su ayrgıları nefeslerini beş dakikaya tutabiliyor. Nehir yatağında ise 8 km’lik hız yapabiliyorlar. Tek eksikleri yüzemiyorlar.
Günümüz balinası hayata bir kara memelisi olarak başlamıştır. Buna ilişkin fosil Pakistan Süleyman dağın’da bulunmuştur.
50 milyon yıl önce dünya gezegenindeki kara parçaları birbirinden uzaklaşıyor. Bu yeni okyanus akıntıları yaratıyor. Bu akıntılar sıcak havayı ve suyu ekvatordan kutup bölgelerine taşıyor. Daha sıcak kutuplar daha sıcak gezen demek. Pakisetus bu sığ sularda bir yemek ziyafeti buluyor. Bilim adamları sahilde karaya vurmuş ölü balıklarla beslendiklerini öne sürüyor. Suya girip ölü balıklarla beslenirken bir sonraki adım diğer balıkları da yakalamaya çalışmak.
Bu esnada avcılarla karşılaşıyor ve köpek gibi yüzmeye çalışıyor. 50 milyon yıl önce pakisetus fosil kayıtlarından kayboluyor. Bir sonraki gizem paskisetustan sonra ne oldu. Bu kara memelisi nasıl evrim geçirdi ve okyanusların kralı oldu.
49 milyon yıl önceden gelen kayada bilinmeyen bir antik memeli kalıntıları bulunuyor. Ayakları yağmur kuşu gibi bacakları ise kara memelisi gibidir. Sonra günümüzde yaşayan hayvan sınıfına ait has bir kemik tespit ediliyor. Balinanın kulak kemiğiydi bu. Değişim sürecindeki balina iskeleti bulunmuştu. Bacaklı balina.
Pakisetus’un ortadan kaybolma sebebi bu. Kısaca evrim geçirerek başka bir hayvan olmuştu.
Naivasha Gölünü Ziyaret Etmek İçin En İyi Zaman
Kenya’da yağışlı ve kurak olmak üzere iki dönem vardır. Naivasha Gölü yıl boyunca iki kuru ve iki yağışlı mevsim yaşıyor. Uzun süren kurak mevsim, Temmuz’dan Ekim’e kadar sürerken ve yağışlı mevsim Kasım ve Aralık ayları arasında görülür. Ocak ve Şubat kısa süren kurak mevsim olup Nisan’dan Haziran’a kadar olan dönem uzun yağışlı mevsimdir.
Yağmurların yağdığı sulak ve kesildiği kurak dönemler boyunca mera kullanılabilirliğini ve bitki örtüsünün büyümesini etkilediğinden, Kenya safari planlamanızı yapmanız için hangi dönemde geleceğinizi bilmeniz gerekmektedir. Yağışlı döneme denk gelirseniz su kaynaklarının ve bitki örtüsünün en bol olduğu zaman olduğunu ve bu yüzden hayvanların besin ve su ihtiyacını her yerden karşılayabilme imkanı olduğu için dağınık gezdiklerini bilmelisiniz. Bunun aksine kurak dönemde gelmeniz halinde hayvanların su be besin ihtiyaçlarını gidermek için birlikte topluca hareket ettiklerini de sakın unutmayın.
Hayalinizdeki Afrika safarisini planlamak bilmediğiniz topraklara seyahat ettiğiniz için zor olabilir. Naivasha gezinizin her detayı ayarlanmalıdır. Bunun için ulaşım, emniyet, konaklama gibi önemli konular kapsamlı ve güncel bir bilgi birikimi gerekmektedir.