Makedonya turu rotamızın son durak noktası Ohrid şehrindeyiz. Ohrid’de gezilecek yerler her ne kadar fazla olmasa da Ohri gölü sayesinde Makedonya’nın en çok ziyaret edilen şehirlerinden bir tanesidir. Makedonya’nın 8. büyük şehri olan Ohrid’de nüfusun %80’i Hristiyandır. Şehirde bulunan 365 tane kilisesiyle Makedonya’nın Kudüs’ü olarak da bilinir. Makedonya ülkeye gelen ziyaretçilerini doğal güzellikleri ile büyülemeyi başarıyor. Bunu kanıtlayan en önemli şey Ohri gölü ve şehrinin 1980 yılında Unesco mirası listesine alınmış olmasıdır.
Ohrid kaleiçi bölgesi, Aziz Naum Kilisesi ve Saint Panteleymon Kilisesini gezebilir, Ohrid kaynaklarında tekne turu yapabilir en önemlisi de Ohrid gölünde katamaran turu yapabilirsiniz.
Ohri Gölü
En derin noktası 313 metre ortalama derinliği 210 metre olan gölde gölün dibi 120 metre’den gözükebilmektedir. Makedonya ve Arnavutluk arasında sınır görevi gören Ohrid’in %70’i Makdeonya’ya aitken %30’u Arnavutluk’undur.
Ohri gölünün Makedon sahili Unesco koruması altındadır. Aynı şekilde Ohrid şehri de. Ama Arnavutluk tarafı ne yazık ki Unesco tarafından koruma altına alınmamıştır. Çünkü orası ciddi anlamda bakımsız kalmıştır. Kanalizasyon ve diğer atıklar göle atılmaktadır. Madem Arnavutluk atıklarını göle atıyor nasıl oluyor da Makedonya kısmında kalan göl Unesco koruma altında diyeceksiniz. Bu atıkların Makedonya kısmına girmesi imkansızdır. Şöyle ki göl tam Arnavutluk kıyısında nehre dökülmektedir. Ohri gölü 4000 yıla aşkın bir tarihe sahip. Özellikle Ohri gölü etrafında Ohri şehrinde yapılan kazı çalışmaları sonucu Antik Makedonya döneminden kalan altın maskeler bulundu. Daha da eskiye gidildiğinde 4500 yıllarına ait balıkçı barınakları bulundu. Yani ilk yaşamın 4000 yılı aşkın süre önce olduğu kanıtlandı.
Ohri Gölünde Katamaran Turu
Drim Kaynağı
Su sıcaklığının 11 derecenin üstüne çıkmadığı ve her saniye Ohri gölüne 10 litre suyun boşaldığı bölge kayık turu yapıp ana kaynağın nereden çıktığına şahit olmak için akıl almaz güzellikte bir doğal ortamdır.
Ohri gölü doğal bir göldür. Yani dağ gölüdür. Suyun kaynağı dağ eteklerinden toprak altından gelmektedir. Ohri göl kaynakları 650-700 metre deniz seviyesinden yüksekte çıkmaktadır. Ohri gölünün nehire döküldüğü nokta kaynaklarından 50 ila 60 metre arasında daha yüksektir. Yani Ohri gölünde tamamen ters bir akıntı vardır. Aşağıdan kaynayıp daha yukarıda ırmağa dökülmesi buna en güzel örnektir. Ohri gölü etrafında 3 tane şehir vardır. Ohrid, Arnavutluk sınırları içinde kalan Pogradec ve Struga şehirleridir. Ohri gölü Struga şehrinden ırmağa dökülmektedir. Buradan da Adriyatik’e gider. Göl içinde Ohrid’e özgü alabalık çeşidi yaşamaktadır. Kırmızı ve altın benekleri olan ve lezzet anlamında deniz balığından daha lezzetli bir balık türüdür. Alışılagelmiş ağır alabalık tadı yoktur. Ohrid gölünün ana kaynak bölgesi aynı zamanda Drim ırmağının da suya karıştığı bölgedir. Her 3 saatte bir suyun değiştiği ve insan elinin değmediği bir yerdir. Kaynak bölgesiyle göl kısmı ayrıdır. Burası Milli Park statüsündedir. Kaynak bir yerden göle boşalır ama kaynak bölgesinde yapraklar düşünce toplanmaz, ağaç devrilirse kaldırılmaz. Doğanın kendini yenilediği bilinciyle bu bölgede hiçbir şeye el sürülmez. Kaynak bölgesinde kesinlikle motor kullanılmıyor. Kürekli kayıklar eşliğinde gezi gerçekleştirilmektedir. Ohri gölünün yanı başında bir göl daha vardır. Adı Prespa Gölüdür. Prespa Ohri gölünden daha da yüksektedir. Ohri gölünün kaynağını besleyen bir başka kaynak Prespa gölüdür. Doğal yağışlar, karlar, dağ eteklerinden gelen sular, yer altından gelen kaynaklarla beraber Ohri gölü beslenmektedir.
Aziz Naum Kilisesi / St Naum
Sveti Naum’un 12 yy yaşadığına inanılan bilinen bir aziz olduğu söylenmektedir. Kiril kardeşlerin hocası olduğu ve en çok misyoner yetiştiren aziz diye geçer. Aynı zamanda Ohri gölünün koruyucu Aziz’i anlamındadır. Yerel halkın inancına göre; Kilisenin içinde bir sütun/taş’ın altında Aziz Naum’un mezarı vardır. Elinizi o taşa koyduğunuzda hala kalp atışı hissedilmektedir. O kalp atışı aslında Aziz Naum’un kalp atışıdır. Çünkü ruhu ölmemiştir. O kalp atışı devam ettikçe Ohri gölü kaynakları kaynamaya devam edecektir. Ne zaman ki o kalp atışı durduğunda artık kaynakların kuruyacağına inanılmaktadır. Bunun bilimsel bir açıklaması tabi ki var. İstediğiniz taşa ya da başka her hangi bir şeye elinizi koyun kendi kalp atışınızı hissetmememiz imkansızdır. Ama yerli halkın inancı bu yöndedir. Aziz Naum imkansızları başarmış bir Aziz olarak bilinir. Hayvanlarla anlaştığı ve onları terbiye ettiği söylenir. Aynı zamanda kilise içinde Aziz Naum’un hayatını betimleyen freskleri de görmeniz gerektiğinin altını çizmek isteriz.
Aziz Naum kilisesine gelmek için Ohrid merkezden otobüslere binmeniz gerekiyor. Yolculuk yaklaşık 1 saat sürmektedir.
Kilise Giriş Ücreti : 100 MKD
Ohrid Kaleiçi Bölgesi
Ohrid’de Lower Gate, Upper Gate, Front Gate ve Water Gate olmak üzere toplamda 4 tane kapı vardır.
Surlar, kaleler Osmanlı Anadolu’nun hiçbir yerinde sıfırdan kale inşa etmemiştir. Fethettiği yerlerde mevcut olan harap kaleleri tekrardan restore edip, genişletip, uzatmıştır. Bazı yerlerde Osmanlı kaleleri diye geçer ama bu tamamen yanlıştır. Ohrid kalesinde Osmanlı’dan kalan tek şey kaledeki kapılardır. Ohrid kalesi 4 .yy’a dayanır. Antik tiyatro ise Roma dönemine aittir. Yüzyıllar boyunca farklı medeniyetler altına giren Ohrid’de bütün medeniyetlere ait bir şeyler görmek mümkündür. Ama en baskın dönem Osmanlı’dan kalmadır. Evlere baktığınızda aklınıza ilk gelen Safranbolu evleri olur. Kaleiçi bölgesine adım atar atmaz arnavut kaldırımları başlar. Tüm dünyada bu kaldırım Türk yolu, Türk kaldırımı olarak geçerken bizler Arnavut kaldırımı deriz.
Antik Tiyatro
Sur içi bölgesinde M.Ö 200 yılında Helenistik mimari ile inşa eidlmiş tiyatro 4000 seyirci kapasitelidir. Makedon halkı açık hava etkinliklerine çok düşkün oldukları için tiyatro günümüzde hala aktif olarak kullanılmaya devam edilmektedir. Ohrid yaz festivalleri ve çeşitli yerel şovlar hala bu tiyatroda sergilenmektedir.
Saint Pantelejmon / Saint Panteleymon Kilisesi / Aziz Kliment Manastırı / Свети климентов ?
15 yy’dan günümüze kadar ayakta kalabilmiştir. Misyoner yetiştirdiği için ve misyonerlik 17 yaş ve üstü oluğundan Avrupa’nın ilk üniversitesi diye de geçer. Manastır’daki kazılar alanlarından Büyük İskender’e ait altın maskeler çıkarılmıştır. Manastır olmadan önce bir ibadet yeri ve antik döneme ait yaşam alanı olduğu ortaya çıkmıştır. Yine yapılan kazılar sonucu Roma döneminden kalan Baptistane bulundu. Üzerindeki mozaik simgeler baptistane ve çocukların kutsallaştırıldığı vaftiz edildiği yer olduğunu simgeler. Ziyaret ettiğimizde kazıların etrafındaki binaların aslında misyonerlerin kaldığı yer olarak yapılması planlanırken şimdilerde otel olma yolunda ilerlemektedir. Tarihe bir şey katmak isterken karşılığında saygısızlık yapıldığı aşikardır.Kilise alanı içinde Yusuf Çelebi’nin Türbesi vardır. Beyaz minik bir yapıdır.
St. Jovan of Kanoe / Aziz Yuhanna Kilisesi
Bizans mimarisi ile 13. yy’ın sonunda yapılmış kilise Ohri gölünde bir yamaç üzerine yapılmış Ohrid’in en çok fotoğraflanan noktalarından biridir.
Sveti Sofija / Ayasofya Kilisesi
1000 Makedon denarı üzerinde bu kilisenin resmi vardır. Kilise duvar resimleriyle adından söz ettirmektedir.
Ohrid Kumsalları
Gradiste Kumsalı : Şehir merkezine yakın olup şehrin en kalabalık kumsalıdır. Partilerin tercih edildiği kumsal çok geniş olmasa da yeterli uzunluktadır. Kış dönemi gittiğimiz için şezlong göremedik. Ama sandalye veya katlanır şezlongunu kapanın buraya geldiğini öğrendik. Bunlar yok diye dert etmeyin kumsal boyunca set ören ağaç gölgelerinin altına geçip atın havlunuzu bakın keyfinize.
Ljubanista Kumsalı : Ohrid şehir merkezinden 30 km uzaklıkta Arnavutluk’a varmadan önce Makedonya sınırlarında son köyde bulunan kumsal 1.5 km uzunluğundadır. Kumsalda kamp yapma imkanı ve restaurant, market gibi ihtiyaçlarını karşılayabileceğiniz yerler olduğundan eğer araçla seyahat ediyorsanız uğramanızı önereceğimiz yerlerden biridir.
Eleshec Kumsalı : Ohrid şehir merkezinden 10 km uzaklıktaki kumsal bungalow konaklaması ve karavan kamp alanı imkanı sunmasıyla doğa içinde kendinize bir kaç gün rahatlık sağlayabileceğiniz yerlerden biridir. Eğer konaklama yapmayacaksanız buraya kadar zahmet etmenize gerek yok. Bunun yerine şehre daha yakın kumsallara gitmenizi öneririz.
Labino Kumsalı : Küçük ve taşlı kumsalı olan plaj denizin berraklığıyla insanı kendine çeken keyifli plajlardan bir tanesidir.
Trpejca Kumsalı : Ohrid çevresindeki minik kumsallardan bir tanesi olan Trpejca’ya ulaşım yalnızca botlarla oluyor. Ohrid’den 12 km uzaklıktaki kumsal Galichica Milli Parkı sınırları içinde bulunan kristal berraklıktaki suyu ile mükemmel bir deniz imkanı sunmaktadır.
Ohrid’e Nasıl Gidilir?
Üsküp’ten Ohrid 178 km uzaklıktadır. Haftanın her günü 05:30 ila 19:30 arasında otobüs seferleri mevcuttur. Yolculuk 3 saat sürmektedir. Tek yön ücreti 450-520 MKD (7,5-8,5 Euro) arası, çift yön 630 – 750 MKD (11-12,5 Euro) arasında değişmektedir. Üsküp haricinde Struga ve Bitola’dan da direk otobüsler bulabilirsiniz. Ohrid otogarına geldikten sonra şehre gitmenin iki yolu var biri taksiyle diğeri 20-25 dakika yürüyerek. Yine aynı şekilde Ohrid’den geri dönmek için geldiğiniz otogara gitmeniz gerekiyor. Vardığınız gün otobüs saatlerini teyit etmeniz en doğrusudur.