OLİMPOS’TA GEZİLECEK YERLER

Suluada, Çıralı Yanartaş, kaya tırmanışı, Olimpos sahilinde kano deneyimi, Olimpos antik kenti olsun Olympos tatili yapacak olanları çok şeyin beklediğini en baştan söyleyelim. Olimpos gezi rehberi için çok geç kaldığımızın farkındayız. Daha da geç kalmadan gelin size Olimpos gezilecek yerler, Olimpos çevresinde yapılacak aktiviteler ve Olimpos’a nasıl gidilir hakkında tüm bildiklerimizi anlatalım.

OLİMPOS’TA GEZİLECEK YERLER

Antalya’nın Kumluca ilçesine bağlı Olimpos, Çıralı’nın hemen yanında yer dağın yamacında bir yer alıyor. Bir zamanlar hatta Olimpos’u Olimpos yapan hippiler olmuş. Olimpos’un turizmdeki temeli 1986 yılında atılmış. Bahsettiğimiz yılda ağaç evler yapılmaya başlanmış. Ve bugüne kadar da aynı mimari ile devam edilmiş. Dünyanın dört bir yanından gelen turistlerin en uğrak yeri, zamanının en eğlenceli tatil mekanlarından bir tanesiymiş.

Olimpos’un yeri bizde ayrıdır. Gittiğimiz zaman dönesimiz gelmeyen yerlerin başında geliyor. Hem denizinin keyifli olması hem doğa içinde yapabilecek bir çok aktivite imkanı sunmasıyla hem de çevresinde gezilecek alternatif gezilecek yerlerin olmasıyla en sevdiğimiz yerlerden biri.

MALDİVLER’İ ARATMAYACAK SULUADA’YA GİDİN

Suluada
Suluada

O kadar yer gezdik gördük, yüzlerce tropik, el değmemiş kumsallara ayak bastık. Liste yapsak ve ilk 5’e en favori kumsallarımızı ekleyecek olsak. İnanın ilk 5’e Suluada kesinlikle girer.

Suluada küçücük bitki örtüsü fazla olmayan bir ada. Denizi tamamen taşlık. Suyunun rengi cam mavisi ve berrak mı berrak. Yaz döneminde günde binlerce ziyaretçi ağırlamasına rağmen halen aynı berraklığını korumayı başarıyor.

Suluada
Suluada

Suluada’ya gitmenin tek yolu tekne turuna katılmaktır. Adrasan limandan kalkan onlarca tekneden herhangi bir tanesine binerek Suluada’ya gidebilirsiniz. Adrasan’da konaklıyorsanız sahilden yürüyerek tekneye ulaşabilirsiniz. Olimpos’tan geliyorsanız satın almış olduğunuz tekne firması Olimpos-Adrasan arası hizmet vermektedir.

Suluada tekne turu saat 10:00’da başlayıp yaklaşık 17:00 gibi bitiyor. Kişi başı ücret 200-220 TL olup bu fiyata Olimpos-Adrasan ulaşımı, öğle yemeği ve Adrasan dönüşüne geçilince çay ve ikramlar da dahildir.

Suluada
Suluada

Özellikle hatırlatmak istediğimiz, Suluada yaz döneminde çok kalabalık oluyor. Günde en az 1000 ziyaretçi gidiyor demiştik. Daha sakin bir dönemde ziyaret etmek ve denizin keyfine daha rahat varmak için bizce en iyi dönem yaz sonudur.

OLİMPOS ANTİK KENTİ GEZİN

olimpos antik kent
Olimpos Antik Kent

Zamanında korsan krallarının yaşadığı Likya’nın en önemli yerleşim yerlerinden biri olmuştur.

Likya Dönemi ve Olimpos arasındaki tarih aralığı, Antik Yunan ve Antik Roma dönemlerine denk gelir. Likya, günümüzde Türkiye’nin güneybatısında, Antalya ile Fethiye arasında bulunan bir bölgeydi. Likya, M.Ö. 2. binyılda kurulan bir uygarlıktır ve M.Ö. 6. yüzyıldan itibaren Pers İmparatorluğu’nun egemenliği altına girmiştir.

Olimpos, aynı bölgede, bugünkü Olimpos Dağı’nın eteklerinde yer alan antik bir şehirdir. Olimpos, M.Ö. 2. binyılda kurulmuş ve M.Ö. 6. yüzyıldan itibaren Pers İmparatorluğu’nun hakimiyeti altına girmiştir.

Dolayısıyla, Likya Dönemi ve Olimpos arasındaki tarih aralığı, M.Ö. 6. yüzyıldan başlayarak Pers İmparatorluğu’nun hakimiyeti dönemini içerir. Bu dönem, Roma İmparatorluğu’nun yükselişiyle son bulur ve Roma’nın Likya bölgesini fethetmesiyle Antik Yunan ve Antik Roma dönemleri birleşir.

Antik Yunan döneminde Olimpos, Yunan mitolojisinin en önemli dağlarından biridir. Olimpos Dağı, Yunanistan’ın kuzeyinde, Teselya bölgesinde yer almaktadır. Antik Yunanlar için Olimpos Dağı, tanrıların ve tanrıçaların yaşadığı efsanevi bir yer olarak kabul edilirdi.

Yunan mitolojisine göre, Olimpos Dağı’nda on iki Olimposlu tanrı ve tanrıça yaşardı. Bunlar Zeus (yıldırımlar tanrısı ve tanrıların kralı), Hera (evlilik tanrıçası ve Zeus’un eşi), Poseidon (deniz tanrısı), Demeter (tarım tanrıçası), Hades (yeraltı tanrısı), Athena (bilgelik ve savaş tanrıçası), Apollon (ışık, müzik ve şiir tanrısı), Artemis (avcılık ve doğa tanrıçası), Ares (savaş tanrısı), Aphrodite (aşk ve güzellik tanrıçası), Hermes (haberci tanrısı) ve Hephaistos (ateş tanrısı ve demircilik tanrısı).

Bu tanrılar ve tanrıçalar, Olimpos Dağı’nda büyük saraylarında yaşarlardı. Olimpos Dağı aynı zamanda tanrıların toplantı yeri olarak da kabul edilirdi. Burada tanrılar arasında tartışmalar yapılır, kararlar alınırdı. Olimpos Dağı, Antik Yunan döneminde hem mitolojik bir anlam taşıyan bir yer hem de Yunan kültüründe önemli bir simgeydi.

Olimpos antik kentine giriş ücretlidir. Kişi başı 30 TL ödeyerek tek seferlik giriş yapabilirsiniz. Alternatif olarak Müzekartınız varsa ücret ödemeden de girebilirsiniz. Müze kartınız yanınızda değilse Müzekart aplikasyonuna giriş yaparak görevliye gösterip giriş sağlayabilirsiniz. Bir diğer giriş seçeceği ise konakladığınız pansiyondan çoklu giriş kartı almaktır. Bu çoklu giriş sayesinde 10 kere giriş yapabilirsiniz.

Olympos Antik Kenti Ziyaret Saatleri 08:00 – 20:00

Müzekart ücreti 60 TL

Phaselis Antik Kenti

Phaselis Antik Kenti

Antik Kentlere ilginiz varsa Olimpos’tan 27 km uzaklıktaki Phaselis Antik Kentini de ziyaret edebilirsiniz. Burayı ayrı bir seviyoruz. Çünkü antik kentin içinde bir kaç kumsal seçeceği olduğu için tarihi yapıları gezdikten sonra güzel bir ağaç altında serinleme imkanı sunuyor. Yine Olympos Antik Kentinde olduğu gibi buraya da müze kartınız ile giriş yapabilirsiniz. Araçla antik kentin/kumsalın dibine kadar gidebildiğiniz için çok yorulmadan etrafı gezip ardından denizin tadını çıkarabileceğiniz çok keyifli bir yerdir.

KORSAN KOYUNDA DENİZE GİRİN-GELİDONYA’DA GÜNBATIMINI İZLEYİN

Korsan Koyu, Antalya
Korsan Koyu, Antalya

Korsan Koyu Likya yolu üzerinde yer alan muazzam denizi olan küçük bir koydur. Küçük bir koy olduğu için çadır atmak için yeterli alan yok. Burada denize girip serinledikten sonra aracınızla fenere giden patikanın başına kadar gidip buraya aracınızı park edebilirsiniz. Park noktasından Gelidonya’ya tırmanış yaklaşık 1 saat sürüyor.

Korsan Koyu

Rotanın zorluk seviyesini ve süresini göz önünde bulundurmanız önemlidir. Ara ara dik patika yollar olduğu için bizim için kolay bir yürüyüş olmadığını itiraf etmek isteriz. Yine tüm yorgunluğumuza değdiğini de söylemek isteriz.  Ayrıca, yürüyüşe çıkarken yanınızda yeterli su, güneş kremi ve uygun giysiler bulundurmanız da önemlidir. Yürüyüş rotalarını keşfederken güvenliğinizi ve doğal çevreye saygıyı gözetmeyi unutmayın.

Gelidonya Feneri Yürüyüş Yolu

Gelidonya Yarımadası’ndaki en önemli yapılarından biri Gelidonya Burnu Feneri’dir. Bu tarihi fener 1936 yılında yapılmış olup, bölgenin denizciler için önemli bir navigasyon noktasıdır. Gelidonya Burnu Feneri yarımadanın muhteşem manzarasını seyretmek için ziyaretçilere eşsiz bir fırsat sunuyor.

Gelidonya Feneri

DOĞA SPORLARININ TADINI ÇIKARIN

Olympos’ta doğa sporu yapacaksanız tavsiye ettiğimiz ve güvendiğimiz tek kişi Yıldırım Seçmen’dir. Alanında uzman olan arkadaşımız Yıldırım Seçmen instagram sayfasından kendisiyle irtibata geçip turları birlikte gerçekleştirebilirsiniz.

Olimpos’ta yapılacak başlıca aktiviteler:

-Kaya tırmanışı

-Kano

-SUP/Stand Up Paddle

-ATV

-Kanyon Turları

-Likya Yürüyüşü/Hiking

Yukarıda listelemiş olduğumuz her aktiviteyi Yıldırım ile yapabilirsiniz. Profesyonelliği, güler yüzü ve sabrı ile kendisine hayranız! Kendisiyle ATV dışında tüm aktiviteleri yaptık. O kadar nazımıza bir gün olsun of çekmedi. Hem yönlendirmesi hem de tam pes ettiğimiz anda verdiği motivasyon sayesinde çok güzel deneyimler yaşadık.

Kanyon turu olarak ilk önce Kuzdere Kanyon’una gitmiştik. Olimpos ile mesafesi biraz sürüyor. Yıldırım’ın rehberliğinde minibüsle kanyon turu yapacağımız yere yanaştıktan sonra börek, trekking ayakkabıları ve dalış kıyafetine benzer bir kıyafet giyerek kanyona daldık.

Kuzdere Kanyonu

Araç bizi buraya bırakıp kanyonun sonundan alacaktı. Yani gruptan kimsenin mırım kırım etmemesi gerekiyordu:) Çünkü ne geri dönüşümüz vardı ne de telefonlar çekiyordu. Atlamalı, hoplamalı hayatımızın en heyecan dolu ve zevkli turuydu.

Kuzdere Kanyonu
Kuzdere Kanyonu

İkinci kanyon turumuz ise Göynük Kanyonu oldu. Göynük, Kuzdere’ye göre o kadar basit bir kanyon ki herkes rahatlıkla kanyonun sonundaki şelaleye varabilir. Tabi bu dediklerimizden gitmeye değer bir yer değil diye anlaşılmasın. Biz sadece kolay ve zorluk derecesine göre yorum yaptık. Yoksa her iki kanyon da mutlaka görülmeye değer. 

ÇIRALI YANARTAŞ’A TIRMANIN

Çıralı Yanartaş, Antalya’nın Olimpos beldesindedir. Yanartaş, adını yer altından doğal olarak çıkan doğal gazın, sürekli olarak yanması sonucu almıştır. Bu doğal gaz, yer kabuğunun çatlaklarından yeryüzüne çıkar ve temas ettiği havada yanar, sürekli bir alev oluşturur.

Çıralı Yanartaş’ın hikayesi, antik Yunan mitolojisine dayanır. Efsaneye göre, bu ateşin Zeus’un oğlu Prometheus tarafından getirildiği ve burada gizlendiği söylenir. Prometheus, tanrıların Zeus tarafından yaratılan insanlara ateşi vermesi nedeniyle cezalandırıldı. Prometheus, ateşi gizleyerek insanlara ışık ve ısı sağladı ve onları Zeus’un öfkesinden korudu.

Çıralı Yanartaş, binlerce yıldır yanmaktadır. Ve bu eşsiz doğa olayı ziyaretçileri büyülemektedir. Yanartaş alanı geceleyin en etkileyici zamanlarda ziyaret edilmektedir. Çünkü alevler karanlıkta daha belirgin ve büyüleyici görünür. Yanartaş, ziyaretçilere mistik bir atmosfer sunar ve antik dönemlere bir yolculuk hissi verir.

Yanartaş’a Nasıl Gidilir?

Yanartaş’a gitmek için Çıralı merkezden mesire alanına gitmeli, buradan da yaklaşık 40 dakika tırmanmalısınız. Eforunuzun önden harcamak yerine ya aracınızla ya servislerle ya da bisiklet ile mesire alanına kadar gidip bu noktadan sonra yürüyüşe başlamalısınız. Sakın gündüz vakti gitmeyin. Hem sıcakta tırmanması eziyet olur hem de ateşi gün ışığından dolayı göremezsiniz. Akşam üzeri çıkıp günü batırıp ardından yanaktasın alevlerini karanlıkta daha net görebilirsiniz.

OLİMPOS’TA KONAKLAMA 

Olimpos Alaturka Pansiyon

Olympos tatili için artık yeni adresiniz Olimpos Bungalow otelleri arasında isteklerinize cevap verecek Olimpos Alaturka Pansiyon olacaktır. Burası hem bizim Olimpos ile tanışmamızı sağlayan yerdir. Hem de Olimpos tatillerimizin vazgeçilmezidir. Portakal ağaçları içinde konumlanmış bungalowlar, bar alanı, restaurant alanı, çardak alanları ve en önemli pansiyon’un en izole yerine yaptıkları yoga alanı ile her kesime hitap ediyor.

Olimpos Alaturka Pansiyon

Konaklama hakkında daha fazla bilgi almak için buraya tıklayınız.

Ya da direk Olimpos Alaturka Pansiyon’un sahibi ile  iletişime geçebilirsiniz.

Mehmet Karataş : 0536 368 80 20 

OLİMPOS NEREDE?

Olimpos Antik Kenti, Antalya’nın Kumluca ilçesine bağlı olan Olimpos sahilindedir. Konum için buraya tıklayınız.

Antalya merkezden Olimpos 85 km – 1 saat 30 dakika,

Kaş merkezden Olimpos 110 km – 2 saat 15 dakika,

İzmir merkezden Olimpos 521 km – 7 saat,

İstanbul merkezden Olimpos 765 km – 9 saat 25 dakika,

yukarıdaki mesafelerin hepsi özel araç için geçerlidir. Kendi aracınızla ulaşımınızı sağlayacaksanız bu mesafeleri göz önüne alabilirsiniz. Olimpos 1.Derece SIT alanı olduğu için Olimpos için otobüs terminali yoktur.  

Olimpos kavşağı ile Olimpos arasında hizmet veren minibüsler çalışmaktadır. Bunlar da yaz aylarında 15 dakikada bir kış döneminde ise saatte bir hizmet vermektedir. Eğer kendi şahsi aracınızla Olimpos’a gelmeyecekseniz nereden hangi yolla (uçak ya da otobüs) gelirseniz gelin her halükarda Olimpos kavşağından minibüslere binmeniz gerekecektir.

OLİMPOS’A ULAŞIM

Araç Kiralama ya da Şahsi Araçla

Dediğimiz gibi Olimpos’a gelmenin en konforlu yolu araçtır. Eğer yaşadığınız şehirden sadece Olimpos için gelecekseniz bu ne kadar mantıklı olur onu bilemiyoruz. Ancak tatil planınız sadece Olimpos değil Olimpos’un çevresini de gezmekse o halde kesinlikle aracınızla gelmenizi öneriyoruz. Zamanında yapmış olduğumuz Ege-Akdeniz rotamıza Olimpos’u eklemiştik. Olimpos’un çevresinde gezilecek yerleri merak ediyorsanız Ege-Akdeniz rotamız yazımızı okuyabilirsiniz.

Otobüsle

Olimpos’a Antalya’dan ve Kaş’tan otobüs seferleri bulunmaktadır. Direk İstanbul’dan, İzmir’den, Ankara’dan ve diğer şehirlerden gelecekseniz ne yazık ki direk ulaşım imkanı yoktur. Geleceğiniz yer Antalya olacak ve buradan Olimpos’a devam edeceksiniz.

Antalya Havalimanından Olimpos’a Ulaşım

Otobüsle ulaşımda nasıl ki Antalya’ya gelme zorunluluğu varsa uçak için de aynısı geçerlidir. Büyük şehirlerden Antalya uçağı ile Antalya havalimanına vardıktan sonra terminal binasından çıkar çıkmaz sağ taraftaki otobüs ile otogara gidip buradan kalkan Olimpos minibüslerine binebilirsiniz. Ya da tramway ile 45 dakikalık yolculuk ile otogara geçebilirsiniz.

Yahut uçakla Antalya’ya gelip havalimanından araç kiralayarak da devam etmek alternatif bir seçenektir. Rotanızı daha kapsamlı yapmayı planlıyorsanız Dalaman’a uçup buradan araç kiralayarak Olimpos’a oradan da Antalya’ya geçerek Antalya Havalimanında aracı teslim edip yaşadığınız şehre geri dönüş yapabilirsiniz.

Elimizden geldiği kadarıyla Olimpos’u sizlere anlatmaya çalıştık. Her ne kadar anlatmış ve görseller sunmuş olsakta inanın oraya gidip Olimpos’u yaşamak, çevresini gezmek gibisi yok. Asıl sevmemizin en önemli nedeni Olimpos’un SIT alanı olması sebebiyle korunuyor olması. Bu sayede Olimpos içinde betonarme yapı görmek imkansız. Her otel her işletme ahşaptan. Bu da doğallığını korumasını sağlıyor. İster deniz ister doğa tutkunu olun inanın size istediğiniz her şeyi veren bir yer. Şimdiden Olimpos’a gidecek olanlara keyifli tatiller dileriz. 

More from the blog

LEFKADA ADASI’NDA GEZİLECEK YERLER

Bu yaz Yunan adalarına gitme planı yapmadan, tamamen sürpriz bir şekilde rotamız oluştu ve kendimizi Yunanistan’ın incisi Lefkada adasında bulduk. Daha önce Lefkada hakkında...

ROTTERDAM’DA GEZİLECEK YERLER

Rotterdam, Hollanda'nın ikinci büyük şehri ve endüstriyel açıdan en önemli merkezlerinden biridir. Şehir, 1250 yılında Rotte Nehri kıyısında küçük bir balıkçı köyü olarak kurulmuştur...

KOMODO ADASI GEZİLECEK YERLER – KOMODO EJDERİ

Komodo Adası turu uzun zamandır gitmek istediğimiz yerlerden biriydi. Bali'ye çok yakın olması bir avantaj olmasına rağmen yolumuzu düşürüp bir türlü gitme fırsatımız olmamıştı....

ZANZİBAR’A NE ZAMAN GİDİLİR

"Zanzibar'a ne zaman gidilir?" sorusu, kişisel tercihlerinize, tatil amaçlarınıza ve hava koşullarına bağlı olarak değişebilir. Plaj tatili için en uygun zamanı belirlemek için aşağıda...