Olympos Antik Kenti

Türkiye’nin en önemli Likya şehirlerinden birine ev sahipliği yapan Olympos Antik Kenti bulunduğu konum ve özellikle tatil merkezinin tam içinde yer alması sayesinde ülkemizin en turistik yerlerinden bir tanesidir. Olympos – Olimpos Antik Kenti hakkında bilgi verdiğimiz bu yazı sayesinde Olympos’a gittiğinizde antik kentin içinden geçerken tarihe daha dikkatli derinden bakmanıza yardımcı olmuş olacağız. Olympos Antik Kenti girişinde ne yazık ki rehber hizmeti bulunmuyor. Bilgilendirici panolar sayesinde antik kenti rahatlıkla gezebilirsiniz.

Olympos’un antik kentinden sonra burayı cazibeli kılan diğer önemli şeyler ise Olympos ağaç evler ve Olympos ile Çıralı’nın birlikte paylaştığı sahilinin caretta carettaların üreme merkezi olmasıdır.

Olympos Antik Kenti Nerede?

Olympos Antik Kenti, Antalya’nın Kumluca ilçesine bağlı olan Olympos sahilindedir. Konum için buraya tıklayınız.

Antalya merkezden Olympos 85 km – 1 saat 30 dakika,

Kaş merkezden Olympos 110 km – 2 saat 15 dakika,

İzmir merkezden Olympos 521 km – 7 saat,

İstanbul merkezden Olympos 765 km – 9 saat 25 dakika,

yukarıdaki mesafelerin hepsi özel araç için geçerlidir. Kendi aracınızla ulaşımınızı sağlayacaksanız bu mesafeleri göz önüne alabilirsiniz.

Olympos Antik Kenti Tarihi

Tarihte önemli liman kenti olan Olympos’un tam olarak ne zaman kurulduğu bilinmemektedir. Olympos adına ilk kez M.Ö 167-168 yıllarında basılmış olan Likya Birliği sikkelerinde rastlanmıştır. Bu şu demek oluyor. Olympos antik kentinin tarihine dair yazılı en önemli kayıt sikkelerdir.

Vadi’nin ortasından geçen Olympos çayının etrafına ormanlık arazi içinde kurulu bu liman şehrinin tarihi kalıntıları Helenistik, Roma ve Bizans dönemine aittir.

Olympos kentinin Likya Birliği döneminde önemli bir liman kenti olmasının bir sonucu 3 oy hakkına sahip 6 Likya şehrinden biri olmasıdır. M.Ö 2 yy’dan 1 yy’a geçişte artık Olympos adının yazılı olduğu sikkeler sonlanmış ve Olympos ile Phaselis antik kentleri korsanların eline geçmiştir. Bunun üzerine Olympos şehri cezalandırılarak Likya Birliği’nden çıkarılmıştır. Bu cezalandırmanın en önemli nedeni Olympos’ta hakimiyetini kurmuş olan korsan Zeniketes’in Roma’ya karşı durmasıdır. M.Ö 78 yılında Roma’nın Olympos’a düzenlediği sefer sonucu kent Zeniketes’in elinden alınmış. Ve Roma İmparatorluğu hakimiyetine geçmiştir. Roma İmparatorluğu’nun hakimiyetindeki kent M.S 2.yy’da tekrar Likya Birliği’ne bağlanmış ve git gide önemi artan bir liman kenti olmuştur.

M.S 5 ve 6.yy’da Olympos en refahlı dönemini yaşamıştır. Ta ki M.S 7.yy’daki Arap akınlarına kadar. Arap akınlarıyla birlikte bölgede yaşanan deprem ve salgın hastalıkların da etkisi yüzünden kentten ciddi anlamda göç yaşanmıştır.

Olympos Antik Kentini ziyaret ettiğinizde göreceğiniz tarihi kalıntıların hemen hemen hepsi Roma ve Bizans dönemine aittir.

Rıhtım Duvarları : Olympos çayının kıyısındaki bu duvarlar ve bağlantılı merdivenler antik dönemde gemilerin/kayıkların bu çaya girdiğinin bir göstergesidir.

Köprü : Olympos çayının denizle birleştiği noktaya yakın konumda bulunan bu kaya kütlesi kenti birbirine bağlayan köprünün ayağıdır. Taşların antik kentteki başka bir yapıdan alınarak buraya daha sonradan devşirme malzemelerde inşa edildiği söyleniyor.

ÖNEMLİ BİLGİLER

Olympos Antik Kenti Giriş Ücreti Ne Kadar?

Öncelikle Olympos Antik Kenti girişinde Müzekart geçerlidir. Müze kartı olan ziyaretçiler ücretsiz giriş yapabilirler.

Bunun harisinde iki çeşit giriş türü daha vardır.

Tek geçişlik kart : Tek geçişlik kart kişi başı 20 TL olup günde sadece bir kez kullanabildiğiniz bir giriş kartıdır.

10 geçişlik kart : 10 geçişlik kart ise siz istemeden verilmez. Bir nevi uyanıklık diyelim 🙂 10 geçişlik kart sayesinde illa kartı tek kişi kullanacak diye bir şart yoktur. Eğer iki kişi seyahat ediyorsanız tek bir tane 10 geçişlik kart alarak bunu beraber kullanabilirsiniz. Ücreti 30 TL’dir. 

Müze karttan sonra en avantajlı giriş 10 geçişlik kart almaktır.

Eğer aracınızla gelecekseniz gişenin hemen arka tarafındaki ücretli otopark’a aracınızı park edebilirsiniz.

Olympos Antik Kenti Ziyaret Saatleri

Yaz Dönemi (15 Nisan – 2 Ekim) 08:30 – 19:00

Kış Dönemi (3 Ekim – 14 Nisan) 08:30 – 17:30

Haftanın 7 günü 360 gün ziyarete açıktır. Resmi ziyaret saatleri dışında antik kente ücretsiz giriş yapabilirsiniz.

Olympos Antik Kentine Ne Zaman Gelmeli

Olympos yaz döneminde çok ziyaretçi çeken bir tatil beldesi olduğu için Haziran – Temmuz – Ağustos aylarında iğne atsanız yere düşmeyecek tabirindeki gibi kalabalık olur. Daha sakin ve sükunet içinde gezmek isterseniz tavsiyemiz Mayıs ve Eylül aylarında gitmenizdir.

 

More from the blog

OLİMPOS’TA GEZİLECEK YERLER

Suluada, Çıralı Yanartaş, kaya tırmanışı, Olimpos sahilinde kano deneyimi, Olimpos antik kenti olsun Olympos tatili yapacak olanları çok şeyin beklediğini en baştan söyleyelim. Olimpos gezi...

Küçük Kaputaş Plajı, Kaş

Bu sefer sizlere Kaputaş plajından değil Küçük Kaputaş Plajı'ndan bahsetmek istiyoruz. Kaputaş plajının güzelliğine diyecek lafımız yok. Ama gün geçtikçe artan popülaritesi yüzünden git...

Taş Kapı, Kaş

Bu sene ani bir karar üzerine Akdeniz rotası çıkararak, ilk rota olarak Antalya'nın en popüler tatil bölgesi Kaş ile başladık. Kaş'ta Gezilecek Yerler yazımızda...

Suluada Nerede Suluada Tekne Turu

Türkiye'nin Maldivleri olarak son yılların en popüler adası Suluada hakkında bilgi içeren yazımızda Suluada Nerede ?, Suluada'ya Nasıl Gidilir ?, Suluada tekne turu ve...