Oslob Gezi Rehberi
Filipinler’de gezilecek yerler saymakla bitmeyecek kadar fazla. Ne de olsa 7.107 adası var. Sizlere her Filipinler gezimizde bu ada ülkesinin yeni keşfedilmemiş yüzlerini göstermeyi başardığımıza inanıyoruz. Filipinler gezi rehberimize üçüncü kez gittiğimiz ülkenin yeni yeni güzelliklerini sizlere sunmak istiyoruz.
Filipinler’in Cebu iline bağlı Oslob kasabası ; Oslob denilince akıllara hemen köpekbalığı gelir. Kasabanın en bilinen ve popüler aktivitesinden biri olmasıyla bilinir. Ancak Oslob sadece köpekbalığı aktivitesinden ibaret bir yer değildir.
Oslob kasabası aslında turistik olmayan bir yerdir. Bunu çevreden, yerli halktan çok rahat anlayabiliyorsunuz. Etrafta ne tur firması ne adam akıllı restaurant ne de kumsalı vardır. Kasaba konum olarak beyaz kumlar yerine daha çok taşlık kumsallara sahiptir. Kasabada yemek yiyecek kısıtlı yerler olduğu için bu konuda hassas olanların burada ciddi anlamda yeme problemi çekeceğinin altını çizmek isteriz. Akşam üzeri cadde kenarına açılan sokak satıcıları, ev yemekleri satan minik dükkanlar ve bir tane pizzacıdan başka bir şey bulmak imkansız.
Pizzacıda 1kişi için 340 Php öderken sokak satıcılarında bu ücret 130 php’lara, ev yemekleri satan dükkanlarda ise 50 php’e kadar düşmektedir. Dolayısıyla karar sizlerin 🙂
Oslob çevresini gezmek için 4 seçeneğiniz mevcut.
– Motor kiralamak : Benzin dahil günlük 700 Php’e motosiklet kiralayıp kasabanın çevresini rahatlıkla gezebilirsiniz.
– Tur satın almak : Konakladığınız otelde nereye gitmek istediğinizi söylemeniz yeterli. Onlar sizin için şöförlü motor ayarlayıp gün boyu gezdiriyor.
– Motor taksi : Yerliler kendi motorları ile sizi istediğiniz yere götürüyor. Ancak otelden alacağınız tur ile arasında fiyat olarak çok fark olmadığını söylemeliyiz.
– Toplu taşıma : Gezilecek yerleri görmek için en bütçeli olanı otobüs, jeepney ve multi-cab denilen tricycle’ları kullanmak.
Şimdi gelelim sık sorula soruya Oslob’da gezilecek yerlere ;
- Baluarte : Moro saldırılarına karşı koruma amaçlı inşa edilmiş gözetleme kulesi.
- Cuartel : İspanyollar döneminde yapılmaya başlanan taş blok Amerikalıların gelmesiyle tamamlanamamıştır. Ancak o tarihlerden bu yana deprem ve tayfunlara karşı ayakta kalmasıyla ne derece sağlam bir yapı inşa edildiğinin göstergesidir.
- Our Lady Of The Immaculate Conception Church : 19 yy. yapılan tarihi kilise iki kez yangın çıkması sonucu zarar görmüş ve 2010 yılında yapılan tadilat ile bugünkü haline kavuşmuştur.
- Tumalog Şelalesi : Oslob dağları arasında sıkışmış yeşillikler içinde gizli kalmış bir şelaledir. Filipinler’deki diğer şelalelerin aksine suyu oldukça soğuk olduğundan öyle ha denilince girilecek türden değildir. Genellikle köpekbalığı dalışı ile kombine edilen tur kapsamı içindedir. Köpekbalığı yüzüldükten sonra buraya gelinmektedir.
- Auginid Şelalesi : Bir çok turistin bilmediği dolayısıyla es geçtiği başka bir doğal güzelliktir. Oslob’u ziyaret eden turistlerin hemen hemen hepsi günübirlik konaklayıp Filipinler’in diğer bölgelerine ya da adalarına devam etmektedir. Ancak Oslob ve çevresi için en az 2-3 gün ayırmaları gerektiğini düşünüyoruz. Burası Tumalog şelalesinden 10 km uzaklıkta, giriş ücreti 40 php.
- Binalayan Hidden Şelalesi : Aguinid’den yalnızca 5 km uzaklıkta.
- Dao Şelalesi : En güzeli diyebiliriz. Giriş ücreti 40 php.
- Mainit Sulfuric Sıcak Su Kaplıcası : Oslob merkezden 43 km uzaklıktadır. Kaplıca girişinde içeri yemek ve içecek alınmadığı için girişteki görevlilere emanet etmek zorundasınız. Kaplıca bölgesindeki dükkanlardan bu ihtiyacınızı giderebilirsiniz. Kaplıcada toplam 3 adet havuz bulunuyor. Bunlardan ilki 42.6 derecesiyle en sıcak olanıdır. İkinci havuz 35.8 sonuncusu ise 36.1 derecedir. Ne kadar sıcak olduğundan bahsetmeye gerek dahi yok. Derecelere sıcaklığı ele veriyor. Bölgede kaplıcaların haricinde 2 dakika yürüme mesafasi uzaklıklığında bir de şelaleye sahiptir. Sandığımız gibi şahaşahalı olmasa da kayaların oluşumları ile aralarından akan sular ortama farklı bir ambiyans sunuyor.Giriş Ücreti : 20 php
- Sumilon Adası : Oslob’un karşısında tekne ile 15 dakikada ulaşım sağlanan ufacık bir adadır. 1500 peso’ya günlük tur yapmak için ideal bir seçenektir.
- Köpekbalığı İzleme Noktası : Köpekbalığı deneyimimiz için buradan makalemizi okuyabilirsiniz.
- Inambakan Şelalesi : Oslob’dan 40 km uzaklıkta bulunan şelale Tumalog’a benzese de aslında onun daha masalsı hali diyebiliriz. 30 metre yüksekten ufak bir havuza dökülen şelale adeta kartpostalları aratmayacak cinsten. Havuzun derinliği 2.44 metre olup akıntı olmadığı için rahatlıkla yüzebilirsiniz. Araçla biraz tehlikeli olmakla birlikte patika yolları aştıktan sonra 5 dakika ormanlık alanda yürüyüş sonrası şelaleye ulaşıla biliniyor. Inambakan Şelalesi doğa severlerden ziyade kampçılar ve dağcılar için de çok iyi bir tercihtir. Gece çıkacağınız yolculuk ile burada konaklayıp ertesi gün doğanın sizlere sunduğu güzellikler için sarhoş olabilirsiniz. Şelale aslında Ginatilan kasabasında bulunuyor. Fakat bu kasabaya gitmeyip sadece Oslob’a gidecekseniz günübirlik Inambakan gezisi yapmayı unutmayın. Giriş ücreti 10 peso, motosiklet park ücreti 10 peso
Oslob’da denize girilecek yerler
Makalenin başında da dediğimiz gibi aslında Oslob’un denize girmek için iyi bir destinasyon olduğunu söylemeyiz. O nedenlerdir ki pek çok turist günü birlik Sumilon adası turuna katılmaktadır.
Para vermeden denize girmek isterseniz Oslob merkez uygun ancak deniz çok sığ ve kumsalı olmadığı için rahatlık bakımından tavsiye edemeyiz.
Diğer seçenekler ise biraz tuzlu.
-Villa Modern Deluxe : Giriş ücreti 100 peso. Bu ücret sadece denizi kullanmanız için. Otelin girişini geçtikten sonra yüzlerce merdiven inmeniz gerekiyor. Tepelik bir bölge olduğu için kumsalı yok. Otelin çardaklarında oturup hem burada kendi getirdiğiniz yiyecekleri yiyebilir bir nevi piknik mantığı hem de denizin tadını çıkarabilirsiniz.
-Sea Safari Resort : Villa Modern Deluxe’un hemen yanındaki oteldir. Burası Villa Modern’e göre daha keyifli bir yer ancak giriş için 750 peso’yu gözden çıkarmanız gerekiyor. Bu ücretin içine lunch ve gğn boyu havuz kullanımı dahil.
Biz önce Villa Modern’e girdik. Oteli geçip merdivenleri indikten sonra baraka gibi bir yer vardı. Giriş ücreti asıl burada alınıyor. Fakat görevli olmadığı için arkamıza bile bakmadan devam ettik. Sahilde vakit geçirdikten sonra baktık burada yiyip içecek bir yer yok denizden Sea Safari’ye gittik. Sipariş vermek için bar’a gittiğimizde görevli burada konaklayıp konaklamadığımızı sordu. Konaklamıyoruz deyince giriş ücreti 750 php, eğer bir şeyler içecekseniz de küfür eder gibi en fazla 1 saat oturabilirsiniz dedi 🙂
Bunun üzerine oturacak değiliz, sizin iki sandalye bir masanıza mı kaldık yani. Villa Modern ve Sea Safari arasında boş bir alan vardı. Buraya bir güzel kurulup tüm gün ağaç altında kitap okuyarak geçirdik. Tam kalkmaya yakın yanımıza yaşlı bir yerli geldi. Meğer arazi onunmuş bizden para istiyor. Ya yer miyiz biz açlar Hemen deniz yatağını eline tutuşturup al çocuklarına, torunlarına verirsin deyince o da parayı unuttu zaten 🙂
Oslob’da Konaklama
Konaklama bakımından sıkıntı çekilmeyecek bir bölge olduğunu gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz. Biz Oslob kasabasının 2 km gerisinde Oslob Luzmin BH’de geceliği 2 kişi için 500 Peso ödedik. Hotel hizmeti veren sitelerde yeterli otel bulunmadığı için Oslob’a vardığınızda otelinizi ayarlamanız sizler için en karlı olan yol olacak. Oslob merkezde fiyatlar 500-1500 peso arası olup dilerseniz Whaleshark Watching bölgesinde de konaklayabilirsiniz. Buradaki otellerin sayısı Oslob merkeze göre daha fazla olduğu için bolca seçenek mevcut.
Oslob’a Ulaşım
Cebu şehrindeki güney otobüs terminalinden (South bus terminal) sarı renkli Ceres Line otobüsleri ile ister klimalı ister klimasız seyahat edebilirsiniz. Tek yön ulaşım ücreti 145 Peso olup seyahat süresi 3 saattir.