Yorucu ama muhteşem Filipinler gezimizden sonra Manila’dan Kuala Lumpur’a uçtuk. Saat 18:00’de varıp 2 saat sonra Air Asia ile Kuala Lumpur’dan Penang’a 55 dakikalık uçuş ile vardık. Havalimanı kapısından çıkınca sol tarafta yaklaşık 100 metre ilerideki otobüs durağından otobüsümüze binip yarım saat sonra tarihi Penang şehrinde otelimizin sokağının başında indik. Otobüsten inip otelimize yürürken otellerin çoğunun sokaktaki binaların hizasında değil de daha geri konumda yapılmış olduğunu gördük. Otellerin çoğu bahçeli aynı zamanda butik olması Penang’ın dokusunu bozmamıştır.
Uzakdoğu seyahatlerimizde ilk iş olarak kendimize motosiklet kiralarız fakat Penang’ın düz yollarında, tarihi dokunun içinde klasik bisiklete binmek çok daha eğlenceliydi. Penang eyaleti Malezya’nın kuzeybatısında yer alır. Başkenti Georgetown olan ada ile Malay yarımadasını 13,5 km uzunluğunda köprü birbirine bağlamaktadır.
Penang Adasının Kısa Tarihi
Kedah Sultanlığına ait olan ada bir dönem için İngilizlere kiralanıyor ve sonra İngilizlerin ada üzerindeki siyasi ve ticari açıdan üstün olmasıyla ada İngilizlerin himayesine geçiyor. İngilizlerin ada üzerinde ciddi etkileri olduğu gibi Georgetown ismini dahi Britanya kralı 3. George’dan almıştır. Ada’nın tarihine İngilizlerin etkisinin yanı sıra İngiliz kaptan Francis Light’ın da ciddi rolü olmuştur. Uzakdoğudaki 3 kalabalık etnik grubun beraber yaşamasıyla ortaya çıkan kültür zenginliği sunan bir adadır. Bu 3 etnik grubun bir araya gelmesi şöyle olmuştur; Zengin çinlilerin adaya ticari amaçla gelmesi ve tabi çalışacak işçi sınıfı haliyle Hintliler 🙂 Malaylarda zaten adada yaşadığı için hepsi bir araya gelmiş oluyor.
2008 yılında Unesco Dünya Kültür Miras Listesine alınan Penang çok çekici bir şehir olduğu için turistlerin, gezginlerin oldukça ilgisini çeken bir yerdir.
Penang’da gezilecek yerleri anlatmadan önce adadaki sokak sanatından bahsedelim ; Litvanyalı sanatçı Ernest Zacharevic’in fırçasından çıkan graffitilerin objelerle birleşmesi sonucu ortaya çıkan esprili duvarlar adanın ziyaretçilerine poz vermeleri için orijinal bir fon oluşturuyor.
Yer : Muntri Sokağı
Yer : Ah Quee Sokağı
Yer : Armenian Sokağı
Yer : Cannon Sokağı
Yer : Chew Jetty
Penang adasında görülmesi gereken yerler oldukça fazladır. Bunlardan çoğuna yürüyerek ulaşmak mümkün olduğu gibi bazı yerlere ise otobüs ile kolayca ulaşım sağlamak mümkündür.
Kek Lok Si Tapınağı : Rahip Beow Lean tarafından kurulan Güneydoğu Asya’nın en güzel budist tapınağıdır. 3 bölümden oluşan devasa büyüklükteki tapınağa giriş ücreti yoktur ancak Pagoda’ya çıkmak isteyenlerin 2 RM ödemeleri gerekiyor. Komtar binasının alt katındaki otobüs durağından 201, 203, 204, 306 ve 502 numaralı otobüslerden biriyle 7.5 km uzunluğundaki yolu gidip herkesin indiği yerde biz de inip, soldan devam ediyoruz. Zaten yol boyunca tepedeki tapınak görmemek imkansız. Kek Lok Si yazımızın detayı için burayı tıklayınız.
Kek Lok Si Tapınağı
Tapınağı gezdikten sonra buraya 2.5 km uzaklıktaki Penang tepesine gitmeyi de ihmal etmemelisiniz.
Penang Tepesi : Georgetown ve Penang köprüsünü izlemek için en ideal yerdir. Penang Hill olarak bilinen tepenin asıl adı Bukit Bendera’dır. Deniz seviyesinden 833 metre yüksekte bulunan tepede restaurant, otel, polis merkezi, postane haricinde en önemli yapı Sri BalaMurugan’a ithafen yapılmış olan Sri Aruloli Thirumurugan hint tapınağıdır. Yürüyüş parkurundan giderseniz botanik parka, şelaleye varılıyor. Tepeye finiküler ile çıkılmaktadır. Finikülerin yapımı 1906 yılında tamamlanmıştır ancak teknik aksaklık yüzünden tekrar yapılmıştır, yapımına 1.5 milyon USD harcanmış ve 1. Ocak.1924 yılında tekrar açılmıştır. 87 yıl kullanılan tren 2010 yılında işviçre yapımı finikülerin getirilmesiyle bir daha kullanılmamıştır. Finiküler demir yolunun tasarımcısı Arnold Johnson’dur.
Snake Temple – Yılanlı Tapınak : Şehir merkezinden yarım saat uzaklıktaki tapınağa gitmek için yine Komtar’dan 401E Express otobüsüne biniyoruz (ücreti 2.7 RM). Tapınağın hemen karşısındaki durakta inip karşıdan karşıya geçerek tapınağa kolayca ulaştık. Georgetown’un güneyinde Bayan Lepas bölgesindeki Yılanlı Tapınak 1850 yılında yapılmıştır. Yapımından belli bir süre sonra budist rahip Choo Sor Kong’a adanmıştır. Efsaneye göre burası inançlı bir adamın eviymiş. Evi adeta yılanların barınağıymış. Ev sahibin ölmesiyle yılanlar gün geçtiçe çoğalmaya başlamıştır. Bugün tapınakta onlarca yılan tabloların, vazoların ve diğer objelerin üzerinde öylece kimse rahatsız etmeden durmaktadırlar. Yerli dindarlara göre yılanların buraya zorla getirilmemiş kendi kendilerine gelmişlerdir.
Yılanlı Tapınak, Kek Lok Si Tapınağı ve Penang Tepesi haricinde tarihi şehir içerisinde yürüyerek gezmek mümkündür.
Penang Adasında Gezilecek Yerler
Fort Cornwallis : Penang şehrinin ilk yapılarından biridir. İngiliz kaptan Francis Light’ın 1768 yılında karaya ayak bastığı yerdir. Daha fazla bilgi için burayı tıklayınız.
Kraliçe Victoria Saat Kulesi – The Queen Victoria Memorial Clock Tower : 1897 yılında Penang’ın misyonerlerinden olan Cheah Chen Eok kulenin yapımına başlamıştır. 1902 yılında kulenin yapımı bittiğinde Kraliçe kulenin son halini göremeden ölmüştür.
Penang Belediye Binası : Beyaz renkli gösterişli bina 1903 yılında yapılmıştır. Hemen kalenin arka tarafında yer alıyor.
Catedral of the Assumption
Fort Cornwallis
Street of Harmony olarak bilinen yerde gezilecek yerler
St. George kilisesini sağ tarafımıza alığ aşağı doğru yürüyünce aşağıda liste halinde verdiğimiz yerlerin hepsi aynı cadde üzerindedir.
St. George Kilisesi : 1818 yılında yapılmıştır. Güneydoğu Asyanın ilk Anglikan kilisesidir.
Goddess of Mercy Tapınağı / Kuan Yin Tapınağı : 1800 yılında yapılmıştır. Penang’da gördüğümüz en kalabalık tapınaktı. Bir kenara yığılmış kremit dikkatimizi çektiğinde öğrendik ki insanlar dileklerini, dualarını kiremitlerin üzerine yazıyormuş. Sonra bu kiremitler tapınağın çatısına konuluyor. Bir ara sıraya dizilmiş üstü bası pis insalar gördük. Tapınağın kapısında bir görevli sıraya girmiş insanlara para dağıtıyordu. Evsiz ve fakirlerden oluşan bir gruptu sıraya girmiş olanlar. Birden bizde böyle birşey olsa ne olurdu diye aklımızdan geçiriyoruz
Sri Mahamariamman Tapınağı : 1883 yılında yapılan hindu tapınağıdır.
Kapitan Keling Cami
Yap Kongsi Tapınağı : Giriş ücretsizdir. Oldukça sakin tapınakta dikkati çeken yerdeki mermerlerin renkleri ve ahşap bölmedeki resimlerdir.
Gezilecek Diğer Yerler
Protestan Mezarlığı : İngiliz kaptan Frances Light’ın da mezarı buradadır.
Penang Peranakan Malikanesi : Malikanenin sahibi Çin asıllı kaptan Chung Keng Quee’dir. Malikane içerisinde 1000’in üzerinde değerli eşya bulunmaktadır. Önceden alınan izin ile içeride resim çekilmesine izin verilmektedir.
Cheaong Fatt Tze Malikanesi : Yapı 1995 yılında doğal mimari yapı ödülüne layık görülmüş, 200 yılında ise Unesco tarafından koruma altına alınan muhteşem bir binadır. Cheaong Fatt Tze yazımız için burayı tıklayınız.
Cheaong Fatt Tze Malikanesi
Leong San Tong Khoo Kongsi Tapınağı : Anna and the King filmini izleyeniniz varsa tapınağı hemen hatırlarsınız. Cannon sokağındaki tapınağın giriş ücreti 10 RM’dir. Tapınağın şaşalı girişi, terasındaki dragon heykelleri, duvarlarındaki fenerleri, çinileri aynı zamanda el işçiliği, taş oymaları ve eski yaşamın nasıl olduğuna dair duvarlara işlenen resimler dikkat çekicidir.
Leong San Tong Khoo Kongsi Tapınağı
Cheah Kongsi Tapınağı : Lebuh Armenian sokağında yer alan tapınağın 4 kolonunun her birinde bulunan aslan figürü detaylarını kaçırmamalısınız. 1870 yılında yapılmış bir çin tapınağıdır.
Hock Teik Cheng Sin Tapınağı
Han Jiang Ancestral Tapınağı
Wat Chaiya Mangkalaram Tapınağı : 1845 yılında Kraliçe Victoria’nın Tayland’a olan saygısından ötürü yaptırılmıştır. 33 metre uzunluğundaki yatan buda türleri arasında büyüklük sıralamasında 3. sırada yerini alır.
Dharmikarama Burma Tapınağı: Burma tapınağının girişindeki fil heykelleri misafirleri karşılamaktadır. Tapınağın duvar dibinde Kkutsal hint inciri türüne ait bir ağaç olan bodhi ağacı vardır.
Sun Yat Sen Evi : Eski modern Çin’in kurucusunun (1911 Çin devriminin önderinin) evidir. Giriş ücretlidir.
Chew İskelesi : Sular üzerine kurulu evlerin arasından tahta iskelelerin üzerinden yürüyerek gezebilirsiniz. İskelenin hemen girişinde arabalar için yapılan park yerleri sular altında kalmıştı. Bir tarafta modern yaşam bir tarafta 1 göz odada ve deniz üstündeki sefil yaşam!
Penang Köprüsü : 13,5 km uzunluğunda ki köprü Penang adası ile Malay yarımadasını birbirine bağlamaktadır.
St. Anne Kilisesi : Penang adasının karşısında Butterworth’e yakın konumda Bukit Mertajam bölgesinde 1888 yılında F. P Sorin önderliğinde inşa edilmiştir. Beyaz bina mabet yeridir, diğer ufak bina ise kilisedir. Katolikler bu kiliseye gelerek hac görevlerini yerine getirmektedirler. Her yıl 26 Temmuz’da St. Anne festivali yapılmaktadır. Penang adasında görülmeye değer ne kadar yapı varsa çoğunu gördük, gezdik. Çok çok eğlendiğimiz, zevk aldığımız bir yer oldu. Aslında Penang’daki kültürel zenginlik etnik grubun yanı sıra yemeklerine de yansımış ve yemekleriyle de ciddi anlamda ün yapmış bir bölgedir. Yazının çok uzun olmaması için yemek kısmına ilişkin ayrı bir yazı yazmayı düşündük. Gelelim Penang’dan ayrılışımıza. Son gün gece otobüsü ile Penang’dan Kuala Terengganu’ya oradan da tekne ile Redang adasına geçicez. İnternet üzerinden online otobüs bileti satışı olmadığı için Penang’a gittiğimizde hallederiz diye düşünmüştük. Adadan ayrılmadan 1 gün önce başlıyoruz otobüs bileti bulmaya ama yok yok yok. Bisiklet kiraladığımız yer sağolsun bizi kendi arabasıyla otobüs durağına götürdü, tanıdığı tüm acentalarla görüştü, bizi yönlendirdi ama ne fayda hepsi yer olmadığı nısöylüyor. Bazıları uçakla gidebilirsiniz diyor fakat tek kişi 500 TL tutuyor. Artık son çare feribotla Butterworth’e gidip hemen feribotun arkasındaki otobüs garına gittik. 1 gün sonrası için saat 21:00’e otobüs biletlerimizi alıp rahat bir nefes alıyoruz 🙂 Bu arada Penang’dan bindiğimiz feribot dönüşte ücretsizdi!