Yeni Delhi’de geçirdiğimiz 2 yoğunun günün ardından 06:05 treni ile Pushkar’a gitmek için sabah 05:15 de tren istasyonu vardık. Peronlara girişte x-ray cihazlarının hemen önünde elinde kalemi olan sivil adam biletimizi kontrol için aldı ve tam abuk subuk bahaneler uydurup bizi kandırmaya başlamadan elinden bileti aldığımız gibi çekip gittik.
Peronlar arası geçiş üst geçitten sağlanıyor. 2 numaralı perona varıp trenimizi beklemeye başladık. Trenin kalkmasına 20 dakika kala birden Orkun’un ani tepkisi ile vermiş olduğu tepkinin ne olduğunu öğrenince tam anlamıyla ayılmış olduk. Orkun bütün parayı otelin kasasında unutmuş. Treni kaçırır mıyız kaçırmaz mıyız telaşını bir yana bırakıp doğru otelin yolunu tuttuk. İstasyondan çıkınca bir sürü insan çevremize üşüştü. Hele bir tanesi var ki peşimizi bırakmadı. 500 metre için 500 rs para istedi Neyse bir insan evladı bulduk da 100 rs’e bizi otelimize götürüp istasyona geri getirdi. Şansımıza otel yakındı 10 dakika içinde paramızı alıp trenin kalkmasına son dakikalar kala yetişebildik.
Trenin koltuklu vagonunda seyahat ettik. Tren kalkar kalkmaz gazete-dergi, su, ve çay tabağı servisi başladı. Ajmer’e vardığımızda istasyon dışındaki bir taksici ile 350 rs’e anlaşıp yarım saatte Pushkar’a vardık. Pushkar’a henüz girmeden sivil adamların yolu kapadığını gördük meğer Pushkar’a giriş için kişi başı 20 rs alıp geçişe öyle izin veriyorlarmış. Yaklaşık 13:20 de Pushkar’a vardık. Otelimize yerleşip yemeğimizi yedik ve duşumuzu alıp Pushkar’ı keşfetmek için kendimizi dışarı attık.
Pushkar Hindistan seyahatimiz boyunca en beğendiğimiz yerlerin başında geliyor. Bu ufacık kasaba sıcak kanlı insanları, cıvıl cıvıl dükkanları ile beğenimizi hak etti. Pushkar’ın en bilinen yeri gölü ve çevresindeki ghatları. Gölün etrafında 52 tane ghat var. Efsaneye göre Tanrı Brahma elinde tuttuğu mavi lotus çiçeğini düşürüyor ve düşürdüğü yerde göl oluşuyor. Bundan dolayı da gölün etrafındaki tüm yapılar mavi renkte. Ghat’ların olduğu yere ayakkabı ile girilmesi yasak. Girişte bulunan güvenliğe teslim edilmek zorunda. Ama biz daha sessiz olan ghat girişlerini tercih ettik çünkü 1 tanecik ayakkabımız var ondan olmak istemiyoruz. Resim çekerken ayakkabıların yere konulmasına dahi izin verilmiyor, halk hemen uyarıyor.
Ocak ayında Hindistan’da bulunduğumuz için hava geceleri ciddi anlamda soğuktu. Otelin kliması olmadığından resepsiyondan yorgan istedik. Sağ olsunlar pek bir ilgililerdi de verdikleri yorganda hayvan uyumaz. Pislikten sapsarı olmuş yorganın iğrenç kokusu tüm odayı sardı. Ama yapacak birşey yok en azından ayaklarımız ısınsın diye yatağın yarısına yorganı koymak zorunda kaldık. Bu arada unutmadan ufak bir ayrıntı daha verelim check-in yaptıktan sonra odamıza çıktığımızda görevli yatağa sermemiz için 1 tane çarşaf verdi. 2 gece 2 kişi için 56 TL verince hizmet bu kadar oluyor haliyle 🙂
2.günümüzde Pushkar’ın en ünlü tapınağı olan Pushkar Brahma Tapınağına gittik. Daha tapınağa girmeden sokakta ayakkabılar çıkartılıyor. Yanınızda çantanız varsa tapınağın önündeki (solda) dükkanda bulunan kilitli dolaplara ücret karşılığında çantalarınızı bırakabilirsiniz. X-Ray cihazı ve 3-4 tane polis güvenliği sağlamak için tapınağın merdiveninde duruyor. Tapınağa girmeden önce ciddi aramalar var. Tapınağın içine girince avluya çıktık. Bastığımız yerde, duvarlarda yazılı mermerler gözümüze çarptı. Tapınağa değişik hava katmışlar. Avlunun hemen karşısında tapınağın merkezi konumunda tapındıkları bölüm var. Hindular tanrıya çiçek, şeker, para ve benzeri şeyleri adıyor. Tapınağın sağ tarafındaki merdivenler ile aşağı inip burada ki ufak oda da bulunan tanrıya tapınma işlemleri yapanlar var. Bunun dışında içeride başka hiçbir şey yok. En önemli tanrıları olan Brahma’nın tapınağı olduğundan bu kadar koruma ve güvenlik önlemi alıyorlar herhalde.
Tapınaktan çıktıktan sonra sola dönünce hemen köşedeki tur firmasında deve turumuzu satın aldık. 1 saatlik tur kişi başı 150 rs. 1 saat boyunca devenin sırtında gezmek ciddi anlamda yorucuydu iyi ki 1 saatlik turu almışız dedirtecek kadar vardı. Tur sonrası deve sahibinin sahip olduğu dükkana gidip masala çaylarımız eşliğinde deve turu için detayları öğrendik. Saati 150 rs olan turun günlük bedeli öğle yemeği dahil 1200 rs.
Buradan ayrılıp yarınki Jaipur yolculuğumuz için otobüs bileti aldık. 3 saatlik otobüs yolculuğu 180 rs. Özel araçla/taksi için indirimler sonucu 1900 rs’e kadar düştüler ama biz tercih etmedik. Akşam üzeri Ratnagiri tepesindeki Savithri Tapınağına tırmanmak için Brahma tapınağının arka sokağından uzunca yol yürüdük. Sağ tarafımızda kalan patika yoldan devam ettik. Patikanın hemen girişinde tanrıya sunmak üzere şeker, çiçek satılıyor. İbadet etmeye hevesli olan alabilir 🙂 Tırmanışımız 40 dakika sürdü. Tırmanış kolay değil önce normal başlayan merdivenlerin daha sonra kaya halini almasıyla daha güç hale geliyor. Tapınak çok rağbet edilen bir yer olmasa da bizim gibiler için Pushkar manzarasını izleyebilecekleri mükemmel bir yer. Aynı şekilde gün batımı da oldukça keyifli oluyor.
Konaklama : Navratan Palace – Deluxe AC Room geceliği 800 INR
Yeme – İçme Önerisi
- Out Of The Blue Cafe
- Rainbow
- The Laughing Buddha Cafe