Eskişehir Gezilecek Yerler

Accor Hotels işbirliği ile gerçekleştirilen “Bize Göre” etkinliğinin 3. ayağında rotamız Eskişehir oldu. #bizegöreeskişehir ile sizlere en kapsamlı, arayıp da bulamayacağınız bilgi dolu Eskişehir gezilecek yerler rehberi hazırladık. 

Aslında yıllardır aldığımız bir davet söz konusuydu. Gel gelelim bu davete bir türlü icabet edemedik. Kısmet bize göre etkinliğineymiş 🙂 Sen kalk dünyayı gez, dolaş ama İstanbul’dan Eskişehir’e hızlı tren gibi bir rahatlık varken bir kaç saat uzaklıktaki bu güzelim şehri gezme. Olacak iş mi 🙂 neyse geç olsun güç olmasın diyoruz ve artık Eskişehir gezilecek yerler rehberimize adım atıyoruz.

ESKİŞEHİR’DE NEREDE KALINIR

Eskişehir’e ziyaret edecekseniz  her gittiğiniz yerde olduğu gibi ilk araştırmanız gereken kalınacak yer. Şehrin tam ortasında, merkezi konumda bulunması, geniş bahçesinde kahvaltı sunması ve modern dekore edilmiş lobisi ve odalarının rahatlığı ile tavsiyemiz Eskişehir Ibis Hotel.

2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Eskişehir Yunus’un yurdu, mizahin beşiği, Nasreddin hocamızın mirası, Battal Gazi’yi ağırlamış destansı bir sevgi şehridir.

Şehrin sınırları Karadeniz’e dökülen Sakarya nehri ve buna bağlanan Porsuk nehrinden ibarettir. Eski ve orta çağlarda Dorylaion ismi ile bilinen şehrin tarihi M.Ö 3000 yıllarına kadar uzanır. Bazı arkeolojik kazı ve çalışmalar sonucu ile Eskişehir’in tarihinin Paleolitik Çağ’a kadar uzandığı görülmektedir. Ardından Neolitik çağ, Kalkolitik çağ, Orta ve Son Tunç Çağından sonra yani Hitit İmparatorluğunun yıkılmasıyla Anadolu bölgesinde Karanlık çağ başlamıştır. 400 yıl süren bu yeni dönemin hemen ardından Trak kökenli frigler Anadolu’ya göç ederek Eskişehir, Afyonkarahisar ve Kütahya illeri sınırlarında Frig devletini kurarlar. İşte Eskişehir’in nam-ı taa tarihten başlamıştır. Frigler, Lidya Krallığı, Pers Egemenliği, Büyük İskender, Bergama Krallığı, Roma İmparatorluğu, Selçuklu Devleti, İngiliz ve Yunan İşgali derken şehir 2 Eylül 1922 yılında işgalde kurtulur ve 1923 yılında Cumhuriyetin kurulmasıyla il olur.

Gezi yazılarının içinde tarih hoşunuza gider mi gitmez mi bilmiyoruz ama kısa da olsa bilgi vermekten geri kalmak istemedik!

 

ESKİŞEHİR’DE İLKLER

Osmanlı’da ilk vergi alınması,

Osmanlı’da ilk hutbenin okunması,

İlk temyiz mahkemesinin açılması,

İlk tarımsal araştırma enstitüsünün kurulması,

İlk eğitmen kursu’nun açılması,

İlk köy enstitüsünün açılması,

İlk türk otomobil devrim’in üretimi,

Dünya’da öğrenciler ve oyuncuların kanlarını satarak kurduğu ilk tiyatro,

İlk akülü yük aracı üretimi,

İlk cadde süpürme aracı üretimi,

İlk F-16 motoru üretimi,

İlk helikopter parçası üretimi,

İlk açıköğretim fakültesi,

İlk lületaşı müzesi,

İlk Türk 4×4 araç üretimi,

İlk yüksek hızlı tren seferinin yapıldığı şehir,

İlk Türk Dünyası Kültür Başkenti,

İlk somut olmayan Kültürel Miras Başkenti

ESKİŞEHİR DENİLİNCE AKLA GELENLER

  • Frig Eserleri
  • Lületaşı
  • Çibörek
  • Odunpazarı Evleri
  • Devrim Otomobili
  • İnönü planör ve Paraşüt Kampı
  • Bor
  • Akbaş Çoban Köpeği

Nereye gitmek istediğimize karar verdikten sonra Gezgin Çift olarak o şehrin ya da ülkenin en bilinir özelliklerini araştırmak her seyahatimizde olduğu gibi Eskişehir için de çok önemliydi. Hele ki bu şehir kendi ülkemizde olunca daha da kıymetli bir hal alıyor. İnanıyoruz ki yukarda maddelendirdiğimiz bilgiler artık Eskişehir denilince aklınıza gelecek en bilinen özellikler. Şimdi yavaştan gezilecek yerleri anlatmaya geldi.

ESKİŞEHİR’DE GEZİLECEK YERLER

  • Odunpazarı : Türk İslam kültürünü ve sivil mimarlık örneklerini barındıran Odunpazarı 14. yy’dan sonra Sultanönü olarak anılmaya başlanmış ve yine bu dönemde Selçuklu ve Osmanlı’ların geleneksel dokusuyla buluşmuştur.

Tarihi Odunpazarı bölgesi Akcami, Akçağlan, Akarbaşı, Şarkiye, Alanönü,Cunudiye, Dede, Paşa ve Orta mahallelerinin birleşiminden oluşmuştur. Bunlar içinde en orjinalliğini korumayı başarmış olan Akcami ve Dede mahalleleridir.

Aynı zamanda Odunpazarı Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesinde de yerini almıştır;

“…Eşraf ve sipahisi çoktur.. Şehir 17 mahalledir. Evleri bağlı, bahçeli ve mamurdur… Şehrin 4 çevresi gül, gülistan, bağ ve bostan dolu olup hububatı çok bir şehirdir…..” Evliya Çelebi

Dar sokakları ve sağını solunu süsleyen geleneksel dokuya sahip renkli evleri, arnavut kaldırımlı sokakları ve ufak meydanları ile hikayenin içinde yer almak isteyenlerin uğraması gereken noktadır.

Odunpazarı Evlerini Yaşatma Projesi ile aslına uygun olarak toplam 30 sokakta 300 ev, 2 kervansaray, 15 çeşme, 3 camii, 1 külliye ve 1 han restore edilmiştir.

  • Kurşunlu Külliyesi: Tarihi 16. yy’a dayanan bir Osmanlı yapısıdır. Külliye; cami, tekke, harem, şadırvan, talimhane, imaret, Mevlevi şeylerine ait türbeler ve iki kervansaraydan ibarettir.
  • Atlıhan El Sanatları Çarşısı: 1850 yılında çevre köylerden gelen köylüler ve bunların hayvanlarının konaklaması amacıyla yaptırılmış yer insanların sosyalleştiği, ekonomik gündemin söz konusu olduğu yer haline dönüşmüştür. 20. yy’ın ikinci yarısından sonra özellik ve işlevini yitirmeye başlayan han harabe haline dönmüştür. Zaman içerisinde ismi Han, Tavafçı Hanı, Odunpazarı Hanı olarak değiştirilen yer Odunpazarı Evlerini Yaşatma Projesi sayesinde 2006 yılında orjinal mimarisi bozulmadan Atlıhan ismiyle tekrar inşa edilip bugünkü halini almıştır.

Ufak kapısından içeri adım atmanızla bir avluya çıkıyorsunuz. İki kattan oluşan kare şeklindeki binanın ufak dükkanları artık lületaşı eserleri ile dolup taşmış durumda.

  • Porsuk Çayı: Porsuk çayının adı Frigler ve Bizans döneminde Tymbis’tir. Eskişehir Türklerin eline geçtikten sonra Porsuk ismini almıştır. Eskişehir Türkiye’de şehrin içinden nehir geçene ender ve özel yerlerden biridir. Şehri ikiye bölen Porsuk nehri üzerinde hizmet veren 6 adet gezi botu vardır. Venedik tipi gondollar ile Köprübaşı ve Kentpark’ta gezintiler yapabilirsiniz.
  • Adalar: Porsuk nehrini gezerken göreceksiniz nehrin her iki yanı da cafe ve restaurantlarla çevrili oldukça kalabalık ve eğlencenin merkezi olmuştur. Bu hale gelmesinden sonra bölgeye Adalar ismi verilmiştir. Şehrin en enerjisi yüksek bölgesinde ister Porsuk kenarında bir ağaç altında oturup dinlenin, ister gondollarla nehir gezintisi yapın ister cafelerde bir şeyler yudumlayın isterseniz de sokak müziklerine kulak verin.

Genç nüfusuyla, sokak enerjisiyle, müzeleriyle, sanatıyla kültürel ve sosyal anlamda son derece gelişmiş Eskişehir’in bir diğer yüzü de parklarında saklıdır.

ESKİŞEHİR’DEKİ PARKLAR

  • Şelale Park: Şehrin en güzel manzarasına sahip konumda 38.000 m2 büyüklüğü ve içindeki 1.400 m2’lik yapay şelalesi ile şehir yaşamından sıyrılmak için en iyi noktalardan biridir.
  • Kent Park: 300.000 m2 alan üzerine kurulu park Türkiye’deki ilk yapay plaja sahiptir. Park içinde kapalı ve açık yüzme havuzları, restaurantlar, çocukları için oyun parkları, at binme alanları ile ziyaretçilerini fazlasıyla memnun etmeyi amaçlayan bir parktır.

  • Bilim Sanat ve Kültür Parkı: 400.000 m2 kare alan üzerine kurulu olmasıyla şehrin en büyük parkı olma özelliğine sahiptir. İçinde bulunan oyun grupları, bilim deney merkezi, sabancı uzay evi ve japon bahçesiyle buraya parktan ziyade bir eğlenme ve kültür merkezi desek yeridir.
  • Engelsiz Park: Şehir engelli vatandaşlarını da düşünüp onların engellerinin önüne geçerek bir park inşa etmiştir.  Engelliler için fitness aletlerinden, görme engelliler için hissedilebilir yürüme şeritlerinden ve otistik çocuklar için bili küplerinden oluşan muhteşem anlamlı bir park.

Hazır Eskişehir’in doğasından, parkından bahsetmişken hızımızı kesmeden bu şehirde yapılabilecek aktiviteler ve sporlardan bahsedelim.

Eskişehir Türkiye’nin en önemli sportif havacılık merkezlerinden biri olunca havacılık eğitiminin de en önemli konumudur.

“Belki de dünyada ilk askeri kadın pilot olacaksın. Bir Türk kızının dünyadaki ilk askeri kadın pilot olması ne iftihar edici bir olaydır, tahmin edersin değil mi? Şimdi derhal harekete geçerek seni Eskişehir’deki Tayyare Mektebi’ne göndereceğim. Orada özel bir eğitim göreceksin” demiş Gazi M. Kemal Atatürk

Dolayısıyla Eskişehir’e gelip yamaç paraşütü, planör ve yelken kanat-mikrolayt deneyimi, balon sefası yapmadan dönmeyin!

Yapabileceğiniz sporlar arasında ise ilk başta mağaracılık geliyor. O kadar fazla mağara var ki nereye gideceğinizi şaşıracaksanız. Kireçtaşı oluşumlarından meydana gelen mağaralar doğanın insanlığa ve en çok da spor severlere sunduğu en büyük güzelliklerden bir tanesi olduğunu düşünüyoruz.

Mağaracalık için önereceğimiz yerler ; Yarımkaya, Yelinüstü, Afarın Düdeni, Beyyayla, Eşekini, Dumanlıkaya, Düdensuyu, Gürleyik 1 ve 2, Hacıhüsrev, Karakaya, Sarıkaya, Koçakkıran, Manasır, Ulubük ve dahası. Detayları Eskişehir’de yapılacak sporlar makalemizde detaylı kaleme alacağız 😉

Diğer bir spor ise kaya tırmanışıdır. Biz ilk kaya tırmanışı deneyimimizi Olympos’da gerçekleştirdik ve çok sevdik. Fırsat olsa da keşke burada da yapabilseydik ama bir daha Eskişehir’i ziyaret etmek için bahanemiz olsun. Şehirde kaya tırmanışı yapabileceğiniz noktalar; Kızılinler kayalıkları, Karakaya ve Sivrihisar kayalıklarıdır.

Öbürleri ise bisiklet, kampçılık, doğa yürüyüşü, at sporu ve su sporlarıdır. Detaylara girip makaleyi uzatmak istemediğimiz için kısa süre içinde Eskişehir’de yapılacak sporlar makalemiz yayında olacaktır.

ESKİŞEHİR’E NE ZAMAN GİDİLİR

Karasal iklimin hakim olduğu şehirde kış ayları soğuk ve genelde kar yağışlı olup yaz aylarında ise sıcak ve yağış almamaktadır. Temmuz ve Ağustos ayları sıcakları fazlasıyla hissedeceğiniz için en ideal dönem Nisan, Mayıs, Haziran ve Eylül aylarıdır.

ESKİŞEHİR’E NASIL GİDİLİR

Eskişehir ulaşım anlamında en kolay bölgelerden bir tanesidir. Türkiye’nin hemen hemen her şehrinden otobüs seferleri bulunduğu gibi demiryolu da ayrı bir seçenektir. Zaman tasarrufu sizler için önemliyse Eskişehir’e ulaşmanın en mantıklı yolu demiryollarını kullanmaktır.

İstanbul, Ankara, Konya ve İzmir’den Eskişehir’e haftanın her günü servis hizmeti veren hızlı trenler mevcuttur.  TCDD‘nin internet sitesinden sefer saatlerine ve ulaşım ücretlerine ulaşabileceğiniz gibi biletinizi online olarak buradan da satın alabilirsiniz. Her hangi soru ve görüşleriniz için 0222 225 55 55 numaralı telefondan gar’a ulaşabilirsiniz.

Demiryolları haricinde şehre havayolu ile gelmek isterseniz yılın belirli dönemlerinde İstanbul ve Brüksel’den uçak seferleri yapıldığını söylemek isteriz.

YAPMADAN DÖNMEYİN

  • Yazılıkaya Midas Anıtını görün,
  • Han’da bulunan yeraltı şehrini keşfedin,
  • Fahren Vadisine gidin,
  • Porsuk nehrinde gondola binin,
  • Termal hamamlara gidin,
  • Lületaşı yapımını deneyin,
  • Eskişehir’de Ne Yenir
  • Çibörek
  • Met ve Nuga Helvası
  • Kuzu Sorpa
  • Bamya Çorbası
  • Toyga Çorbası
  • Simit
  • Göbete
  • Balaban

ESKİŞEHİR’DEKİ MÜZELER

Eğer gerçek anlamda o şehrin tarihini yakından tanımak istiyorsanız mutlaka müzelerine ziyarette bulunmanızı öneririz. Eskişehir sizleri müzeye doyduracak şehirlerden bir tanesidir. Sayıca o kadar fazla müze vardır ki müze severler için adeta bir cennettir.

  • Eskişehir Eti Arkeoloji Müzesi

Adres : Akarbaşı Mah. Atatürk Bulvarı N.64 / 0222 230 13 71

Ziyaret Saatleri ve Ücret : Her gün 08:00 – 17:00 / Giriş Ücretli

  • Anadolu Üniversitesi Havacılık Parkı

Adres : Anadolu Üniversitesi Yunusemre Yerleşkesi Karşısı

Ziyaret Saatleri ve Ücret : Her gün 09:00 – 17:00 / Giriş Ücretsiz

  • Seyitgazi Bor ve Etnografya Müzesi

Adres : İkiçeşe Mah. Afyon Cad. Seyitgazi / 0222 671 25 03

Ziyaret Saatleri ve Ücret : Her gün 09:00 – 17:00 / Giriş Ücretsiz

  • Yunus Emre Külliyesi ve Türbesi

Ziyaret Saatleri ve Ücret : Her gün 09:00 – 17:00 / Giriş Ücretsiz

  • İnönü Savaşları ve Karargah Evi

Adres : İsmet Paşa Mah. Karargah Cad. No.17 İnönü / 0222 591 25 20

Ziyaret Saatleri ve Ücret : Her gün 08:00 – 17:00 / Giriş Ücretsiz

  • Çağdaş Sanatlar Merkezi

Adres : Anadolu Üniversitesi, Yunusemre Yerleşkesi / 0222 335 05 80

Ziyaret Saatleri ve Ücret : Her gün 10:00 – 19:00 / Giriş Ücretsiz

  • Devlet Demiryolları Müzesi

Adres : Eskişehir Tren Garı Yanı / 0222 225 80 80

Ziyaret Saatleri ve Ücret : Pazar-Pazartesi hariç  08:00 – 17:00 / Giriş Ücretsiz

  • Lületaşı Sergisi

Adres : Dede Mah. Zeytinoğlu Cad. Kurşunlu Külliyesi / 0222 217 30 30

Ziyaret Saatleri ve Ücret : Her gün 08:00 – 22:00 / Giriş Ücretsiz

  • Çağdaş Cam Sanatları Müzesi

Adres : Akarbaşı Mah. Türkmen Hoca Sok. No.45 Odunpazarı / 0222 234 37 34

Ziyaret Saatleri ve Ücret : Pazartesi hariç her gün 10:00 – 17:30 / Giriş Ücretli

  • Kent Belleği Müzesi

Adres : Şarkiye Mah. Türkmen Hoca Sok. No.28 / 0222 220 81 85

Ziyaret Saatleri ve Ücret : Pazartesi hariç hafta içi 10:00 – 18:30 / Giriş Ücretli

  • Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi

Adres : Atatürk Bulvarı No.43 / 0222 220 81 85

Ziyaret Saatleri ve Ücret : Pazartesi hariç hafta içi 10:00 – 17:00 , haftasonu 10:00 -18:00 / Giriş Ücretli

  • Eğitim Karikatürleri Müzesi

Adres : Atatürk Lisesi Yanı Malhatun Sok. No.6 / 0222 230 02 01

Ziyaret Saatleri ve Ücret : Pazartesi hariç hafta içi 10:00 – 17:45 / Giriş Ücretsiz

  • Cumhuriyet Tarihi Müzesi

Adres : Paşa Mahallesi Atatürk Bulvarı No.11 Odunpazarı / 0222 335 05 80

Ziyaret Saatleri ve Ücret : Pazar günü randevu ile Pazartesi hariç her gün 10:00 – 18:00 / Giriş Ücretsiz

  • Esogü Zooloji Müzesi

Adres : Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Meşelik Yerleşkesi F4 Blok / 0222 239 37 50

Ziyaret Saatleri ve Ücret : Pazartesi hariç hafta içi 10:00 – 18:00 / Giriş Ücretsiz

More from the blog

OLİMPOS’TA GEZİLECEK YERLER

Suluada, Çıralı Yanartaş, kaya tırmanışı, Olimpos sahilinde kano deneyimi, Olimpos antik kenti olsun Olympos tatili yapacak olanları çok şeyin beklediğini en baştan söyleyelim. Olimpos gezi...

Küçük Kaputaş Plajı, Kaş

Bu sefer sizlere Kaputaş plajından değil Küçük Kaputaş Plajı'ndan bahsetmek istiyoruz. Kaputaş plajının güzelliğine diyecek lafımız yok. Ama gün geçtikçe artan popülaritesi yüzünden git...

Taş Kapı, Kaş

Bu sene ani bir karar üzerine Akdeniz rotası çıkararak, ilk rota olarak Antalya'nın en popüler tatil bölgesi Kaş ile başladık. Kaş'ta Gezilecek Yerler yazımızda...

İzmir Plajları – Denize Girilecek 50 Koy

İzmir'e tatile gitmek ve İzmir'de denize girmek isteyenleri bu yazımızda sizi mitolojinin doğduğu Ege kıyılarına götürüyoruz. 2800 km'lik sahil şeridi ile İzmir ve İzmir...