Ada ülkesi Filipinler ve Filipinler’in en güzel adalarından Siquijor adasını Siquijor gezi rehberi ile sizlere tanıttıktan sonra şimdi sıra geldi Siquijor adasında gezilecek yerlere. Adanın çevresi 103 km yani fazlasıyla küçük olmasına rağmen bakın bakalım gezilecek nereler var. Umduğunuzdan fazlası ve keyif verici!
- Cantabon Mağarası : 1985 yılında yabancı avcılar tarafından keşfedilip sonrasında tursitik bir yer haline gelmiş mağaradır. Mağara keşfedildiği günden bugüne yetkililer tarafından iyileştirilmemiştir. Buna rağmen mağara geçişleri düzlük olduğu için ziyaretçilere sıkıntı yaratmadan onların rahat gezebilmesini sağlamaktadır. 300 metre uzunluğa ve 10 metre genişliğe sahip mağara Siquijor kasabasının 9 km batısında bulunmaktadır. Mağara sadece damlataş, dikit, sarkıtlar ve ilginç kaya oluşumlarından ibaret olmayıp doğal oluşum sayesinde meydana gelmiş havuzuyla da burada yüzme imkanı sunmaktadır. Ziyaretiniz boyunca kask, eski kıyafetler ve iyi ayakkabılar tercih etmelisiniz. Zorunlu rehber ve fener olmadan mağaraya giriş izni verilmemektedir. Cantabon mağarası keşfetmek için kaçırılmaması gereken bir deneyimdir. Giriş ücreti 20 peso’dur. Mağara içine çöp atma veya içeride bulunan oluşumlara zarar verme söz konusu olduğunda bunun cezası 1000 peso’dur.
- Guiwanon Kaplıcası : Siquijor iskelesinden Larena bölgesine giden yol üzerinde solda deniz kenarında bir doğal park alanıdır. Ada genel olarak zengin mangrov ormanlarına sahiptir. Bunlardan bir tanesi ve misafirlerin ziyaretine açık olanı da Guiwanon’dur. Bölgenin mangrov alanı 500.000 m2 ve kumsal ormanı ise 35.000 m2 olup fazlasıyla geniş bir alan üzerindedir. Giriş ücreti 10 peso. Buranın bir diğer özelliği de mangrov orman üzerine kapılmış tahta iskeleler üzerinde yürüyüş yapma imkanı ve yine orman içindeki konaklama imkanı. Ağaçların üzerine yapılmış bungalowlarda günlüğü 250 peso’ya mutheşem Negros manzarasına karşı 1 gün de olsa mutlaka kalmalısınız. Elektrik ve internet yok bilginiz olsun sml3 Bungalow’ların her yeri açık olduğu için gece rahat uyumak istiyorsanız böcek ilacı almanızda yarar var.
- Sandugan Kumsalı : Larena bölgesindeki upuzun ve kimselerin olmadığı Negros’u önüne almış bir kumsaldır. Filipinler’in doyumsuz günbatımı şıklarının denize yansıyan dansı ile güzel bir görsel şölen yaşabileceğiniz ender yerlerden bir tanesidir. Bölge daha çok dalış merkezlerine ev sahipliği yapmaktadır. Huzurun en top noktasını yaşamak için bu gölgede bir bungalow’da kalıp önünüzde alabildiğince uzanan denize karşı ağaçların gölgesinde bir hamak üzerinde dinlenmek, kitap okumak için vazgeçilmezin olacağından şüpheniz olmasın.
- Salagdoong Kumsalı : Siquijor adasının bir diğer ziyaret edilmesi gerekli hatta şart olan yerlerinden biri de Salagdoong kumsalıdır. Maria bölgesindeki kumsal Siquijor iskelesinden 30 km uzaklıktadır. Salagdoong’da 2 kumsal vardır. Ve bu kumsallrı birbirinden ayıran tam ortadaki kayalık bölümdür. Burası ise turistlerin en sevdiği yer diyebiliriz. 7 ve 10 metre yükseklikteki platformdan masmavi sulara atlayıp adrenalinin doruklarına çıkacağınız bir kayadır. Günün erken saatlerinde giderseniz her iki platformdan da atlayış yapabilirsiniz. Ancak saat 4 gibi sular yavaş yavaş çekilmeye başladığından 7 metrelik platform kapatılmaktadır. Tek tercihiniz 10 metreden atlamak ona göre 🙂 Giriş ücreti 25 peso (giriş 15 php ve otopark ücreti 10 php) Adanın genel anlamda kalabalık olmadığından bahsetmiştik. Salagdoong bu iddiamızın aksine gördüğümüz en kalabalık yerdi. Kumsalda kurulmuş ve çok yeni açılmış otel Siquijor adasında kalınabilecek yerler arasında ve ziyaretçilere 2 farklı kumsal sunduğu için önerimiz burası olacak.
- Kagusuan Kumsalı : Niyeyse bilmiyoruz ama Kagusuan’da kimsecikler yok. Aslında adanın en güzel kumsallarından biridir. Belki de kumsal boyunca otel ve restaurant olmaması insanların gelmemesine bir sebeptir. Genel olarak Siquijor adasının hiçbir kumsalında popüler adalarda olduğu gibi kalabalık göremezsiniz. Ama burası daha da farklı. Yine öbür kumsallarda bir kaç kişi görebiliyorken burada o da yok.
- Capilay Kaplıcası : Sam Juan bölgesinde yol kenarında insanların haftasonları piknik yapmaya, eğlenmeye geldiği doğal bir ortamdır. Tertemiz suyu olan havuz çevresindeki banklar, çimenler doğanın içinde dinlenmenin en güzel yolu ve Capilay dinlenmeniz için sizlere bu ortamı sunan yerlerden bir tanesi. Giriş ücreti yoktur.
- Lazi Manastırı : Yapımına 1887 yılında başlanmış olan yapıda taş ve tahta kullanılmıştır. 42 x 38 metre genişliğe sahip yapı 1891 yılında tamamlanmış Filipinler’in en eski yapısıdır. Günümüzde müze kullanımı olarak ziyarete açık yapıda 19 yy’dan kalma parçalar sergilenmektedir.
- Lazi Kilisesi : Manastırın karşısındaki barok mimariye sahip Roman katolik kilisesidir. Yapımında mercan kayalar ve sert teresteler kullanılan yapı 1857 yılında yapılmaya başlanmış olup dışı kadar içinin etkili olduğunu söyleyebileceğimiz bir yerdir Balık sırtı desenlerinden yer işlemeleri, kubbesinin gökyüzü havası katan amsiyansı ve kilise içindeki 2 minberin el işçiliği ziyaret etmek için başlıca sebeplerden bir kaçı.
- Balete Ağacı : İncir ağacı familyasından olan 400 yıllık oldukça eski bir ağaçtır. Dünyanın pek çok yerinde hint ağacı olarak bilinmektedir. Ağacın yaprakları 6 ila 9 cm genişliğinde düz, pürüzsüz ve parlaktır. Aynı zamanda yapraklarının kaynatılıp içilmesi halinde detoks etkisi olduğu da söylenmektedir. Gövdesinin genişliği ve yüksekliği ile büyüleyici Balete ağacının hemen önündeki havuza girebilir ya da içindeki balıklara ayalarınıza masaj yaptırabilirsiniz.Giriş ücreti 5 peso. Suya girmek içinse ayrıca gönlünüzden ne koparsa vermeniz gerekiyor.
- Cambugahay Şelalesi : Bizce Siquijor adasının en en güzel ve eğlenceli yeriydi. Şelale girişine motoru park edip 135 basamak indikten sonra karşımıza muhtelem bir şelale çıktı. Cambugahay şelalesi üç kademeden oluşuyor. Ve kademesinde akan şelaleler mevcut. İlk şelale en büyüğü ve en eğlenceli olanı. İster ağaca aslı iple atlayışlar yapın ister şelalenin gürül gürül akan kısmının ortasından yemyeşil sulara atlayın. Giriş ücreti yok sadece otopark için 10 peso istiyorlar.
- Lugnason Şelalesi : Şelale girişinden sonra kısa bir trekking bizleri bekliyor. Yolların düzenli oluşu kaybolma riskini ortadan kaldırıyor. Gerçi o durumda bile şelaledeki yerli çocuklara sorulduğunda hemen yön gösteriyorlar. Şelale kireçtaşı oluşumlarının üzerinde olduğunca güzel akmaktadır. Kireçtaşı olduğu içinde taşların üzerine çıkıldığında kayma olasılığı söz konusu olmuyor. Lugnason San Juan bölgesinde Brgy Napo’da bulunmaktadır.