Ürdün Gezi ve Seyahat Rehberi

Ürdün gezi rehberi detaylarını vermeden önce Ürdün planımız nasıl şekillendi, ne oldu da Ürdün’e gitmeye karar verdik, Ürdün pahalı bir ülke mi, Ürdün’e tek bayan gidilir mi, Ürdün güvenli mi, Ürdün’e vize var mı, Amman uçak bileti nereden alınır bu soruları cevaplamanın daha doğru olacağını düşündük.

Aslına bakarsanız Ürdün hep aklımızda ama bir yandan da uzun bir süre planlarımızda dahil olmayan ülkelerden biriydi. Nedense hep öteler dururduk burayı. Demek ki birinin hadi kalkın Ürdün’e gidiyoruz diye dürtmesi gerekiyormuş bizi.

Pegasus havayollarına atladığımız gibi soluğu Ürdün’de alıyoruz. İstanbul’dan başladığımız yolculuk Ankara aktarmalı olarak Ürdün’ün başkenti Amman’a oldu. Ankara Amman gidişi 2 saat 20 dakika sürüyor. Dönüş ise 1 saat 30 dakika. Yolculuk esnasında ekranlardan haritayı takip ederseniz uçuş rotasında İsrail’in üzerinden geçmediğinizi fark edeceksiniz. O yüzden rota İsrail’in çevresinden dolanarak gerçekleştiriliyor.

Seyahatimiz bu sefer çok sevdiğimiz arkadaşlarımızla gerçekleşti. Vizesizgeziyorum ve video, fotoğraf çekme konusunda oldukça başarılı olan arkadaşımız Şakir Yıldırım


Ürdün Nasıl Bir Ülke


Ülkenin resmi adı Ürdün Haşimi Krallığıdır.


Başkenti : Amman

Günümüzde Ürdün Parlamenter sisteme dayalı bir krallık sistemi ile yönetiliyor.

Ürdün, antik harabeleri ve efsanevi şehirleriyle adeta açık hava müzesi gibidir. Yapılarıyla bakış açınızı genişletebileceğiniz aynı zamanda fotoğrafçılar için adeta cennet bir ülkedir. Dünyanın en büyük dinlerinin önemli rolü olan ülke lezzetli yemeklere, konukseverliğe ve maceralı destinasyonlara sahiptir.

Bu ülkede seyahat ederken birbirinden farklı deneyimleri aynı anda yaşamanız mümkündür. Aynı gün içinde tuz gölünde tuzun gücüne şahit olup ardından Unesco kültür mirası yapısına gidip heybetli yapıları görüp gün batımını çölde yapabilirsiniz. Ben gün içinde hızlıyımdır araya deniz de sıkıştırabilirim derseniz Ürdün bu imkanı da Akabe şehri ile ziyaretçilere sunmaktan geri kalmamaktadır. Ülke ufak olduğu için her yeri gezip görme imkanı sunuyor.

Ürdün halkının %95’i Müslüman %5’i ise Hristiyandır. Nüfusu 9.5 milyondur. Alışılmış Orta doğu devletlerinden çok farklıdır. Diğer Ortadoğu ülkelerinde olduğu gibi Ürdün’de petrolü yoktur. Petrol olmadığı gibi başka yeraltı kaynağına da sahip değildir. Yeraltı kaynağı olmadığı gibi bir de ülkenin su sıkıntısı vardır. Dünyanın 4. kurak ülkelerinden bir tanesidir. Ama buna rağmen şehirler düzen içinde inşa edilmiştir. Ürdün nüfusunun %51’i 15 yaşın altında olup ülkenin nüfus artış hızı %3 civarındadır.

Ülke’nin sınır komşuları Arabistan, Irak ve Suriye olmasına rağmen ülke her zaman çatışmalardan uzak kalmıştır. Arap baharından etkilenmemiş ve kargaşaya karışmamıştır. Bunun sebebi aslında çok basit. Bir yandan İsrail’e sınır olduğu için aslında Ürdün İsrail’in güvenliğini sağlayan ülke konumundadır.

Ürdün Tarihi

Bugünkü Ürdün toprakları Hz. Ömer döneminde Müslümanlar tarafından fethedildi. 12.yy’da bir süre Haçlıların işgali altına girdi. 1187’de Haçlılardan kurtarıldıktan sonra sırasıyla Eyyubilerin, Fatimilerin ve Nemlüklülerin elinde kaldı. Nemlüklülerden sonra 1517’de Osmanlı Sultanı Yavuz Sultan Selim tarafından alınarak Osmanlı toraklarına katıldı. Ve Osmanlı bayrağı dalgalanmaya başladı. 400 sene Osmanlıların elinde kaldıktan sonra 1917’de İngilizler tarafından işgal edildi. İngiltere 1946’da Londra anlaşması gereğince Ürdün’e bağımsızlığını verdi. Ve ürdün haşimi krallığı adı altında bayrağı göklere çekilir.

Ürdün Bayrağı

1916-21 yılları arasında Hicaz’daki Mekke emiri Şerif Hüseyin Osmanlı’ya karşı ayaklanarak Hicaz’da krallık ilan etti. Şerif Hüseyin’in kullandığı bayrak bu dönemde Arap ayaklanmasının barağı olarak da kullanıldı. Aynı süreçte oğlu Prens Abdullah bin Hüseyin de Doğu Ürdün emirliğini kurdu. Ve 1921 yılında şu an ki Ürdün bayrağı yıldızsız olarak kullanıldı. Aynı tarihlerde Irak Krallığının ilk zamanlarında ve Hicaz’da da aynı bayrak kullanıldı. 16 Nisan 1928 tarihinde Abdullah bin Hüseyin’in emriyle Ürdün bayrağına bir yıldız eklendi. Ve bugünkü resmi Ürdün bayrağı hala budur.

Ürdün bayrağının boyu genişliğinin 2 katıdır. Renkler Ürdün tarihini yansıtır. Siyah renk savaşları ve düşman saldırılarını, beyaz hoşgörü ve iyiliği, yeşil verimli toprakları kırmızı ise düşman kanlarını temsil eder. Yedi köşeli yıldız ise kurandaki 7 ayetten oluşan fatiha suresini sembolize eder.


Ürdün Vizesi

Ürdün vize istiyor mu sorusu ülke’ye gidecek olanların ilk sorusudur herhalde. Ürdün vize istemeyen ülkeler arasında olduğundan biz Türkler için bir avantaj olduğunu söylemeliyiz. Uçak biletinizi aldığınız gibi elinizi kolunuzu sallayarak ülkeye rahatlıkla giriş yapabilirsiniz.

Ürdün’e nasıl gidilir?

Ürdün’e nasıl gidilir ? Ürdün’de nasıl gezilir ? İstanbul’dan Ankara aktarmalı olarak Pegasus Airlines ile ülkenin başkenti Amman’a uçak seferleri bulunmaktadır. Biz aynı bu şekilde ülke’ye vardık.

Ürdün içinde ulaşım ciddi anlamda sıkıntı. O yüzden gitmeden önce mutlaka internet üzerinden araç kiralama rezervasyonunuzu mutlaka yapın.


Biz günlüğü 40 usd’de Nissan Sunny kiraladık. Kiralama esnasında kredi kartımızdan 300 usd provizyon çektiler. Ve çekilen tutarın araç tesliminden itibaren 2 hafta içinde iade edeceğini söylediler.

Programımıza göre içimizden bir arkadaşımız bizden 2 gün önce dönüş yapacak bizse Ürdün’de daha uzun kalacaktık. O yüzden rezervasyon onun adına yapıldığından araç teslimini de onun yapması şartı varmış. Fakat o gideceği için aracı bizim teslim etmemiz gerekiyordu. Bu durumda da kiralama firması şoför olarak Orkun’u da yazdı. Artı bir şoför daha eklendiğinden ekstra olarak 25 JOD daha ödemek zorunda kaldık.
Araç Kiralamada Bilinmesi Gerekenler

Bu detayları yazıyoruz ki tüm detayları bilin diye.

Araç rezervasyonunu yapan şoför olarak kabul ediliyor,

Aracı teslim alıp iadeyi yapabilecek kişi şöför olmak zorunda,

Araç rezervasyonunu yapan kişinin haricinde provisyon ve ödeme için başkasının kredi kartı kullanılabiliyor,

Provisyon için 300 usd istiyorlar,

Sigortanızı mutlaka yaptırın,

Benzinin litresi 0.40 JOD = 0.56 USD = 2,07 TL

Sakın öncesinde araç rezervasyonu yapmadan Ürdün’e gelmeyin. Havalimanında araç kiralamaya kalkarsanız fiyatlar daha pahalı oluyor. Fiyat araştırması için tüm kiralama şirketlerinden özellikle fiyatları öğrendik. En düşük aldığımız günlük araç kiralama bedeli 35 JOD = 50 USD’di. Hatta bazı firmalar Türk olduğumuzu duyunca fiyat düşürmek yerine “Türkseniz size daha pahalı” dedikleri bile oldu.

Havalimanından kiraladığınız araçla gişeden çıkış yaparken görevliye aracın kiralık olduğu ve firmanın adını söylemeniz yeterli.

Şehirler arası ulaşımları otobüsle sağlayabilirsiniz diye pek çok kaynakta bilgi yazmaktadır. Ancak kiraladığımız araçla kilometrelerce yol kat ederken yollarda toplu taşıma görmediğimizin ve turistlerin çoğunun özel araçlar kullandığının altını çizmek isteriz.

Ülke içinde uçakla seyahat etmek isterseniz Amman-Akabe arasını 55 dakikalık sürede Royal Jordanian havayolu ile yaklaşık 70 usd’e uçabilirsiniz.

Amman-Akabe arası 331 km olduğu için en güzel yöntem ülke içinde araçla seyahat etmektir. Böylelikle yol boyunca kasabaları, köyleri, yerel yaşamları da görme şansınız olacaktır.


Ürdün’de Seyahat Ederken Polis Kontrolü

Amman’dan Akabe’ye kadar yolculuğumuzu kiraladığımız araçla gerçekleştirdik. 331 km boyunca tek kontrol noktası Akabe’ye varmadan 20 km önceydi. Sınır geçiyormuş hissi veren bir kontrol noktası oluşturmuşlar. Sadece şoförün pasaportunu kontrol ettiler. Bu esnada kontrolü yapan memur şoföre mesleğini, aylık kazancını ve buna benzer sorular sordu. Amaç tabi ki iki üç kuruş para koparmak ama verir miyiz 😉

Buranın haricinde Karakolda geçirdiğimiz saatleri saymazsak hiçbir kontrole rastlamadık  Ürdün’de geçirdiğimiz talihsiz kazamızı buradan okuyabilirsiniz.

Ürdün’de Konaklama

Ürdün’de nerede kalınır ? Ürdün’de konaklama pahalı mı ?

Amman’da 5 yıldızlı oteller ortalama 90 – 320 USD, 3 yıldızlar 42 – 100 USD, 1 yıldız konaklama ise 6 – 50 USD arasındadır. Biz Amman Ibis sponsorluğunda kaldığımız için konaklamaya ücret ödemedik. Şehir merkezindeki konumu ve kahvaltı çeşitliliği ile burayı kesinlikle tavsiye ediyoruz.

Petra’da 3 ve 4 yıldızlı otellerde 50 – 200 USD, orta sınıf otellerde ise 20 – 70 USD arası konaklayabilirsiniz.

Wadi Rum’da ise 25 ila 178 USD arası konaklama seçenekleri vardır. Biz başımıza gelen talihsiz bir olay sonucu Wadi Rum girişinde kamp sahibi Emad’ın teklifi üzerine onun kampına davet edildik. Martian Camp geceliği 28 USD’di. Gerçi biz her ne kadar ücret ödemesek de kesinlikle temizlik, hijyen ve misafirperverlik olarak tavsiye ettiğimiz yer.


Martian Camp

Sahibi Emad Zawayded
Telefon : +962 777 517 240
E-mail : [email protected]

Ürdün’e Niçin Gitmelisiniz

2000 yıllık tarihe sahip ve dünyanın 7 harikasından biri olan Petra için,

Dünyanın en alçak noktası Ölüdeniz yani Lut Gölü için,

Ay’dan dahi görülebilen ay vadisi yani Wadi Rum için,

Hz. Musa’nın kutsal toprakları gösterdiği ve öldüğü Nebo Dağı / Nibu için,

Madaba şehri mozaikleri için,


Ürdün Pahalı Bir Ülke Mi

Ürdün’ün para birimi JOD (Jordanian Dinar). 1 Jod = 5.17 TL’dir. Bakıldığından Euro ve Doları aratır cinste bir para birimi ve değeri var. Yani bu ülkeye gelecekseniz Avrupa’dan daha pahalı olduğunu ve çok para harcayacağınızı sakın unutmayın.

İçeceğiniz sudan yiyeceğiniz yemeğe, giriş ücretlerinden hediyelik eşyalara kadar her şey çok pahalı.

Ürdün’de Kaç Gün Kalınmalı

Ürdün’ü görmek için kaç gün yeter diye soracak olursanız öyle bir kaç gün yetmeyeceğini baştan söyleyelim. Size vereceğimiz Ürdün rotasına göre kendiniz güzel bir plan yapıp Ürdün seyahatini en iyi şekilde değerlendirebilirsiniz.

Amman : Ölüdeniz, Mabada ve Wadi Mujib Amman şehrine yakın olduğu için Amman’a 2 gün ayırmanız gerekmektedir. Madaba Amman’dan 33 km, Ölüdeniz 60 km, Wadi Mujib 80 km’dir. Dolayısıyla buraları gezmek için Amman’da konaklamanız en doğrusu olacak.

Petra : Eğer Petra ziyaretiniz için 2 günlük giriş bileti alacaksanız burada kalabilirsiniz. Ama bize göre sabah çok erken saatte Amman’dan çıkarak Petra’ya gitmeniz ve günlük giriş alıp bir dolu günde bu antik gezmenizdir. Petra’yı gezdikten sonra direk Wadi Rum’a geçebilirsiniz.

Wadi Rum : Petra’dan sonra akşam Wadi Rum’a gelip çöldeki kamplardan birinde kalmalısınız. Sabah’tan akşama kadar full gün Wadi Rum turunu gerçekleştirebilirsiniz. Ertesi gün sabahtan Akabe için yola koyulabilirsiniz.

Akabe : Wadi Rum’dan çıkmadan önce eğer bir dolu günlük tur yetersiz kaldı diye düşünüyorsanız yarım günlük tur satın alıp öğlen saat 14:00 gibi yola koyulup Akabe’ye geçebilirsiniz. Wadi Rum ile Akabe arası 70 km olduğundan yolculuk uzun sürmüyor. Bu şehre 1 gün ayırmanız yeterli olacaktır.

Toplamda Ürdün için 5 gün ülkeyi gezmek ve görülmesi gereken yerlere ziyaret etmek için en ideal süredir.

Ürdün İçin Nasıl Bir Rota Yapmalısınız

Ürdün’e Ne Zaman Gitmeli

Ürdün için en ideal sezonun Nisan ayı olduğu söyleniyor. Bu tarihte Ürdün’e gitmiş insanlar olarak Amman ve çevresinde havanın ciddi anlamda soğuk olduğunu o yüzden bu ay gelecekseniz yanınıza kalın eşyalar almanızı öneririz.

En soğuk dönem Ocak – Mart aylarıdır. Hatta Ocak ayı ülkenin en fazla yağış aldığı dönemdir.

Nisan – Mayıs ayları en ideal dönemdir. Kış yağmurlarını çeken toprak kendini yeşilliklere büründürür. Dolayısıyla da en yeşil dönem sayılır. Ama her ne kadar ideal sezon olsa da ülkenin kuzeyi biraz serindir. Biz Nisan ayının başında gerçekleştirdik seyahatimizi. Mayıs ayı gidilmesi gereken en iyi dönem diye düşünüyoruz.

Haziran – Eylül arası en sıcak dönemdir. Kesinlikle bu dönemlerde Ürdün’e gitmeyin.

Ekim – Kasım arası yaz döneminin sonu ve sonbaharın başladığı zamandır. Nisan ve Mayıs ayları arası ziyaret edemeyenler bu tarihlerde Ürdün’e gelebilir.

More from the blog

Ürdün Nerede Nüfusu Başkenti Nasıl Gidilir

Ürdün turumuzu ilk defa 2016 Nisan ayında gerçekleştirmiştik. 3 günlüğüne gittiğimiz ülkeyi tam anlamıyla gezemediğimiz için yine aynı dönemde 2017 Ürdün turumuzu gerçekleştirdik. Bu...

Ürdün Turu Planlaması

Ürdün bir kez gidip doyamadığımız sonra üzerine 7 gün bize ancak yeter diyerek tekrar gittiğimiz bir ülke. Bu sefer normal rotanın dışına çıkarak Ürdün...

Petra Gezilecek Yerler

Ürdün'de görülmeye değer yerlerin en başında tabi ki Petra geliyor. Peki Petra gezilecek yerler nereler, Petra giriş ücreti ne kadar, bunları biliyor musunuz? Nebatilerin Petra...

Wadi Rum Ürdünün En Büyük Çölü

Yüksek tepeleri, kumlu vadileri ve kırmızı dik kayalıkları Wadi Rum bölgesini açık çölden ayırmaktadır. Rum Vadisi'nin dağ çölleri Bedevilik olarak bilinen eşsiz bir göçebe...