Ürdün turumuzu ilk defa 2016 Nisan ayında gerçekleştirmiştik. 3 günlüğüne gittiğimiz ülkeyi tam anlamıyla gezemediğimiz için yine aynı dönemde 2017 Ürdün turumuzu gerçekleştirdik. Bu sefer 3 gün değil 7 günde tüm ülkeyi gezme fırsatımız oldu. Ürdün nerede, Ürdün’e nasıl gidilir, Ürdün gezilecek yerler gibi aklınıza gelebilecek tüm soruları tüm detayıyla kaleme alıyoruz. Ürdün gezi rehberi ile Ürdün’le ilgili aklınızda hiçbir soru kalmayacak.
Ürdün Nerede? Harita Üzerinde Ürdün
Ürdün ya da resmi adıyla Ürdün Haşimi Krallığı, Orta Doğu’da bulunan bir Arap ülkesidir. Bir Orta doğu ülkesi olan Ürdün, kuzeyden Suriye, doğudan Irak, güneyden Suudi Arabistan, güneybatıdan Kızıldeniz, batıdan da Filistin ve Lut Gölü ile çevrilidir.
Ürdün’e Nasıl Gidilir?
Türkiye’den Ürdün’e gitmek için iki seçenek bulunuyor. Ya İstanbul veya Ankara’dan Amman’a direk uçacaksınız. Eğer Ankara’dan gelecekseniz direk ve aktarmalı olarak seçenekler bulunuyor.
İstanbul – Amman arası yolculuk süresi 2 saat 55 dakika veya 3 saat 20 dakika olarak değişmektedir.
Ankara – Amman arası yolculuk süresi 1 saat 55 dakikadır.
Akabe’ye gelecekseniz Ankara’dan yaklaşık 6 saat yolculuk ile aktarmalı İstanbul’dan 2 saat 50 dakikalık direk uçuşla gidebilirsiniz.
Ürdün’e İsrail üzerinden kara yoluyla da girmek mümkündür. Tel Aviv, Jerusalem ve Haifa şehirlerinden Eilat(Eylat)’a otobüsle gelip buradan taksiyle sınıra gidebilirsiniz. Eylat’tan sınır kapısı yaklaşık 5-6 km uzaklıktadır. Bu sayede Ürdün’ün güneyine yani Akabe şehrine giriş yapmış olursunuz. Bir diğer sınır kapısı ise Ürdün’ün başkenti Amman’a yakın olandır. Kudüs’ten 52 km uzaklıktaki King Hussein Bridge sınır kapısından Amman’a giriş yapabilirsiniz.
Ürdün Nüfusu
9.5 milyon nüfusa sahip Ürdün’ün %95’i Araptır. Arapların %60’ı da Filistin asıllıdır. Şiddete maruz kaldıkları için ülkelerinden kaçan 1,2 milyon Suriyeli ve 500 bin Iraklı yine bu topraklarda yaşamaktadır. 9.5 milyonluk nüfusun 2 milyonu Filistinli mültecilerden oluşmaktadır.
Ürdün’ün en önemli iç problemi de Filistinli mülteciler sorunudur. İsrail’in 1967 savaşında Filistin’in Batı Yaka bölgesini işgal etmesi üzerine bu bölgede yaşayan Filistinlilerin çoğu Ürdün’e iltica etmek zorunda kaldı. Demin de dediğimiz gibi sayıları 2 milyondur.
Ürdün’de Din
Ürdün halkının %95’i Müslüman geri kalanı Hristiyan. Ancak parlamentoda Hristiyanlara % 10 oranında kontenjan tanınmaktadır. Hristiyanların en yoğun olduğu bölge Madaba’dır. Madaba, Hristiyan ve Müslümanların bir arada oldukça barışçıl bir ortamda yaşadıklarının en güzel kanıtıdır.
Ülke müslüman diye bazılarınız çekinebilir. Ama buraya gittiğinizde ne kadar rahat olduğunu göreceksiniz. Ürdün, belki Ortadoğu Arap ülkeleri içinde vatandaşlarına en geniş özgürlükleri tanıyan bir ülkedir. Çok açık olmadığı sürece kıyafetlerinize bir sınır getirmenize gerek duymayacaksınız.
Tatil günleri ise ibadetleriyle bağlantılı olarak bizdekinin aksine Cuma ve Cumartesi günleridir.
Ürdün Vizesi
Ürdün hem ülkemize bir kaç saat uçuş mesafesinde olmasıyla hem de Türk vatandaşlarından vize istemiyor olmasıyla bizler için cazip konumdadır. 6 ay geçerliliği olan pasaportunuzla 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla Ürdün’e rahatlıkla giriş yapabilirsiniz. Pasaport kontrolünde de ayrıca bir sorgu sual olmadığının altını çizmek isteriz.
Ürdün Para Birimi, Ürdün Pahalı Mı?
Ürdün’ün para birimi dinardır. Kısaltılmış yazılışı JD ya da JOD şeklindedir.
1 JD = 5.78 TL (kur tarihi mayıs 2018’dir) Güncel kur bilgisine bakmak için XE sayfasını kontrol edebilirsiniz.
Ürdün paralarında ingilizce yazdığı için elinizdeki paranı kaç dinar olduğunu rahatlıkla anlayabiliyorsunuz. Baktınız arapça yazıyor paranın tersini çevirin yeter.
Ürdün linkimizden Ürdün yazılarımıza göz atabilirsiniz
Peki Ürdün pahalı mı gerçekten?
Evet arkadaşlar pahalı ki ne pahalı. Doktorun, öğretmenin 300-400 USD, söförlerin, polislerin 200 USD aldığı bir ülkenin bu derece pahalı olması insanı hayrete düşürüyor.
Örneklendirmek gerekirse;
benzincilerden aldığım kutu kola 2 JD,
ufak şişe içme suyu 1 JD,
ayaküstü benzinciden, marketten alınan kahve 1-2 JD arası, iyi cafelerde içilen kahve 4 JD,
6 GB internet hattı 14 JD,
tuz gölü ürünleri Levant ve Rivage markaları 10 JD’den başlıyor,
Petra giriş ücreti 50 JD
Ülke’deki en ucuz şey taksilerdi. 2-3 km yol için taksi ücreti ortalama 1 ila 1,35 JD arası tutuyor. Ve unutmadan şunu da söyleyelim ülkenin her yerinde bahşiş sistemi var. Hem de öyle böyle bahşiş değil. Ne yaptırırsanız ya da yaptırmazsanız bahşiş istiyorlar. Ürdün’e eğer olur da tur ile gitmeye karar verirseniz ilk bakmanız gereken şey akşam yemeklerinin dahil olup olmadığı olmalı. Sabah kahvaltı ve akşam yemeği dahil olduğu zaman cebinizden alışveriş haricinde para çıkmaz. Ve tabi atlanmaması gereken bir diğer şey de ekstra tur olayıdır. Ekstra turlar da yoksa sizden iyi yok zaten 🙂