Qutub Minar kompleksine girmek için caddenin karşısında yer alan gişeden kişi başı 250 rs’e giriş biletlerimizi alıp yine caddenin karşına geçip kalabalık içinde komplekse giriş yapabilmek için sıraya giriyoruz. Görevliler turistleri kalabalığa sokmadan ön sıraya aldığı için hiç beklemeden rahatça giriş yaptık. Yeşillikler içinde yer alan kompleksi gezerken oldukça keyif aldık.
Qutub Minaresi
Kutbeddin Aybeg komutasındaki Çavhan Hanedanlığının Delhi’nin son Hindu rajası Prithviraj’ı yenmesiyle 1193 yılında Kutbeddin Aybeg tarafından yapımına başlanan minare Firuz Şah Tuğluk zamanında tamamlanmıştır. Bu süreç 193 yıl gibi çok uzun bir zaman dilimidir. 73 metre uzunluğa sahip tuğla yapımı minare’ye 381 merdiven tırmanarak ulaşılabilmektedir. Fakat bugün ziyarete kapalı tutulmaktadır. Minarenin çapı 15 metre iken en üstte bu çap 2.5 metreye düşmektedir. Dünyanın en yüksek kulesi olma özelliği ile bilinen kule Unesco dünya miras listesine alınmıştır.
Kuvvet-ül İslam Mescidi
Kutbeddin tarafından Qutub Minar’ın yanına yaptırılmış olan Hindistanın ilk camisidir. Minarenin kırmızı duvarlarına işlenen Kuran ayetlerini gözden kaçırmamalısınız.
Alai Minar
Kuvvet-ül İslam Mescidi’nin son ve yarım kalan yapısıdır. 24.5 metre uzunluğundaki yapı günümüze kadar gelmiştir. Alauddin Khalji tarafından M.S 1296 – 1316 yılları arasında yapılmıştır. Alauddin Khalji öldüğünde minarenin ilk katına ancak gelinmişti. Qutab Minar’ın 2 katı uzunlukta olması ve Kuvvet-ül İslam mescidi ile orantılı olması planlanan yapı ne yazık ki tamamlanamamış, yarım kalmıştır.
Demir Sütun
M.Ö 895 yılında demiri bulan Hintliler bu malzemeden de bir yapı yapmayı ihmal etmemişler. Minarenin hemen önündeki avluda demir parmaklıklar ile çevrili sütunu görmelisiniz. 7 metre uzunluğundaki sanskritçe yazılı sütun çok eski tarihlerden (2000 yıl öncesi) bugüne gelmesine rağmen paslanmamıştır. Sütunun yapıldığı zaman en tepesinde kartal ve insan karışımı heykel varken sonra yok olduğu söylenmektedir. Rivayete göre sırtını sütuna dayayıp sütunu kavrayan kişinin tüm dileklerinin gerçekleştiğine inanılıyormuş. Yığınla insanın aynı şeyi yapmaya başlamasıyla sutünun zarar görmesini engellemek için şuan çevresi demir çitlerle çevrilidir.
Lokasyon : Mehrauli, Qutub Minar metro istasyonu
Ziyaret Günleri ve Saati : Hergün ziyarete açık olan kompleks kapılarını sabah gün doğduğunda açar ve gün batımında kapatır.
Giriş Ücreti : 250 rs